A backseat mentesség öli meg az értelmes játék-streameket

azért hoztam fel ezt a témát, hogy lehessen róla vitázni, normális keretek között.
esetleg valamilyen konklúziót levonni. egy állandó problémára szeretnék rávilágítani,
ahol a problémát kiváltó ok nem feltétlen egyértelmű, a megoldás vélhetően nem is létezik rá.
viszont minden észrevétel építő jellegű lehet.
részemről ez csak egy meglátás, a streamek során tapasztaltakból. (nem csak a thevr játék-streamjeit érintően)

mielőtt bárki félre értené, leszögezném, nem értek egyet a backseat-el, sem a spoiler-rel, de tegyünk is különbséget a kettő között, és vizsgáljuk meg részletesebben, hogy melyik mit takar.

a spoiler talán a legegyértelműbb mindenki számára: a néző megírja előre, mi fog történni a játékban. lelövi a poént.
a backseat viszont sok esetben nem ennyire egyértelmű, bár maga a kifejezés, és ami alapján ez használatban van, teljesen világos.
ennek ellenére gyakran a nézők, van hogy a moderátorok, de akad olyan hogy a streamer sem pontosan határolja be ennek jelentését.

az én értelmezésem szerint a backseat egyszerűen az, mikor a néző irányítani akarja a játékost. (leírja merre menjen, mit csináljon, stb.)
sok esetben viszont rá van húzva ez a kifejezés olyan cselekedetekre is, amik emiatt tiltásra kerülhetnek, pedig a cselekedett nem sorolható egyértelműen ebbe a kategóriába, és valójában növelhetnék a játék-streamek élményfaktorát közösségi szinten.

de mire is gondolok pontosan? szándékosan nem írok példát, mert félreérthető, inkább megpróbálom körül írni.
a streamerek gyakran (akár Pisti is, de nem csak ő) hiányolják egy-egy játék-stream esetén a chat-ből azokat a hozzászólásokat, melyek az adott kontentet érintően érdekesek, értelmesek lehetnek.
gyakran a chatfolyam ugyanis egy teljesen a játék streamtől eltérő beszélgetéssé alakul, illetve a játékot érintően kimeről a poénos (néha “buta”) beszólások kategóriájában.
ami alapvetően nem rossz, mert arra is szükség van, de mikor a stream 80-90%a ebből áll, az valamelyest (legalábbis számomra) gyengébbé teszi a stream és a közösségi élmény faktorát is.

merült fel benne a kérdés többször is, “miért van ez gyakran a játék streamek folyamán?”

  • nincsenek érett emberek akikkel beszélgetni is lehet?
  • többnyire a tízenéves korosztály nézi a streameket?
  • vagy csak túl sokan nézik és szólnak hozzá?
  • esetleg annyira gyenge a játék, hogy nem lehetne érdemben hozzátenni semmmit?

vagy ide lehetne sorolni igazából mindenki felvetését, mert mindegyikben van/lehet igazság, de valójában egyik sem a konkrét ok.
valószínűleg konkrét ok nincs is, inkább több összetevős “egyenletről” van szó, de itt jön képbe a téma címe is, mint egyik lehetséges ok.

!!! Tilos a “backseat” !!!

A nézők azon része tud többnyire érdemben hozzászólni egy játék-stream-hez kifejezetten a játékot tekintve, akik ismerik/esetleg játszották is már az adott játékot. Ez teljesen érthető.
Viszont minden ilyen ember számára nehéz úgy hozzászólni, hogy bár érdemben hasznos legyen a hozzászólás a játék-streamet illetően, de ne kerüljön bele a Tágabb értelemben! vett “backseat” kategóriába.
Ugyanis itt jön képbe, hogy mennyire tág értelmezésben vesszük a kifejezést, mert van hogy lényegében közel semmi információt nem oszthatsz meg a játékra vonatkozóan, mert bármi ilyen backseat-nek számíthat.
Viszont ebben az esetben hogyan lehet egy adott termékről beszélni, beszélgetni, ebből adódóan együtt megélni?

Persze lehet minden más tekintetben építő jellegű, humoros, jópofa, hasznos, érdekes és értelmes hozzászólásokat tenni, de nem kifejezetten a játékot illetően, hanem inkább amolyan köretként a játék stream mellé.
Pedig a legtöbb streamer elmondása szerint ők is igazán azt szeretnék, és talán ez is lenne az ilyen streamek egyik alapvető lényege, hogy az adott játékról beszélgetve, az adott játékot együtt, közösségi élményként élhessük át mindannyian.
Ebben az esetben teljesen elkerülhetetlen, hogy az adott témáról beszélgessünk, és érdekes dolgokat, meglátásokat osszunk meg egymással, nem irányítva ezzel a játékost, nem lelőve a poént, de konkrét dolgokra reagálva,
amikből beszélgetések indulhatnak ki a játékot illetően is, nem csak más témákról.

Természetesen vannak ilyen streamek/streamerek, és azok gyakran egy igazi közösségi játékélményként teljesednek ki, de gyakran ez nagyban függ az adott streamer/moderátorok “backseat” értelmezési tartományától is.
Ott ahol kb minden játékhoz hozzátett információ backseat-nek számít, a chat-folyam a témáját tekintve tér el a legjobban a tárgytól, míg ahol engedékenyebb a backseat kifejezés, sokkal közelebb áll a közösségi beszélgetés a tárgyhoz.

Itt kanyarodok vissza a címhez, és most kérdésként teszem fel: “A backseat mentesség megöli az értelmes játék-stream -eket?”
Illetve mi lehet erre a megoldás, ha egyáltalán van, és létezhet ilyen?

Erre lennék kíváncsi, ezért hoztam fel a témát. Remélem érdekes volt az írás, és nem unalmas :slight_smile:

Köszönöm, ha elolvastátok!

3 Likes

Szia! Az én meglátásom az, hogy Pisti kérdez amikor nem tud valamit. Ha úgy van akkor megkérdezi, hogy srácok szerintetek… ? Az pedig, hogy erre nem jön értelmes válasz szerintem teljes mértékben azzal köthető össze, hogy igenis fiatalok nézik Őket nagyobb részt. (Tekintve, hogy a streamek nagy része munkaidőben történik).

Én személy szerint azt élvezem a legjobban ha Pisti ahogy Ő fogalmazna “balfa…kodik” a szó jó értelmében.
Generációs nevelés lett a "te vagy a legszebb legokosabb legügyesebb a világos kisfiam/kislányom, állj ki az igazadért stb. stb.), aztán ha kiviszed a napra nem működik. És ez idegesíti fel legjobban Pistit is mikor néha kérdez valamit és jönnek a szerintemmel kezdődő válaszok. Nem tudja, de beír valamit mert neki azt mondták, hogy Ő a legokosabb. Napi szinten kapom meg a munkában is tizenévesektől a kioktatást olyan témában amiben nem érdekelt és informált semennyire.

Egy olyan generációnak aki 10 mp-nél hosszabb videót nem néz meg nem fog menni, hogy órákon át nézzen valamit és ne mondja el, hogy mit hogyan kéne csinálni. Egy világrekord speedrun alá is beírják miként lehetne gyorsabban megcsinálni úgy, hogy talán még a játékkal sem játszottak. Én ezt látom a dologban, türelmetlenséget. Ha tudod mit kellene és nem mondhatod el az sokakat frusztrál sokan meg élvezik.

4 Likes