AMD Ryzen Help!


#1

Sziasztok!
Vásároltam egy MSI B450 Tomahawk alaplapot egy Ryzen 5 2600-as processzorral.
1 hétig kb minden rendben ment, majd egyik nap nem kapcsol be a gép. Az alaplapon a processzor hibajelző led világít. Szerelném le a gyári hűtőt de a hűtővel együtt kijött a proci is a zárt socket-ből…WTF. (Sose láttam ilyet, mindig is intel-es voltam). Sérülés nem látszik a procin, a lábak nem hajlottak el stb.
Visszaszereltem, működik, majd másnap mikor kapcsolnám be, újra ugyan ez a probléma. Szerintetek miért van/lehet ez? Olyan mint ha a gyári hűtő valamiért kisszippantaná a helyéről a procit. Egyébként ha a gépház fektetve van, akkor nincs ez a probléma, legalább is én így vettem észre, de azért ez még is csak nem a tökéletes működés. Egy másik hűtő megoldhatná a problémát, a gyári hűtő miatt ilyen vacak?

Akinek esetleg van ötlete az segítsen.
Előre is köszönöm szépen!


#2

Mivel ki tudott jönni, zárt állapotban a proci, én az alaplapi foglalatra mondanám, hogy gyárihibás. De ezt csak a leírtak alapján, látatlanban.


#3

Hát igen ez is lehet, söt… Mindenesetre garanciásak, így mindenképp visszajuttatom akiktől rendeltem.


#4

Lehet RAM probléma is, modulok rendesen a helyükre vannak pattintva?


#5

Ram probléma? Azt hogy? A ram hibajelző ledek nem világítottak, csak a cpu. És zárt socketből jött ki a cpu, az hogy lehet ram probléma? Nem vitatkozni akarok csak nem értem. Egyébként igen, rendesen a helyén van mind a kettő.


#6

Ha rendesen beterül a paszta, akkor kitudod húzni a CPU-t a foglalatból, akkor is ha rá van zárva. Ha leveszed a coolert akkor érdemes “lecsavarni” síkban, különben van esélyed arra hogy kijön a cooler aljára cuppanva a proci. Ezen a ponton sajnos jobb egy LGA foglalat a fém klipsszel.

RAM gond úgy lehet, hogy kicsit más a POST sorrend.

Ha esetleg van hozzá kedved, akkor egy gomb elem cserét még megérhet a dolog. A gépet áramtalanítod éjszakára?


#7

Milyen táp van a gépben? XMP be van kapcsolva? CMOS részét volt?


#8

FSP 500W Hydro 80+ bronz
XMP be volt kapcsolva, de azóta mióta összeszereltem nincs, minden default.
Nem csináltam cmos resetet.


#9

Ha kicsit lenyomod a hűtőt a procival együtt akkor bekapcsol?
Lehet hogy a socket forrasztása nem megfelelő (BGA crack, Head on pillow, hideg forrasztás)

Szerk.: Akkor gariba vissza és annyi.


#10

Igazából nem próbáltam nagyon nyomogatni, ne hogy legyen valami baj, de nem kapcsolt be akkor sem. Álló helyzetben nem akart bekapcsolni, vízszintesen ott volt hogy bekapcsolt de ott sem mindig, ilyenkor gondolom jobban nyomta le a hűtő a procit.
Viszont olyan is volt, hogy világított a cpu led->kikapcs,bekapcs ekkor már a cpu led nem világít csak a dram->újraindítom, megint csak cpu stb stb. Szóval elég fura ez, hogy pont egy ilyen rossz minőségűt fogtam ki. Itt gondoltam már tápra is… de annak jónak kéne lennie.

Amiket itt mondtak azokat próbálgattam, ramokat egyesével, vagy fordítva stb., de semmi nem működött.

Hát ma elvitte vissza a futár, kiváncsi leszek mit mondanak majd. De ez eltarthat nekik 2-4 hétig is… na mindegy.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!


#11

Hátha segít RavePriest. Írjál neki twitteren, mindig válaszol és segít, ha ryzen rendszerekről van szó.


#12

Visszakaptam mindent, náluk stressz teszt alatt minden működött 21 órán keresztül, hiba nélkül. Szóval nem tudom, vagy én rontottam el valamit szereléskor, mondjuk akkor nem tudom miért működött 1 hétig, majd utána hirtelen meg nem, vagy a tápra kezdek gyanakodni.


#13

A stressz tesztek nem mindig hozzák a várt eredményt. Többször előfordult már, hogy 2-3 órás stressz teszt után elindítottam egy játékot és instant kék halál. Volt, hogy játék közben minden klappolt, aztán mikor csak neteztem, kék halál. Sok féle képpen le kell tesztelni egy rendszert ahoz, hogy stabil legyen. Főleg ryzen rendszereknél. A ryzennél ajánlott a biosban kézzel belőnni mindent, memóri időzítés, offset voltage, S.O.C. RavePriest1 (youtube-on RP’s Lair) mindent elmond és megmutat azért, hogy egy stabil és időtálló ryzen rendszert hozz össze bios beállításokkal. Twitteren személyesen is segít, de a videói alapján simán be lehet lőni a biost. Csak jót teszel vele és megóvod a hardware-eidet. Minden jót.