Backup GEO-gamer PC Build

Sziasztok Kedves Fórumozók,

az alábbi tervek megvalósításában szeretném a segítségeteket, valamit ötleteiteket kérni:

Adott egy PC amit munkára használok és szeretnék mellé egy backup rendszert amin játszani is lehet. Az új gép teljesítményét szeretném a munka gép teljesítményéhez a leginkább közelíteni, de valamivel olcsóbban összerakni.

Amivel dolgoznia kell
Civil3d 2016-2018, azon belül ahol erőforrásra van szükségem nagy méretű pontfelhők feldolgozása. (nem szeretnék elkanyarodni a tárgytól, de ha jól tudom az AutoCad nem képes több processzor magot használni, vagyis adott esetben kevesebb mag, magasabb órajel lenne a jó választás?!)
Pix4d, ehhez teszek be linket:


(20MP és átlagban 100+ képpel dolgozom, a program egyezőségeket keres, majd pontfelhőt generál és utána nagy méretű orto tifet hoz létre)

Ez a jelenlegi hardware:
Intel Core i7 i7-5930K Hexa-core (6 Core) 3.50 GHz Processor - Socket R3 (LGA2011-3)
ASUS S2011 X99-DELUXE INTEL X99, ATX
G.Skill - F4-2400C15Q2-64GRK - Ripjaws 4 RK
ASUS Radeon R9 270X DirectCU II 4GB 256bit DDR5
SAMSUNG 2.5" SSD SATA III 1TB Solid State Disk, 850 PRO Basic
Corsair1000W 14cm RM1000 80+Gold
Arctic Cooling CPU hűtő Freezer i30 CO (320W) LGA2011/1156/1155/1150, 12cm
Corsair Carbide Air 540 High Airflow Cube Black

Ez a konfig párhuzamosan tud 3-4 pix4d munkát számolni, úgy, hogy közben még civil3d-ben is lehet szerkesztgetni. Az új gépnél ilyesféle “over run”-ra nincs szükségem. De párhuzamos feladatvégzésre mindeképpen!
Abban kérem a segítségeteket, hogy egy hasonló, de olcsóbb konfigurációra adjatok ötleteket.
CPU és az alaplap amivel a legtöbbet tudnátok segíteni! Mivel játékra is szeretném használni egy VGA is kellene, viszont 32GB ram lesz benne. Tehát a vga árát valahol a ramon szeretném “megspórolni”…
A háttértárakat azért említem, hogy ha valakinek izgalmas a feladat számolni tudjon. Az elképzelésem, egy SSD a rendszernek és mellé egy nagyobb ssd (500GB-1TB). Hűtés és táp ötleteket is szeretnék kérni, illetve, hogy mekkora házban fér el.

A “példa” gép 3 éve bruttó 900 ezer forint volt (a perifériák nélkül)
Szerintetek az általam írt feltételek alapján mit lehet összerakni bruttó 600-700 ezer forint költségvetésből?

Alapvetően nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy AMD vagy Intel amit inkább javasoltok?
A videókártyával kapcsolatban annyi, hogy nagyjából nézegettem az árakat és típusokat, de nem tudom megítélni melyik az a kártya amivel ha játszom, pár évig nem lesz különösebb probléma.

Köszönöm, hogy elolvastad, és még inkább köszönöm, ha időt szánsz rá és válaszolsz, remélem kivitelezhető a terv és nem írtam oltári sületlenséget :slight_smile:

Üdv mindenkinek!

https://forum.thevr.hu/t/build-ajanlo-avagy-milyen-gepet-vegyek/16463/32?u=profek77
Itt mindenképpen nézz körül ha még nem tetted :wink:
Táp:

A Ryzen jobb a többmagos munkában mint az Intel de hogy neked melyik kell azt nem tudom és nem akarok hülyeséget mondani vagy tévútra vezetni.
@sutyomatic @meteoric87 ők biztos tudnak segíteni :+1:

1 Like

Azt esetleg írd meg hogy mekkora felbontáson szeretnél játszani és hogy mennyi ideig tervezed használni az új konfigot.

Ettől függetlenül a leírt felhasználási területek mellett én azt mondanám hogy a mostaniról egy 7820X + X299-es kombóra lenne értelme váltani Intel téren.

Ha túl nyomórészt a munka nagyját olyan dolgok emészti fel ami jobban bárhuzamosított (Pix4D), akkor ThreadRipper 1920X + X399-es alaplap.

Mindkettőhöz megtarthatod a mostani memóriát (esetleg opcionálisan 3000-esre cserélhető) és a többi körítést. Videókártyából meg ami belefér a maradék keretbe vagy ha tudjuk mennyit kéne költeni kártyára, akkor a processzorból és RAM-ból ami a csövön kifér mint alternatíva.

Vagy teljesen új gépet szeretnél a mostani meglévő mellé ebből a pénzből?

1 Like

Szerintem teljesen új gépet szeretne.

1 Like

Szia profek77

A build ajánlót korábban már nézegettem, kb egy hete talán utoljára, akkor még nem volt a listán az új kategória. Köszönöm a gyors válaszod és hogy felhívtad a figyelmem a build ajánlóra. Nem rohanok az új gép vásárlásával, még mindig azt gondolom, hogy tudtok segíteni a választásban! Vagyis figyelembe veszem a build ajánlót is mostantól :wink:

Szia sutyomatic,

köszönöm, hogy “kézbe vetted” az üzenetemet!
Teljesen új gépet szeretnék, ami nem olyan drága mint a “minta” konfiguráció, de teljesítményben közelít hozzá és még játékra is alkalmas.
CPU és alaplap terén eléggé vakon voltam, de miután profek77 felhívta a figyelmem a build ajánló új kategóriájára, már van honnan elindulnom!
Megnéztem amit ajánlottál (ThreadRipper 1920X + X399-es alaplap). Ez ütős, de a jelenlegi költségvetésbe nem hiszem, hogy belefér.
A build ajánló Ethusiast AMD és Intel konfigurációját nézve szembe tűnő, hogy azonos alkatrészek és hasonló ár van összeállítva. Vagyis az alapján nehéz dönteni, hogy “melyik az olcsóbb?”… Valamint jelenleg azt gondolom, hogy nem kell nekem GTX1080ti. Ajánlottak már 1050ti is játékra. De alapvetően 1060ti vagy 1070ti-ban gondolkodnék. Ezt a processzor és az alaplap ára alapján szeretném majd eldönteni. Nem pörgök a 4k felbontásra de persze nem tartom hátránynak és munka terén is hasznomra lehet! Hogy munkára meddig szeretném használni az relatív (asus Eee pc-t is használok még ma is mert megvan a helye ;-)) Ha játékokban gondolkodunk, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbiekben egy videókártya cserével lehessen frissíteni. De az is fontos, hogy nem várom el hogy mindig minden max vagy ultra beállításokkal fusson. Sőt, annyira nem érdekel ez a kérdés.
A párhuzamos munkavégzéssel kapcsolatban, azt szeretném, hogy ha elindítok egy vagy két pix4d feldolgozást (2-3-4 óra számítás) mellette tudjak civil3dben is dolgozni, adott esetben ott is generálhassak pontfelhőt, ami szintén igénybe veszi az erőforrást. Ez prioritást élvez.
Már írtam, hogy nem rohanok a gép vásárlásával. Az egész piac olyan mint a tőzsde és annyira sem tudok képben lenni, hogy jókor jó döntést tudjak hozni. Ezért is figyelem majd mindig a build ajánlót és attól függetlenül érdekel még mindig a véleményed!
Köszönöm, üdv!

Pár észrevétel:

  • A CAD programok az újabb fejlesztésektől eltekintve valóban csak 1-2 szálat használnak, és sok érzékeny a cache latency-re is, kiváltképp az AutoCAD . Ezért az 1. generációs Ryzent kerüld, ezzel együtt az első generációs Threadrippert is!
  • A pontfelhő feldolgozás úgy általában annyi szálat eszik amennyit tud, ezzel egyenesen arányosan gyorsul is. Van egy előkészítő fázis ami 1-2 szálon fut, de nem ez teszi ki a folyamat nagyobb részét.
  • Mivel a háttérben akarsz futtani egy teljesítmény igényes folyamatot (pontfelhő feldolgozás) a turbo órajelek nem lesznek magasak.

Ezek alapján én egy Ryzen 2700X-et ajánlanék. A javított latency miatt jobb CAD-re, relatíve magas az órajele, a sok szálat pedig használhatod a pontfelhőhöz. Mivel a turbo nem játszik annyira, ezért egy moderált tuningot is megejtenék.

RAM kelleni fog a Pix4D miatt, ha lehet 3000MHz legyen legalább, sokat tol a Ryzenen.

Videokártyából ami belefér. 1060 6GB Ultrán viszi most a játékok nagy részét FHD 60FPS-ben, a 1060 3Gb pedig High-on. 2-3 évig megvan velük a stabil 60 FPS. 1060Ti nincs. 1070, ha magasabb felbontást akarsz, vagy 3 év múlva sem szeretnél lentebb adni a beállításokból FHD-nál. A proci elég mindegyikhez.

1 Like

Üdv ftheta,

időközben olvastam a fórumon az ‘AMD vagy Intel’ témát. ( AMD vagy Intel? )

Köszönöm a témámhoz fűzött észrevételeidet is, úgy gondolom hasznosak!
Processzor tekintetében is tetszik amit írtál. Tulajdonképpen nem is vet fel bennem kérdést más, csak a tuning rész, ezzel nem vagyok képben. Viszont, ha jól értem erre nem is feltétlenül lenne szükség? Abban az esetben ha feldolgozás szinten backupként használom a gépet, nem kell “agyon dolgoztatnom” a Pix4D-vel.

A memória is egy érdekes kérdés, mert azt látom, hogy 3000MHz-es 32GB ramok 110-és 150 ezer forint körül vannak és ez, az ‘x’ ezer forint árkülönbözet ismét elgondolkodtat.

Amit a videokártyákról írtál, nem tudtam, jelenleg gtx 980m -el játszom, ami a ps4 mellett még azt mondom elég is, számomra. Időközben eszembe jutott egy szempont, amiről elfelejtettem írni, két monitor lesz de egyik sem 4k, jelenleg.

RAMból olyat vegyél ami fenn van az alaplap QLV listáján mert az van garantálva hogy adott órajelen rendben fog működni.

1 Like

Ha annyira nem sürgős a vásárlás (mondjuk elfogyott számítási kapacitás miatt), akkor várd meg vele a nyár végét.

Elvileg jön 8C/16T Kávé-tó az Inteltől, a hozzá passzoló Z390-es alaplappal (csak hogy legyen megint egy processzor ami más chipsettel nem megy).

Na meg ha minden jól megy akkor Augusztus / Szeptember környékén lesz Threadripper 2-es iteráció a mostani polírozott Zen+ alapokon.

Meg Ampere-re épülő új nVIDIA zsugák, és talán közép kategóriás valamilyen Vega variációra építő Radeon megoldások, bár ez utóbbi még kérdőjelesebb mint az előbbi…

Ahogy az előttem szólók is már kifejtették 1080p-re úgy 1-2 évig még biztos jó lesz GTX 1060 6GB / RX 580 8GB szint, ha hosszabb távra akarsz tervezni akkor GTX 1070 8GB / RX Vega 56 8GB. Bár Radeon kártyákat még mindig nehéz MSRP közelében lőni, szóval nem feltétlen alternatíva az árakat tekintve. GTX 1070Ti-vel lehet esetleg hosszabb távú 1440p-re is tervezni talán.

De amíg nem jön új combosabb konzol széria úgy gondolom egy darabig nem kell attól tartani, hogy drámaian kilőne a játékok GPU igénye.


@profek77 Valóban, sajnos telefonon átsiklottam felette.

2 Likes

Nem szeretném elhamarkodni, igyekszem képbe kerülni valamennyire. Minden hozzászólásotok segített és tényleg köszönöm!
Az eddigiek alapján már több információt tudok mint mielőtt írtam a fórumra és könnyebb keresni is!

Ezt sűrűn fogom nézegetni: Build ajánló, avagy: Milyen gépet vegyek?

1 Like