A Nagy MOD FAQ ver. 1.4

Sziasztok,

Úgy éreztem ezt meg kell végre csinálnom. Általánosságban és némi magyarázattal leírom a leginkább előfordulő és közel 10 hónapja szűnni nem akaró problémás, azonnali TO-t vagy BAN-t érdemlő kérdéseket, hozzászólásokat. Fontos leszögeznem, nem open discussion, nem kérdezzük hogy ez így jó-e, nem véleményezést kérünk, beleegyezést vagy helyeslést, ez így van, ha tetszik, ha nem, futhatsz a donate, cheer panaszkodáshoz (köszönik a támogatást) és persze szülőkhöz is vagy a járási rendőrséghez. Itt ezek a szabályok, és ha nem tetszenek, zárd be a chat-et és nézd a streamet, vagy fogadd el és alkalmazkodj.

 • mikor mi lesz? meddig tart? - a jelent megélni fontos, éld meg Te is, a srácokkal és a közöséggel együtt, ne az érdekeljen mit hoz a jövő, a jövő eljön, ha akarod, ha nem, és akkor majd megtudod, nem azért live-ol senki hogy azokkal törődjön akik azt kérdezgetik mi lesz majd! A menetrend arra van hogy elmondja az aktuális hét történéseit, onnan tudsz tájékozódni.

 • mikor kezdődik? vége? - a live-ok közel 18 hónapja minden szép napon (kivéve amikor a menetrendben más van) reggel 8:30-tól 9:30-ig tartanak Happy Hour-al, és délután 14:00-tól kb 17:30-18:00-ig (kivéve amikor bejelentik élőben hogy tovább fog tartani). Ez 98%ban így van, a maradék 2% sok esetben ad hoc alapú vagy bejelentett, Legtöbb esetben a menetrendben is up to date, sőt, még a címbe is bele szokták írni.

 • Menetrend - Jani és Pisti, azért találták ki a Menetrend/Schedule funkciókat (!menetrend és !schedule parancsok chat-ben), hogy az általuk léterhozott közösség tájékoztatva legyen azokról az eseményekről, live-okról, amik lesznek egy adott héten. A közösségért, NEKTEK dolgoznak. Hogy ne kelljen kérdezgetni. Amikor az állítólagos kedvenced, illetve kedvelt videósod, streamelőd csatornájára odamész és totálisan ignore-álod (magyarosan leszarod) azokat a funkciókat, amiket egyébként elérsz ha picit is körülnézel az INFO fülön, akkor pontosan az Ő munkájukat veszed semmibe és így “hálálod meg” hogy érted próbálnak tenni ezzel IS. Kérlek, nézz menetrendet, és tudom hogy vicces bejönni és lazán mint a rigalánc bekérdezni, mert az a vicces ahogy ideges a mod, csak akkor nekünk is vicces a 2 hetes TO és a BAN.

 • polip,rekt,rip,asd - igen, a Twitch és a netes kommunikáció képződményei, ahogy alapvetően a Föld bolygón az Ebola is egy vírus ami létrejön. Persze ez erős hasonlat :slight_smile: Nem ezek használatával van a gond, hanem mint minden mással, azoknak a túltolásáról és spam-elésével. Azzal hogy vannak akik egy chat-en, egy közösségi életben úgy kívánnak résztvenni, hogy beírják minden alkalommal amikor meghal Pisti egy karakterrel hogy RIP, vagy REKT, vagy bejön és egy random pillanatban benyomogatja a polip emote-ot. Mivel támogattad a közösség fejlődését? Milyen információt adtál át azoknak az embereknek, akik modjuk az adott játék témájával foglalkoznak, beszélgetnek, vagy bármi egyéb dologról? Elmondom: SEMMIVEL! Javaslom a wordpad megnyitását és minden órában, fél órában (ez szabadon választott, igen, megengedem) másolgasd be copy/paste-el (mert egészen biztos hogy ahhoz is lusta vagy hogy beirogasd mindig) majd nyomj egy ENTER-t, ezzel kielégíted ezen irányú vágyaid, és minket sem zavarsz!

 • SPOILER - nem ragoznám, ne csináld mert ki leszel örökre zárva a chat-ről, akár viccnek szántad, akár nem, a kappa nem véd meg mindentől

 • a magyar nyelv - tudom, nyelvtan náci mindenki, aki képtelen szó nélkül elmenni az ‘ijen’ és hasonló legádázabb erőszakok mellett amit a magyar nyelvtannal képesek egyesek művelni. Ezért van kijavítva, nem mert ilyen mocskosul okosak vagyunk, csak fáj, és fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy nagyon gáz! Igen, így gondoljuk, ettől még senkit sem vágtunk még ki és nem is fogunk, csak ne várja senki hogy szó nélkül elmegyünk emellett. Mi sem, és talán senki sem tökéletes a magyar nyelvtant illetően, de nagyon kérlek…legalább az alapokat próbáljátok már megtanulni!

 • a moderátor - tudom hogy nem egy hálás szerep, feladat, senki sem perverz köztünk aki élvezi mások TO-zását, BAN-olását (persze tudom van cirka 6-12 ember aki Canossa-járás stílusban, véresre vert háttal bizonygatja, hogy mi vertük véresre a hátát, tudom, perverz is vagyok, kisebbségi komplexusom is van, és beteg is és ronda is, tudom, és már járok kezelésekre), segíteni szeretnénk a közösséget. Nem vagyunk se hibátlanok, se tévedhetetlenek, ettől még a chat moderátorai a törvény úgymond, teljességgel irreleváns hogy egyetértesz vele vagy sem, ez nem demokrácia és csak egyszer kérünk, néha kétszer is…Én elhiszem hogy nem értesz egyet, én azt is elhiszem és meg is értem, ha nem kedveled a moderátort, csak senkit nem érdekel hogy ennek hangot adsz, se a moderátort, se a chat-et. Tartsd magadban. Én se, és más sem szeret mindenkit, de nem járunk oda hogy ezt minden áldott nap elmondjuk neki, mert idővel ő is megunná. Mi elsőre megunjuk, és kiteszünk innen. Mint ahogy ha mást szídsz, akkor is, legyen az néző, vagy maga a streamer (lásd ‘szar VR’ és ‘dagadt vagy’ beírások)

 • ‘modi’ - a becézgetés jó dolog, kutyus, barát/barátnő, a modokat NE, nem vakaróztunk együtt a fertőtlenítőben, hogy becézgess minket, mod, vagy moderátor.

 • ‘zene?’ - otthon gondolom hazaérsz, bemész konyhába és első szavad ez otthon: kaja? Gondolom ez lehet, de itt ezt ne. Egyrészt illem, másrészt mindig a Monstercat-ről szól a zene, amit Twitch-en/Youtube-on megtalálsz, és/vagy használj Shazamot a telefonodon ami lehallgatja mi az adott zene, Igen, a fejhallgatódba is bele tudod tenni a telefonod mikrofon részét, akkor is felismeri. Tájékozódj!

 • ‘most jöttem, miről maradtam le? mi a téma?’ - tehát a kérdés az hogy teszem azt az első 2 órában ami történt úgy ámblokk a streamben, azt vagy Pisti/Jani foglalja össze Neked, vagy a chat írjon Neked kis esszét bekezdés, tárgyalás, befejezéssel, vagy elég lesz mondjuk egy email formájában is? Vagy menjünk a sunyiba és oldjuk meg már egy mondatban? Úgy alapvetően valami mást még tehetünk érted? A kérdésnek sincs értelme! Miről maradtál le…mindenről, semmiről, a két óra streamről, amit vissza lehet nézni. Vagy hallgatsz 2 percig még és teszem azt a chat és az elhangzottak alapján rájössz épp mi a téma. Sok sikert hozzá!

 • ‘Timeout-ról (TO) és BAN-ról általánosságban’ - a timeout jelentése hogy egy időre kikerülsz a chat-ről, ami azzal jár hogy nem tudsz írni adott pillanatban, a ban azt jelenti hogy sosem jár le ez az idő. A chat-en a Twitch angolul azt írja a TO esetén is hogy you have been banned from this room for XXX minutes, igen, ezt írja, ettől még a timeout és a ban közötti különbséget értsük.
  1, a timeout lejár idővel, túléled, nem halsz éhen és nem kell robotolnod szénbányában sem ezidő alatt, kérlek viseld, pláne ha csak 10 percet kaptál, nem halsz bele, ellenben foglalkozz azzal miért kaptad, ne kérdezgesd és háborodj fel, mert úgy érzed az önérzeted sérült, erre javaslok egy pszichológust, mostanában sokunkra ráférne azt hiszem.
  2, a ban az ban, mehetsz donate-re, a járási rendőrségre és a cheer fát is kaszabolhatod, minden ban-nak OKA van, max Te nem érted és nem értesz egyet, de ez max azt bizonyítja hogy nem értetted meg hogy itt milyen szabályok vannak és/vagy nem akarod követni azokat. Egy egy 10 perces TO után nem egy, nem kettő BAN született, mert az adott Mr/Mrs Önérzet kikérte magának, hogy ‘JOGTALANUL’ kapott timeout-ot és mit képzelnek ezek a ‘gyökér’ moderátorok…köszönjük, a viszontlátásra. Ismétlem, a chat használata nem kötelező, amennyiben használod, figyelj, tájékozódj, és ha picit figyelsz, rájössz hogy mit szokás itt, és mit nem! Ez nem a youtube live komment szekciója, ahol láthatatlan sebességgel seper vertikálisan a fekália tenger. Ez a Twitch!

 • ‘sub-only mode’ - vannak esetek, amikor nem nagyon lehet segíteni az emberiségen, ilyen volt az özönvíz is anno, de az egy másik történet és az Isten csinálta (állítólag), így végképp nem mérhető hozzá semmilyen tevékenységünk, csak egy példa volt (igen, holnap olvashtajuk hogy Azmo Isten komplexusos IS). A sub-only egy hasonló dolog, de senki sem fullad meg, sokkal kellemesebb :slight_smile: A sub-only akkor kerül bekapcsolásra, amikor a chat-re érkező renitens, nem éppen viselkedni tudó, értetlen, éretlen kovászos uborkák elkezdenek valamit spam-elni, mert úgy érzik hogy nekik is csatlakozni kellene valamihez, aminek semmi értelme, csupán redundás információ halmaz egyik apró eleme, teszem azt, amikor a hang robotos lesz. Hiába kerjük hónapok óta, sajnos nem lehet elvárni egyes emberekektől hogy ne kezdjék el abban a pillanatban spam-elni a hang szócskát, mi több, még viccesnek is hiszik, hiszen vannak akik a Sas kabarét is annak tartják, de ez már persze ízlés kérdése (nem vicces). Ezekben az esetekben a moderátorok bekapcsolják a sub-only módot, amikor a subok tudnak csak írni. Nem azért, mert ők feliratkozók, nem azért mert ők fizettek, szimplán azért teszi ezt a moderátor hogy megállítsa a spam áradatot és kezelhetővé tegye a chat-et, mivel a feliratkozók legtöbb esetben csak harmada, negyede a teljes nézőközönségnek, és néha sajnos a feliratkozók közül is kerülnek TO-ra többen, mert attól még ott is akad olyan, aki képtelen felfogni hogy NE spameljünk bizonyos dolgokat. A moderátorok illetve általában Jani látja a streamet és sok esetben hallja/látja is hogy ha valami gond van, de amikor Pisti játszik (ugyanis ez egy GAMING LIVE STREAM, tudom megdöbbentő sokaknak, de nem chat olvasással tölti idejének nagy százalékát egy élő adáson) és mondjuk Jani épp vág, akkor eltelhet kis idő mire észreveszik, hogy rossz a hang, amit azonnal javítanak is amint kiderül számukra. Ezek az esetek amikor türelemre lenne szükség, ami legtöbb esetben (soha) nincs, tehát a chat semmiből sem állna, csak a hang spam-ből.

 • ‘spam’ - minden élő adásban vannak klasszikus témák, amik természetesen túl vannak tolva, így került egy idő után a Conan játék is azonnali TO-ra, így került Moobot kezei közé a mikor lesz kérdés is. Van nagyon sok épp aktuális téma, amit sokan szeretnétek megkérdezni, tudom, de van hogy mindenről már 100x volt szó egy adott napon, csak lehet vissza kéne nézni egy egy streamet. Tudom hogy mindenről mindig nem lehet tájékoztatni egy egy újonnan érkezőt és tudom hogy néha bele-bele fut valaki egy olyan dologba, amiért 10 percre kikerül, ami sajnálatos, pedig tényleg nem tudja és meg sem tudja nézni sehol (ami nem igaz, mert visszanézheti és akkor látná), vagy nincs ideje rá. A néző részéről is egy fajta rugalmasságra és odafigyelésre lenne szükség, mert ha figyel egy egy live-ot, sok választ kaphat a chat-ből anélkül hogy bármilyen kérdést feltenne. Kérlek Titeket, tájékozódjatok, olvassatok, mielőtt kérdeztek. A Twitch info füle tele van hasznosabbnál hasznosabb információkkal, használjátok!

 • ‘parancsok’ - rengeteg parancs van, amelyek információkat, linkeket tartalmaznak, DE 1, ezt se spammeld 2, hiába írod be ha előtted két sorral már beírták nem fogja kiírni amit tartalmazna, mert cooldown-on (hidegülési idő)…(najó, őőő, lejárati idő) …(ezért NEM KELL MINDENT magyarítani) …szóval cooldown-on van, ergo nem fog működni, lapozz fel és láthatod azt amit már egy előtted kommentelő előhozott az adott paranccsal, ne írd be, nem kapsz érte se achievement-et, se nem leszel szebb tőle, max egy TO-val gazdagodsz!

 • ‘google’ - nem, nem azért nem segítünk mert szemetek vagyunk, nem, azért, mert minden információt mi sem tudunk, és mert sokkal gyorsabb lenne ha megnyitnád a világ legdurvább keresőjét és rákeresnél az adott témára. Csak nyerhetsz vele: 1, tanulsz valami újat, és izgalmasat 2, nem szemeteled olyan kérdésekkel a chat-et, hogy mikor egy adott játék teszem azt 3, épp ezért mindenki nagyon fog szeretni. Máris WIN! Köszönjük!

 • ‘nyelvtan’ -
  Igekötők: be, ki, le, fel, meg, el, át, rá, ide, oda, szét, össze, vissza

 1. Ige előtt áll, EGYBEÍRJUK!!
 2. Ige után, külön
 3. Az ige és igekötő között más szó van, külön
  Tanuljátok már meg könyörgöm, általános iskola!
 • TULAJDONNÉV - Jani, Pisti, Jenőke, Árpád, Noise, Konrád stb. NAGYBETŰ, oké? nincs jani,pisti stb, tiszteljétek már meg az embert azzal hogy helyesen írjátok le a nevét, alapvető tisztelet!

 • a végigjátszások - kijátszani a tanárt szokás pl amikor puskázol, kitolni a kukát ha túl nehéz, ahogy kivinni a szemetet szoktuk, playthrough, walkthrough az angolban is, nem outplay, próbáljuk megy a magyar szavakat úgy használni, ahogy értelmük is van, kérlek!

Több 100 vagy épp több 1000 ember nagyon jól el van a chat-en, mindennaposak a jó témák, vannak offline találkozók, tényleg egy remek közösség ez, vigyázzunk rá, csak ennyit kérnek a moderátorok. Tudom, hogy nem mindenki stílusa tetszik egyes embereknek, és ezzel sincs semmi gond, mindenkitől elnézést kérek akit esetleg megbántottam, segíteni próbálok, és fogok is. Minden moderátor azért van hogy egy közösség jöjjön létre, nem azért hog bárkinek az életét megkeserítse, de kérem fogadjátok el, szabályok vannak!

161 Likes