A RAM kihasználtsága magas?


#1

Sziasztok, tudom elég béna a cim, de jobb nem jutott eszembe.

A problémám lényege az lenne, hogy a 8gb (7,8) ramombol ha csak a pl. a google meg a hatterben pár dolog fut, már 60%-on használja a ramot, resource monitorban is irja, hogy 4-5gb ot használ de task managerben vagy RAMmapben ebből csak olyan 1,5-2gb látszik.
Hova tűnik ilyenkor 2-3gb RAM?


#2

Pontos választ én sem tudok írni de a Chrome eleve RAM igényes.
Nálam 3 oldal van megnyitva ősz visz és megy 4 GB jelenleg és kb 2 GB alap amit a rendszer használ gondolom.


#3

Nem tudom milyen OPrendszered van, de a Win10 pl alapból elzabál 1,5-2gb -ot, a chrome olyan 1-et, esetleg 2-őt. Tény, hogy ekkora ram használat rendellenesnek mondtható, de én ennél többet nem tudok mondani.
(Én 4gb DDR2 -vel szenvedek, régebb win10 volt, de már nagyon nem bírta a gépállat… most win7-el megy, és így még elvan, de tény, hogy kevés az a 4gb számomra. XD :smiley: )
Megidézzük @sutyomatic -ot, ő ott van ilyen anomáliák témában, még @meteoric87 tudhat segíteni.


#4

Gyorsítótárazva van egy csomó cuccos amit sűrűbben használsz, nyitsz meg, így reszponzívabb a gép. Ha elindítasz valami nagyobb igényűt, akkor kihajítja a cache tartalmát.

Zöld ami effektíve meg is van nyitva és használatban van, Kék ami gyorsító tárazva van (de felszabadítható), a Világoskék meg ami ténylegesen “üres”. Plusz még van hozzá némi swap file.

Illetve ha van SSD-d memória cache-es gyorsítással, Samsung-nál Rapid mód, Crucial-nál momentum cache, vagy egyéb RAM disk megoldás az is le vesz a használható mennyiségből. De ugyan ide sorolható az Integrált GPU.


#5

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, de sajnos nem voltam elég egyértelmű.
A RAM problémám kb. a legutobbi windows frissités óta van
pl.: GTA V 2,5GB
kevés háttérben futó program (discord, steam) max 0,5 gb
ilyenkor 95%on megy a ram, a rendszer elvesz majdnem 4,5gb ot, ami azért elég sok.
1 hónapja még nem volt ilyen problémám, a GTA V is gond nélkül futott, a háttérben akár böngészhettem volna több ablakban is.
Lehet-e ezzel valamit kezdeni?
Mármint lehet e a rendszernek a ram használatát csökkenteni?


#6

Nézd meg milyen processek eszik a RAM-ot. Ha valami gyanúsat látsz, akkor futtas lesz egy MalwareBytes-ot.
Ha beraksz egy komplett process listet, akkor többet tudunk. De ha korábban nem volt ilyen problémád, akkor vagy olyan szoftver fut a háttérben ami nem rég került fel és eszi a memóriát, vagy valami olyan megy amiről nem tudsz… Egyéb esetben esetleg még lehet általad végre hajtót valamilyen OS vagy egyéb szofton végrehajtott válatoztatás, de ezt így táv gyógyításban elég nehéz szűrni.


#7


#8

Mennyi vírusírtó van telepítve? Win 10 alatt elegendő a Defender, attól a McAffe-től pláne megszabadulnék, annyit sem ér, mint egy lyukas zokni…
Meg játék közben fut a Chrome? Remélem, még streamelsz is :smiley: Felesleges a játék mellett bármi terhelőt futtatni, kivéve, ha van szabad kapacitásod mondjuk a céged ügyeit intézni, miközben nagyban megy a heist :smiley:


#9

én úgy látom, hogy a megfejtés a kép resource monitor-os oldalán van a “committed memory” oszlopban … a GTA aktívan 2,5-et használ, de 6,5 van neki dedikáltan lefoglalva … 4 gigát valamiért elsikkaszt a GTA, de hogy ez rendben van vagy sincs nem tudom megmondani, sose volt a gépemen GTA


#10

Sajnos nincs igazad a Windows visz el túl sok ramot.


#11

Commit nem effektív memoria használat, ez csak egy foglalás, ráadásul nem csak a RAM-ból, de a PageFile-ból is. Az alkalmazások nem feltétlenül fogják ezt kihasználni. Commited memory lehet több is 1-1 alkalmazásnál, mint a rendelkezésre álló RAM.

Hogy a gép memoria igénye miért növekedett meg a frissítés óta, ez jó kérdés, addig nem foglalkoznék vele, amíg nem okoz látható problémát. Win 10-ben a memoria kezelés elég jól meg van csinálva, cache-el mindent, stb. Ha gond adódik, egy reinstallt vagy RAM bővítést kilátásba helyeznék, egyik tuti megoldja, a másik nem biztos :slight_smile:


#12

jogos … a commited-ben a pagefile is benne van
@tonypro02 egy process explorer sokat segíthetne a dolgon, mert így egy képernyőnyi szelet egy ekkora listából nem sok …
ugyan akkor én is azt tudnám mondani, hogy a w10 memória kezelése kifejezetten jó, munkahelyi gépemen napi 8 órában 80% fölötti memória használattal dolgozok és SSD-vel amég a proci nem pörög ki addig röccenés mentesen megy minden


#13

Van bármilyen élménybeli hátrány amit érzékelsz?
Előfordul hogy a win 10-nek változik hogy mennyi RAM-ot eszik, legalábbis látszólag. Az hogy majdnem a fele le van foglalva az nagyjából általános, legalábbis tapasztalatom szerint. Mindaddig míg nincs hatása a használatra addig nem kell vele foglalkozni. ha nincs elegendő memória akkor a windows nem fog lefoglalni magának annyit, de addig amíg van miből, addig annyit fog használni aminnyit jónak lát.
Nálam a 16GB-ból változóan 5-7 GB-ot szokott lefoglalni üresjáratban.
Plusz amit nem látunk itt hogy mennyi háttérben futó folyamat van. Steam, Uplay, Battle.net, Origin, GoG kliens, Discord, stb…
Ezek is nyilván foglalnak le.
A Cortana alapján valószínűsítem hogy a rendszer funkciók többsége is be van kapcsolva.
A McAfee nem sokat oszt vagy szoroz ebből a szempontból, de igazából teljesen felesleges.

Mindent összevetve én azt mondom hogy ez nagyjából normális, amennyiben nem okoz erezhető teljesítmény csökkenést…


#14

Nem írtam volna fórumra, ha nem okozna problémát. A GTA5, ha renderelnie kene, akkor kifogy a ramból és elkezd szaggatni.


#15

@SalaysHUN már megírta a megoldást. Nírj ki mindent játék közben és nem kellenek a vírusírtók.


#16

Sokszor megoldás lehet erőforrás felszabadítása gyanánt, ha nem futtatsz minden sz*rt a háttérben, miközben úgyis a játékkal foglalkozol (régen legalábbis így volt). Még ha streamelsz és egy másik monitoron megy a kontrol, akkor megértem, minek kell böngésző, de arra a célra sem a Chrome-ot használnám, hacsak nincs ~32GB ramom.
Amúgy esélyes, hogy el se olvasta, amit írtam, olyan buzgón keresi a megoldást :joy:


#17

Te megnézted a második képet amit feltöltöttem? Jó lenne ha nem beszòlnál, hanem segíteni próbálnál mint egy normális ember. Ha nem tudsz, az se baj, de legalább ne szólj.
A chrome nélkül is kifogy a jatek a rambol, nem azon a párszáz megán múlik. Egyébként sem szokott futni játék közben, csak a screenshotot akartam egyből feltölteni.


#18

A McAfeet letöröltem, de mint már azt írtam másnak is nem azon a párszáz megán múlik.
Most egy windows újratelepítéssel próbálkozom😓.


#19

Esetleg azt is megnézheted, hogy friss indításnál mennyi a szabad memóriád, majd egy fél óra múlva ismét.
Esetleg drivereket is frissíthetsz akár egy driverboosterrel.
Olvastam olyanról, hogy egy “hibás” driver is okozhat memory leaket.


#20

Köszi,
Most csináltam egy windows reinstallt, már töltöm le a gtat, szoval holnap kiderül.