TheVR Fórum

A Riot Games elvette a kisebb országok közvetítői jogait

Tisztelt TheVR community!
A tegnapi nap láttam egy szomorú hírt, amit a Magyar LoLTV tett közzé: “A Riot Games és a MagyarLoLTV együttműködése a 2019-es évben megváltozik: a játékgyártó bejelentette, hogy a jövőben kevésbé fókuszál a kisebb országok adásgyártásaira, így 12 európai országból 7-tel megszüntetik a licencszerződést. Ez azt jelenti, hogy 2019-ben semmilyen Riot Games-hez fűződő League of Legends eseményt nem lehet magyar nyelven közvetíteni.” Ez nem csak az itteni lol közösséget érintőő probléma, hiszen másik 6 országgal is ugyanígy megszűnt a dolog. A kezdetek óta követem a magyarloltv adásat, tudom sok utálkozója van, hogy nem szereti a magyarítást (pedig kiváló munka) meg a közvetítést sem, hiszem a külföldi profi bla bla… (pedig a srácok sok év munája van benne, és egyre magasabb a színvonal is) De valljuk be szükség van a saját nyelvű közvetítésre nem azért, mert van aki nem tud angolul. Hanem, ha a gamer közösség valaha azt szeretné elérni, hogy sportként tekintsenek az e-sport-ra, akkor ahoz közvetítések kellenek saját nyelven! Mit gondoltok róla? Meg lehet ezt akadályozni?

Már ne haragudj, de ez nettó faszság:

“De valljuk be szükség van a saját nyelvű közvetítésre nem azért, mert van aki nem tud angolul. Hanem, ha a gamer közösség valaha azt szeretné elérni, hogy sportként tekintsenek az e-sport-ra, akkor ahoz közvetítések kellenek saját nyelven!”

LoL meccseket/akármilyen esport meccseket olyanok néznek akik játszák/értik mi történik. Innentől kezdve tökmindegy, hogy milyen nyelven folyik a közvetítés. Amúgy meg aki nem tud annyira angolul/németül hogy megértse a közvetítést annak van egy rossz hírem mert lassan ott tartunk hogy az utolsó takarítónak is kell tudnia alap szinten kis hazánkban.

Ahoz meg, hogy az e-sportra sportként tekintsenek az kéne, hogy ne legyenek ennyire begyöpösödve az emberek. Az ilyenek azt se fogadják el érvnek, hogy a sakk is sport. Legtöbször más generáció. Azok akik kb 90 környékén/után születtek elfogadják az e-sportot sportnak mert ebben nőttek fel.

Meg akadályozni nem tudsz egy gazdasági döntést főleg egy ekkora cégnél ahol a piac nagyon kis %-át teszik ki ezek az országok.

5 Likes

@s3ct0r88 Osztozom a véleményedben, én is nézőjük vagyok/voltam.
Viszont ennek a posztban ne várj pozitív fogadtatást. Pistiék kimondatlanul is, de utálják a mobát, szóval az itt jelenlévők jelentős része is osztozik ezen tézisben, nem látom jó végét ennek a beszélgetésnek. Fuss, amíg nyilvánosan meg nem lincselnek :joy: #Kappa

1 Like

Először is én alapból nem szeretem a MOBA stílust, pedig többet is próbáltam (LoL, HoTS, SMITE, stb…). Rövid időn belül monotonná válnak, nincs rá szükségem. Ebből kifolyólag ez a dolog is pont hidegen hagy engem, de szerintem sokakat. Max. legalább megtanulsz angolul ha annyira akarsz LoL-t nézni, feltéve ha ennyire érdekel.
FUN FACT: Én bármikor néztem ilyen jellegű közvetítést más játékban, mindig angolul tettem. Hidd el, megéri. Nem kell sírni emiatt, minden a megszokott kerékvágásban fog menni a világban ezután is. :slight_smile:

Ezt a “sport-e az e-sport” témát szerintem hagyjuk. Én speciel értem és tisztelem azokat, akik olyan magas szinten űznek egy-egy játékot, hogy a világ legjobbjai. Tényleg nem kis teljesítmény, és le a kalappal az ilyen emberek előtt. Viszont a sport definíciójába nem illik bele a gaming bárhogyan is nézzük (rá lehet keresni ha nem hiszitek el). Ettől ez nem változtat semmin, csupán nem értem ezt a felvetést, hogy “sportként tekintsenek az e-sport-ra”. Minek tekintene bárki is rá úgy, ha nem sport alapból? Ilyen szempontból ez az elnevezés picit fura rá, de más alternatíva nélkül megértem, miért ez ragadt rá.
((Igen, a sakk sport, az beletartozik a sport definíciójába)). :slight_smile: De szerintem ez teljesen lényegtelen, hogy minek nevezzük a magas szintű gaminget. Felőlem sajtnak is nevezhetnénk sport helyett, tökmind1, ugyan az lenne összességében a lényege.

Visszatérve a LoL-ra. Megvolt a korszaka. Szép volt, jó volt, sokan szerették. Talán még szeretik is. Akik szeretik nézni, biztosan ezután is fogják. Akik nem, azok meg pont leszarják, hogy van-e magyar közvetítés, vagy sem. Nem fogom csak amiatt nézni, mert van magyar közvetítés. Ha pedig szereted akkor akkor is fogod, ha nincs. Mivel más játékokat is néznek emberek, hiába angol a közvetítés.
Szóval belegondolva teljesen jogos a Riot lépése. :wink:

Leginkább csak a magyarLOLtv-t sajnálom, hogy “munka nélkül” maradnak. Nem vagyok én sem MOBA rajongó, ( sőt úgymond “haragszom” műfajra, mert a Starcraft 2 pve része kezd “mobásodni”, de ez az én egyéni szoc. problémám :slight_smile: ) és @soolerirl -rel teljesen egyetértek, egyfelől ha nézed a LOL-t, feltehetőleg játszol is vele, ebből következik, hogy értesz is hozzá, nem hinném, hogy ilyen feltételek mellett gond lenne az angol nyelvű közvetítés. Én speciel Starcraft 2-t nézek rendszeresen, amit soha nem közveítettek magyarul, nem vagyok pro angol, de tudom miről beszélnek, mert értek hozzá 4év játszás után…
És igen, @SalaysHUN -nak is igaza van, Pistiék nem szeretik a MOBA-t, és itt a fórumon sokan szeretnek úgy viselkedni, és gondolkodni, mint ők, ebből kifolyólag ez a topic sajnos egy halva született ötlet.

Egyetértek, ez egy olyan téma ami nem ennek a communitynek szól nem értik/értitek miről van szó.

1 Like