TheVR Fórum

Asztali számítógép magától bekapcsol

Vajon, hogyan írjam le a problémámat úgy, hogy ne nézzetek hülyének és ne kelljen túl sok felesleges kört lefutni…

Számítógép:
ASUS Maximus VIII Hero Alpha alaplap
Windows 10 x64 (szorgalmasan frissítgetve)

A jelenség:
Lekapcsolom a számítógépet (Start->(power ikon)->Leállítás). Elfeketedik a kép, majd lekapcsol a számítógép: az alaplapon, GPU-n, tápon, gépházon a villódzó ledek kialudnak, leállnak a ventillátorok és csak a standby ledek világítanak a lapon és GPU-n. Ha jól tudom, akkor ez az S5 power state, a számítógép és csatlakoztatott eszközei áram alatt vannak, de a rendszer nem fut, ha rádugok pl. USB-n telefont, akkor tölthetem róla stb.
Az esetek kb 50%-ában 2-3 perc múlva begyulladnak a kialudt ledek, felpörögnek a ventillátorok és csodával határos módon a számítógép magától bekapcsol, teljesen ugyanazon a módon, mintha megnyomtam volna a bekapcsoló gombot a gépházon. Be is bootol a Windows, mintha ez teljesen természetes lenne. Ezután újra lekapcsolva a gépet S5 power state-ben (lekapcsolva) marad a következő bekapcsolásig, nem kel életre újra magától. Aztán a következő napon a lekapcsolás után, vagy bekapcsol újra vagy nem. Mint mondtam, az esetek kb 50%-ában. Az már feltűnt, hogy csak akkor indulgat újra (kb 50% eséllyel), ha a gép UTP-vel rá van kötve a Wifi-routerre (így is használom, mióta világ a világ). Még nem sikerült semmi más konkrét könyezeti jelenséghez kötnöm a dolgot…
Eseménynaplóban semmi gyanús, régebben láttam olyasmit, hogy a rendszerindítás forrása ismeretlen, de mostanság teljesen természetes rendszerindításnak látja.

Durván fél éve tart a vicc, most már ideje lenne valami megoldást kerítenem rá… Habár nem emlékszem pontosan mikor kezdődött, hardverváltozás kb 2 éve nem volt a gépben, szóval új/cserélt harver nem lehet az oka. Rendszer újratelepítés nem volt még a gépen (csak emiatt nem is szeretnék), komolyabb Windows frissítés sem volt a hiba/feature első feltűnése környékén. Router sem változott.

Amit idáig próbáltam:

  • Kihúztam a gépet a konnektorból, meglepődtem volna, ha ezek után is vissza tud kapcsolni… Ez “kinda” megoldás, de azért ennél valami esztétikusabbat szeretnék…
  • Hálózati kártyára gyanakodtam, hátha valami magic package-t kap a gép (ha igen, akkor honnan kapja?) és az rúgja be.
    ** A tipp úgy néz ki bejött, ha lekapcsolás után lehúzom a Wifi-routerről a gép UTP csatiját, akkor nem kapcsol vissza. 1-2 hétig mindig lehúzogattam és nem kelt életre a kicsi. Persze ezt sem nevezném végleges megoldásnak. Akkor már inkább a konnektor, mert nálam az könnyebben hozzáférhető…
    ** Eszközkezelő->Hálózati kártya->Power Management és itt letiltottam, hogy S5 state-ből felébreszthesse a gépet. Nem oldotta meg a problémát (bár néhány hétig, mintha kevesebbszer kapcsolt volna vissza, lehet csak beképzeltem és már kezd tényleg elmenni az eszem). Utána letiltottam minden wake-on-lan meg magic package/pattern funkciót ugyanitt, eredménytelenül.
  • Keresgéltem a BIOS-ban, de elmúltak már azok az egyszerű idők amikor még csak 10-20 menüpont volt bennük összesen. Ezek már okosabbak mint én, nem is találtam semmi problémához kapcsolódót.

Habár kínomban próbáltam viccesen fogalmazni, szándékosan nem Április elsején küldtem be a topic-ot. Ez halálosan komoly…
Bárkinek bármi értelmes ötlet?

Előre is köszi…

Üdvözlettel:
A Gép Szelleme

1 Like

Érdekes jelenség :slight_smile: A hálókártya/kártyák beállítását javasoltam, jellemzően az szokott ilyet csinálni, hogy a LAN-on érkező aktivitásra beindul minden, de ezek szerint ezen már túl vagy… Ezen felül beállításbeli ötletem nem nagyon van hirtelen.

Esetleg érdemes a Windowst megkérdezni, hogy tudja-e mi élesztette fel, ezt a command line-ban a következő paranccsal és paraméterrel tudod elérni, miután magától bekapcsolt a gép: powercfg -lastwake esetleg adminként indítva a command line-t még érdemes megkérdezni, hogy van-e valami task, ami ébreszt: powercfg /waketimers

Próbáld nyomvatartani a SHIFT-et miközben kikapcsolod…ha ez megoldja akkor a gondod annyival orvosolnitudod, hogy kikapcsolod a Hibernate after opciót átrakva NEVER-re a Power options-ban :stuck_out_tongue:

Köszi a tippeket! Próbálkozni fogok velük szép sorjában, hátha valamelyik megoldást nyújt!

Ha izgat valakit a végeredmény: semmi további infóhoz nem jutottam, mi okozta volna a visszakapcsolást. Valószínű, hogy valami Windows gyík, mert a SHIFT-es lekapcsolás működött szóval a gyors indítás rontothatott el valamit. Egy 1-2 hónapig így használtam a gépet, majd jelenleg úgy néz ki, hogy az April Update végleg megoldotta a gondot. Most már a SHIFT-es trükkre sincs szükség, kb megoldódott magától.

De, hogy korábban mi volt az oka a visszakapcsolásnak… illuminati örök rejtély marad :smiley:

Köszi a segítséget!

Tiszta Ghost in the shell… és még öntudatra is ébredt :rofl:
Laptopomnál tapasztaltam hasonlót, de ott az volt a baj, hogy újbóli bekapcsolás után csak a Windows indult el, semmi más :smiley: Frissítés óta viszont ismét jó, volt vmi anomália :smiley:

Sziasztok!
Nálam a Sleep funkciót használva jön elő ez a probléma, magyarul a ha csak altatom a PC-t, akkor 30-60 sec között visszakapcsol a windows és a monitorok. Szintén ASUS alaplap és win10/64bit. Valakinél hasonló jelenség szokott lenni?

Hali!

Ilyen gondom is volt egy időben, de továbbfejlődött magától. Most már, ha alvóba kapcsolom a gépet akkor vissza se tudom kapcsolni :smiley: Még nem volt olyan asztalim amiben megbízhatóan működött az alvó mód, csak laptoppal volt szerencsém ilyen téren.

Egérmozgás, billentyűleütés fel tudja ébreszteni alvóból a gépet. Meg lehet próbálni ezek letiltását:
Vezérlőpult -> Egér -> Hardver fül -> dupla klikk az egeredre -> Beállítások Módosítása -> Energiagazdálkodás fül -> Pipa kivétele az “Eszköz felébresztheti a számítógépet” opciótól.
Esetleg amit az eredeti posztomban írtam, a hálózati kártyának az ébresztési jogát is el lehet venni. Talán van még valami opció a BIOS-ban is? Más ötletem nincs.

Köszi, végigzongorázom majd este ezeket :slight_smile: