A digitális tulajdon, avagy bukunk e mindent egy szép napon?

Nemrég jött velem szembe egy cikk ami a digitális tartalmak tulajdonáról szól. Elég hosszú, de érdemes elolvasni:

Bár vannak akik tisztában vannak vel, de sokak biztosan nem tudják, hogy pl a Steamen senki nem “vesz” játékot, mindenki csak bérel. Idézet a cikkből:

" Gyakran emlegetik példaként a videojátékos közösségi piacterek helyzetét: ha a messze a legnagyobb platform, a Steam egyszer valamiért megszűnik, akkor több tízmillió játékos komplett életműve tűnhet el egy csapásra a csupán licencelt játékok miatt, míg az egyik legnagyobb kis szereplő, a GOG.com kizárólag DRM-mentes játékokat árul – és itt az árul tényleg tulajdonjogot jelent."

Mindez igaz a zenékre, filmekre, ebookokra, minden digitális tartalomra.

Én személy szerint ezért (is) maradok a papír alapú könyveknél, és a kedvenc játékaimat a mai napig megveszem fizikai formátumban, aztán maximum porosodik a dobozban, de ha egyszer mégis kellene, ott lesz.

3 Likes

Bennem most tobb dolog merult fel.
Igazabol nem olvastam a GoG altalanos felhasznaloi szerzodeset, de valoban “vesszuk” ott a jatekot? Csak mert amennyire tudom igazabol ha lemezen veszed meg a jatekot, akkor sem a tied, pl masolni elvileg nem szabadna… Persze javitsatok ki ha tevedek.
A “Steam megszunik” - erre nem sok eselyt latok, foleg nem a mai kozossegi finanszirozas koraban. Ha teszem azt csodbe menne a Valve, akkor is egy kickstarter kampannyal a szervereket meg lehetne menteni sztem… ha meg megszunes alatt totalis veget ertunk, mint mondjuk internet megszunese, akkor meg mar ugyis mind1 lesz…
A masik, hogy akiknel lesz lemez, azok se feltetlenul mennek sokra vele, hisz rengeteg jatek kap day1 patchet, ahogy Pisti is mondta valamelyik nap a HH-ban. Anelkul meg olyan, mintha meg se lenne a jatek.

Egyebkent fura ez a fizikai hordozo dolog, mert mig PC-re steam parti vagyok, addig PS-re valamiert nem akarodzik digitalisan venni a jatekokat, azok csak legyenek ott szepen a polcon :smiley:
Konyvekkel meg ugy vagyok, hogy a hely, ahova rakhatom oket, erosen limitalt, igy ha olvasok, amit sajnos az utobbi idoben egyre kevesebbet teszek, akkor ebook. Aztan ha valami nagyon bejon, mint legutobb Az auschwitzi tetovalo, akkor azt megveszem fizikai formaban is. :slight_smile:

2 Likes

Tudtommal egy másolatod lehet. Legalábbis filmeknél tuti.

Másolni másholhatod amit megvettél, csak forgalomba nem hozhatod. Ez igaz a könyvekre is. Ha akarod, legépelhted magadnak az egészet, de másnak át nem adhatod.

Nyilván nem tűnik el egy Steam méretű szolgáltató egyik pillanatról a másikra, de láttunk már nagy cégeket bedőlni a történelem során. És még ha a közösség össze is fog, a gond az, hogy a fizikai szerverek üzemeltetését átveheted, azonban a rajtuk lévő jogvédett tartalmakat akkor sem biztos hogy tovább terjesztheted, itt pont ez a fő gond. Nem kapod meg a jogot, hogy az adott játékot tovább terjeszd, hacsak nem veszed meg a Valve-t és leszel annak folytatólagos jogutódja.

Valamint az érdekesebb kérdés talán nem is a teljes Steam csődbe menetele, hanem hogy a legtöbb terjesztési szerződés valamilyen időre köttetik. Tehát megveszel (bocsánat, bérelsz) egy játékot Steamen ma, és az ég világon semmi nem garantálja hogy jövő ilyenkor fogsz tudni vele játszani, ha a kiadó csak 1 évre szerződött a Valve-val. És te mint felhasználó ezt nyilván nem fogod tudni.

Szintén ebből következik, hogy bármilyen online, digitális tartalmat áruló platformon a “Buy/Purchase” gomb létezése már önmagában a vásárló félrevezetése, mivel nem veszel, csak bérelsz (Rent).

2 Likes

Na ezt a masolni dolgot nem tudtam, illetve akkor rosszul tudtam. Megesik :smiley:

Erdekes kerdes amit irsz az idoleges terjesztesrol, ennek lehet utana kellene jarni, mert most is vannak jatekok, amik eltunnek a store-bol neha, lasd Alan Wake, viszont ez nem valtoztat azon, hogy ha “megvetted” akkor te ettol meg jatszhatsz vele. Nem tunt el a konyvtaradbol.

A jovore nezve, marmint ha bedol a Valve, sztem nem is kellene feltetlenul a terjesztes vonalan maradni, eleg lenne ha azoknak a felhasznaloknak, akiknek a konyvtaraban vannak az adott jatekok, ok le tudnak tolteni azokat tovabbra is, nem?

1 Like

Az egy dolog ha le tudják tölteni, de pl a multiplayerhez kell szerver, a felhőbe mentés megint csak bukta.

Tehát megmaradhat a könyvtáradban, attól még vagy nem, vagy csak limitálva tudod használni a funkcióit, nem azt kapod amiért anno fizettél, csak egy korlátozott verziót.

Igen, ez igaz, de egy SP jatek eseteben ez nagyjabol eleg, a local mentesekkel is tul lehet elni :smiley:
Plusz a korlatozott funkcio, meg “nem azt kapod amiert fizettel” dolog elegge kerdeses, mert ugye ha most megveszek egy jatekot, mondjuk az RDR2-t, nem a legjobb pelda, mer PS, de erzekeltetni tokeletes. Namost berakod a lemezt, feltelepited, majd 10-20 gb-nyi patchet kell hozza letoltened, es ha nem teszed, akkor rosszabb esetben el sem indul a jatek, sirva, hogy “Nekem kell a patch hogy fussak” vagy jobb esetben elindul, csak tele lehet meg akar gamebreaking bugokkal is. Egyikre se lehet rafogni, hogy ezert fizetett az ember.

Amennyiben használhatatlan a játék, úgy el lehet állni a vásárlástól, és visszakérni a pénzt. Ha pedig nem vagy netre csatlakozva a telepítéskor, nem valószínű hogy tudna patch-ért rimánkodni. De ez alapvetően más kérdés, mert jogilag az a játék a te tulajdonodba került, és itt ez a lényeg. Nem fog kimenni hozzád a kiadó, és elvenni tőled, mert ő úgy döntött hogy holnaptól csak más platformon / egyáltalán nem lesz elérhető.

Szerencsére én eddig is teljességgel tisztában voltam hogy miről szól ez az egész és bár kicsit aggasztó a dolog, attól még sajnos “Ez van, ezt kell szeretni” alapú.

A Steam bukásához azért elég sok mindennek kéne történnie. Elég sok lábon állnak jelenleg hogy ez ne fenyegessen és engem is jobban zavarnának a szolgáltaltásaik megszűnése mint az hogy nem tudom letölteni a játékaimat mert azt (amennyiben a cég is akarja) nem túl bonyolult megkerülni.

Ez az egész téma egyébként annyira régi hogy már nem is tudom mikor kezdődött. Asszem amikor az első nagyobb felhőszolgáltató elindult. Igen ez a tartalom nem teljesen a “tiéd” mint ha fizikailag lenne meg, de jelenleg sajnos ez a rész is szükséges ahhoz hogy azokat a szolgáltatásokat is megkapd amit emellé nyújtanak.

Ez a helyzet kb úgy változhatna meg hogyha majdnem mindenkinek lenne saját kis szervere otthon és az ilyen szolgáltatások azokkal szinkronizálnának. Viszont ennek jelenleg még erős technikai és anyagi korlátai vannak.

Nyilván lesznek a jövőben is olyan szolgáltatók akik ilyen lépéseket fognak tenni mint a cikkben a microsoft, de ezzel csak azt lehet jelenleg csinálni, hogy szélnek eresztjük a hírt hogy had halljon róla mindenki. Így az emberek tudják hogy az egyes szolgáltatóktól mit várhatnak el.

Az egész felvetés abból a szempontból érdekes, hogy nincs egyértelmű tájékoztatás arról, hogy mit veszel meg a gomb megnyomásával és ez a lényeg. A többi, hogy milyen szinten és esetben szívod vagy nem szívod meg a dolgot az már részletkérdés ami nagyban függ az adott platform életképességétől.

Ez egy létező probléma mert az ilyen online “áruházak” előtt tök egyértelmű volt miért fizetsz, mert kaptál egy adathordozót amin rajta volt a game/könyv/zene stb. manapság meg ott a link, a vásárolt kód stb. Használati jogot vásárolsz és sok esetben a mentéseid is valami szerveren vannak. SP gameknél lehet, hogy a saját gépedre vannak lementve az állásaid, de ahoz hogy elinduljon a game kell a net amivel ellenőrizni lehet a jogosultságodat az indításhoz és ha ott lesz valami gubanc buktad az egészet.

Ez a téma nem csak játékok esetében hanem az online tartalmak többségénél felmerül, de a megoldásuk lassabb folyamat lesz

1 Like

Többek között ezért is veszek amit tudok GoG-on. (emellett az offline jellege és a CD Projekt csoport támogatása miatt)
Régimódi vagyok, jobban szeretem ha megvannak itthon az installerek, így az sem érint, ha úgy dönt egy store, hogy eltávolít valamit ilyen vagy olyan okoból. :slight_smile:

1 Like

A mai világban azonnal lecsapna egy nagyobb cég, mindig van nagyobb, akinek több pénze, nagyobb birodalma van. Szerintem a steamre most is sokan pályáznak.

Nem éppen így működik a szerződés kötés a steamen.

Azok a szerverek akkor is leállhatnak, ha te “tulajdon jogot veszel a játékhoz”. Alapból nem lehet elvárni, hogy egy 30 évvel ezelőtti játékhoz a végtelenségig üzemeljenek a szerverek.

Alapból a játékok, a szoftverek elavulnak

Pontosan. A telepítő lemezeknek ma már szimbólikus szerepük van. Tévhitben éltek, ha azt hiszitek, hogy megvesztek egy játékot lemezen, megszűnik az a játék steamen, vagy akárhol és ti majd tovább fogtok tudni játszani.

1 Like

Hanem hogyan?

Eléd tolják a szerződést, és vagy elfogadod, vagy nem lehetsz jelen a platformon. Pont úgy, mint egy regisztrációnál. Több száz, több ezer oldal idegen nyelvű szerződést meg akkor sem fogsz (tudni) elolvasni, ha te fejlesztőként regisztrálsz és később bizonyos pontjai a szerződésnek a megélhetésedet fogják veszélyeztetni.
Persze nem elképzelhetetlen, hogy a nagy cégekkel egyedi szerződést kötnek.
444

Azért itt ne keverjük a kis hobbifejlesztőket, meg mondjuk egy CD Projekt / EA / Ubisoft méretű fejlesztőt/kiadót.

Ha te fejlesztőként regisztrálsz, akkor addig fejlesztesz oda amíg akarsz. Ha kiadó vagy, akkor egy adott termék terjesztésére szerződsz, bizonyos áron, bizonyos időtartamra.

Azt sem tartom elképzelhetetlennek, amit mondasz, de simán lehet h ugyanazokkal a feltételekkel szerződnek a nagyokkal, a platformot, kezelőfelületet meg biztos vagyok benne, hogy ugyan azt használják, mert vállalati működésre van optimalizálva ez jól látszik. De amúgy m1 ebbe nem látunk bele. Az viszont kizárt, hogy egy játék csak pár évig legyen elérhető, hiszen mekkora felháborodás lenne, ha csak 1 ismert játék eltűnne? A steam vesztene vele nem a kiadó.

Visszatérve az eredeti témára. Az egyik happy hours-ban volt szó arról, hogy a facebook, meg más cégek is adatokat gyűjtenek rólunk, de mi ezt elfogadtuk, amikor regisztráltunk. Pont ugyan ez a helyzet itt is. Vagy elfogadja az ember és tud ezzel együtt élni, vagy nem. Utóbbi esetben csak az a megoldás létezik, hogy nem használja az ember a platformot.
Én személy szerint nem aggódom, meg amúgy sem szabad komolyabb érzelmeket táplálni egy szoftver, vagy zene, vagy bármi iránt.
A játékok esetében meg mondom, a lemeznek csak szimbólikus szerepe van, esetleg a zenéket, filmeket stb le lehet menteni, de ahhoz már azért bizonyos szintű megszállottság kell, hogy mindig mindent lementsen valaki. Ez picit olyan, amikor valaki világvége esetére atombunkert épít magának stb… :smiley:

Az más hogyha az adataidat gyűjtik, mintha félrevezetnek a “vásárláskor” :wink:

Egyébként a Steamről most is naponta kerülnek fel, és le is játékok, tehát ez a jelen, nem egy jövő. Nagyobb címeknél is van ami eléhető volt anno, de ma már nem tudod ott megvenni. Az Epic store, Origin, Uplay stb megjelenésével pedig még tovább fregmentálódott a piac, egy kiadó gyakorlatilag válogathat az ajánlatok között, és akár ide-oda viheti a termékét.

Erre csak azt tudom mondani, hogy elég szomorú lenne az az élet, ahol nem táplálnak érzelmeket bármi iránt. Az egy disztópia.

1 Like

Az lehet de amit megvettél azt általában nem veszik el. Legalábbis én nem tudok róla.

1 Like

Én úgy tudom, hogy amit Steam-en megvettél, ha időközben le is kerül Steam-ről, attól még te később letöltheted. Igaz, nem lehet többet megvenni, nem lesz a Store-ban, de ott marad a Library-ban, és bármikor letöltheted. Erre példa pl az Alan Wake.

Ettől független én is GOG párti vagyok.
Megvetted, tied. Oda rakod fel ahova akarod.
Letöltöd a teljes library-t egy NAS-ra. Majd egy script naponta ellenőrzi meg frissíti a frissítéseket meg telepítőket. Ha netán elmegy a net, akkor is elérhető a teljes gyűjteményed. Aktiválás s net nélkül minden működik. Best.

A mai dobozos copy-k esetében meg, ahogy már fentebb is elhangzott, mindegyiket aktiválni kell valami Store-on, tehát fucked. GOG a best.

1 Like

Ez valószínűleg attól függ hogy állapodtak meg a kiadóval, mivel semmi amit a Steamen “veszel” nem a tied, tehát ha azt mondanák, holnaptól le sem tudod tölteni, akkor sem tehetnél semmit. Persze ez a jobbfej megoldás, hogy megmarad.