A csattanó maszlag méreg!


#1

Néztem a FarCry5 végigjátszását, melyben meg lett említve, hogy az abban lévő növény a csattanó maszlag, de nem lett megemlítve, hogy az nem egy szimpla hallucinogén növény, hanem kifejezetten erős méreg. Fogyasztása gyakran halálos kimenetelű is lehet. Bár lehet, hogy itt a fórumon nincs annyi fiatal emberke, mint akik a videót nézik, ezért Pistiéknek meg kellene esetleg említeni majd a kövi FarCry részben, hogy véletlen se próbálja ki senki se!

@TheVR_Jani ha olvasod add át az infót Pistinek is.


#2

10-en éves voltam. Akkor láttam a tv-ben egy közvetítést, amiben ezt megemlítették. Akkor páran meghaltak miatta és sok helyen kiírtották a növényt. Manapság nem tudom mi a helyzet vele, de sok helyen van még és használják is.


#3

Sziasztok! :smiley:
Egy kis zavar lehet az erőben, mivel a Far Cry 5-ben a növény nem a csattanó maszlag (Datura stramonium), hanem egy rokona az indiai maszlag (Datura innoxia).

A maszlag különböző tropánvázas alkaloidokat tartalmaz (atropin, hioszciamin, szkopolamin), amik a szervezetre élénkítő, idegen szóval szimpatikus hatással bír. Ezzel szemben az indiai maszlag a gyógyszeriparban használatos nyugtatók alapanyagaként (szkopolamin tartalma miatt) használatos növény :smiley:


#4

az indián maszlagról nem hallottam korábban és valóban annak a virága jobban hasonlít a farcry5-ben lévőhöz, míg a csattanó maszlagé is harang alakú, de mégis kicsit más, viszont ettől függetlenül mindegyik ugyanolyan mérgező, és bár az indián maszlag nem terem nálunk, a csattanó maszlag bárhol felbukkanhat. jó ha a fiatalok akik nézik a videót tudnak róla hogy erősen mérgező növény, ha már meg lett említve, nehogy kipróbálja valaki csak mert úgy gondolja csinos fehér ruhás csajokat fog látni tőle :slight_smile:


#5

Nekünk a kertünkben is van csattanó maszlag de mi tudjuk hogy mérgező és mindenkinek elmondtuk aki a kertünkbe tévedhet.


#6

Egy kis pontosítás szakmai szempontból (végzős gyógyszerészhallgató vagyok):
-az atropinnak nincs szimpatomimetikus hatása, a hatását a paraszimpatikus idegrendszer gátlásával fejti ki, de nincs stimuláló hatása. A szemészetben használják az atropint pupillatágításra, vagy általánosságban görcsoldásra.
-a szkopolaminnak pedig nincs nyugtató hatása, nem használják nyugtatók alapanyagaként, erősen mérgező. Egy kémiailag módosított változatát a butilszkopolamint használjuk a gyomor-bélrendszerben görcsoldásra, a Buscopan tablettában
Bocsi a kötekedésért, de gondoltam nem árt tisztázni :smiley: De ahogy látom nem fogja senki lelegelni a vadon termő csattanó maszlagot :smiley:


#7

:open_mouth: Köszi a kiegészítést/javítást :smiley: (nem veszem kötekedésnek, sőt… )
Amit leírtam azt a Dános Béla féle Farmakobotanika könyvből vettem, illetve amit órán a tanár nekünk mondott az ellentmondásosnak bizonyult :frowning: ami kár mert vizsgaanyag számomra, és én is valamennyire szakmabeli vagyok gyerekcipővel hozzád képest :smiley: leendő drog- és toxikológiai szaktechnikus).


#8

Az, hogy mást monda a könyv és a tanár, az nálunk is gyakori :smiley:
Érdekesen hangzik a területed. Mindig is érdekeltek a mérgek, mérgezések kezelése :smiley: Sok gyógyszert köszönhetünk a mérgeknek :smiley: