Backseating Javaslat

A mai Black Flag streammel kapcsolatban…
Valaki beírt egy félrevezető információt a chatbe, amit Pisti elolvasott (kincsestérkép), aztán amikor néhányan megpróbáltak szólni neki, hogy ott a kő, tehát az az a sziget, azok törölve lettek. (Nekem kicsit furcsa, hogy az első nem lett, mert ugyan úgy információt közölt, mint a későbbiek.)

A lényeg, hogy minden beackseating infóból/észrevételből az elsőt fenn lehetne hagyni, és csak az utána jövőket törölni. Így nem lenne spam, de ha tényleg hasznos amit írnak, és a delay miatt nem veszti értelmét, akkor segíthetne Pistinek. Mint ahogy a mai esetben, ahol nem lett volna probléma a delay, mert maradt addig a szigeten és nem jött rá magától (nem is nagyon volt rá esély, hogy rájöjjön).

A másik ötlet, hogy ilyen esetben egy mod írhatná be (egyedül), és akkor aki visszanézi az egészet és csak azt látja, hogy valaki hülyeséget mondott, Pisti mg megy utána, az nem nézni hülyének Pistit/ a chatet.

Ui.: Rossz a beackseating definíciója a chatben, mert az, hogy “senkit nem érdekel” túl szubjektívvé teszi, és előreláthatatlanná, hogy valakit to-znak valamiért vagy nem. Lásd a félrevezető infó, ami csak azért nem volt az, mert egyik mod sem gondolta annak. (Holott csak tartalmában különbözött sok másiktól, amit rögtön kitörölnek.)

Szerintem meg ne írkáljon senki semmit… úgy játszik ahogy akar… élvezd a műsort azért van és kész.

5 kedvelés

Ez az egész téma nem is értem miért vita tárgya még mindig. Nem kell csűrni - csavarni, ha Pisti vagy Jani elakad, és valóban nem tudja, hogyan tovább, mindig szólnak a chatnek hogy na akkor MOST lehet írni hogy mit hogyan kéne…
Másrészt a moderátorok is emberek, nekik is elkerülheti a figyelmüket egy-egy félrevezető backseat baromság, amiből, ahogy a példád is mutatja, gubanc lesz. Ezt már visszacsinálni nem tudják, és a további szarlavinát megelőzvén TO-zzák a foteltábornokokat. Tekintet nélkül arra, mit írnak. Statárium, de valamikor megköveteli a chat, különben káosz lenne.
Őszintén nem értem, minek kell erőltetni, hogy legitim legyen ez a backseat.

U.i.: nem modi, hanem moderátor. Ahogy téged sem hívnak felhalinak felhasználó, vagy nézinek néző helyett.

4 kedvelés

javaslom olvasd ezt el, a teljes MOD FAQ-ot!

2 kedvelés

Örülök, hogy mindketten megértették a lényeget. ^^ azért hívtam őket modi-nak, mert valahol így láttam és rám ragadt (és mert a mod hülyén hangzik szerintem).
Továbbra is az a gond, hogy nincs Statárium, ha tényleg az lenne, és a chat nem hatna a játékmenetre, nem lenne vele probléma. De hat és mint láttuk, néha rossz irányba, és hogy ilyenkor nem tehetsz mást csak tehetetlenül nézheted, nem teszi különbé az élő adást a visszanézett vodoktól.

(Persze azzal sem értek egyet, hogy miért ne írhatná be valaki a chatbe, ha valami cseszteti az ocd-jét, még ha tudja is, hogy hogy valószínű nem kap rá reakciót. Figyelmen kívül lehetne hagyni, ő pedig úgy érezné, hogy része valaminek azáltal, hogy élőben nézi, de most nem ez a lényeg. Rengetegszer van “backseat” amit Pisti felolvas, vagy nem, de nem törlik ki (utólag sem), ami így, hogy a moderátorok személyes ízlésén múlik, hogy mi marad és mi nem , egyáltalán nem fair és nem átlátható. Ez egy rossz rendszer, a Statárium se jó, de az legalább fair, ez viszont így borzasztó önkényes.)

Itt most nem arról van szó, hogy én személy szerint nem tudom tovább nézni a streamet miután történt egy ilyen, vagy hogy ki tudja hány másik embert ez zavar, hanem arról, hogy semmibe nem telne ezt a rendszert jobbá tenni, cserében pedig azok is jobban élveznék a streamet akiket ez zavar, de magukban tartják, mert tudják, ha beszélnek to-t vagy ban-t kapnak érte.

Ez a backseat playing dolog egy érdekes kérdés egyébként…
alapvetően én úgy látom, hogy ha Pisti/Jani játszik valamivel és elakadnak, majd x perc próbálkozás után felteszik a kérdést egyértelműen a nézőknek szegezve, hogy “segítsetek már, hogy lehet ezt meg azt megszerezni/kinyitni/megcsinálni” akkor ha 5-en, 20-an, 100-an elkezdik írni (bár az eddigi tapasztalatom szerint nem szoktak több százan egyből írni), az nem kéne, hogy kimerítse a kéretlen backseat gaminget. Ilyen egyébként már volt párszor és ahogy láttam, nem volt teljesen egyértelműen kezelve a szitu, nem tudom TO volt-e de úgy rémlik felszólítás volt a backseat befejezésére, bár ez lehet csak arra vonatkozott, hogy az első 10-20 üzenet után már lassítani akarták a modok az információ áramlást :slight_smile:

Egyébként pont így jön ki az a közösségi élmény, amikor a streamerrel kvázi együtt játszik jópár néző is, ilyen volt pl a retró szakaszban a Commandos, meg a Day of The Tentacle végigjátszás is, sokszor besegítettünk Pistinek, nem volt semmi baj vele, szerintem mindenkinek tök jó élmény volt ez a kis interakció :slight_smile:

Az, amikor megy a game és páran elkezdenek okoskodni, hogy ezt miért nem úgy csinálta meg miért nem másik fegyverrel megy, meg miért nem ez-az stb, na az idegesítő és szerintem is figyelmeztetést majd TO-t érdemel, mert senki nem kérte a véleményét, nem ő játszik.

Mindig arra kell figyelni, hogy ha egy-két ember elkezd valamit okoskodni, ekkora nézőszám mellett könnyen magukkal húznak még 5-10 vagy több embert és ha a srácok ránéznek a chatre, annyit látnak, hogy mindenki azon szarakodik, hogy mennyire máshogy kéne játszania. Ez elég hangulatromboló.

1 kedvelés

Egyértelműen nem kell megmondani nekik mit csináljanak, de a gyakorlatban, nem csak az ilyen típusú kommenteket törlik backseatként, hanem az egyszerű információ közléseket is amikben nincs felszólítás. Nem arról van szó, hogy a chat ugráltathassa őket, hanem ha valamit elnéztek, vagy nem vettek észre, esetleg valaki félrevezette őket, akkor legalább egy ember beírhassa, hogy “ott volt”, vagy “kihagytál egy…” és akkor vagy látja vagy nem, vagy foglalkozik vele vagy nem, de mégis feloldottunk egy csomó pszichológiai feszültséget.

1 kedvelés

Egy stream lényege, hogy élőben követhesd, ahogy egy gamer játszik. Szeretne játszani amúgy is, de ő úgy dönt, hogy megossza másokkal is a játék élményét, hátha történik olyan dolog a játékban, ami emlékezetes lesz, így nem csak számára, hanem másoknak is. Legyen az egy emlékezetes boss fight vagy egy olyan pillanat, ami pusztán csak vicces.
Az, hogy élő adásban chat is van, az nem arra van, hogy egy néző irányítsa a gamert mint egy bábot. A chat-en kapcsolatot tarthatsz a gamerrel és nem utolsó sorban a közösség tagjaival is. Többezer néző közül, szerencsére nem mindenki ír a chat-re, mert az olvashatatlan lenne, mint erre más platformon van példa. A több ezerből elég sokan írnak viszont így is, de ha bármit írhatnak, spam-et vagy felesleges dolgokat, hogy ezt csináld, azt csinál, miért így csinálod, akkor megint csak olvashatatlanná válna. Megvannak a módszerek twitch-en, hogy a chat normalizált legyen és ezt a MOD-ok használják is.
Szabályozásra szükség van, mert joga sokaknak van, de az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy kötelességük is van, például betartani azt a szabályt, amire rákattintottál, amikor először írtál a chat-re, hogy betartod a csatorna szabályzatát.

Személyes véleményem még, hogy ritkán írok a chat-re, de soha nem jutna eszembe megmondani, hogy mit csináljon, vagy rosszul csinálod.
Én néző vagyok, aki alkalmazkodik ahhoz, akit néz. :v:

De most ezt válaszul írod, vagy csak úgy? Ha az utóbbi akkor oké, de ha az előbbi, akkor biztos nem olvastad el a fenti bejegyzéseket, vagy nagyon rossz a szövegértésed. (Se a javaslatom, se a véleményem nincs konfliktusban azzal amit írtál sőt belefér ezekbe a keretekbe.) Egyetértek a bejegyzéseddel, kivéve az elejével. Az első két mondatod nem indokolja a stream formátumot a videóval szemben, és ha emlékszel a Nioh idején rengeteg kodamát talált meg úgy Pisti, hogy szólt róla a chat, mert mi észrevettük a képernyő sarkában, de ő aki játszik nyilván arra fókuszál amit csinál. A gond az, hogy a mostani rendszerben nem csak érthető módon ugráltatni nem lehet, de a fentihez hasonlóan szólni sem,h a észrevettünk valamit, mert az is ugyan úgy törölve és to-zva lesz, noha a !backseat definíciójába nem is illik bele. Erre van az a javaslatom, hogy ha spamet nem is kell hagyni, de egy valaki (a leggyorsabb) hadd írja be azt az információt, és aztán még mindig lehet törölni és to-zni a 2. ,3. ,4.-et, aki nem nézte meg hogy ott van e már, és tényleg spammel.

Természetesen elolvastam a fenti bejegyzéseket, az alapján reagáltam.
A beackseat nem kimondott SPAM, az egy bejegyzés a chat-en, amit egy moderátor nem odaillőnek gondol és törli, amihez joga van. Ilyen esetben magát a bejegyzést nézik és nem azt, hogy ki írt hasonlót először.
(Ez természetesen személyes véleményem, moderátor nevében nem tudok nyilatkozni. De a javaslatodat majd elolvassák és nyilatkoznak, hogy van-e létjogosultsága egy ilyennek a twitch chat-en.)
A bejegyzésem eleje hasonló formában elhangzott Pistitől egy HH-ban. Régen is játszott, de egyedül volt, ha történt valami jó a játék során annak nem maradt nyoma. Áthívta a haverját és az volt a jó, mert akkor más is részese volt az élménynek. És így, hogy most stream-elve játszik, olyan mintha ott ülnénk egymás mellett a szobában és néznénk ahogy játszik. Én csupán erre gondoltam.
(A játék során pedig nem hiszem, hogy az építő jellegű segítség rossz lenne, ha rászorul a segítségre, úgyis kérni fogja, ha nem akkor úgy játszik ahogy szeretne.)

Még mindig nem érted. nem mondtam, hogy ne streameljen, de amit mondasz csak neki jelent különbséget egy voddal szemben, a nézőknek akiknek kuss van, nem. Nem arról van szó, hogy ha mondjuk elakad valamiben akkor segítséget kér, hanem hogy csak nem vesz észre valamit amitől még tudja folytatnia játékot, de attól még talán érdekelné őt és/vagy a nézőket. A Niohba sem lett volna semmi, ha nem gyűjt annyi kodamát, de jobb volt így és én például úgy is éreztem interakciót, ha nem én csak láttam, hogy ott volt, de más írta be. Az sokkal jobb volt a mostani streameknél ahol vagy magadba foltod, vagy beírod és to-znak érte, de Pisti nem kapja meg az infót így se úgy se. Ehhez képest semmibe nem telne egy olyan rendszer, ahol az ilyen infóknak legalább lenne esélye eljutni Pistihez, és nem csak az az egy ember aki beírta, hanem a többi is leeresztene és sokkal könnyebben továbblépne, ha csak Pisti nem vette észre, vagy nem foglalkozott vele, mintha le sem írhatták volna. Nem hiszem, hogy ez egy nagy dolog lenne, de ettől független nem számítok érett, kompromisszum kész hozzáállásra a hangosabb közösségtől vagy a moderátoroktól, de változtat a dolgokon vagy sem, én ennyit tehettem. :slight_smile:

Tudom mi a backseat, a jelenleg használt definíciója nem fed le mindent amit ezen a címen törölnek, és a gúnyossága miatt nem egyértelmű a határokat illetően. (Bár a fent említett önkényesség miatt talán nem csak azért.) Azért utalok a spamre, mert azt hozták fel fő indokként, amiért baj a backseat, hogy a késés miatt ez többnyire már csak spam, noha a késés miatt nem mindig vesztik el a relevanciájukat, néha lehet hasznos még az után is, és ha nem lenne tucatszor leírva, nem befolyásolná a chat olvashatóságát sem, szóval így nem állna fel ez a probléma. Továbbá én nem a mostani definíció szerinti backseat-et támogatom, hanem azokat az információközléseket amik nem illenek ugyan bele, mégis úgy kezelik őket. Senki nem mondta, hogy a chat mondja meg Pistiéknek, hogy ezt vagy azt csináld, de hadd lehessen már információt közölni, hogy “ott volt a **-nál”, vagy “ha ezt csinálod, ez lesz”, stb.

@gige Ha jól tudom te vagy az illetékes twitch témában.
Megnéznéd, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen javaslatnak a chat-en?

Nincs. Abszolút megértem, hogy mire céloz a beszélgetést indító emberke (és kapjátok be, hogy végig kellett olvasni TL:DR nélkül az egészet!!!), viszont nem számítja bele azt a faktort, hogy a moderátorok nincsenek mindig 100%-ban jelen egyszerre nézve is a streamet és moderálva, van amikor csak moderálnak például. Valamint pedig, ha komplexebb rendszert akartok kifejleszteni a chatmoderációra az nagyon aranyos és kedves dolog, de “más pömpölőjével veritek a csalánt”. A moderátor is élvezni szeretné a streamet és nem azt számolni fejben, hogy ki és mit írkált be, meg hogy vajon az utánalévő szövegek azok minden beletartoznak e abba stb. Ráadásul azt feltételezitek, hogy az emberek ehhez alkalmazkodni fognak: nem fognak. A chatszabályzat lassan jóideje be van vezetve, ahhoz, hogy egyáltalán a chatre írhass el kell fogadnod és ha valamit elkövettek, amiért tiltás jár hivatkoznak rá, hogy ilyen szabály nincs is. :smiley: Úgyhogy a gondolatmenet aranyos és kedves, de ezzel csak további figyelnivalókat sóznál a moderátorok fejére. Én továbbra is azt mondom, hogy valamit vagy tiltson az ember vagy ne tiltson. Nincs köztes út, mert fölösleges energiába kerül csekkolgatni.

6 kedvelés

A hozzászólásaimban én pont emellett próbáltam érvelni.
Köszi a választ! :slight_smile:

Értem, köszönöm a kifejtett választ.

Akkor azon a véleményen vagyok, hogy csak a tényleges utasítgatást kellene tiltani, az információ közlést unfair, mert donate-ban bárki beírhatja és nem fogják érte leharapni a fejét, illetve az eddigiek alapján a chaten sem következetesek ezzel kapcsolatban. (és a jelenlegi definíciónak csúfolt szöveg nem is fedi le)

2 kedvelés

:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

5 kedvelés

Én kb. sok emberrel értek egyet. Ha szól a streamer, legyen az bármelyik, akkor lehet segíteni. Amúgy személy szerint engem is zavarna.