A gép nem indul

A problémám az, hogy a gépem nem indul rendesen. Pár hete kezdődött az egész. Volt egy pillanatnyi áramszünet, a gép kikapcsolt. Mikor kapcsolom vissza, a gép felpörög, de nincs kép. Harmadik-negyedik próbálkozásra elindult, aztán minden rendben volt. Pár hét múlva ez megismétlődött, annyi különbséggel, hogy másfél órába telt, mire elindult. Akkor utána olvasgattam, és próbálkoztam mindenféle dologgal, amit tanácsoltak, az segített, hogy teljesen áramtalanítottam, kihúztam a tápot vagy fél órára, utána indult. Az áramszüneteknek tulajdonítottam a dolgot, ezért vettem egy szünetmentes tápot, gondolván, ezzel meg lesz oldva. Tévedtem. A minap újraindult a gép a Windows frissítés után, és megint nincs kép. Ugyanaz az eljárás: táp kihúz egy időre, utána indul a gép rendesen. És a vége a sztorinak: tegnap este kikapcsoltam a gépet, reggel kapcsolnám be, de megint nincs kép. A korábbi megoldás sem működik, mert bár az áramtalanítás után lesz kép, viszont nem működik sem az egér, sem a billentyűzet. Így nem tudok belépni a Windowsba.

Az egészben az az érdekes, hogy ha egyszer elindul a gép, utána már nincs vele gond, működik rendesen, játszok rajta, szóval terhelve van. Csak most már arra sem tudom rávenni, hogy be tudjak lépni.

Amiket korábban olvastam, azok a tápot meg az alaplapot említették, mint a hiba lehetséges forrását. A tápot leellenőriztem, próbáltam másik tápot, a helyzet ugyanaz. Csináltam CMOS resetet, amivel annyit értem el, hogy most már a Windows se bootol be, megáll a BIOS-nál, mivel nem tudom használni a billentyűzetet, így nem tudok belépni a BIOS-ba.

Én az alaplapra gyanakszom már most, gyanús, hogy cserés lesz. De gondoltam, biztos van itt nálam okosabb ember, hátha tudja valaki, mi lehet a baj.

Minden segítséget előre is köszönök.

Próbáld meg másik alaplappal, ahogy mások is említették, az a következő tipp. A kép hiánya miatt GPU is lehetne, de mivel a billentyűzet se megy, így a lap a valószínűbb.

Esetleg ha van kéznél régi billentyűzet, meg lehet próbálni PS/2 csatlakozóval, lehet az USB nyikkant csak meg.

3 Likes

Van némi fejlemény. A táp után a videokarit is próbáltam, nem az a ludas. Most megint ott tartok, hogy a gép elmegy a windowsig, tehát a bios betölt, van kép, bootol a rendszer. Találtam egy régi PS/2 csatlakozós egeret, azt felismeri, így azzal meg a képernyő-billentyűzettel tudom használni a gépet. De az usb-ket nem látja a gép. Mivel PS/2 csatlakozós billentyűzetem nincs, így nem tudok bemenni a biosba, pedig azt még jó lenne látni, mit mutat.

akkor még valószínűbb az alaplap hiba

Én is úgy gondolom, hogy az alaplap lehet a bibi. Arra tippelek, hogy az I/O vezérlő chip adhatta meg magát.

Azt hiszem, muszály lesz újat venni.

Újabb fejlemények. Tegnap este sikerült működésre bírni az USB-t. A windows hibaelhárító segített. (Ezen meg is lepődtem, mert nekem a hibaelhárító még soha nem javított ki semmit.) Szóval tegnap este működött az egér, billentyűzet. Reggel kapcsolom be a gépet, megint ugyanaz, mint tegnap, USB nuku. Most már a hibaelhárító sem segített. Úgy tudtam megoldani, hogy az Eszközkezelőben eltávolítottam a hibás USB vezérlőt, majd gép ki, vissza, és megint van USB.

Most már tényleg nem értem, mi zajlik itt. A BIOS akkor indul el, amikor épp olyan kedve van, az USB folyton összeomlik. Az újraindítás egyáltalán nem működik, olyankor nem indul a BIOS, csak ha kikapcsolom a gépet, és úgy indítom el. És ugye akkor sem mindig. Az egészben az az érdekes, hogy ha egyszer működésre bírtam a gépet, akkor utána már nincs vele baj.

Mindenesetre rendeltem új alaplapot, remélem, ez megoldja a gondot.

Új alaplap és helyben vagy.

Tegnap végre megérkezett az új alaplap. Újraépítettem a gépet, és most minden tökéletesen működik. Úgyhogy az alaplap volt a ludas. De hogy pontosan mi lehetett a baja…

Mindegy, a lényeg, hogy a gép működik, és még viszonylag olcsón meg is úsztam a dolgot.

2 Likes

@lengyelb :lock: