32GB-al nem indul a gép, 16GB-al megy. RAM-ok jók!

Sziasztok!

Egyik barátomnak van 2x8gb RAM-ja és mai napon vett még 2x8gb-ot, viszont ha beépíti a gépbe az új ramokat pluszba akkor nem indul el a gépe. Külön-külön működnek a ramok, a foglalatok is, le lettek tesztelve, viszont egyben a 32gb már nem indul el. Fel sem pörög a VGA, nincs kép. Bios reset volt előtte. F40-es Bios van fent neki. Ha mind a 32gb be van építve akkor a biosig sem jut el a gép. Mi lehet a gond?

Alaplapja: Aorus b450m
Procija: Ryzen 7 3700x

Valakinek valami ötlet?

Szia, meg is válaszoltad magadnak a kérdést: nem szerencsés egymásnak ismeretlen ramokat keverni. Küldje vissza az újat és adjal el a régit. Megoldás az, hogy vesz 4x8 vagy 2x 16gb kitet.

5 Likes

Azt hiszem félre érthetően fogalmaztam. Amikor a 4x8gb (tehát egyben a 32gb) van bent akkor nem indul el a gép. Külön egyesével le lettek tesztelve a ramok és működnek, a foglalatok is működnek. De ha mind a 4 ram bent van akkor nem indul el a gép. Még 3-al sem. Csak és kizárólag akkor ha 2db ram modul van bent.

Ezek egy kitből származó ramok?

2 Likes

Teljesen ugyan olyan ramok lettek vásárolva, direkt, típus, mhz, minden egyezik a régivel, pont azért, hogy ne legyen gond.

Az AMD-k különösen érzékenyek a RAM-okra. Ha nem egy gyártásból való, már lehet gond. A2-B2, A1-B1 slot-ban vannak a régiek és újak? BIOS friss? Bepakolás után volt jumper-os BIOS reset?

3 Likes

Ez csak papíron működik. Gyakorlatban nem. Egymás után gyártottak vannak egy dobozban, mert garantáltan azok működnek együtt

3 Likes

Egyes típusokon belül vannak alverziók. Nálam például azért nem működött 4x8GB Corsair RAM ugyanolyan típusból, mert az egyik 2X8-as kit 2.xx verziós volt, a másik 1.yy.

4 Likes

A 2 kit elad, visszküld és veszel egy 2x16-os kitet, mert úgy lesz dual-channel. 4x8-at felejtsd el mert quad-ban nem fog menni.

2 Likes

Vehet 4x8-as kitet, csak az is DC-ban fog menni, így fölösleges. AMD-k esetén (Threadripper-től lefelé) nincs quad, ahogy @Zsolti86 úr is mondja.
RAM-onként 64 bit-es sávszélességgel kell számolni, SCH-ban. DCH-ban ez 128 bit-es buszsebességet jelent írás/olvasás ciklusra vetítve, viszont a proci memóriavezérlője csak 128 bit-tel dolgozik, ezért akármennyi modul is van a lapban, nem fogja elérni a QCH 256 bit-jét, mivel a kommunikációs sávszélesség csak 128 bit ciklusonként.

3 Likes