Mit gondoltok miért lehet az hogy egyre kevesebb “elfogadható” stratégiai játék jön ki és azok amik kijönnek egyre több “egyszerűsítést” tartalmaznak. Itt most főleg a hadi stratégiai játékokra gondolok és azokra az egyszerűsítésekre amiket egy ilyen típusú játékban inkább ki kéne emelni.
Nyilván más típusú stratégiai játékoknál is jelen van de itt a legfeltűnőbb úgy vélem, valamint lehet hogy csak nálam csapódik így le, de én jelenleg így látom a dolgot.
A múltkor találtam egy youtube listát 2017-ben várható stratégiai játékokról és hát elég elkeserítő volt. A 20-as listából volt 2 ami csak azért mozgatott meg valamit mert VR-ra fejlesztik, valamint volt még 1 az első helyen ami meg ugye az új Warhammer. A maradék 17 olyan kevéssé volt érdekes hogy elbambultam és majdnem lemaradtam a fenti 3-ról. (Elsőre tényleg elbambultam a felénél és újra kellett néznem azt a részt mert semmire sem emlékeztem belőle…)
De nézzünk nagyobb sorozatokat.
Civilization
Gondolok most itt olyan dolgokra mint ami a sorozattal történt a 4 után.
Az 5-re a dolgok leegyszerűsödtek szinte minden téren. Talán az a két funkció amely végeredményben pozitívan változtatott azok a vallás kezelése mely részletesebb lett, valamint a városok területének újfajta növelése. Mindezt egybevéve nem mondom hogy a Civ 5 rossz játék lett , sőt a maga nemében még mindig zseniális. Viszont hozott magával egy olyan új irányvonalat amelyről sajnos a 6 sem tért le, de nem is ment rajta tovább…
Warhammer
Volt szerencsém kipróbálni PlayIT-en. Azt kell hogy mondjam hogy ezt a szériát érintette a legkevésbé az amiről ez a téma szól, de itt is észrevehető volt hogy kezdenek hasonló irányba tapogatózni egy-két funkcióval, viszont ezzel a sorozattal még nem játszottam eleget ahhoz hogy kijelentsek ilyet.
Heroes
Itt fájt a leginkább a dolog. Szívem szottya e sorozat mivel talán ebben kezdtem tényleges gamer pályafutásomat. Konkrétan én a 3-al találkoztam először, mely még javában kezdett részletesebb lenni. Aztán jött a 4… Nem volt rossz játék de jó sem igazán, de ami végképp nem volt, az egységes. Televolt remeg ötletekkel. A harc az új tipusú harcmezőtől elég aprólékos lett, talán túlságosan is. A karavánrendszer és az hogy hős nélkül is kijöhettek a hadaid a várból, nagyon hasznos újító funkciók lettek. Viszont a végeredmény nagyon nem Heroes-os és nagyon nem koherens lett.
Az 5-re sikerült nagyot dobni és kiadtak egy olyan játékot ami tele volt újításokkal, új grafikával, egy remek harcrendszerrel és mindemellett olyan szépen sikerült Heroes-nak maradnia hogy öröm volt nézni. Aztán jött a 6. és elkezdődtek itt is a változások és egyszerűsödések, gondolok itt most többek között a térkép kontrollálhatóságára. Aztán mindenki reménykedett a 7-ben ami igazából nem lett rossz,de… Inkább a következő sorokat idézném ide:
"Szegény Heroes egy életre megemlegeti a huszadik születésnapját. Sokan eljöttek a buliba, de aztán kiderült, hogy pia nincs, a süti még tavalyról maradt, a táncoslány pedig visszamondta az estét, úgyhogy a legtöbben még a cipőjüket sem vették le, hanem rögtön hazaindultak."
Az egyetlen dolog ami megmentette hogy sikerült annak maradnia ami, Heroes-nak.
És nekem itt kezdett el fájni a dolog és itt kezdtem imádkozni a Blizzard-hoz amikor meghallottam miről pletykálkodnak… Warcraft 4…
A mások olyan sorozat ami a szívemhez nőtt…
Nektek mi a véleményetek és hogyan látjátok ezt?
Főleg azoktól kérdezem akik hardcoreabb stratégiások.