Bitcoin bányászat

Üdvözlöm a kedves The VR közösséget.
Nem olyan rég mondhatni Kb. egy éve vagyok követője a The VR munkásságának, de sokszor hallottam felröppenni a Bitcoin bányászattal kapcsolatos kérdéseket. Nekem volt szerencsém belekóstolni a „bányász” életbe. Nem tudom, miért teszem idézőjelbe, mert igen, mint minden olyan dologgal ahol, vagy amivel pénzt lehet keresni bizony ezzel is foglalkozni kell.
A sztori valahol 2015 decembere környékén kezdődött. Engem már rég érdekelt a Bitcoin mint többdimenziós valuta, pénz, és ennek előállítása, megkeresése, bányászata. Sokat olvastam róla, hogy nagyon erős számítógép kell és úgymond sima otthoni háztartásbeli géppel nem is érdemes elkezdeni. Sokan írtak arról, hogy külön építeni kell egy PC-t, ami olyan alaplappal van felszerelve, amibe több videokártya illeszthető, mert GPU-val bányásszák a coin-okat. Egyszóval, dőlt az információ ezerrel.
Teltek az évek, mikor egy este meglátogatott egy barátom, hogy van egy bomba ötlete. Bányásszunk Bitcoin-t mert az mekkora királyság. Mondtam is neki, hogy csak óvatosan a dologgal, mert befizetős téma, külön gépet kell építeni erre a célra, meg áram, zaj és ki tudja, mi van még vele. Erre ő azt felelte, hogy nem mert pár dollárért lehet már venni olyan valamit, ami akkora, mint egy nagyobb pendrive és azzal is működik és elég hozzá egy bankkártya méretű számítógép. Nem nagyon tudtam elképzelni, mert én még a GPU-s megoldásnál lemaradtam a sztorival. Rendben leültünk a gépem elé és rávetettük magunkat a YouTube minden ezzel kapcsolatos témájára. Nak akkor már bennem is elindult az „arany láz” ez tényleg tök jó! El is kezdtünk szervezkedni, végül 3-an álltunk össze. Egy könyvelő, egy ipari elektrotechnikus, és én, mint IT. Vadul ment a kutatás, mi kell, mi nem kell, mennyi pénzbe kerül egy alap cucc és így tovább. Isten igazából van is fent anyag a témával kapcsolatban és nincs is fent anyag. Valahogy mindenki félve nyúl a témához, vagy ha meg is oszt valami információt igen hiányos. Végül sikerült leszűrni egy adag infót amivel már el lehetett indulni.
Eljött a beruházás ideje! Az alap ötlet az volt, hogy vegyünk egy kis kapacitású egységet, de abból hármat, sőt mindenből hármat. Mivel így egyszerre tudjuk tesztelni, hogy kinek mennyi pénze gyűlik össze ugyan annyi idő alatt. Kis is választottunk egy pofás ki típust az eBay.com piacáról. Valahonnan Kínából… jött a cucc, egy hónap alatt meg is érkezett. Én rögvest el is kezdtem kísérletezni. Ebben az egy hétben volt minden, stressz, meg laptop újra telepítés álmatlan éjszakák és így tovább. Mire egyszer sikerült beröffenteni és elkezdett számolni, meg jöttek az egyenlet töredékek meg minden kutya füle. Ez volt az a pont ahol elkezdett bonyolódni a dolog, pedig úgy gondoltuk ha egyszer elindul akkor már nyert ügyünk van.
Hát igen volt laptop, meg a bányagép. De a laptop sok áramot fogyasztott és a bányász chip rendkívül erősen melegedett. Na nyargaltunk a PC boltba hogy vegyünk, USB HUB-ot meg ventilátort. Ezután, hogy felbővítettük a cuccot, már jobb volt a helyzet mert nem kellett attól félni, hogy megsül a laptop maximum csak a HUB. Következő felismerés az volt, hogy ez a bányász kliens win 7, sőt Windows alatt valamiért igen bizonytalanul fut. Sok volt a kapcsolatvesztés a bányász társaság szerverével. alapvetően úgy működött mint egy Torrent-program, letöltöd, kiszámolod és visszaküldöd a megoldást. De még mindig hatalmas volt az energia felhasználás. Ekkor döntöttük el, hogy veszünk három Raspberry Pi 3-as gépet. Először Pi 2-t akartunk venni de pont akkor jelent meg a Pi 3- erősebb procival, több rammal, Wifivel, nagyon tetszett a cucc. Nem volt drágább mint az elődje, és egy laptop-hoz képest egy telefontöltőről is elzakatol. Végül kész volt az egész rendszer. Még azt is meg tudtuk oldani, hogy külön laptopról lehessen felügyelni a mini számítógépet, és telefonról meg a bányász profilunk tudtuk figyelni. Nagyjából ez volt sztori.
Nézzük meg a témát kicsit technikásabban.
Amire szükség van:
• Raspberry Pi 3
• USB HUB
• Ventilátor (Kis teljesítményű bányagéphez, ami nem rendelkezik saját hűtővel)
• ASCI processzorral szerelt bányagép
Raspberry Pi 3: Erre azért van szükség, mert a kliens amivel a bányagépet a bányával, bányásztársasággal összekötöd ezen a platformon fut a legstabilabban. Továbbá az energia felvétele is nagyon alacsony, hisz nem mindegy mennyi áramot használsz fel a kliens futtatására szolgáló géppel. Ez rendkívül fontos mert az áram felhasználását nagy mértékben csökkenteni kell, hogy pénzednél tudj maradni.
USB HUB: Több szempontból is érdemes külső Hub-ról üzemeltetni mivel a mini gépnek a csatlakozói végesek és így több bányászt tudsz használni, plusz ha túlmelegszik nem az üzemeltető gépet sütöd meg. És ami a legfontosabb, hogy az ASCI chip egy USB 3-as energia felvételével megegyező Volt mennyiséget kér a stabil működéshez, tehát a HUB-od legyen USB 3-as, vagy lehessen külön tápolni, hogy meglegyen a folyamatos feszültség.
Ventilátor: Erre azért van szükség, mert a kis teljesítményű bányagép igaz rendelkezik saját hűtőbordával, de az nem megfelelő, rendkívül jól tud melegedni. Hűteni kell!!
ASCI bányagép: Na ez a legkacifántosabb része a dolognak és itt van elásva a kutya is.
Ugye régen CPU-t használtak a BTC bányászatra, de ez hamar elavult ugyanis nagyon nagymértékben megindult a bányászat és a BTC matematikai függvények kezdtek kiapadni. Alap terv az volt hogy csak egy bizonyos mennyiségű BTC-t dobnak piacra, majd azt felértékelik és aki kapja marja. Meglátva azt, hogy mekkora kereslet van a többdimenziós valutára nehezítettek a dolgokon és áttértek a GPU processzor használatára a kódok visszafejtésére. Ez volt az a rész mikor több videokártyás speciálisan épített géppel lehetett bányászni. Miután már ez is egy jól bejáratott technológia lett és megint nagy mennyiségben nyertek ki BTC-t a felhasználók, kitalálták, hogy csak egy bizonyos speciális chip segítségével lehessen gazdaságosan kinyerni az értékes Cripto Valutát.
Mi kísérlet képpen egy AntMiner nevű típus mellett döntöttünk, aminek elég kis kapacitása volt 2,4 Gh/s. Költözés és anyagi okok miatt nem is léptünk tovább. Az eBay.com tele van mindenféle bányagéppel, ami már megtérülést mutat a számítások szerint az valahol 60 Gh/s környékén kezdődik. De ami fontos tudnivaló, hogy ezeknek a gépeknek az energia felhasználása is majdnem 50-70 watt környékén van. Több számítás több energia.
Most, hogy ezeket nagyjából átnéztük nézzük, hogy mi az ami még kell!!!
Válasszunk, egy bányatársaságot ahova beregisztrálunk, mint felhasználó. Mi egy Cseh társaság mellet döntöttünk, mivel európai és a felület is egész egyszerű volt. slushpool.com
Itt regisztráció után rengeteg dologra van lehetőségünk. Be lehet állítani, hogy milyen nehézségi szinten szeretnénk bányászni, milyen gyakran legyen utalásunk és még sok más. Igen ez is olyan, mint egy valós bánya, vannak mélységei, vagy ha úgy tetszik nehézségi szintek. Ezek a nehézségi szintek úgy működnek, hogy minél mélyebben vagy annál nagyobb kódtöredéket, részegyenletet kapsz, amit meg kell oldani természetesen helyesen, mert csak arra jár jutalék amiből BTC-d lesz.
Ezután kell egy online pénzutalós rendszer pl: PayPal. Ide fogják kiutalni a megkeresett BTC-t.
HA ezek megvannak, akkor már csak egy bányaklienst kell telepíteni és futtatni nekünk a CGminer volt a programunk. Csodálatos konzolos megoldás. Ennek a beüzemeléséhez jó leírások vannak a Readme.txt-ben nem bonyolult. A bányásztársaság megad minden információt és elérhetőséget, amivel össze lehet szinkronizálni.
A BTC-ről érdemes azt tudni, hogy jövője van, és alapja egy olyan jövőbeli fizetőeszköznek, ami komolyan meg tudná változtatni a világot. A több dimenziós fizető eszközökre folyamatosan vannak kísérletek, tanulmányok és rengeteg tudományág foglalkozik vele. Egy nagy baja van, hogy elektronikus, tehát ha valaki lekapcsolja az áramot, akkor vége a dalnak, könnyen eltulajdonítható, és nyomon követni sem egyszerű.
Vannak úgynevezett BTC pénztárcák is, amik lehetnek digitálisak, „manuálisak?” Vagy online megoldások.
Ide a cikk végére beillesztek pár link-et a témával kapcsolatban, és ha vannak, kérdések szívesen válaszolok, vagy esetleg ha van, amiben nem volt pontos a leírás megvitathatjuk a kérdéseket.
Ha valakinek csalódást okoztam, avval hogy teljes pontos technikai leírásra számított sajnálom, de szívesen segítek, ha kérdése van. Ezt a cikket nem összeszerelési útmutatónak szántam 
Linkek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XASCI+miner.TRS0&_nkw=ASCI+miner&_sacat=0
https://slushpool.com/home/
https://github.com/ckolivas/cgminer
http://zadig.akeo.ie/
https://malnapc.hu/yis/index.php?offer=1
Index of /apps/cgminer
Bitcoin to Paypal - Sell Bitcoins through your PayPal account - YouTube
Magyar Bitcoin Portál | Bitcoin hírek és forum
Bitcoin Calculator - Convert Bitcoin into any World Currency
Átvált Bitcoins (BTC) és Magyar forint (HUF) : Valuta átváltás kalkulátor
Zadig - USB driver installation made easy
tutorial: Bitcoin mining with CGMiner - YouTube
Homepage – mining.bitcoin.cz
How to setup ASIC Block Erupter | Bitcoin Rigs

27 Likes

Köszi az infot, örülök, hogy valaki rendet tesz a témában :slight_smile:
Az OK, hogy mi kell és működik is, de mennyi az annyi?
Mennyit hoz (nettó: áramot levonva) ez így kb havi szinten.

Amerikában élő magyar aki széntén bányászik 30db amd kártyával :smiley:

5 Likes

Amennyiben nem titok. De erről nem esett szó a végén. Szóval akkor a befektetés + a rendszeres kiadások (áram, internet stb) levonva abból amit egy hónap alatt “bányászol” mennyi is jön ki? Mert valahogy mindig erről nem esik szó.

UI: Szerintem egy kicsit tagold jobban szét a szöveget, mert én végig olvastam, de így egyben az egész kicsit zavaró tud lenni.

2 Likes

Hallotam már a bányászgép, meg bitcoin szavakat, de 10 mondatban össze foglalná valaki, hogy mit takar a bányászás és mi alapján kapod a coinokat?

3 Likes

A számítógéped számítási kapacitását adod be a közösbe. Az elvégzett feladatok alapján kapod a coint.
Évekkel ezelőtt még jó biznisz volt de ma már olyan alacsony a díj, hogy nem érdemes vele foglalkozni.
Vannak már speciálisan erre a célra épített hardverek, a legkedvezőbb konstrukció kb. úgy néz ki, hogy az 500 000 Ft-ért vásárolt gép kb. 1 év alatt termeli ki a saját árát. Onnantól termel… valameddig. Sok összetevős a dolog, nekem bonyolult is. Sok helyen a világban komplett bányász gép parkok üzemelnek és termelik a coint. De jelenleg már ezek közül is többnek gazdaságtalanná vált az üzemeltetése. Pedig vannak helyek ahol csak pár forintnak megfelelő összeg az 1KWh áram díja.
Jelenleg a Zcash (az is egy új virtuális pénz) ami otthonról is bányászható lehet de íme a számok:
Egy GTX1070-es kártyát alapul véve 0-24-ig hajtva (tehát nem játszol, nem dolgozol a gépeddel) havi 20 000 Ft-ot lehet bányászni. GTX1080-al ez 24000 Ft is lehet.
Azért a kártya mert a GPU gyorsabban számol mint a CPU így azt érdemes munkára fogni. Mindennek most néztem utána így a tévedés jogát fenntatom de ennél csak rosszabb lehet inkább.

5 Likes

Kb ez jött le nekem is… manapság inkább úgy éri meg, hogy ha valaki “lopja” a gépidőt és az áramot… múltkor volt is botrány ilyesmiből. De egyébként nagyon sokan iskola sztech termében stb tesznek le gépeket és azok mennek 24/7 így valamivel jobban megéri (nekik) a buli. Egy érdekesség, szoktunk kapni riportokat gépekről, amiről süt a BTC bányászat, nézünk is néha nagyot. Pl legútobb egy ilyet:

Mobo: Asrock H81 Pro BTC R2.0
CPU Type: DualCore Intel Celeron G1840
GPU: 6x AMD Radeon R9 290X

(Kicsit GPU nehéz a config :smiley: )

1 Like

Asrock H81 Pro BTC R2.0
BTC alaplap :stuck_out_tongue:
Arra lennék kiváncsi hogy mia fenére kellenek a gépek által elvégzett munka kinek van erre szüksége pl renderfarm tudományos kutatás
A vloggerünk azt mondja 2200dezsőt keres vele havonta én ugy számolom hogy ez kártyánként 100dollár ami nem rossz főleg hogyha folyamatosan high end cuccokkal bányászik

Nemrég láttam nvidia render gépét 8 db quadro kártyával 50000 dodóért viszont lehet hogy érdemesebb a gamer kártyákat hajtani mert olcsóbbak és ha kipurcan gariba kicserélik
https://www.google.hu/search?q=nvidia+render+box&safe=off&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiDr_W42pLTAhWD6RQKHc6gBksQsAQIIQ&biw=1920&bih=960#imgrc=3nHcjsRUgwxEpM:

1 Like

Szerinted?
Titkosításokat törnek vele, van aki így is reklámozza pl SHA256 1hét

Király a Digitális erőd pont erről szól csak ott egy nagy tumorprocesszor van a kripto közepén

Én megmondom őszintén, nem sikerült nagy sikereket elégni, hisz nagyon kicsi volt a számítási kapacitásunk. Tulajdon képpen csak filléreket kerestünk ezzel a szettel. Tehát több volt a kiadás mint a bevétel. Számításaink szerint 100 Gh/s közelében fordul meg a kocka és lesz termelékeny a cucc.

1 Like

Megéri bányászni, de sok idő ráfordítását igényli az elkezdés előtt.
Úgy belevágni, hogy nem tudod mi mit csinál és, hogy éppen hogyan kell kezelni a programot vagy a coinoknak az értékét és változását nem követed akkor felesleges is,
A Bitcoin bányászás egyáltalán nem éri meg kicsiben, inkább csak minuszba termelne.
A kisebb altcoinokkal viszont szép összegeket lehet keresni napi szinten is!

4 Likes

Igen nekünk is a kis kapacitás volt az ellenségünk. És igen foglalkozni kell a dologgal, ez sem egy pénzcsap :blush:

1 Like

altcoinoknál melyik az, amivel megéri foglalkozni ilyen szinten? ETH-t néztem csak, ahogy látom az árfolyama inverzben van a BTC -vel :stuck_out_tongue:

2 Likes

ZChash,Eth,Etc,Pasc. Nvidia kártyák sokkal jobban teljesítenek Zcash-ben, mint az amd. 2-szer olyan gyorsabbak, illetve egy kártya fogyasztja az áramot, de természetesen majdnem annyiba is kerül, mint két amd.
Amd-vel az eth illetve zcash is megéri. Sokszor van, hogy az etc-nek is fel megy az ára. Illetve amd-nél lehet dual mining-ot használni ami eth+pasc bányászás egyszerre, de ez már eléggé meghajtja a kártyákat.

2 Likes

Mindenki mindent mond de azért támasszátok már alá az állításaitokat légyszíves.

Egy valamirevaló bányász progi kiírja hogy mekkora az aktuális Hash Rate-ed.
Az nvidia jobb meg minden ez ok de mennyivel?
Adjatok már számokat amik alapján ezt el is lehet dönteni.

Jelenleg is megy nálam… Alsó a Zcash bányásázs gpu-val flypool-ra. Felső pedig cpu nexus bányászás. Gtx 1060 6Gb illetve i5-6600K proci mellé.
Ha érdekel mivel mennyit kb. akkor ez az oldal jó rá bár most a ZCash nagyon fel ment 60$-ról 100$-ra szóval most nagy a profit is. Itt

Ez pont nem az a dolog ahol előnyben vannak az Nvidia kártyák szvsz. Az amd Rx400-as sorozat jelenleg a legjobb választás, altcoin bányászatra. Ár/érték arányban a legjobb választás, mind rövid, mind hosszú távon. Értem ezt úgy, hogy alapból olcsóbbak az amd kártyák mint a zöldeké. És megfelelő biosmoddal, alulfeszelve, jóval kevesebbet esznek, mint a gyári értékek! Nem a hashrate a fontos elsősorban, hanem a hashrate/áramfogyasztás arányt kell jól eltalálni ez a titka elsősorban az egésznek. Mert hát lehet, hogy havi ezer eurót összehozol ~10-12 kártyával. Csak nagyon nem mindegy, hogy azok kártyák közben megettek 500-600 eurónyi áramot, vagy csak a felét, vagy még kevesebbet.

Jelenleg én jobban elfogadnék egy nvidia riget. 6db 1070-es Zcash bányászásra, kétszer olyan gyors, mint egy rx 470-es és egy kártya fogyasztás van. De én is egyetértek, hogy az amd jelenleg a legjobb választ bányászatra, mert a többi altcoinban az jobban megéri megtérülésben, ahogy Te is fogalmaztál ár/érték arányban. Nem tudni meddig lesz Zcash illetve, hogy meddig lesz ilyen profitja. Az Amd-hez mindig lesz coin amit jó profittal lehet bányászni.
Nyáron majd 1 vagy 2 amd rigre be is ruházok aztán ha érdekel valakit akkor majd közlök fejleményeket.

1 Like