Áramszünet után nem kapcsol be a PC

Sziasztok! Olyan gondom van, hogy áramszünet volt és mikor visszajött az áram nem kapcsolt be a gép. Mivel máskor is előfordult már, hogy hasonló módon nem kapcsolt be, először a tápkábelt, a kábeleket, ramokat néztem át, majd a hosszabbító ki-be húzásával próbáltam megcsinálni. De hiába próbálkoztam nem lett jó. Ezért tápegység hibára gondoltam. Szereztem egy másik tápegységet, azzal próbáltam meg, nem kapcsolt be, semmi életjele nem volt a gépnek. Megpróbáltam egy másik gépben a feltételezetten rossz tápegységet, annál egyből bekapcsolt minden gond nélkül. Ekkor jött az, hogy nem a tápegység a ludas, ezért visszaraktam az én gépembe. Elkezdtem az alkatrészek(videókártya, ramok) kihagyásával/cseréjével kiküszöbölni a hibát, hogy megtudjam mi ment el, de semmi eredménye nem volt. Eltelt 2 nap, úgy volt elviszem egy szervizbe, hogy kiderítsék mi a probléma, de nem tudtam mert megcsúsztam melóval. Este behoztam az autóból, vártam egy kicsit, majd csak azért is mert visszahoztam, újra összeraktam az egészet. Bedugtam a tápkábelt és egy gombnyomásra bekapcsolt.

Valaki esetleg nem tudna ezzel kapcsolatban segíteni, hogy mi lehet a baj?
A válaszokat előre is köszönöm!

Szia!

Jó lenne tudni a gép alkatrészeinek a listáját. A CMOS elem mikori?

2 kedvelés

Alaplap: Biostar h81mhv3
Proci: Intel i7-4790 3,6ghz
Ram: 2x 8gb hyperx
Vga: Aorus GTX 1060 6gb GDDR5

A CMOS elem konkrétan nem tudom, az alaplapot 1 éve vettem.

1 kedvelés

Gyakorlatilag bármi lehet, de alapvetően vagy az alaplap vagy táp lesz a ludas. Amit nem tudunk, hogy milyen. :slight_smile:
Az, hogy átpakoltad a tápot és ott dolgozott, nem jelenti azt, hogy jó. Főleg, ha már előfordult ilyen.

2 kedvelés

Köszönöm a választ.
A tápegység az Keep out FX700.

of your PC.

5 kedvelés

Tényleg nem a legjobb táp, de attól függetlenül áramszünet után semmi gond nem kellene hogy legyen. Az szinte olyan mintha hátul lekapcsolod róla az áramot. Tuti alaplap lesz, ha már régebben is csinálta, akkor ilyenkor valamit összezavar gondolom. Esetleg a táp már haldoklik :grin: Ahogy látom már “megjavult”, lehet az újra összerakás megoldotta a problémát.
Sokkal jobb egy kisebb tápegység ami minőségi.
EVGA, FSP, Corsair, Cooler Master, be quiet! Ezekkel nem lősz mellé.
Ugyanilyen konfigom volt 8gb rammal, asszem 500-as FSP Hexával.

EVGA 100-W1 500W 80Plus White

Jolvan, köszönöm szépen. Igen megjavult de a mostani problémánál nem egyszer lett szétszedve és összerakva, kicsit játszani kellett vele ugye. A tápegység cserét mindenképp megfogom ejteni, azt tudom én is, hogy nem a legjobb :sweat_smile:

cmos elem valószínű lemerült még nem volt áram alatt és kiresetelte a lapot. Egy elem csere nem árthat

1 kedvelés

Hatalmas tévedés. Mindegyiknek van olyan szériája ami egy rakás szar. Az FSP Hexa is low-end cucc, ha Hexa+ akkor pedig már a kerülendő kategória.
Konkrét típusokat kell nézni, nem márkát.
Egyébként pont a Seasonic-ot hagytad ki, amit erősen ajánlani kéne.

Finoman fogalmaztál.

1 kedvelés

Azért nem küldtem a seasonic-ot, mert azok elég drágák, nem hiszem hogy 30-40 ezret szeretne költeni. Próbáltam a régi árán egy sokkal jobbat ajánlani. Híres a seasonic, csak azt a minőséget meg márkát meg kell fizetni rendesen :grin: Nekem is hexa hajtotta a 1060-at, nem volt sosem gond vele. Csak egy irányt mutattam, mivel megbízható tápos topic már tudomásom szerint van. Ismerős 1070 alá chieftec iarena-t tett. Még működik valameddig biztos :joy:

Szép dolog a segítség, de ha nem értesz hozzá, akkor csak rontasz a helyzeten. Amit linkeltél EVGA, az pont F kategória, azaz “azonnal cseréld!” (tehát még rosszabb, mint a jelenlegi, vagy minimum azonos ajtótámasz)

Olcsón, jó tápot nem kapsz. Ahogy semmit sem.

A Seasonic-ok nem drágák, ha azt nézed, hogy 5-10-12 év garanciát is kapsz melléjük. Sőt. Egy valamire való FSP ugyanannyi, mint egy Seasonic, egy be quiet! meg majd’ 1.5x-ese. Ugyanígy van a többivel is.

Tápon nem spórólunk! Sosem.

4 kedvelés

Ezt kivételesen cáfolnám tapasztalatból, egy FSP Hexa+ 500W-t használok s775 óta, DDR2-DDR4 most jár 35k óra üzemidő felett és nem kevés alkalommal csapta le az áram (minimum 50x biztos), minden proci overclockolva volt mellette, és még csak hangos se volt, vagy gyenge áramellátás.

Ez egy örömteli dolog, de az, hogy neked pont szerencséd volt vele, az kb. csak szerencse. :slight_smile:

Mindig megvan ebben a csoportban ez a mindig a legminőségibb és legdrágább cuccot kell ajánlani. Mindig mindenből a legjobb… holott lehet kompromisszumot kötni, és attól hogy valaki fsp-t vesz (egy 1060-hoz) nem biztos hogy szétvágja a gépet kigyullad a gép meg kigyullad a ház stb. Adom a minőségi dolgokat de sajna nem mindenki arra vágyik és arra van pénze.
Nyilván akinek van pénze mindenből a legjobbra, annal fel sem merül, hogy valami noname sz@rt vesz, mert az rombolja az egót. Emberi tulajdonság

Ettől független igazad van Error, meg nem is értek annyira hozzá mint sokatok, nem is vitatkozok, csak picit más szemmel nézem a legtöbb dolgot.

Tévedsz megint. Szerinted az elmúlt 20 alkalommal miért Seasonic GC-ket ajánlottam (30e forint körül), nem pedig be quiet! Dark Power Pro 12-eseket? (70e-ért) Pontosan azért, mert van középút.
Viszont bizonyítottan szart sosem fogok ajánlani, ahogy szerencsére itt sokan mások se.
Ugyanígy nincs köze egy videokártyának és egy tápnak egymáshoz. (közvetlen) Nem a wattokat kell nézni, hanem az adott típust, garanciát, alkatrészek minőségét, gyártás minőségét, etc.

Ha csak egy 1060-asod van, azt általában azt jelenti, hogy nem vagy kitömve pénzzel. Ergo érték számodra. Arra megéri vigyázni nem? És most nem százezrekről beszélünk. Tápegységet az ember általában nem 1-2 évre vesz. Egyszer kell megvenni egy jót és nem kell parázni, hogy éppen mikor fog beszarni, vagy belegondolni, hogy hány alkatrészemet is cseréltem már - lehet, hogy a táp miatt, mert nem volt normális feszszabályzója?

Ezzel sem értek egyet. Ha megteheti valaki, hogy jót vegyen, akkor miért venne szart? Semmi értelme nincs. Mégis sűrűn futok bele abba a hibába, hogy emberünk 5-700e forintért rak magának össze gépet és mellé odatesz egy 25-30e forintos Cooler Master tápot. Most akkor én vagyok a k0csög, ha szólok neki, hogy nem célszerű?

Remélem érted mire akarok kilyukadni. Nem vita a célom nekem sem. :wink:

3 kedvelés

Hmm. Hát igaz. Én annó is fillérb@szón raktam össze a gépemet sok utánaolvasás után, szerencsére az akkori hexám ami benne volt, még mindig az zakatol a pc-be, amit eladtam 1-2 éve talán. :grin: Szerencsém volt.

Hali! Kb. minden nap felmerül a táp kérdés itt a fórumon és igyekszem leírni saját tapasztalatom.

Én is 6 évig használtam egy Chieftec tápot, addig ameddig el nem vitte magával a 1070-em. (is)
Akkoriban nekem is nagyon fájt egy alig 100 ezres gépbe egy több mint 30 ezres tápot venni, DE azóta 4 fejlesztés is történt tápot pedig egy alkalommal sem kellett vennem és még mindig van rajta kb 7 év garancia.

Megveszed és soha többet nem kell tápra költeni, vagy táp miatt a gépedre. (Mire lejár a garancia addigra úgyis túl kicsi lesz, 7 év múlva kb egy egér fog 500W-ot fogyasztani)

6 kedvelés

Ez meg szimplán nem igaz. Számtalan budget gépet raktunk már itt össze.

Összegezzük: mindenki azt vesz amit akar, de ne ajánljunk olyat, aminél van jobb ár/értek arányú a piacon. Tápból meg pláne. Mi nem adjuk az ajánlásunkat szar táphoz.

download (5)
Jó éjszakát, szevasztok

4 kedvelés