3D nyomtatók, nyomtatás

Volt már régebben ilyen topic csak az már lezáródott, gondoltam érdemes lenne nyitni ezzel kapcsolatban egy frisset, főleg mivel elmerengtem azon, hogy mi mindent lehetne csinálni 3D nyomtatóval, pl régi autókra fotó alapján reprodukálni a feliratokat, emblémákat stb.

Kérdés a szakikhoz. Milyen 3D nyomtató az, amit mostanában érdemes esetleg megvenni, amit egyszerű földi halandó is tud üzemelni viszont tud produkálni olyan minőséget, ami már használható is, nem csak ökörködésre? A nyomtatandó modelleket mivel érdemes elkészíteni?

1 Like

Nekünk a suliban van egy Replicator 2X. FDM technológia. Tanuljuk még nagyon, de egész jó dolgokat lehet vele elkészíteni. Nagyon sok beállítási lehetősége van, szerintem nem egy tipikus out of box termék. Más típust nem ismerek, így ebben tanácsot adni nem tudok… Modellek elkészítésére mi SolidWorks-t használunk, ha meg valami művészi kell blender.
Erről viszont elég jókat olvastam és árban sem vészes.

2 Likes

Mi kollégákkal közösen vettünk egy ilyen 3D nyomtatót:


de ezt inkább nem ajánlom, rengeteg szívással jár és még így sem vagyunk megelégedve az eredménnyel.

2 Likes

Amit legelőször tanácsolnék, hogy ne vegyél zárt rendszerű gépet (csak a gyártó anyagával működik), hacsak nem akarod ugyan azt a szívást mint a hagyományos nyomtatókál.
Másodszor el kell döntened mennyit akarsz fizetni érte.

Alapvetően két dologért érdemes fizetni egy drágább nyomtatónál:

  • Jobb pontosság/sebesség arány
  • Stabilabb működés
    A nagyon belépő szinten még hiányoznak plusz feature-ök, de egy ár felett nagyjából ugyan az a felszereltség (és ezek nélkül amúgy sem szabad nyomtatót venni)

Ahogy @patcsy is írta ezek nem igazából out of the box termékek, nagyon sok minden félremehet, nem tudod elkerülni, hogy ismerd a technológiát. Mivel a hőmérsékleteket kivéve nincs benne igazán monitoring, open-loop az egész, rendesen bünteti a rendszer, ha hülye valaki, vagy csak nem volt elég alapos. Nem állítod be az asztalt, akkor kérdés nélkül belegyalul és letöri a fejet. Ez a drágábbakra is igaz, a leglényegesebb különbség, hogy gyárilag nagyon jól beállítják őket. Érdemes úgy hozzáálni, mint bármilyen más barkácsoláshoz, akkor elég élvezetes tud lenni.

Az olcsóbb nyomtatók nagyon szórnak minőségben, ha rosszat választottál, hónapokat tölthetsz azzal, hogy pótolod a hibás (vagy hibásan tervezett) alkatrészeket. Viszont igen kis összegből lehet jó minőségű nyomatot csinálni, de erősen ajánlott olyan hozzá, akinek már van tapasztalata, és segít elindítani, mert anélkül csak végtelen szívással jár.

Olcsó nyomtatók kezdésnek(<200e Ft):
Ne vegyél polimer (plexi) vázasat, nyiklik-nykalik, már akkor is újra kell kalibrálnod, ha arréb teszed (Anet A8). Két féle kialakítás népszerű a kategóriában. A delta (párhuzamos robot) kinematikájú, gyorsabb, pontosabb, egyszerűbb a felépítése, de macerás bekalibrálni és hengeres kis átmérőjű nyomtatótere van. A másik az Y irányba mozgó asztalú megoldás, ebből látsz nagyon sokat a piacon. A nagy mozgó tömeg miatt relatíve, alacsony sebességen hoz csak jó minőséget, de egyszerű a karbantartásuk.
A legjobb szerintem a Z irányba mozgó asztalú, de ezekből kevés van ebben a kategóriában.

Amik jobbak: Anycubic Kossel és i3, Folger Tech FT5 és i3, Creality CR-10 (jó nagy nyomtatótér, cserébe alacsonyabb felbontás), Wanhao Duplicator i3 Plus, Monoprice Maker Mini (olcsó)

Ezek korrektek a kategóriában, talán az automatikus asztal szintezés ami hiányzik, mint komolyabb feature. A felsoroltak közül az Anycubicról tudom, hogy árulják nálunk LINK

Szoftver szempontjából bármilyen CAD program megteszi. A professzionális CAD szoftverek méregdrágák és ágyúval verébre kategóriák, de, ha hozzáférsz ilyenhez akkor bármelyik jó (SolidWorks, Inventor, NX, Catia, Solid Edge, stb.). Ami elérhető árú az a Fusion 360, funkcionalitásban ez az optimális. Az ingyenesk közül a SketchUp-ot ajánlom, vagy az online Onshape-et (ha nem zavar, hogy niylvánosak a fájljaid). Az openSource CAD-ek borzasztóan használhatóak és bugosak, kerüld őket, a polygon alapúak (3dsMax, blender)használhatóak, de nem erre a célra valók.

4 Likes

Nem tudom pontosan mit értesz egyszerű földi halandón, de ha csak egy lelkes embert akit izgat a dolog és a youtube-on nézte, hogy milyen menő dolgokat lehet csinálni annak én nem ajánlom. Drágák, akármilyen szar anyaggal nem érdemes velük dolgozni + kell hozzá némi CAD tudás és gépfüggő hogy mi még. Nem való ez akárkinek. Bohóckodni persze lehet, ha valakinek van fölös pénze amit esetleg hajlandó a kukába dobni ha nem ért hozzá, tegye. :smiley:

Köszi, sok hasznos dolgot írtál, meg fogom nézni a típusokat, amiket említettél!

@Reznov0001 igaz, nem fejtettem ki bőven, 3D nyomtatásban, műanyag technológiákban, gyártásban nulla vagyok, CAD, IT viszont nem probléma, illetve nyitott vagyok az új dolgok terén, első sorban azt nézem most, hogy milyen irányban érdemes keresgélni, tanulni a dolgokról, aztán ha már összeállt a kép esetleg venni valamit.

Műanyagkémiába érdemes lehet belemenni, na persze nem a sűrűjébe csak úgy felszínesen. Ott van még a műanyag gyártás alapjai, műanyag feldolgozási technológiák stb… Legtisztább ha átszaladsz egy gépészmérnöki alapképzésen a felesleges dolgokat szelektálva. Én gépész tanulmányaimmal bátran belevágnék, ellenkező esetben én is törném a fejem. :smiley:

1 Like

Ha valakit esetleg érdekel , én tudok a nyomtatókhoz egész jó árba lévő filamentet (a műanyag szál amivel nyomtat)szerezni. Nagyon jó minőségű ,én craftbot 2-vel használom, nekem eddig eléggé bevált :slight_smile: írjatok emailt nyugodtan ha barmi kérdés van : bodnar.krisztian9@gmail.com

1 Like

Bele futottam egy jópofa dologba, sivatagi-nap-3D-nyomtató :slight_smile:

5 Likes

Szomorú hír:
A Disney szisztemetikusan letörölteti a star wars témájú 3D modelleket a thingiverse-ről (a legnagyobb modell adatbázis jelenleg), a legnépszerűbb modellek igen nagy része lesz elérhetetlen :frowning:
Ezeket nulláról, sokszor több 10 óra munkával készítették el a felhasználók. Ezzel a gondolatmenettel tilthatnák akár a star wars háttérképeket, vagy a star wars témájú videókat is.
Nyilván érthető a játékgyártók lobbija mögötte, de ettől még aggályos.

Ezzel szembe a Valve kifelyezetten ilyen célból szövetkezett a Shapeways-el, hogy ugyan a szolgáltatáshoz kötve, de bárki elérhetővé teheti a saját munkáját (igaz, a Shapeways az egyik legdrágább 3D nyomtató szolgáltatás)

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani olyan céget ahol vállalnak kis darabszámú nyomtatást a végtermék postázásával (ha nem Budapesten található) kedvező áron?
Esetleg valaki innen akinek van nyomtatója tudna segíteni nekem két kisebb darabka nyomtatásában?
FTL fájl megvan, nem kell tervezés csak a print.

https://basiliskus.hu/
Náluk kérdezd meg szerintem

Hogy állunk 3D nyomtató ügyben, van valami masina, ami azóta kijött és érdemes esetleg komolyan foglalkozni vele?

Egyenlőre még mindig főleg iparibb felhasználása megy a dolognak. Próbálkozik besomfordálni a consumer piacra de nem megy valami gyorsan a dolog. Az átlag ember még mindig űrtechnológiának gondolja.

Sziasztok!

Valaki használ Anet A8-at? 1 hete használom, kiváncsi vagyok másoknak milyen tapasztalatai voltak vele.

Én használtam, (ugyan nem ezen a néven, de teljesen ugyan ezt modelt), de már vagy éve szétbontottam és fehasználtam az alkatrészeit másik nyomtatóhoz vagy elraktam tartalékba.

Nagyon ügyelni kell arra, hogy hová teszed és hogy ne mozdítsd el, mert nagyon könnyen csavarodik a váz. Kis mozgatástól is el tud menni a kalibrálás. Én annó nyomtattam hozzá egy hasonló, menetesszáras merevítőt LINK és egy pár ilyet LINK

Kb 30 mm/s-ig lehet vele szépen nyomtatni, PLA-t és PETG-t. Ez most nagyon jó áron van: LINK
Devil Design PET-G-t használok én is és nagyon szépen nyomtatható.

A “gyári” fúvóka helyett érdemes egy ilyet nyomtatni LINK, lehetőleg PETG-ből, hogy ne olvadjon meg.

Az asztal tápcsatlakozói az alplapon könnyen meg tudnak olvadni (és kigyulladni), érdemes egy külső mosfetet szerezni hozzá LINK

A hotend-et nem szabad 240 °C fölé fűteni mert megolvad benne a PTFE cső.

Nagyjából ennyi

1 Like

Van valami érdekes abban, amikor a 3D nyomtatóhoz nyomtatsz alkatrészeket :slight_smile: Egyre jobban tetszik ez az egész móka csak el kéne már szánnom magam, hogy jobban beleássak az ügybe :slight_smile:

Ha az ember tisztában van vele, hogy ez egy barkácsgép szerintem nagyon jó hobbi már most is. Csak meg kell tanulni 3D modellezni hozzá, de erre ott van a Fusion 360 ami most már hobbistáknak ingyes és egy nagyon barátságos szoftver, vagy a Blender, ha valaki kicsit hardcoreabb :smiley: .
Black Friday-on vettem egy ilyet Aliexpressről, német raktárról, és meglepően jól teljesít LINK

2 Likes

Ez jópofán néz ki és nem is vészes az ára.

Koszonom a linkeket. A kozeljovoben tervezem atalakitani AM8-ra(vaz aluprofilbol), de meg inkabb a beallitasokban sikerult elmelyedni. Most jott meg egy halom cucc hozza meg alirol(e3d v6 klon, mosfet a heatbedhez, nozzle tobb meretben stb.). Kivancsi vagyok meddig lehet feszegetni a hatarait egy ilyen kinai csodanak :smiley: