1 PC-s capture card használat

Sziasztok!

Szeretném a stream-eim minőségét kicsit javítani, így elgondolkodtam egy külső capture card beszerzésén. A jelenlegi adásaimmal nagy probléma nincs, az FPS-em mindig stabil, túlzottan a gépemet sem terheli a dolog, viszont nézői szemszögből nem vagyok megelégedve a látvánnyal, olyan, mintha alacsony lenne a bitrate-em amikor nézelődöm pl egy fp game-ben, tehát “mosódik” a környezet. Videókártyával live-olok, mivel valamiért, ha a CPU-mat használom, akkor a kimenet akad, nekem stabil és teljesen játszható marad az adott játék, de nézői részről egy 5-10 FPS game play látható. (CPU stream esetén viszont a mosódás eltűnik).
Ebből az okból elkezdtem egy capture card-on gondolkodni, egész pontosan az AVerMedia gamer ultra-n. A kérdés adott. “Megéri” ezt mindössze egy géppel használni? Van értelme? Segítene a dolgon? A cél mindössze a képminőségének a javítása.

A gépem:
*i7-6800k
*ASUS GTX 1060 6GB
*Kingstone 16GB RAM, 2133MHz
*MSI x99A SLI plus alaplap

Előre is köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Szerk.:
-Twitch-en stream-elek

További kellemes napot!

Attól függ. Ha youtubera streamelsz, nem, ott borzasztó a bitráta kezelés, ha pedig twitchre, akkor ez már csak rajtad áll. Megér neked több tíz ezer forintot? Ha szereted amit csinálsz, és komolyabb hobbbi, akkor igen, mindenféle képpen ruházz be egyre, mert a videókártya stream egy nagyon jó dolog, de (még ha maxra húzod) akkor se tud valami jó bitrátás streamet produkálni. Ha még csak most kezde(gélsz) a streamelésbe, vagy tudod hogy 1 hónap múlva már nem így viszonyulnál hozzá, akkor még szerintem várj.

Twitch-en stream-elek mindenképp. Nekem a pénzt mindenképp megéri, köszönöm a választ. Ettől függetlenül várok még pár választ, hogy kicsit összetettebb képet kapjak. :slight_smile: <3

Capture card-hoz mindenképp kell egy másik PC amelyikről megy a stream

Drshrox, az egyik ismerősöm egy régebbi capture card-ot használ, egyetlen PC-vel.

Annak semmi értelme, a capture card nem csinál semmit csak jelet fogad. Tehát beteszel egy capture cardot a gépbe és egy másik eszközt csatlakoztatsz hozzá, aminek a jelét fogadja pl ps4. így gépen tudod streamelni a ps4-es játékokat jobb minőségben mert a ps4 csak a játékkal foglalkozik a géped meg a streammel. Ha csak beteszel egy capture cardot a gépbe semmi nem fog változni. Csinálsz egy loopot a videójelnek maximum de semmivel nem lesz jobb a streamed, mert ugyan úgy mindent a géped fog végezni, mind a stream, mind a játék futtatását.

2 Likes

A beállításaidról tudnál screent küldeni? Pl a stream lehet azért is pixeles, mert 1080p60-ban próbálsz streamelni, ami a twitch 6000-es “korlátjával” mindenképpen mos gyorsabb mozgásnál illetve sötétebb részeken, ezért jó lenne tudni, mégis milyen beállításokat használsz (video, output) Másrészt a cpu encoding egy eléggé leterhelő dolog, az 5-10 fps-es kimenet is azt jelzi, hogy encoding lag-od van, tehát a gép a játék mellett már nem tudja a streamet is csinálni, ilyen sok esetben akkor lép fel, ha a gpu 100%-os kihasználtságon van, de akkor is csinálhat ilyet, ha nem elég magot rendelsz ki a cpu-ra x264-ben. Amit te keresel valószínűleg az is működik, de nem vagyok benne biztos, hogy azonos bitrate mellett szeb képet biztosítana, hiszen ugyanazt az erőforrást így is elhasználja nagyrészt. Amit te keresel itt találod

Thefsh, mint említettem, egy külső kártyáról lenne szó. Például az AVerMedia LGP 2-vel lehet egy PC-ről stream-elni és elég sokat is segít rajta, a probléma az vele, hogy rengeteg a késés és a csúszás a hang terén, köszönhetően a 2.0-ás USB kábelének.

Küldöm a képeket, amiket kértél, viszont ehhez hozzá tenném, hogy több órát szántam tesztelésre, szerintem 20-30 különböző beállítást megpróbáltam és, mint említettem, x264-gyel nézett ki a legjobban, viszont az akadt, erősen. A procim kihasználtsága nem ment 35% fölé ezzel szemben egyik esetben sem. Próbáltam scale-elni a kimenetet 720P-re, tény, hogy a mosódás kb feleződött, viszont maga a kép eszméletlenül ronda lett, mintha egy 360-480P-s YT videó lett volna. o.O

Ezek a jelenlegi beállítások:

Miért imgurral kell szarakodni, nem értem. Mind1.

Külső eszköz valóban segítene rajta, de nem éri meg.

Amit már fentebb is írtam: 1080p60 nagyon sok a 6000-es bitrate-hez, még a twitch is 720p60-at ajánl az fps game-ekhez, a kulcsframe-eket rakd 2-re (az auto csinálhat érdekes dolgokat), és elvileg kész is kéne, hogy légy. A psichovizuális tuning meg cuda-t használ, tehát nem biztos, hogy jó ötlet bekapcsolva hagyni. Nem tudom, mitől néz ki úgy a 720p-s képed, mint egy 480p-s youtube videó, de nagyon szívesen megnézném, mert ilyen problémával még nem találkoztam :slight_smile: Cpu encoding meg egy nehéz dolog, 8700k-n is bonyolult volt kilegózni a jó beállításokat, de ha meg szeretnéd próbálni, ezt a thread-et ajánlom figyelmedbe. Remélem valamennyit tudtam segíteni

1 Like

Ha egy géppel tolod akkor max akkor sgít ha gameplayt veszel fel(javítsatok ki ha rosszul tudom) . Attól még a streamet ugyan annak a gépnek kell kódolni.

1 Like

Olvasom amit írtatok, és elgondolkodtam, hogy ha így van, ahogy mondjátok, hogy nem érdemes, akkor miért van tele a YT olyan videókkal, ahol úgy használják? még az elgato hivatalos videóin is… ha meg olyan configba rakja, ami bírja, akkor meg mi értelme?!?

[Streameles capture cardal](http://EBBEN A TOPICBAN) azt írják a srácok, hogy működik a dolog…

Az Avermedia kártyák működhetnek hardveres h264 encoderként, viszont ugyanez elmondható az összes gtx/rtx kártyáról, ha van kedved és kereted kipróbálni, egy pc-s setupban tényleg működik hardveres encoderként az a kártya (amit fent tévesen írtunk le, mivel az elgato kártyák tényleg csak pass-throughban mennek, emiatt felületesen válaszoltunk, amiért így utólag is bocs), viszont 6000-es bitrate-el egy capture card sem tesz csodát, ha van egy fölös pcie slot az alaplapodon, még egy másik, csak encodingra használt gpu-val is jobban jössz ki, mint egy capture carddal, arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb teljesítményű elsődleges gpu-ba fektetni is jobban megérné, többet segít, mint egy capture. Egyszerűen csak túl sok dolog szól ellene egy ilyen bitrate mellett, ha videóznál, talán jobb vétel lenne.