A.I Megállj!

Manapság egyre jobb, okosabb, tanulékonyabb mesterséges intelligenciát tudnak létrehozni. Meglátásom szerint van egy olyan szintje a mesterséges intelligenciáknak amikor már azt kell mondani, hogy ÁLLJ! Miért is?
-A mai mesterséges intelligenciák NEM embercentrikusan gondolkodnak, tehát amikor ott lesz a választási lehetősége a jövőben egy mai vonalon fejlesztett A.I -nak, hogy választani kelljen, olyat tegyen ami emberéletet követel vagy olyat ami veztességet okoz neki benne van a pakliban, hogy emberéletbe kerül a döntése (ami az Isaac Asimov féle törvénynek ellent mond). Magyarul: értékeli az emberéletet.(és itt az ember csak példa bármilyen természetes életformára vonatkozik.)
-És (habár a fönti szélsőséges példa így tudtam legjobban leírni a helyzetet) ha egy fölbecsülhetetlen dolognak értéket tud adni akkor van az ami többet ér annál .
-Az A.I ahogy a nevében is benne van intelligencia, gondolkodik nem érez ( a mai szintje szerint)
Meglátásotok szerint mi az a szint ami már túlmutat a biztonságoson?
Véleményeket kérek!
:slight_smile:

Az értelmezési keret a gond. A biztonság nem szempont. A haszon sokkal fontosabb. Nem ember centrikus világban élünk. (A mostani technológia mellett már nem kellene ennyi embernek szenvednie…) Ebben a relációban pedig már nincs határ egy ilyen fejlesztés esetében, ami potenciálisan még nyereségessebbé tehet számtalan iparágat és hosszú időre bebetonozhatja a csúcson lévő szereplők verseny előnyét. Szerintem minden más körítés sajnos. Igazad van, de azt hiszem a fejlesztés megy tovább előre bármi is lesz. Elnézést hogy hosszú lett!

3 Likes

Én úgy képzelek el egy utópiát h rabszolgák dolgoznak helyettünk. Miii?
De persze robotok!! :sweat_smile:
Szigorúan a saját munkájukra lekorlátozott intelligenciával, nem teljes élő emberként gondolkodó viselkedő érző androidokként, hanem mint az autószerelő robot karok, csak ott és azt tudja amit neki kell és ebből nem lehet baj. :slight_smile: :sunglasses:

A másik dolog h én videójátékokban várom az A.I. fejlesztést. főleg az jutott eszembe, Siri stílusút kapnának az NPCk szóval mi tudnánk beszélni velük és úgy alakulna a történet és küldetések kimenetele is… S így sokkal több lehetőségünk lenne…
Kocka!! :smile: :nerd:

1 Like

Surgesd meg a jappokat, ok '81 ota tervezik a lato, hallo, beszelo es gondolkodo pc-ket:D 1990re terveztek, de most ez a par ev… sose keso :smile:

1 Like

Ezt a temat nagyon adnam :grin:

2 Likes

De NPCkre gondoltam a videójátékokban. :sweat_smile:
H lehessen beszélgetni a karakterekkel! Normál emberi hangon visszabeszélne és megértené mit mondtunk és úgy befolyásolni az egész játékot, környezetet, ő viselkedésüket, történet, küldetés vezetést, meg mindenről bezsélgetni… :smiley: :nerd:
Sztem ez lehet amere VRon és gyorsabb szebb grafikán kívül fejlődhet a videójáték-ipar. Szerintetek?
Jó, ezt külön is feldobhatjátok topicként true… just sayin’, ez egy másik AI használti 5 let…
Mellesleg mi lenne akkor ha egy AI tudna kívánság szerint generálni bármilyen fullos progit, appot, játékot de mindennel, interface, hangok, pálya (pályát már tudnak khm Nem Ember (Senki) Ege) de AAA ember által létrehozott szinű küldetéseket, fősztorit és még emberi hangú szinkront is… :yum:
Zsír lenne, de nem nyírná ki az ipart? :confused:
Azt az AI fejlesztői munkáját kivéve, ameddig olyan szintre el nem jut, aztán nekik is annyi a munkájuknak…
Pedig milyen q jó lenne… már mint ama cumó. :wink:

Azt azért tisztázzuk, hogy jelenleg valódi AI nem létezik és még egy darabig nem is lesz. Most, amilyen döntést egy “AI” hoz, az teljesen attól függ, hogy mire programozták/tanították(ráadásul ezek minfig specigikus területek) és nem gondolkodik, mivel nem tudnak önálló gondolatot formálni.

Egyik streamben valaki mondta, hogy nem attól az AI-tól kell félni ami átmegy a Touring-teszten, hanem amelyik szándákosan megbukik rajta.

6 Likes

A hondának volt valami hasonló wooden A.I. Robotja. :slight_smile:

1 Like

Amúgy keressetek rá, yton vannak olyan videók ahol 2 vagy több “okos otthon AI személyi asszisztens” dobozt beszéltetnek, vitatáznak egymással! Sőt, volt tviccs live is ilyen… :smile:

Siriusnak nem tetszene mert igy egy lépéssel közelebb lenne a “farmja” a munkatáborhoz. :slight_smile:

Tudom, mire gondoltal, ezert is volt ez a valaszom, mivel ahhoz, hogy tudj az npc-kkel beszelni, kell az olyan program, ami kepes onallo gondolkodasra birni az adott karaktert. Es ez lenne az a szint, a valodi AI, ami mar szandekosan kepes megbukni a Turing-teszten.:smiley: Viszont alacsonyabb szinten mar ma is megoldhato lenne, hogy a mostaninal sokkal okosabb legyen egy npc, tudj vele beszelni, es valtoztatni a sztorin, csak ugy mar rengeteg munka, hogy az illuziot fenntarto minimalis jatekmenetbeli utvonalakat kidolgozzak. itt boven nem lenne eleg a ma soknak szamito 8 ending :smiley:

Ez az a mindfuck szint amikor robotok gyártanak robotgyártó robotokat. :slight_smile: :slight_smile:

1 Like

Olyat lehetne ami a játékban elhangzott döntéseid alapján készít. Rólad személyiségrajzot és úgy ítél meg a többi ai!

2 Likes

na ezt nem vagtam, hogy mar letezett ilyesmi :o igen, elobb kene tajekozodnom mindenrol, es utana irni az okossagokat :smiley:

1 Like

Ez az “okos” A.I. dolog manapság annyit tesz ki az Ausztráloknál, hogy olyan robotokat gyártanak melyek képesek (táblás) társasjátékokat felismerni és játszani. Kínában és Japánban ennek az A.I. dolognak is robotok a vége… persze több irányzatban pl:egészségügy, házimunka végzés, stb… Ez így mind szép és jó de mivan akkor ha valami uton-modon bekövetkezik az ,hogy a robot önálló tudatra ébred? Nemtudni mert nincs erre felkészülve senkisem szerintem. A másik dolog…Az androidok, elvégre azt is egy A.I. vezérli és náluk is fennállhat majd egyszer az önálosodás ez pedig totális káoszt okozna erre jó példa lesz majd a Detroid nevű játék is. Na mindegy ez a jövő kérdése lesz majd. Addig örüljünk míg nem következik be ez! :slight_smile:

3 Likes

igen, igy mar valoban egyszerubb. de ezt jatekban megoldani igy is annyi penz es ido, hogy boven nem hozna vissza az arat

1 Like

Egy feljebbi posztban lett említve az NPC-kel való kapcsolatfelvétel erre lenne egy nagyon fasza és jó dolog a Clever bot ami magából kiindulva már 1 A.I. csakhát néha képes totál faszságokat is válaszolni/írni :smiley:

1 Like

Haat a cleverbotot hagyjuk :smiley: meg boven nem a veszelyes kategoria.:smiley: tul sokszor valaszol faszsagokat, nagy az adatbazisa, de ez meg mindig edeskeves ahhoz, hogy egy hasonlo onallo tudatra ebredjen. Fejlodekenynek, tanulekonynak is kellene lennie

1 Like

Belegondolva már léteznek okos házak és ha ott valami elfajul nem hinném hogy onnan bárki élve kikerülne… Én ezért se laknák benne :slight_smile:

1 Like

Ott minden “smart” cucc a sajat nehany funkciojaval foglalkozik, ami bele van programozva, es semmi felesleget nem raknak bele. De persze sokaknak felelmetes lehet (ertheto okokbol) ha korulotte minden smart

2 Likes