Audio FAQ (Fejhallgató/DAC/amp/hangkártya vásárlás előtt) + Aktuális Akciók

Üdv mindenkinek!

Remélem ezen “néhány” kérdés megválaszolásával sok kérdést megelőzhetek. Próbáltam egy általánosabb thread-et csinálni, és nem konkretizálni, hogy “Van 30k-m, milyen fülest vegyek?”.

Nagyon mélyen nem megyek bele a témákba, igyekszem röviden és érthetően fogalmazni.

Miket tehetek, hogy minél jobb minőségben hallgassak zenét?

 1. Forrás improve - Ez annyit tesz, hogy a 128kbps-es Youtube zenék (vagy amit onnan letöltesz, úgynevezett Youtube rip) helyett FLAC formátumút keresel, viszont ezért szinte biztos, hogy fizetned kell. Az olcsóbb megoldás a Spotify (320kbps), a drágább a Tidal (csak FLAC - 1411 kbps). A Spoti 1500/hó, a Tidal ennek a duplája. Mindkettőnél az első hónap ingyenes, szóval kipróbálhatod, hogy egyáltalán hallod-e a különbséget.

 2. Jobb füles - Az opciók közül ez lesz a legdrágább, viszont a legfontosabb is. Már egy 15-30k közötti fülessel is lehet komoly hangzást elérni, főként a nyitottakkal.

 3. DAC/amp - Abban az esetben, ha az integrált hangkártyád nem tudja elégé meghajtani a fülest, vagy ha az alaplapi túl zajos, kénytelen leszel venni, viszont ez sok utánajárással jár (és nem is olcsó). A füles árának feléért/kétharmadáért érdemes venni, ha nem drágábban. Azt tudd, hogy DAC nem lehet erősítő nélkül. Egy DAC a jel átalakításáért felel, egy erősítő (amp) pedig az átalakított jel erősítéséért. Egy DAC-tól nem lesz hangosabb a fülesed. Egy jó DAC előhozza a részleteket a zenéből, míg egy erősítő felerősíti a hangot, teret alkot, a különböző tartományokért (mély, közép, magas) felel. Ezekről a későbbiekben még írok.

 4. Kábel - Igazából ha nem törött belül akkor nem kell nagyon foglalkozni vele, viszont a hangzásvilágon tud változtatni. Ha nincs a fülesed 80k körül (vagy felette), akkor úgysem fogsz foglalkozni vele.


Egy teljesen átlagos (alacsony ellenállású) fülesem van. Azt hallottam, hogy ha veszek egy hangkártyát, akkor jobb minőségű lesz a hang.

 • Nos ez aligha igaz. Hangkártyát a szoftverje miatt veszik (aki vesz), és nem a hardverelemei miatt (később megmagyarázom). Az esetek 90%-ában az alaplapi hangkártyák (PL.: Realtek ALC889) még jobban illenek a gaming fülesekhez, mint a dedikált hangkarik. Miért? A válasz elég komplikált, megpróbálom érthetően elmagyarázni. Először is a gaming füleseknek alacsony az ellenállásuk (impedance) és magas hatásfokúak (efficiency), ami azt jelenti, hogy roppant könnyű őket meghajtani bármilyen erősítés nélkül. Vegyünk példának egy Asus Xonar Essence STX-et. Nyugodtan rádughatsz egy gaming fülest, kb. a 30%-át fogod tudni használni a kihasználható hangerőnek, mivel túlságosan hangos lesz, és kárt okozhat a fülesben, vagy akár a hallásodban is. Másodszor a kimeneti ellenállása ezeknek a dedikált kártyáknak magas (az említett Asusban 10 Ohm, a Realtekben 2 Ohm), ami hallható torzítást okoz. Ha a fejhallgatód ellenállását elosztod 8-cal, és a kapott érték kisebb, mint a hangkártyád kimeneti ellenállása, akkor torzítást fogsz hallani (bár nem biztos, hogy fel is fog tűnni). Ezek mellett az ilyen kártyák használata delay-t is okoz (lásd: Creative).

Mi az a DAC?

 • A DAC egy Digital to Analog Converter, ami a digitális jelet (a zenét) alakítja át elektromos impulzusokká, amik meghajtják a fülest. Egy hangkártyán általában mindkettő megtalálható. Egy DAC és egy erősítő általában egy-egy (vannak kombók is) külső egység a gépen kívül. USB-n csatlakoznak a géphez, és az esetek nagy részében nem kell hozzájuk driver. Ha zajos a hang, amit hallasz, akkor neked egy DAC kell.

Nem értek én ehhez, azt mondd meg, hogy kell-e külső DAC/amp/hangkártya, vagy sem!

 • A cuccaidtól függ. A teszt nagyon egyszerű. Indítasz egy játékot, ami jól meghajtja a procidat (szóval elindítod a CS:GO-t) és bedugod az alaplapi hangkártyába a fülesed. Ha 80-85%-os hangerőn elég hangos és nem hallasz semmilyen zajt/zúgást, akkor nincs szükséged semmire. Ha fel kell tekerned a hangerőt max-ra, hogy jól hallj, vagy hallod a proci zúgását, akkor ideje egy amp/DAC kombót keresned.

Azt hiszem kell egy hangkártya/erősítő. Mire kell figyelnem?

 • Alacsony kimeneti ellenállásra (2 Ohm alatt). Általában fent van minden gyártő honlapján.

 • Néhány példa:

 • Asus Xonar STX/STU/DG/One: 10 Ohm

 • Creative ZXR: 22 Ohm (lmao)

 • FiiO E10k: 0.5 Ohm

 • O2+ODAC 0.5 Ohm

 • Schiit Magni+Modi: 0.1 Ohm

 • Fentebb már leírtam, hogy ez miért fontos.

 • Fontos, hogy legyen elég erő (mW / W), hogy meghajtsa a fülest annak ellenállásán (Ohm). Legyen legalább az adott ellenálláson legyen 50 mW.

 • Itt egy remek link, ahol lehet számolgatni.


Mit kell nézni, ha fülest veszek?

Hangminőség - 2 hangszóró, nem több, minél nagyobb, annál jobb

 • A minőséget nem csak a számok határozzák meg. Minden fülesnek megvan a maga hangzása az emberek különböző ízlései kielégítésére, és a különböző zenei stílusokra. Ha nagy audio fan valaki, akkor rengeteg részletet különböztet meg. A hang tiszta-e, “élesek” a magasai, telt-e a hang, sub-bass tartomány (a mélyek alja), elég mély, midrange (ahol az énekhangok vannak) stb… . Lehetséges, hogy egy high-end füles minden hangok megszólaltat, de nem mindegy, hogy milyen hangerőn (értsd.: Egy basshead high-end fülest nem veszel, ha népzenét hallgatsz).

Kényelem - Fizikai komfort

 • Kinek mi tetszik. Nyitott vagy zárt, fülpárna (bőr, pleather (műbőr), velúr), on/over ear, 1 vagy 2 kábel (mind2 oldalra megy egy kábel).

Build Quality - Ha hosszú távra veszed, ez is fontos

 • Műanyag/fém szerkezet, cserélhető fülpárna, cserélhető kábel.

Nyitott vagy zárt füles előnyei/hátrányai.

Zárt:

 • Keveset hallasz a környezetedből (vagy semmit)

 • Felerősítheti a kis zajokat (pl.: kábelhez hozzáér valami)

 • Belül kellemetlenül melege lehet a fülednek (ráadásul bőr/műbőr párnákkal)

 • Kisebb hangtér (bár itt is lehet jó, lásd: HD800), rosszabb “imaging”, viszont általában több/jobban hallható mély

Nyitott:

 • Szellőzik a füled, sokkal kellemesebb érzés, ha könnyű és kényelmes a füles akkor fel sem tűnik, hogy rajtad van

 • Minden külső zajt hallasz és más is hall mindent, amit hallgatsz, szóval szinte csak otthoni használatra ajánlottak

 • Sokkal jobb “imaging”, nagyobb hangtér

 • Sokkal természetesebb hangzás, egy komoly fülessel olyan érzésed lehet, mintha a semmiből szólna a zene, a részletek sokkal kellemesebbek.

Ha engem kérdeztek, én mindenképp a nyitottat ajánlom, bár lehet kissé elragadtatott vagyok a sajátom miatt, de nem kevés fülest hallottam már, és ritka, amikor a zárt jobb, mint a nyitott (Audeze EL-8)


De elvileg vannak igazi 7.1-es fülesek, mert több hangszóró van bennük.

 • Nem, nincsenek. Egy 7.1-es rendszer 7 hangszóróból áll, ezek a mélynyomó, bal/jobb első, bal/jobb surround, bal/jobb hátsó. Ezeket fizikailag egy nagy térben kell elhelyezni, nem pedig egy 10-20 centis műanyag “dobozba” rakni egymás mellé (én mondjuk csak a Razeres és a Trittonos 7.1 megoldást ismerem, de szinte ugyanaz). Arról nem is beszélve, hogy ezek a hangszórók nagyon kicsik, ami mint tudjuk szar.

 • 2 füled van, mindkettőben egy-egy membrán. Az agyad a membránokkal észlelt nyomást érzékeli, nem pedig a fokot, ahogy “beesik” a füledbe a hang. Ezért van értelmük a Surround rendszereknek (mivel ott tényleg mögötted szól a hang), és ezért nincs a fejeseknek. Ezért nehéz fejeseken az elülső és a hátulsó hangokat észleli, hogy milyen távolról jönnek, és könnyen az oldalsókat.


De én mindenképp mikrofonos gamer fülest szeretnék.

 • Az a mikrofonos fülessekkel a baj, hogy ha elszaródik, eltörik, akkor vehetsz egy tök újat, ráadásul azért is fizetsz, hogy ezt a kettőt neked egyben adják, ami plusz pénz, viszont tudjuk, hogy (bátran kimondom) az összes mikrofonos füles mikrofonja egy rakat sz*r. A legolcsóbb clip-on mikrofonnal jobban jársz, mint a mikis fülesek 95%-ával.

TL:DR; Ez az egész annyira összekavar, meg nem is érdekel, nem leszek hangmérnök. Azt mondd meg, hogy mit vegyek.

Nyilván nem a konkrét fülesek a lényegek, hanem az koncepció.


Ha végigolvastad, akkor gondolom érdekel a téma, ha valahol hülyeséget írtam, kérlek szólj, és javítom.

Nem tudom, hogy mennyire megoldható, hogy fent maradjon és ne tűnjön el 2 nap múlva, néha lehet bumpolom, de a legjobb az lenne, ha pinelnétek.

Ha bármi kérdésetek van, akkor írjatok nyugodtan, mindenre megpróbálok válaszolni.

37 Likes

Nekem a következő lenne a kérdésem:
Adott egy 5.1 hangfalrendszer erősítővel ami egyben DVD/Blueray/mindenféle lejátszó is és a tv-be is ez van bekötve.
A gépbe is ez van bekötve mint hangfalrendszer, DE…
A gépemben alaplapi hangkártya van ami szerintem nem tudja szétdobni az 5.1-et csak kétfelé.
Ha a dvd lejátszóba teszek be filmet, működik az 5.1, ha a tv-ben megy film, akkor is működik az 5.1. Ha a gépen indítok el filmet aminek 5.1 a hangkiosztása akkor az így nem működik, a hátsó hangfalak nem szólnak. Próbáltam a beállításokban és a "teszt"nél már nem szól más csak az első két hangfal (bal és jobb). Ha Kétfelé dobom szét a hangot (2.0-ba) akkor gyönyörűen hallható minden a filmekben így is (hátsó hangfalakon is) de így elvész a térhatás.
Bocsi ha nagyon hülyén fogalmazok, csak egy csaj vagyok és nem villamosmérnök. ^^"
A kérdésem az lenne, hogy ha vennék egy 5.1-et is tudó hangkártyát akkor megoldódna-e ez a gondom. Ha igen, akkor milyet ajánlotok? Előre is köszönöm! :slight_smile:

Az alaplapi hangkaridon milyen bemenetek vannak? Ha csak 3, akkor én vennék 3 RCA splittert, a frontokat a zöldbe, a surroundokat a kékbe, a centert és a subot pedig a pirosba bedugnám. Ez a legolcsóbb megoldás és lehet, hogy működik. Ha nem, akkor budget függő, hogy milyen karit veszel. Xonar DX vagy D2X-et ajánlok, az utóbbit használtan, mert elég borsos.

1 Like

3 lukas. :slight_smile:
Az a probléma, hogy a hangfalak az erősítőbe mennek bele, és az van bedugva a gépembe. Ezt egy hdmi vagy egy jack kábellel tudom megoldani. A hangfalak kábeleinek vége nyers, az megy az erősítőbe.
Ha szeretnéd otthon lefotózom a hátuljakat és megmutatom. ^^

Az erősítőn milyen kimenetek vannak? Az is elég, hogy ha leírod, hogy milyen márkájú/típusú.

1 Like

lg ht306tq.dhunllk
Ez a típusa. ^^

Hat ahogy elnezem nem egyszeru olyan eszkozt talalni, es nem is olcso, amin van hdmi input es 5.1 jack output, de elvileg van, azzal talan sikerul, bar en nem fuznek hozza tul sok remenyt. Magyarorszagon en nem talaltam, kulfoldon is csak 1-2 oldalon. Kulfoldi forumokon probalkozhatsz, hatha raktak fel hasonlo kerdeseket (bar en most eleg sokra rakerestem es nem nagyon talaltam).

Köszönöm szépen!
Van valami neve a cuccnak ahogyan rákereshetek?

Hdmi audio decoder, hdmi jack decoder

Takstar klón jó áron:

1 Like

Aki nem fél külföldről vásárolni Massdrop-on elég komoly audio cuccok szoktak lenni, érdemes sűrűn nézni, naponta raknak fel 1-2 új terméket, általában egy hétig vannak fent.

1 Like
1 Like

A One S-nél vannak minőségbeli gondok!Vigyázzatok.Nyikorog ha a fejeden van akkor is,és nagyon törik a pánt és a hallgatórész találkozásánál!Inkább az One S nélküli nagytesó!

1 Like

Már régóta terveztem venni egy fejhallgató erősítőt, neki is álltam már többször a kutatásnak, de csak nem találtam meg az igazit. A leírásod alapján elindulva kb. két hete vételeztem egy Fiio E10K-t a helyi e-digitalban és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Köszönöm az útmutatást! :slight_smile:
Mondjuk azóta valamiért nem szól hozzám senki, csak tátognak… :smiley:

4 Likes

Lehet e egy analóg jelkábelnek iránya (ha fordítva kötöd kevésbé szól jól)?
Mivel magyaráznád, hogy nem? :smiley:

Szerintem mindenki vegyen olyat ami kényelmes, nem fáj tőle a füle, dobhártyája, nem izzad bele és nem érzi úgy mintha kövekkel húznák le a fejét.
A legtöbb üzletben telefonnal ki tudod próbálni a fejhallgatókat. Az, hogy mennyit hajlandó valaki rááldozni az teljesen magánügy. Aki nagyon akarja úgyis összespórol annyit.
És bár a téma részekre van osztva @Teegrah -nak teljesen igaza van. A koncepció a lényeg. Mihez kell a füles? Gaming? Zenehallgatás? Stream? Dj keverőpult? Házimozi?
Gondolom az igényeivel mindenki tisztában van.
Ezen a téren kell kotorászni és egyből szűkül a kör. Bizonyos dolgokban nem érdemes mások tanácsát kérni, mert ahány ember annyi szokás. És bizony mindegyikőnk érzékelése is külömbözik, így jobb ha rászánja az időt az ember arra, hogy többmindent kipróbáljon mielőtt vesz valamit.

Én próbáltam a kipróbálást és nem jött be. Az egyik így kényelmes, a másik úgy, de hogy órák után mennyire azt nem tudhatod. Az egyik így szól jól, a másik úgy, de hogy melyik tetszene jobban, ha azt a hangot megszokod nem tudhatod. Illetve egy 20 alatti fejes után minden 40 feletti fejes császár, lehetetlen kiválasztani egy jótr, nincs is meg akkor még hozzá a hallása az embernek. Lényeg hogy a kipróbálás se tuti módszer, engem mindig csak jobban megkavart. :smiley:
Akkor már ér valamit, ha az ember kicsit tapasztaltabb a témában és tudja, hogy mit akar, nem csak azt hiszi :smiley:

1 Like

Nekem az is probléma, hogy nyáron az allergiámtól tompábban hallok. Zene hallgatáshoz van egy Marley fülhallgatóm. Játékhoz egy Trust fejes. Van egy lézer érzékelős philips ha csöndben akarok tévézni… ahhoz mondjuk lehetne egy mikrofon és tökéletes kombó lenne, mert a hangszínt magadnak variálod… mmmmm elgondolkodtam.

Nyilvan, ha valakit mar komolyabb fulesek erdekelnek, az elmegy joparat kiprobalni (Fejhallgatoplaza). En igyekeztem nem konkretizalni, hogy “Gamingre ez, zenehallgatasra ez a legjobb”, hanem egy altalanosabb, melyebb belelatast adni a dolgokba, es egy kicsit az igenyesseg fele terelni az embereket.

1 Like

Hogyan jellemeznéd a 400i-t?
Miért nem 400s?
Milyen a fostex amp? (Mi váltja, miért?)