75hz-es monitor laggol 60fps-en


#1

Sziasztok! Van egy 75hz-es monitorom ami hozza is a stabil 75fps-t nagyon ritkán esik alá, az is legfőképpen akkor történik amikor streamelek. Valamiért ha 75 alá esik az fps-em (mondjuk 60-ra) akkor a jatek borzasztóan akad, olyan mintha lenne vagy 30fps-em. Más játékoknál nem tapasztaltam ezt a Fortniteon kívűl (és mivel ez a main game amivel játszok elég zavaró). Ha off stream játszok és lekorlátozom az fps-em 60-ra, akkor is ugyan olyan, főleg akkor érződik amikor gyors movementeket kell végezni a gameben úgymond. Mi lehet ennek az oka? :cactus:


#2

Ennek az az oka, hogy a monitorod 75 herces :smiley: Ha 75Hz akkor 75FPS kell, ha 144, akkor 144FPS kell. Ha g-sync képes monitorod lenne, akkor nem akadna, mert a monitorod mindig az aktuális FPS számhoz tudná állítani a hercet. (A g-sync párja AMD kártyáknál a FreeSync)


#3

Értem köszi! Laptopra van rákötve a monitor, AMD FreeSync-re vagy mire képes állítólag, bár mivel Intel/Nvidia kombós a laptop nem müködne gondolom, igaz? A laptop specifikációi: i5 6300HQ, 8GB DDR4 2133Mhz ram, GTX 950M 4GB videókártya, 1TB HDD.


#4

Ha FreeSyn, akkor AMD kártya kell igen. Ezért kell monitor vásárlásnál körültekintő lenni, mint minden más termék esetében egyébként :smiley:


#5

Hát az rip. Úgy voltam vele hogy legyen 75Hz, és ne 15 inch-en kellen játsszak, nem voltam tisztában a G-Sync es FreeSync letezesevel akkor. :frowning:


#6

Nope, több mint fél éve az nVidia is támogatja a freesyncet 10 és magasabb szériás kártyákon display porton keresztül.


#7

Lentebb veszed a grafikát és 60 helyett lesz 75 :slight_smile:
Egyébként ezek a monitorok 120k-nál kezdődnek, szóval nem csak azon múlt, hogy jó monitort veszel-e le a polcról.
@meteoric87 Nem minden monitornál.


Elvileg amihez G-SYNC Compatible van írva az freesync


#8

Minden monitornál működik.


#9

Akkor valószínűleg rosszul tudtam, kérdés, hogy van-e a laptopon display port, ja meg a laptopban nincs 10-es széria.


#10

Hát lowon tolom így is. Off stream nem esik szinte soha 75 alá csam streamben. Egyébként a kövi gépem teljesen AMD lesz, szóval nézzük a jó oldalát, addigra lesz egy a kártyával kompatibilis monitorom :slight_smile:


#11

Nincs rajta Display port, GTX 950 egyébként is :frowning:


#12

Így van, egyik sincs rajta/benne


#13

Talán ez a videó segíthet.?!


#14

Köszi! Bár nem hiszek az ilyen videókban/praktikákban de azért megnézem mit mond :smiley:


#15

Szerintem a videó magáért beszél, főleg mikor a V-sync-et kikapcsolva, a program segítségével 60 fps-re lockolva mutatja. Szemmel láthatóan sokkal-sokkal folyékonyabb az adott játék. :slight_smile: :roll_eyes:


#16

Most nézem, ezt a videót már egyszer láttam de nem próbáltam ki :c. Lehet most nekilátok, hátha


#17

Egy próbát szerintem mindenképp megér. :slight_smile:


#18

Nem baszogatás vagy ilyesmi de abból a vasból, hogy tudsz értelmes minőségű streamet kipréselni?


#19

Hát nehezen hogy őszinte legyek. 720p 50fps, 720p-ben játszok lowon. Mindent megteszek hogy szebb legyen a stream, pub game-ben nem is nagyon megyek 75 alá streamben sem, max ranked meccseken az “endgameben”. De ha nem hiszed, nézd meg magad: http://www.twitch.tv/krsyx02/v/448639758?sr=a&t=8088s


#20

@Anttarax ntta Meg se szólaltál volna okosabb maradtál volna :smile:

@krsyx02 vedd figyelmen kívül amit írtak. A FreeSync és G-Sync (valamint VSync)-nek semmi köze az “akadáshoz” ezek a technológiák főként arra vannak kitalálva, hogy a screentearing-et eliminálják. Mivel a monitorok ugye folyamatosan frissítik a látott képet így alkotva a mozgàs illúzióját; mikor 2 frissített frame-nek eltér a sebessége, a kép szétcsúszhat egymáshoz képest és valahol a képben egy törés (tearing) keletkezik amitől úgy tűnik mintha az alsó vagy felső képkocka a szakadáshoz relative előrébb járna a másiktól.

A magasabb refresh rate (100+ Hz) sokkal fluidabbá teszi a mozgást hisz nem annyira darabolt, sokkal több frame-et kapsz minden egyes eseményre ami miatt sokkal összefüggőbb, dinamikusabb minde. Ez főként FPS játékoknál ugye igen kellemes előnyt is nyujthat akár.

Ami az akadást illeti ha HDD-ről fut egy laptopban nem csodálnám ha az 5400rpm-es mobil HDD lenne az oka az időnkénti akadásnak. Bár csodálom, hogy csak ez akad akkor…

Általában ha egy játék már betöltött, nem igazán számít, hogy SSD-n vagy HDD-n fut; nincs számottevő különbség…de mindíg vannak kivételek amik gyakrabban olvasnak asset-eket a tárolórol mint mások ezért jó ha gyorsabb a háttértár…mondjuk az az FN is mint a PUBG az Unreal Unreal Engine-t használja ami nem az optimalizáltságáról híres manapság…

Első körben átállítanám az nVidia control panelben (jobklikk Desktop) a Manage 3D Settings-ben, hogy az adott aplikáció (esetedben az FN) Pre Rendered Frame-eknél csak 1-legyen, a Threded Optimization-t tedd On-ra állítsd…

Azután megkeresed a játék *.exe file-ját (nem a desktop ikon hanem a telepítési könyvtárban az IGAZI exe) jobbklikk properties, compatibility, legalul a Change high DPI settings és ott kipipálni a High DPI scaling override-ot (legalsó pipa)

Lehet megoldja lehet nem…de szokott dobli a teljesítményen MINIMÁLIS szinten.