4K tv + PC


#1

Sziasztok!

Vásároltam egy Sony 4K UHD tv-t (43xe7005). Ezt kötöttem össze egy HAMA típusú 2.0-ás HDMI kábel segítségével az asztali számítógépemmel. A kábel tökéletesen működik, tehát a 4K 60hz-et tudja, játékkal teszteltem, viszont ha pc-ről nézek filmet, nem tűnik olyan szépnek és “folytonosnak”, mint ha mondjuk Pendrive-ra másolom a filmet és azt csatlakoztatom a tv-hez.

Az igaz lehet, hogy akármilyen kábellel is kötöm össze a tv-m a pc-vel, nem fogja tudni azt a képminőséget és élethűséget vissza adni, mint mondjuk amikor pendrive-ról játszom le a filmet? Ha fontos, egy Asus Dual GTX 1070-es kártyám van.

Köszönöm előre is a válaszokat!


#2

Szia! Nem lehet hogy csak a placebo? A filmek alap 23-24fps között mozognak, nem lesz olyan folytonos mint egy játék pl… viszont, ha nem ez a baj…akkor monitoron is tapasztalsz ilyet ?


#3

Egy sima 24-es FULL HD 60hz-es monitorom van, a tv-n nekem sokkal élethűbb, folytonosabb a dolog. Lehet csak a HDR támogatás miatt tűnik úgy, nem tudom…


#4

Szia!
PC-ről nagy felbontású filmek lejátszása sajnos nem olyan egyszerű. Kell hozzá egy jó progi + be kell állítani különböző dolgokat. Hardveresen úgy látom nálad minden oké.
Nekem eddig csak az MPC-HC+madVR vált be filmeknél. (full ingyenes)

Az egyszerűség kedvéért megosztom a mappát ahonnan letudod tölteni a progikat+képeket:

Google Drive Link

 1. Telepítsd az MPC-HC-t

 2. Telepítsd a madVR-t (simán kicsomagolod a C-re, vagy ahova szeretnéd, utána az install.bat futtatása rendszergazdaként, de le ne töröld, mert utána nem fog működni)

 3. Telepítsd a LAV filtereket

 4. Kiterjesztett asztalt kapcsold be (ha 2 monitoros a setup)

 5. MPC-HC beállítása
  5-1) Indítsd el az MPC-HC-t
  5-2) Nyomj “O” gombot, előugranak a beállítások
  5-3) Menj: Lejátszás -> Kimenet -> DirectShow Video -> válaszd ki a “madVR”-t
  5-4) Menj: Külső szűrők -> LAV Audio Decoder és LAV Video Decoder-t tiltsd le (26-27.kép)
  5-5) Menj: Lejátszás -> Teljes képernyő -> 23-24-es kép szerint állítsd be a dolgokat (!figyelj oda, hogy melyik megjelenítőt állítod!)
  5-6) Kattint az “OK”-ra
  5-7) MPC HC bezárása

 6. madVR beállítása
  6-1) Ahova kicsomagoltad és telepítetted a madVR-t abban a mappában lesz egy ilyen fajl: “madHcCtrl.exe” -> indítsd el!
  6-2) Óra mellett megjelenik a madVR ikonja -> Jobb klikk -> Edit madVR Settings…
  6-3) A mellékelt képek alapján állítsd be a progit (!figyelj oda, hogy melyik megjelenítőt állítod!) (1-22 kép)
  6-4) kattints az “OK”-ra

 7. Nvidia software beállítása -> 28-as kép

 8. A Win10 kijelzőbeállításainál legyen kikapcsolva a “HDR és speciális szín”, ha nem HDR filmet nézel!

Élvezheted a filmeket :slight_smile:


4k hdr filmek "darabos" lejátszása
#5

Nagyon szépen köszönöm!! :slight_smile:


#6

Hali!
Én eddig is MPC-madVR combo-t használtam kb ezekkel a beállításokkal, és többségében működik is. De ha a videó bitrate valahol 48Mb fölött van, akkor folyamatos framedrop van. i5 3470 + gtx760 az aktuális setup, létezik, hogy ehhez már kevés?
Ami érdekes, hogy ha nem madVR, hanem az MPC valamelyik beépített rendererje van beállítva (pl EVR-CP), akkor nem szaggat, viszont a színek szörnyűek (ezért is találtam anno a madVR-t).
Edit: win10 szerint se a CPU se a GPU nem éri el a 75%-ot se.


#7

Szia!
Rengeteg beállítási lehetőség van. Nekem a leírt dolgokkal működik a lejátszás UHD HDR-ben is. Minimális droppokkal. a GTX760 már sztem gyengus erre a feladatra.
A scaling algorithm-al elvileg tudsz játszani: http://i.imgur.com/zuW9wgD.png


#8

Köszi a választ!
Sajnos nem segített a scaling algorithm semmit. Ebből pc upgrade lesz hamarost :smiley:


#9

Sziasztok.

Megpróbálkozom itt a kérdésemmel, mert prohardver fórumán nem nagyon kaptam segítséget.

A gond: MPC-HC + madVR kombóval szeretnék UHD HDR HEVC tartalmat fogyasztani, viszont a lejátszandó film/sorozat mikroszaggatással megy csak. Vannak frame drop gondok is, de amire jelenleg gondolok “mikroszaggatás” alatt, olyankor pont nincs eldobott képkocka! Kb 15-30 másodpercenként egy pillanatra “megröccen”.

A MPC és a madVR a prohardver “UHD filmek lejátszása” topic összefoglalója által mindegyikből a legfisebb verzió telepítve, beconfigolva! A Win 10 is teljesen frissen telepítve, minden frissítéssel, ahogy a VGA driver is! Ahogy elindítok egy HDR tartalmat, a MPC egyből ahogy kell, átrakja a képernyőt 24Hz-re, és elég durván jól is néznek ki a videók! Ezért szeretnék így filmezni, és nem más program segítségével! A madVR miatt eszméletlen jól néznek ki a filmek/sorozatok és a HDR is sokkal jobban működik mint egy VLC-ben mondjuk.

A konfig nem egy erőgép egyáltalán. Tisztában vagyok vele, de véleményem szerint, és utánajárva a neten is arra jutottam, hogy elég kéne legyen! Na meg filmlejátszás közben sincs 100%-on sem a kártya, sem a processzor!

I3 8100, GTX 1050 2GB, 8GB 2666Hz Ram. (Írhatnék teljes, részletes konfigot, de nem gondolom, hogy lényeges jelen esetben.)

A madVR miatt a kódolást a videókártya végzi!

Megjelenítőként egy Panasonic 50GX810E Tv-t használok, HDMI 2.0 kábellel!

Szeretnék megoldást találni a problémára, mert a prohardveren nem kaptam megoldást, csak arra való tanácsokat, hogy hogyan tudnék máshogy HDR tartalmat nézni(külső vinyóról a TV saját lejátszójával, vagy médiaszerveren keresztül PLEX stb…) annak ellenére, hogy nem erre vonatkozóan kértem tanácsot, hanem fent leírt problémámra!

Kérek mindenkit, hogy csak az írjon legyen kedves, aki vagy használ MPC madVR kombót, vagy eléggé benne van a témában! Ha lehet nem szeretnék más lejátszóra vonatkozó ajánlásokat, se semmi olyat ami a kérdésem szempontjából nem releváns, csakis a problémámra szeretnék választ/segítséget kapni.