A Youtube hatása a story alapú játékokra


#1

Szerintetek milyen hatással van a Youtube-on egyre több Let’s play csatornanak? Mennyire veszi el az emberek kedvét attól hogy játszanak egy játékkal?
Pl. Korábban láttam sok olyan játékot Youtubeon ami nagyon bejött, érdekelt a történet, de mivel a történet jó része el lett Spoilerezve, már nem sok kedvem volt végigjatszani, mert már nem lesz olyan élmény, tudom mire számítsak. Többször volt hogy már csak támogatás végett vettem meg egy indie játékot, de alig játszottam vele mert ismertem eléggé.
Illetve hallottam olyan játékról ami a videosokat hibaztatta hogy nem volt elég eladás, mert a játékuk igazán egy történet, amit ha ismersz, már nem olyan élvezhető a játék.
Ki mit gondol róla?
A night in the woods esetében örülök hogy 1 videó után abbahagytam a nézést mert magam akartam felfedezni.


#2

Általában akkor nézek végigjátszásokat, ha olyan platformra exkluzív, ami számomra nem elérhető, ugyanakkor rosszul vagyok a kommentelésektől ilyenkor, mert a elveszi a hangulatát. Jobban szeretek úgy játszani, ahogyan a játék elvárja, hogy a hangulata/flowja “megkívánja” (pl.: nem ugrálok mint egy hülye összevissza szaladgálva egy komoly kalandjátékban, csak hogy hamarabb odaérjek valahova… ), ezért hasonló formájú végigjátszásokat szeretek nézni, ami egyfajta “filmként” működik. Ez viszont csak erős sztorivezetés mellett lehetséges azt gondolom, így kevés ilyennel találkoztam, ugyanakkor az egyik kedvencem a 6 órás Last of Us végigjátszás kommentek nélkül és nagyon jól játszik a srác. Elejétől a végéig élvezhető. Az esetek 80%-ban csak belenézek, hogy milyen, hogyan megy a játékmechanika de nem maradok ott végignézni az egészet.

Itt a videó amit említettem.


#3

Gyakran van úgy velem, hogy elkezdek nézni egy végigjátszást és abban a pillanatban hogy megtetszik a játék, nem nézem tovább, inkább én magam játszom végig. :slight_smile: Nem árt ha van youtubeon vagy twitchen végigjátszás belőle, hiszen mindenkinek más az érdekes. :slight_smile: Nagyon sok játékhoz hozták meg így a kedvem, így én ezt nem bánom. ^^


#4

Nem baj, hogy van. Aki nem akarja lespoilerezni magának, ne nézze végig. Többnyire úgy vagyok vele én is, hogy azokat nézem meg, amikkel tudom, hogy nem akarok játszani vagy konzolos és nincs konzolom, ezért nem fogom tudni végigjátszani, de érdekel a sztori, és akkor az ilyet megnézem, de gyakran van hogy rálesek, hogy milyen a játék, és ha tetszik, akkor stop, és kijátszom magam.


#5

A story-base játékoknak a story a lényege, ha azt tudod akkor végülis már semmi más nincs a játékban ami új élményt nyújt. Az ilyen játékokban általában nincs semmi olyan mechanika ami miatt bárki azt mondaná hogy ki akarja próbálni azután hogy a storyt már megismerte.
A Youtubenak hatalmas szerepe van benne, hisz ott nézed meg ezeket a végigjátszásokat. A tartalomgyártókat ilyesmiért nem lehet hibáztatni, ők csak megcsinálják a videót, de te döntesz hogy megnézed és elspoilerezed magadnak a játékot vagy sem. Ha valamelyik játék az elején megtetszik, és azt modnod hogy feltétlen te akarod végigjátszani, akkor hagyd abba a nézését és játsz vele, ez az egyetlen megoldás. Viszont ha azt szeretnéd látni hogy az adott videós hogy játsza végig akkor megint csak egyértelmű a dolog.

Nekem rengeteg példám van erre. Nem kell messzire menni, a 48 órás liveban a What remains of edith finch című játék kétségkívűl egy zseniális alkotás. De mernér rá fogadni hogy senki nem játszotta végig miután látta a teljes végigjátszását.
Ugyan így vagyok a Storys Untold-dal, a Little Nightmares-el, Until down (4 különböző végigjátszás) és még egy pár játékkal, Viszont van ellenpélda is, mert volt olyan játék amiről azért nem néztem meg a videós végigjátszását mert én akartam végigjátszani. (Erre címet nem tudok írni mert igazából már elfelejtettem hogy melyik játék volt az :smiley: de tudom hogy volt ilyen)

Az meg hogy a fejlesztők és a kiadók emiatt vásárlóktól esnek el… igen. Sajnos ez egy ilyen dolog. És úgyvélem elenyészően kevés azoknak a száma akik egy végigjátszást megnézve csak azért megveszik az adott játékot hogy azzal támogassák a fejlesztőket, még ha újra ő maga nem is játsza végig a játékot, hisz az élményt egyszer már megszerezték.


#6

Nézőpont kérdése.Torrentezéstől sokkal nagyobb bevételtől esnek el a kiadók,minthogy a néző megnézni kedvenc youtuberének xy végigjátszását.(Ez szerintem valami blama hír volt,ahol hallottad/olvastad)Sőt szerintem ha a nézőnek tetszik,ő maga is át akarja majd élni az élményt,és azért is megveszi,2 példa:(bár tudom nem storybased a Játékok)

  1. Sosem szerettem régebben a zombis játékokat,aztán Pisti egyszer végigjátszotta a Dead Rising 3 -mat anno…Úgy megtetszett a játék,hogy rögtön megvettem,át akartam élni a “gyönyört” én is,hogy milyen érzés behajtani a zombihordába egy lángszórós motorral…úthenger "kerékkel " az elején :grin:! Vagy MacGyver módjára bármiből fegyvert csinálni,aztán hentelni orrvérzésig!
    2.South Park:Stick of Truth.úgy gondoltam,a játék maga olyan lesz,mint egy hosszabb rész a rajzfilmből.Ami nem gond,mert szeretem,de rajzfilm nézésért nem akartam pénzt adni…aztán (megint anno) Pisti játszott vele és úgy megtetszett,hogy a harcok komolyak voltak,mégha sokat is kellett fingani benne,hogy megvettem!
    Másfelől nyilván nincs mindenkinek 2 féle konzolja+PC-je otthon,személy szerint PC-m van,így külön öröm ha láthatok egy Last of Us,Uncharted,Red Dead Redemption végigjátszást valakitől,hogy kicsit én is átéljem a játék élményt
    Ráadásul a mai Játékok többségében (storybased-nél is) annyiféle döntés/válaszút/végkimenetel elé állít a játék,hogy “csakazértis” meg akarja nézni a néző, mi van,ha másképp dönt ő,mint a videós,ezért megveszi(ha tetszik a játék és kiváncsi),és a temérdek sidequest,amiket hajlamosak(videósok) kihagyni,ezek “ösztönözhetik” a nézőt a megvételre.szerintem
    bocs,ha hosszú lett :blush:

#7

Attól függ, hogy amúgy mennyire fog meg téged a játék műfaja. Pl én utálom a horrort, nem nekem való műfaj. Bár kétszer belekezdtem az Outlastba, de mind2szer abbahagytam :DD Viszont a story nagyon érdekelt, így emiatt megnéztem.
De pl ha a Walking Dead érdekelne, szerintem azt is simán megnézném, vagy a legtöbb ilyen Telltale játékot, mert azokban amúgy is kevés az interakció, és számomra nem nyújt tényleges játékélményt, így azokat is inkább videóban nézném.

Egy Last of Ust,vagy egy Unchartedet, amiben tényleges játékélményt kapok, és a műfajt is szeretem, viszont nem néznék meg, azt kijátszanám. Akkor viszont a videót se előtte, se utána nem nézném meg róla.


#8

Én megnéztem a végigjátszásokat az Uncharted4ről, FFXV-ről, és ennek kapcsán kaptunk ihletet a párommal, hogy vegyünk egy PS4et és ő az előbbit én az utóbbit toltuk végig. :slight_smile: Mondom annak ellenére hogy előtte megnéztük a végigjátszást, de mi is szerettük volna átélni az érzést, nem kihagyni az apró kis momentumokat amik felett Pisti elsiklott. :slight_smile: Úgyhogy ilyen is van. :slight_smile: És én tervezem a Little Nightmares-t is végigvinni, de mostanság időhiánnyal küzdöm, később meg úgyis olcsóbb lesz. :slight_smile: