AMD alaplap és ram vásárlás probléma


#1

A gondom, kimaradt néhány évem pc játékok terén pc építést terveztem de mindig hallogattam de úgy terveztem, hogy idén befektettek egy AMD Ryzen build-be ahogy kijön az új generáció de sajnálatos módon az igényeim megnőttek plusz lett egy költözés a tanulmányok megkezdése miatt (ezt értsétek úgy tutti gép maradt otthon nekem meg maradt egy i3 irodából leselejtezett gép amely jó böngészni, meg kisebb munkákra word, excell)…

Az én kis „projektemet” úgy terveztem, hogy teljesen új gép építés elsőnek 2700x volt a cél de úgy gondolom elég számomra a 2600x most és majd később akár azt cserélni hiszen ki tudja mit hoz az új generáció (mellette persze ezt a későbbi fejlesztést úgy gondoltam, hogy a 2600x-ből építeni egy másik kis gépet családon belül).

Felhasználási területek: zenehallgatás, játék, streamelgetés (erra sajnos nem volt lehetőségem az otthoni nettel de majd most :D), videó-kép-3D szerkesztés, (igen tudom az utolsóhoz már érdemes lenne egy combosabb proci de mint írtam idén cserére kerül). Elfelejtettem és a VR.

Szóval életem története után a valós gondom: Szeretnék így a 2600x mellé egy olyan lapot amit fejleszthetek(lehetőség szerint x470), megfelel a felhasználásomnak és ehhez egy megfelelő ram kittet. A rammal is bajban vagyok… de nagyon. Mert mindenképpen szeretnék egy minél nagyobb sebességű(3200-nál mindenképp nagyobbat) de annál kevesebb késleltetésű (17-nél mindenképp kisebbet) ramot beletenni. A ramnál olvastam érdemes a páros késleltetésű, ez még igaz?

Mellette ott van némi fétisem is ami megbonyolítja a helyzetet mint az Aura Sync és a világítós ramok igénye.
( Ne ítéljetek mindenkinek megvan a gyengéje nekem ez. :laughing: )

Amit ezek alapján így kinéztem magamnak az:

Alaplap:

ASUS PRIME X470-PRO

Ram:

  • verzió Patriot Viper RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600Mhz PVR416G360C6K
  • verzió G.SKILL Trident Z RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz F4-3600C16D-16GTZR

Az összes többi már kiválasztásra került hála istennek… :slight_smile:

Bármit fogadok ami segíthet bármilyen módon, válaszokat és a segítséget amit majd nyújtotok előre köszönöm. :smiley: :smiley:


#2

Az asus alaplapok nem lettek valami jók sem a B450 sem az X470 szériában, úgyhogy én azt kapásból dobnám, inkább MSI vagy Gigabyte Aorus lapok között nézz a pénztárcádnak megfelelőt. A ram egyszerű: az alaplap támogatott memória listájából érdemes nézni, különben hiába veszel gyorsat, lutri menni fog e.

Igazából 3200 felett egyre kisebb a teljesítmény előrelépés, nem igazán éri meg, én egy 3200-as CL 15 körüli kitet néznék a helyedben, teljesen indokolatlan a te felhasználásodra drágább/gyorsabb.


#3

Ram terén gondoltam erre de a Cl 15-sel nem lesz semmi baj? Mármint én itt arra a páros szabályra gondolok…
De mondjuk drága tudom de 3200-as Cl 14 lenne a leges legjobb megoldás? De azaz aranyár…
Meg hát ugye lehet húzni ezeket 3200-as ramokat bőven, nem de? :smiley: amúgy köszönöm a választ :slight_smile:


#4

Nincs ilyen “szabály”. Simán elég a CL16 is.