A rant videókról :(

A mai nap rátaláltam a magyar youtube egyik legelgondolkodtatóbb témájára ami a rant illetve a commentary videók. Mindig van úgy, hogy csinál valamit az egyik videjóus és akkor jönnek a véleményüket kifejteni amit persze nem lehet (mert ugyebár aki negatív építő kritikát ír, az iligy)
ezután általában a következő pár hétre/hónapra kiterjed egy “”“dráma”"" (a sok idézőjel azt az álláspontomat nyilvánítja ki, hogy kicsi túlzás ezt drámának nevezni), és minden rant (és commentary) videós meglovagolja. Egészen addig renben van amíg összeszedett, értelmes, véleményt fogalmaznak meg. Én abszolút nem tartom közösségépítőnek a,
rántsunk ipadet


és társait. És nem a tartalomgyártót (itt köhögésrohamom volt…) akarom “fikázni” szegény már így is lejáratta magát, hanem ezt a “műfajt”. És persze amikor nagyi fölmegy youtubera akkor az ilyen f@szságokat dobja fel szegénynek (a hírekben nemrég benne volt, hogy miért) aki azt látja, hogy ez az egész platform erről szól, és ugyebár így könnyű általánosítani.
Ti mit gondoltok erről az egészről mind egyik, mind másik oldalról, írjátok le válaszban! És ha tetszik a téma akkor szavazzatok, hogy beszélhessenek róla a srácok. :slight_smile:
És ne felelycs el feliratkozni! Ja ez nem az a hely…

Néha elgondolkodom, hogy a mai fiatalság hogyan nem bukott meg magyarból ilyen helyesírás mellett :smiley:

Na de komolyra fordítva a szót, maga a commentary videók nem egy elítélendő műfaj, lehet ezt magas színvonalon is űzni, lásd például az h3h3 csatornát, vagy iDubbbz Content Cop sorozatát, amiben különböző, nem túl innovatív, vagy sokszor kifejezetten káros videós trendeket, illetve alkotókat veséz ki nem csak, hogy roppant jól felépített érveléssel, de félelmetes, mikre nem képes egy-egy videó kedvéért - a legutóbbiban például elutazott egy YT-os plázacica közönségtalálkozójára (ami nem mellesleg fizetős volt), és vett is egy pulóvert nem kevés dollárért :smiley:

Természetesen minden stílusnak vannak árnyoldalai. Ennek legismertebb képviselője Leafy volt, akinek az iDubbbz videó után érzékelhetően megcsappant a rajongótábora. De hasonló csatornát üzemeltet Keemstar is, akiről szintén készült Content Cop epizód. Az ő és az előzőekben említett alkotók között az a fő különbség, hogy míg előbbiek jól felépített érvrendszerrel kritizálják az adott személyt, addig utóbbiaknál gyakori a ferdítés, illetve személyeskedés, és sokszor nem is szánnak túl sok időt az adott videó elkészítésére (Leafy esetében ezek kimerültek egy gameplay-re vágott hangsávban).

Az előzőekben tehát csupán arra kívántam utalni, hogy ez nem magyar trend, hanem egy külföldön divatos dolog hazai változata. Kíváncsi vagyok, mikor fognak megjelenni idehaza a prank, vagy a “toy channel” műfaj :smiley:

2 Likes

Prank műfajra már láttunk próbálkozást…
De a mai gyermekek helyesírása siralmasabb mint az IKEA márkanevek…

1 Like

Erről eszembe jutott valami, és most kicsit trollkodni fogok! Szóval helyesírás: Mióta helyettesíti a mondat végi írásjelet a hangulatjel? Tényleg ne vedd magadra, de na… Ha már nyelvtanácizunk, csináljuk rendesen! :smiley:

A témára vissza térve, ez a kérdés már bennem is felvetődött.

Kicsit más oldalról közelíteném meg a dolgot! Mit csinál a “RANT” videós, ha elfogy az alap anyag? Mert nagy részben az a “tartalom” amit gyárt, másokon alapszik, akiket persze a világból kiutál a videójával, ironikus, hogy pont az a csatorna/személy hoz neki nézettséget, aki ellen a videó készül!

Szerintem a rant videó nem más, mint a legutolsó mentsvár, a reakció videó egy altípusa, csak hogy itt egy egész csatornát húznak fel erre a szemétre!

Amit mondanak, az sokszor jogos, nagyon szemét csatornákkal van tele a Y.T., de mikor valaki csak ezt csinálja, abban nem látok kreativitást!

Lehetne ezt jobban is csinálni! Mint régen FreddyD. a R.P.C.J. Sorozattal! Ott nem csak rant volt, ha nem egy komplett forgatókönyvre voltak felhúzva a poénok! Kár hogy a legtöbb rant videósnak nincs tehetsége saját poénokat gyártani!

Azt mindenki el tudja mondani, hogy az Ipad kisütése hülyeség, és ezt mindenki tudja… Nem vagyok kíváncsi rá, hogy valaki ezen rugózik!

Na meg… Ezzel csak azt éri el, hogy az adott szenny tartalom még népszerűbb lesz!
Előbb dobta fel nekem a Y.T. a rant videót az Ipad sütésről, mint a konkrét videót! Ha nem rantelnek róla, lehet nem is tudtam volna arról, hogy van ilyen!

1 Like

Amit az utolsó bekezdésben említesz az nekem a fiúk videója közben jutott eszebe. A személyes tapasztalatom alapján nekem a youtube olyan videókat ajánl, amilyen témájú videókat néztem mostanában. Ha megnézzük ezeket az “alkotásokat”, de aztán kimegyünk hányni a wc-re, azt honnan kellene a google-nek tudnia? Mi azt a jelzést adtuk felé, hogy érdekelnek az ilyen típusú tartalmak. Ráadásul nem egy HH-ban merült fel, hogy ezt nézzétek meg, mekkora szar már (lásd bolond ruszki öregasszony)!
Lehet szidni az algoritmusukat, de maximum azért mert nem tud gondolkodni helyettünk! Ugyanez vonatkozik a tv-re is. Ott sem csak barátok közt megy és szerencsétlen még csak nem is dobja fel ajánlatként. Ha egyszer teszemaszt a NatGeo-ra van állítva, akkor úgy is marad. Bár lehet ezt most elkiabáltam, aztán a következő újítás az lesz, hogy csatornát vált helyettünk…

2 Likes

Pont ettől hangos most az internet, hogy a Y.T. algoritmus átalakul!

Eddig tényleg nagy részben olyan tartalmat dobott fel, ami minket érdekelhet, de mostanában olyan stílusú videók kerülnek előtérbe, amiket soha nem néztem! Ezek a: Vlogok, rantek, clickbait-tek.

Én nagy részben tudatosan nézek videókat, de egyre többször futok bele clickbait tartalomba, úgy, hogy közben figyelek rá, hogy ne kattintsak ilyenre! Ezután hiába hagyod ott a videót, ahogy te is mondtad, az algoritmus úgy értelmezi, hogy ez neked tetszik, és kapsz még 10 olyat…

1 Like

Lehet, hogy eddig szerencsém volt, egyelőre nekem tiszta a terep. :slight_smile: Azt el tudom képzelni, hogy bekerült egy olyan vonal, hogy “napjainkban népszerű”.
Mivel rohadt erőszakos vagyok, csak azért is a feliratkozás menüpontra fogok nyomni, azt pedig szintén erőszakos módon karbantartom. Eztán felőlem a legősibb foglakozást űző felmenőiket is sütögethetik. :wink:

2 Likes

Valóban, elnézést, mea culpa. :slight_smile:

2 Likes

A nyelvtannácit két n-nel írjuk- ha már rendesen csináljuk! :smiley:

Az írjuk után nem kötőjel, ha nem vessző van! :smiley:

Amúgy igen, az tényleg két n… :stuck_out_tongue:

Az gondolatjel akart lenni csak a telefon nem ismer olyat. :slight_smile: Amúgy a hanemet egybeírjuk, de azt hiszem ezt folytathatjuk holnapig is nem fejeznénk be. :smiley:

1 Like

Ez helyesen “holnapig sem”. ^^ De semmi baj. ^^ :stuck_out_tongue: :heart_eyes_cat:

1 Like

Egyezzünk ki abban, hogy oda kell egy vessző. :sweat_smile: :blush:

1 Like

Felhoztam egy komoly témát… Erre mindenki Balog Zoltán akar lenni… Tudjátok ami jobb az nem biztos,hogy jó…