3D CAD tervezéshez asztali gép építés


#1

Sziasztok!
Először is elnézést ha valakinek alap dolgokat kérdezek, de segítségre van szükségem.
3D tervezéshez szeretnék egy új asztali gépet vásárolni, monitor és egyéb perifériák megvannak.
Auto Cad, Revit 2019, Plancal Nova, Pit Cad, CATS szoftverek futhatnak majd rajta.
Auto Cad az 2D-ben fog menni, a többi program 3D-ben. A 3D-s programok közül csak valamelyik (valószínűleg a Revit) fog felkerülni.
Keret rá 300-350.000Ft.

Amit tudok eddig:
Alaplap+processzor: többmagosra lesz szükségem de nem tudom Intel vagy AMD eseleg MSI, 3+GHz.
RAM: min 16GB, de ez bővíthető később is ha nem elég esetleg gondolom
Hűtő: teljesen tanácstalan vagyok
Ház: szintén. Itt a minél költséghatékonyabb olcsóbb megoldást szeretném.
Tárterület: SSD vagy HDD? Vagy mindkettő?
Videókártya: itt szintén elvesztem a rengetegben. Nagyon sokfélét olvastam, nem tudok eligazodni nekem melyikre lenne szükségem. NVIDIA GEFORCE? NVIDIA QUADRO? GIGABYTE GTX? Totálisan elvesztem az adatok között…
OP: Win10 Pro

Ha tud valamelyikőtök segíteni valami jó gép építéshez azt tényleg nagyon megköszönöm előre is!
Ha tudtok ajánlani esetleg olyan budapesti boltot ahol nemcsak megvásárolhatóak a fenti komponensek, hanem össze is szerelik és felinstalállják, tehát egyben lehet kihozni a boltból “hülyebiztosan”, azt is megköszönöm!
Üdv:Balázs


#2

Szia!

A jelenlegi Intel proci árak és az AMD több magja/szála miatt én most Ryzenben gondolkodnék.

Igazából fogod, és megveszed azt a buildet ami belefér a keretedbe innen:

Videokártyát felesleges túlgondolni, mert egy jobb quadro kártya annyiba kerül mint amennyit az egészre rászánsz. Nyilván jobb is a célra, de a keretbe nem fog beleférni.

Rendelni általában a PCX-ről érdemes, az áraik közel a legjobbak, és össze is szerelik párezerért.


#3

Szia meteoric87!
Először is köszönöm a válaszodat! Megnéztem a bejegyzést amit ajánlottál, az a baj én segghülye vagyok ehhez, nekem ez az írás sajnos nem hozta el a fényt :slight_smile: .
Tudom, hogy hülye kérés, de ha esetleg konkrét típusokat tudtok ajánlani mindenre amire már tudok ajánlatot kérni vagy valami hasonló, az lenne a legnagyobb segítség!
Igen a Quadro ár problémát megértettem, nem is fogom akkor azt erőltetni, milyen olcsóbb alternatívát mondanál?


#4

GTX, Radeon között semmi különbség nincs CAD alatt. A Quadro-ra vagy Radeon Pro-ra akkor van szükséged, ha kell egy olyan gép ami minden esetben atomstabil. (tanulóknak pl. felesleges)
Az AutoCAD nem nagyon profitál a teljesítményükből mivel a megjelenítés nagy része a CPU-ra van hagyva. Ide elég a legolcsóbb Quadro (aktuális)600 vagy egy WX3100 Radeon Pro.

A Revit már jobban használja a GPU-t, itt inkább az limitál mekkora az épüle és milyen LOD-ot használsz.

Összességében mindkét szoftver szépen fut konzumer kártyákon, ha hivatás szerűen dolgozol szűk határidőkre megérheti a profi kártya, leginkább a support miatt.


#5

Hát, pedig ott komplett buildek vannak, pontos típusok, annál többet igazából nem lehet mondani.

Ezeket összeválogatod a webshopban, kérsz egy összerakást és kész. Windowsod meg gondolom van, vagy ha nincs, itt le van írva hogy tudsz venni párezerért:


#6

Köszönöm a választ!
ACAD alapból kelleni fog, és hozzá a felsoroltak közül egy 3D-s progi fog kelleni. Ehhez akarok egy normális gépet összeállítani. Tudom, hogy határ a csillagos ég, nem az a szándékom, egy ésszerű kereten belül kell maradnom. Munkához kell, eddig munkahelyi gépen dolgoztam (Microstation) , de itthonra kell most.


#7

A build ajánlóból Mainstream plus- AMD, A mennyiben játszani nem fogsz, szvsz a 1060-ra nincs szükséged. Helyette egy Quadro P620 neked jobban megérné. Olcsóbb és a hagyományosan gamingre szánt kártyákkal ellentétben ezekhez van támogatás a tervezőszoftverekhez ( Értsd úgy, azokhoz van optimalizálva a kártya driver.) AutoCAD-hez is jobb a Quadro mert azt egy raplis program. Persze a 1060-al is szépen menni fognak az említett szoftverek, de AutoCAD-nél lehetnek random szétesések, meg olyan, hogy nem hajlandó megnyitni mert szerinte nem megfelelő videó kártyát használsz vagy éppen rajzolás közepette mentés nélkül összeomlik. :smiley: (tapasztalat… :slight_smile: )


#8

Köszönöm szépen a segítő szándékod és a tanácsot!
Próbálom összeszedni amik nekem kellenek a géphez :slightly_smiling_face: .
Nem játékhoz akarom összeállítani, hanem kizárólag munkára kell, munkaeszköz lesz. Az egyetlen gond az anyagiak, egy bizonyos szint fölé nem mehetek.
Az eddigi gépemen az ACAD megy, persze ha egy 10 emeletes társasházat referálok be akkor szaggat mint állat, vagy ha olyan társtervezőtől kapok dwg-t amiben a layer struktúra egy hányás akkor lefagy és meghal,de ettől függetlenül a 2D megy. Viszont már 3D-hez akarom az új összeállítást, amivel legalább egy 2-3 évig eltudok dolgozni nagyobb beavatkozás nélkül. Persze ezt befolyásolja majd a softwerek új verziói is amik évről évre megkeserítik az ember életét, de vegyes izgalommal várom, hogy menjen a buli :slight_smile: .


#9

Igen, igazad van! :slight_smile: Köszönöm szépen a segítséget! :slight_smile:


#10

Sziasztok!
A kapott build listából és a kapott infók alapján megpróbáltam összerakni magamnak egy új munka gépet.
Eredetileg 3D-hez szerettem volna főleg, de közben világossá vált számomra, hogy a rendelkezésre álló keretem hozzá nagyon kevés. (kb 300-350 eFt.)
Megpróbáltam úgy összeírni,. hogy 2D AutoCad programhoz és esetleg ha szüksges akkor egyszerűbb épületgépészeti 3Dhez döcögősen menjen. (Nem Revit, egyszerűbb programok pl Lindab, Plancal Nova, CATS).

Alaplap: MSI X299 Raider (PCX- 59.666Ft)
Processzor: i5-7640X (PCX-53.096Ft)
Proc Hűtő: Scytha Mugen 5 SCMG-5100 (PCX-15.136Ft)
RAM: G.Skill Ripjaws V 2x8Gb DDR4 3200MHz (PCX-50.864Ft)
HDD: Toshiba 1TB 64MB HDWD11047SVA (PCX-11.805Ft)
SSD: Crucial MX500 250Gb M.2 (PCX-18.555Ft)
VGA: itt kérdésem van, 2 monitort szeretnék rákötni
1., Asus GTX1060 6GB GDR5 -94.806Ft (Display Port: 2; DVI-D :1)
2., INNO3D GTX1060 6GB GDR5 TWINx2 - 95.084Ft (Display port:1; DVI-D:2)
ezek a portok,kimenetek jelentik hogy hány monitort tudok rákötni? Vagy hogy van ez? :slight_smile:
HÁZ: nekem a legolcsóbb házra lenne csak szükségem ,amiben elférnek a fenti komponensek én ezt néztem ki, de vajon tényleg bele lehet rakni mindent? MODECOM Logic H2 fekete - 5425Ft PCX)


#11

TÁP: Corsair 650W CX650 - 23980Ft PCX

Előre is ksözi, ha valaki elolvassa és válaszol :slight_smile:
Balázs


#12

Huh, ez így nem jó. Az LGA 2066 platform nem túl gazdaságos, nem is értem miért hoztak ki hozzá i5-öt.
Kis módosításokkal ez megfelelőbb:

Ha közel hasonló áron van 8600 akkor az jobb.

CAD-esíteni pedig egy ilyennel tudod a 1060 helyett:


Vagy ezzel

Házból is vehetsz olcsóbbat, mondjuk egy Zalman Z3-at.


#13

Szerintem jó úgy ahogy van, viszont prociból cserélném az i5-öt, mert az csak 4 maggal rendelkezik, igaz, hogy nagy órajelre képes, de az most kicsit háttérbe szorul. Mondjuk erre cserelném:

Vagy erre:

Tápból pedig minőségibb 650-et választanék, a build ajánlóba talász ajánlottat.

Esetleg még ha kicsit jobb hűtőre van pénzed:


#14

Ezek a régebbi X-es procik a létező legnagyobb pénzkidobások… Főleg hogy a normál i7 8700 is 6 mag 12 szál, és az alaplapba mehet később akár i9 9900K is 8 mag 16 szállal.

Szóval én is maradnék a “normál” asztali prociknál, legalábbis ennyiért.


#15

Igazad lehet.
Bár gondoltam, mivel ezek munkára kihegyezett procik, csak ernek valamit, de látom a “régiség” itt is felülkerekedik.
Abban az esetben viszont javítom magam, i7/i9 8./9. gen.


#16

Köszi a segítséget! Az alaplapot kicserélem és a processzort is i5-8600K -ra.
Viszont a videókártya miért nem jó? ASUS GTX 1060 6GB GDR5. Ebben 6GB van, amiket linkeltél azokban 2 illetve 4. Az kevés szerintem, nem? Ha beesik 3D-s munka (gépészeti csővezetékek 3D-ben) akkor oda jobb a 6GB, nem? Vagy valami teljesen elkerüli a figyelmemet?


#17

Köszi! Az alaplapot és a procit is kicserélem. i5-8600K lesz valószínűleg (6 mag de csak 6 szál, ez nem gond?)


#18

Ez attól függ a használt programok mennyire használják ki a több szálat. Sajnos nem ismerem ezeket a professzionális szoftvereket, utána kellene olvasni.

Viszont ha i5 és később beeshet csere több mag/szál miatt, akkor nem költenék a 8600K-ra (bár most minden intel proci ára elszállt, szóval pont a legrosszabb időben kezdesz gépépítésbe), inkább 8400-at vennék (már ha épp lehet kapni mert a raktárkészletek is több helyen kimerültek teljesen).


#19

A legtöbb CAD nem használ ki több mint négy szálat (gyakran inkább csak egyet :confused: ). A másik kettő pedig elég a háttérfolymatokra.

A 2GB nagy épületeknél kevés lehet, ahol én dolgozom ott WX3100-ak vannak Revit alatt és jól elvannak vele a tervezők.Mindenképp valami pro kártyát ajánlanék, stabilabbak vele a tervező szoftverek (kevesebb glitch, kifagyás)


#20

AutoCAD 2d ben több VGA-t zabál mint a 3D-s tervező… RAM kell nekik meg processzor SSD-re telepítve és arról dolgozva, gyors lesz mint a gepárd. A Quadro P620 meg bőven elég lesz, + annak a drivere az ilyen szoftverekhez van optimalizálva. 1060 is jó a 3GB is bőven elég, de az nem erre a célra lett tervezve, amit speciel az AutoCAD biztos megérez mert kényes rá. Lehet a gépben 1080Ti is azt is simán összeomlasztja az AutoCAD és nem kell valami brutál rajzokra gondolni. Szóval ha munkára kell akkor nem kérdés hogy Quadro vagy a Radeon WX kártya. Árakat nézve ha csak nem vagy Intel megszállot, akkor egy Ryzen-nel jobban és olcsóbban jársz.
Igazából nem értem mit kell válogatni… Mainstream Plus AMD a kártya P620 vagy WX3100 a házat meg valami olcsóbbat beteszel és kész.
Azt meg nem mondanám hogy nem használnak ki több szálat, pl egy véges elem modul biztosan örül neki.
Szóval ha játszani nem akarsz akkor felejtsd el a 1060-at. + pénz és semmivel sem lesz jobb.