TheVR Fórum

5G - Vajon minden az aminek látszik?

Sziasztok Srácok!

Így az elején leszögezném, hogy nem összeesküvés elméletet szeretnék gyártani, csupán eszembe jutott ez, és kíváncsi vagyok a Tiétek és a Community véleményére!
  • Először is Janihoz és Pistihez szolnék, hogy nagyon fasza és érdekes volt az új videó, ezzel kapcsolatban is indítottam a témát.

  • Másodszor pedig a lényegre térnék. Nos ez valóban nagyon jó dolog és rengeteg potenciál van benne, hogy az egész világ egy halózat alatt legyen, de vajon van ennek valami hátulütője / hátsószándék?

Gondolok itt akár Cyber támadásokra. Esetleg arra, hogy bizonyos szervezetek, vagy akár egy nagyhatalom az 5G segítségével mondhatni minden egyes emberhez hozzáfér.

Nagyon nehéz ezt leírni és részletezni, de szerintem mindenki tudja, hogy mire gondolok. Szerintem egy nagyon jó reggeli beszélgetés kerekedhetne ebből, egy EGÉSZSÉGES vita, politizálás nélkül.

Tehát akit érdekel ez a téma, és kíváncsi Jani & Pisti véleményére, az legyen szíves jelezni egy szavazattal,
és várom a kommenteket.

Nem, én nem tudom. Ha 5G alatt a mobilhálózatra gondolsz, akkor most elég durva wtf fejet vágok.

Szerintem ez a felvetés minden egyes új technológiánál feljön, és ahogy a videóban is mondták, a fejlesztők dolgoznak ezen, hogy az ilyen jellegű “támadásokat” féken tartsák és biztonságban legyenek az emberek és a magán szférájuk.
Elég nagy veszélyt hordoz magában az tény, de ha belegondolsz mennyi mindenre lehet használni egy ilyen hálózatot és mennyi előnnyel jár, így megéri kifejleszteni és használni, egyszerűen figyelni kell a biztonságos hálózat kialakítására. Egyébként ez a veszély már most is él, a kütyük nagy része rendelkezik internet hozzá féréssel, és ugyan úgy sebezhetőek, mintha egy hálózat részei lennének, csak kicsit tovább tart és lassabban lehet elérni őket, de használni lehet.

1 Like

1 rendszer, amire minden mobileszköz csatlakoztatva van, és vannak akik hozzáférnek ehez a rendszerhez. Lényegében erre gondolok, nem tudom tovább részletezni ezt tényleg.

Persze tudom tudom, hogy tényleg egy hatalmas találmány, és rengeteg rengeteg pozitív előnye van.

De a mérlegnek két oldala van, és én a másik oldalára vagyok nagyon kíváncsi.

És igen, ez 100%, hogy megtesznek mindent a biztonság érdekében. Csak hát az is tény sajnos, hogy nem létezik és valószínűleg soha nem is fog létezni olyan biztonsági rendszer, amin valaki vagy valakik ne tudnának átjutni.

én értem mire gondolsz
ha ez a rendszer beüzemelődik és használni fogják, mindent tudni fognak mindenkiről, a legtitkosabb gondolatait is!
de pff nem félek a rendszertől, megkönnyíti majd az emberek életét és amíg betudok illeszkedni a társadalomba addig a rendszer nem fogja feldobni a nevem az illetékes hatóságnál!

3 Likes

Én nekem ez a kis szösszenet jutott eszembe mint jövőkép amikor megnéztem a videót :smiley:

XY játékipari mágnás lefejleszt egy mesterséges intelligenciát. Sorba töri fel az alacsony latency miatt az alacsony biztonságú rendszereket melyek egy részét erőforrásként használja. Az ezáltal nagyobb számítási kapacitásra szert tett rendszer nagyobb bonyolultságú rendszereket is feltörhet. Így Józsi mobiljába is becsekkol. Látja, hogy több különböző szolgáltatás és okos eszközével párosított. Józsi okos eszközei egy okos súlyzó, mérleg, pár lasertag fegyver, Elektromos replika UAZ, Healthy Life csuklópánt stb. Szolgáltatásai Steam, Origin melyeken lövöldözős játékok vannak. A rendszer “leszűri” Józsi érdeklődési körét. Józsi telefonjában a GPS bekapcsolva maradt. A mesterséges intelligencia ezt látja. Józsit nyomon követi. Józsi befordul egy forgalmas belvárosi forgatagba. XY játékipari cégnek több fizetett digitális 3D 8K-s OLED reklámplakátja van. A rendszer Józsi GPS helyzete és a telefonja mágneses tér érzékelője miatt az alacsony latency-nek köszönhetően “résen van”. Józsi abban a pillanatban megpillantja a reklám plakáton a Future War 5432 játék reklámját ami éppen abban a pillanatban jelent meg az ő kedvéért maga mögé utasítva Jutkát akinek eddig a The Sims 10-ről mutatott szebbnél szebb jeleneteket a rendszer mindaddig amíg GPS pozíciója alapján hátrébb nem sorolta a rendszer. Józsi beleszeretett első látásra. Még ott az utcán meg is vette a hipergyors 5G hálózati lefedetségnek.
Józsi most már nagyon éhes. Ezt a Tz421 típus jelzésű Healthy Life nevű csuklópánt is érzékeli. Ezt a tegnap már a Józsi telefonjába szivárgott Malware is tudja már. Ezért történhetett meg az, hogy egy másik digitális plakáton Józsi meg is találta éhségének csillapításának forrását. Egy nyíllal és erre gyere felirattal is csábítva Józsit. Józsink elindul. A rendszer ezt érzékeli. A Malware sebesen kutatja Józsi barátunk telefonját az értékes adatok után, hogy az étteremben már tudják előre Józsi miként szeretheti a hamburgert. Otthoni okos füszer adagolójának adatai és édesanyjának régi receptkönyvének digitalizált verziójából ezt a rendszer jól tudja. Józsit odaláncolják a gyerekkor ízeinek emlékével.
Józsi boldogan falatozik mit sem sejtve miért is fog ehhez a helyhez úgy kötődni. Józsi az étteremben kihelyezett TV-t bámulja és éppen azon mereng, hogy vajon csak véletlenül megy épp a kedvenc sorozata?

I <3 jövő Malware Technology :smiley: már alig várom.

4 Likes

(konteós szemszögből:)
Mi van, ha az emberek kiismerése megkönnyíti a manipulálást, ami a létrontó folyamatokat fejleszti?

@DanX27 A témához kapcsolódik a Freedom of Choice - Mind Field (Ep 5) YT red videó, mely arra mutat rá, hogy ha nem kell döntened boldogabb, mert dönteni nehéz. (Persze aki sosem dönt az nem fog tudni, ha úgy hozza az élet.)
Másik videó


, mely szerint ahhoz, hogy fontosabb dolgokra koncentrálhass el kell hagynod a hétköznapi döntéseket, melyek fejtörést okoznak (mit vegyek fel, mit egyek, stb). Ilyenkor hasznos lehet, ha a rendszerre bízva magad ki tudsz próbálni olyan dolgokat, amik tetszeni fognak anélkül, hogy ki kéne találnod mi legyen az, de ez felfogható annak is, hogy a rendszer spamel mindenféle hülyeséggel :slight_smile:
4 Likes

nem bánnám (olyan nagyon) ha úgy élnénk mint az emberek a wall-e című filmben!
Amíg (és ez szerintem majd minden fórumtagra igaz) megvan a tudásom benézni a fogaskerekek mögé!

1 Like

Amit írtam fel lehet fogni negatívan és pozitívan is. :slight_smile: Józsi-t lehet sajnálni is, hogy hagyja, hogy kihasználják és így szolgáltatásokat adjanak el neki manipulálva őt. Vagy irigyelhetjük is mert egy egész rendszer van azon, hogy ő neki jó legyen és jól érezze magát.
Amit írtam egyébként most is gyakorlatilag megvan. :slight_smile: Egyik oldal saját kereső motorját használva kerestem rá a Pokemon-ra. A facebook hírdetései pedig ez után kisvártatva az arcomba tolták a megvásárolható Pikachu- bögrét és táskát… :smiley: A két oldal teljesen külön egymástól és mégcsak a googlehoz sem köthető az oldal kereső motorja.

Dr. Tóth Zoltán József írta könyvében (Végkifejlet előtt végveszélyben), hogy a globális hatalmi struktúrák (melyekbe az alvilágiak is beletartoznak) koncentrikus körökként képzelhetőek el. A belsőbb körből kilátsz, de belsőbbe már nem csak nem látsz, nem is tudsz róla. Na mi a legkülső körben vagyunk. :wink: Amennyiben ez igaz, akkor ez nem is fog változni.
Nem tűnik reálisnak (talán pont ez a lényeg), én is kételkedem benne, de ismerem a Zolit és mivel ismerem, hiszek neki.
Nade befejeztem, mert kinda off.

@DanX27 Igen, én is tapasztalom, de a jelenlegi rendszer számomra felesleges, mert reklámrezisztens vagyok. Csak olyat veszek, ami megfelel az igényeimnek, amit hozzáértők ajánlanak és csak onnan ahonnan én jónak gondolom (olcsó, megbízható helyről). Ezt hívják tudatos vásárlásnak. Ahhoz hogy tudattalan vásárlásból ne elégedetlenkedés legyen vagy nagyon hightech rendszer kell vagy igénytelenség. :slight_smile:

Ha “Józsi” helyzetére gondolok akkor azt inkább csak úgy tudnám elképzelni hogyha a rendszer magában erre lenne kialakítva. Mert különben erre:

Lesz olyan MI is ami ezeket fogja purgálni.

Az hogy melyek lesznek többségben vagy melyik oldal lesz az erősebb azt majd a jövő eldönti.

De egyenlőre nekem ez az irány elég Watch dogs szagú.

A technológia sosem gonosz. A torrent nem gonosz és a bitcoin sem.

3 Likes

A technológia csak egy eszköz, ám az ember nagyrészt nem elég érett a használatára, felelőtlenség formálja a világunkat.

2 Likes

Elgondolkodtató videó! Köszi, hogy megosztottad! :slight_smile:
Amúgy visszatérve erre a témára, tényleg fura belegondolni, hogy 20 éven belül akár “profilozhatnak” bennünket.

Most is profiloznak bennünket. Facebook nagyrész erről szól állítólag.
akkor majd csak több információ alapján fogják tenni és pontosabb lesz.

1 Like

Igen ez igaz! :slight_smile: Viszont ott már nem csak azt fogják tudni hogy mik érdekelnek, és miket nézel youtube-on stb. hanem azt is, hogy mikor mész vécére az okoswc-nek hála. Lehet, hogy ez egy nagyon sarkosított példa de érdemes belegondolni. :smiley: Viszont én is elég hasznosnak találom az 5G-t az alapján amit a srácok elmondtak a videóban csak közbe folyamatosan ott ült a kisördög a vállamon és súgta ennek a rendszernek a hátrányait.

1 Like

Ugye az egyik célja ennek az hogy minden, mindennel kommunikáljon, és összelegyen kötve, egy globális hálózatot alkotva?
Nekem ez így adja magát, hogy ez által egy gép/eszköz könnyebben, hamarabb hackelhető meg, távolról is. Még nagyobb veszélynek vannak kitéve ezáltal az IoT eszközeink, és ezáltal az otthonaink is. Elég creepyn hangzik, csak nekem ez jutott legelőször eszembe, a sok újdonság/jóság mellet :smiley:

Az égvilágon semmi konkrétum nincs erről az 5G-ről, mindenhol csak a bullshitet olvasom. Most néztem meg a VR teches videót, ott is olyan nevetséges érvek vannak, hogy a fejem fogtam.
Szóval írhatna valaki olyan, aki ért is hozzá, mert számomra az sem tisztázott, hogy az 1 milliméteres hullámok hogyan fognak átjutni a falakon.

Ebben a könyvben gondolom van több részlet. Ami itt ki van emelve az a Massive MIMO technológia.

Itt egy Ericsson PPT előadás ami ha nem is részletes szakszavakat a további kutakodáshoz ki lehet vadászni:

Magyar leírást is találtam MIMO-hoz. Ezt nagyon nem is bírom értelmezni:


http://people.inf.elte.hu/toke/halozatokII-jegyzet/hallgatói%20bemutatók%202009/Leszkovich%20Gergely%20MIMO%20áttekintés.pptx

Ezek azért már nem teljesen Bulshittek :slight_smile:

1 Like