TheVR Fórum

Cisco CCNA

Sziasztok!

Az egyetemen ahova járok, van egy olyan lehetőség, hogy 2 félév alatt el lehet végezni a Cisco CCNA képzését. Utána olvasgattam, de igazából nem túl hosszan. Érdekelne olyanok véleménye, akiknek van ilyen végzettségük, vagy hálózati részen dolgoznak, hogy mennyire éri meg ezt választani , mennyire piacképes ez a képzés, milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak vele, és hogy mennyire nehéz elvégezni?

Előre is köszönöm a segítségeteket! :slight_smile:

Egy újabb sor az önéletrajzodban, ennyi. Én már úgy mentem egyetemre, hogy megvolt, középiskolában csak úgy osztogatják, szóval nem előny ha meg van, inkább csak hátrány, ha nincs. Bár igazából nem nevezném hátránynak sem feltétlen. Nekem nincs ECDL vizsgám, de ugyan kit izgat majd ez?

Egyébként a nyelvtudást sem papírral mérik. Nyelvvizsga nem egyenlő nyelvtudással, ahol számít fel is mérik a nyelvtudásod, így lesz ez a hálózattal is.

Szóval nem kell elájulni, nem ez életed lehetősége, mint aminek ezt mindenkinek beállítják. :smiley: Nem ingyenes képzés, szóval persze h mindenfélét összehordanak, hogy majd megcsinálod és kapkodni fognak érted 800k±os fizetéssel a cégek, ugyan, nem kell hinni a mesékben meg a varázslatban.

3 Likes

Nem is maga a papir a lenyeges, hanem amit a felkeszules kozben megtanulsz. Hadd ne mondjam milyen alap dolgokat kepesek nem tudni az emberek, akiknek nincs ecdl-je. Ugyanez igaz a CCNA-ra, nem rossz, ha van, foleg ha halozatokkal akar foglalkozni a jovoben. es inkabb suli alatt csinalja - tantargykent, ami megjegyzem ingyen van (legalabbis a legtobb helyetn… :thinking:) es meg kredit is jar erte…

Ennyi erovel semmi sem “eleted lehetosege” :wink: minden lehetoseg csak annyira ertekes amit kihoz belole az ember kesobb… :slight_smile:

3 Likes

Mint mondtam azzal hirdetik ezt a papírt, hogy megszerzed és kapkodni fognak érted a cégek 800k±os fizetésért, ami nem igaz.
Ne csak 1 mondatot szedj ki a bekezdésből, amikor kifejtettem mire gondolok. :smiley:

Nálunk is hirdetik az egyetemen, nem éppen ingyen. Valami 200k-t kérnek érte, én középiskolában egyébként valóban ingyen kaptam.

2 Likes

Azt ragadtam ki, mert minden papirra elmondjak ugyanezt :smiley: igy kvazi irrelevans… :wink:

Nalunk itt Brunnben asszem meg a CCNP-t is meg lehetett ingyen szerezni az egyetemen, ha volt hozza kedve az embernek… :smiley: nekem talan a CCNA1-2 van meg, bar hogy mire emlekszem belole hasznalat hianyaban az erosen kerdeses :smiley:

Es emigy igen, kozepsuliban is mintha lett volna cisco… :smiley:

1 Like

Minden papírra elmondják, de én nem mondom minden papírra. :smiley:

Ahogy a téma indítója is végzettségnek nevezi, úgy az emberek picit összekeverik a dolgokat. A végzettség (OKJ, diploma) picit komolyabb dolog, mint egy eféle igazolás arról, hogy elvégeztél egy kissebb képzést. Igazából az ECDL-hez tudnám hasonlítani, az sem nevezhető végzettségnek és nem lehet vele elhelyezkedni, ahogy ezzel sem.

Hát igen, én is így vagyok vele. Megvan a papír, de igazából szart se értek a hálózatokhoz, azért mondom nem kell elájulni ettől a lehetőségtől, persze nem azt mondom, el lehet végezni, főleg ha ingyen van esetleg érdemes persze, de arra számítani kell, hogy mire munkát keres az ember tényleg csak 1 sor marad belőle az önéletrajzhoz.

Egyébként aki hálózatokkal akar foglalkozni annak azt tudom mondani, hogy válasszon hálózat specializációt, ha van rá lehetőség, nálunk mérnökinfó szakon van ilyen, mert ez a CCNA igazából csak az alapokat adja, hálózati alapismereteken hangoznak el ezek.

1 Like

Ezzel nem ertek egyet. Azert ha az eletrajzodban benne van, hogy neked megvan par CCNP certification-onod - es ami FONTOS, ertesz is hozza, akkor nem kulonosebben nehez elhelyezkedni sztem.

ez sem feltetlenul van igy :smiley: Most direkt kikerestem :smiley: nalunk 6 kulonbozo Cisco tantargy volt, amit azert ha szetdobaltal szemeszterenkent, akkor valami talan a suli vegeig megmaradt a fejedben :smiley: Plusz ha ugy vegezted el, hogy tenylegesen foglalkoztal vele es nem csak atrohantal rajta, akkor fel lehet azt kesobb frissiteni. :slight_smile:

igen ez igaz, de ha megvannak az alapok es erdekli, akkor mehet tovabb CCNP-re is, ami mar professional. :wink:

egyebkent OFF: annyira jo lenne, ha nem 3-4x frissitened a kommented, mer nem gyozom atirni a reakciom :smiley: :stuck_out_tongue:

1 Like

De akkor meg 3-4 dupla HSZ-t kellene írnom, az se lenne túl jó. :smiley:
Az a baj sokat kell várnom a válaszra, nem csak nálad mindenkinél, 10 percig szoktam nézni h xy typing… :smiley: És akkor már csak unalomból is írok még hozzá.

1 Like

Köszi a válaszokat! Gazdaságinformatikára járok egyébként, nem a hálózat lenne a fő célom, így valószínűleg csak a sima kurzust veszem fel😁

középiskolában osztogatják a CCNA-t? Én biztos rossz középiskolába jártam, de hol osztogatják? :smiley: Azért egy CCNA nem 2 forint, még akkor sem, ha otthon tanul az ember és csak a vizsgát fizeti ki…

Nincs vizsgadíj. :smiley: 20k-t kellett fizetni a papírért, azt is csak miután megkaptuk a papírt, ha nem kaptunk volna papírt nem kellett volna fizetni egy forintot se. Volt olyan aki elkezdte, meggondolta magát, nem volt probléma.
Szakgimnáziumba jártam infó szakra.

Nem 2 forint? Hát persze, mert valaki keresni akar egy valag pénzt és beszedi a 200k-t diákonként. :smiley: Aki tömni akarja a másik zsebét annak nyugodtan. De látod, más is írja, hogy náluk is ingyen van az egyetemen.

Gazdaságinformatikusként egyébként nem hiszem, hogy releváns, de ha ingyen van mért ne? Mondjuk ha meg ez miatt más tantárgyat nem tudsz felvenni és netán csúszol más tantárgyakkal, az úgy egyáltalán nem éri meg, mérlegelj.

1 Like

LINK

“az összevont vizsga (200-125: Cisco Certified Network Associate) ára USD 325.00

CNNA vizsgát nem is lehet akárhol tenni, nálunk MÉG az egyetemen (PTE) se lehet, illetve Budapestre járnak a kollégáim is mikor CCNA vagy CCNP vizsgát tesznek…

Szakgimnáziumban is legfeljebb cisco-s oktatásról hallottam, konkrét CCNA lehetőségről nem. Szóljatok már, hogy mit értek félre, de hivatalos CCNA vizsgát én nem tudom hol teszel 20k-ért…

Én ezeket gondolom végig amikor bármilyen képzésről/papírról van szó:

  1. Szükségen van e rá rövid/középtávon, vagy csak “majd egyszer jól jöhet”
  2. Mennyi a megtérülési ideje. Magyarán: mennyi idő alatt keresem vissza az árát (már ha van)
  3. Az alatt az idő alatt amit belefektetek a megtanulására, nem tanulhatnék e valami mást, ami fontosabb (lásd első pont).

Nekem persze más, mert már rég nem vagyok diák, ellenben folyamatosan képzem magam. Nemrég tettem egy újabb szakmai vizsgát, aminek a képzését és a vizsgát is a munkahelyem fizette, nem nagy tétel, kb 1000 euró. A megszerzése után pedig kb ennyivel nőtt a fizetésem, ergo elég vastagon megérte. Választhattam volna másik képzést is, lehet meg is fogom csinálni, viszont az kisebb bevételnövekedést hozott volna, ezért későbbre toltam.

Jah és még egy dolog:
Bár a fent említett díjak diákként nem tűnnek kevésnek, egy normálisabb munkahely részére a kb semmi kategória, így majdnem mindegy mennyibe kerül. A lényeg hogy neked kell e, és mennyit profitálsz belőle.

2 Likes

http://fkuris.hu/ ? Ez mi? Mi ez? Jancsika annyiért árulja, amennyiért akarja

Az egyik helyen 100-200k, a másik helyen ingyenes, mi a fura ebben? Amelyik egyetem / középiskola jogosultságot szerez a saját diákjaitól mért kérne el több 100k-t? Ezzel is vonzóbbá válik az az oktatási intézmény.

Messze vagyok otthonrol, igy nem tudom megnezni, de kozepsuliban mi is kaptunk valami papirt rola :smiley: egyetemen nem emlekszem, ott asszem nem, bar arra emlekszem, hogy redenesen a CISCO oldalan kellett regisztralni, szal sztem az is valid volt… :thinking:

Az enyém csak annyira hivatalos figyelj, hogy az egyetem elfogadta és a Hálózat 1. tantárgy instant ki lett pipálva. :smiley:
@vmarci17
Viccet félretéve, van egy lista a Cisco network academy oldalán, ahol az összes hivatalos helyet megtudod nézni.
Parancsolj. Beírod, hogy Kecskemét, Kiskunfélegyháza stb, bármi kiad rengeteg helyet.
https://www.netacad.com/netacad_academy_search

Seems pretty legit to me…

Spoiler

Egyébként a hálózat 1 nevű tantárgy nem szokott egy nagy dolog lenni egyetemen, háló 2-től kezdődött például nálunk a Packet tracer használat, routing protocol-ok stb…

A képzés amin vagyok nincs Hálózatok 2, de eleget Packet tracereztem középiskolában. :smiley: Szakmai érettségi anyag amúgy.
Ez is elég legit amúgy. Ha olyan intézményben tanulnál ami jogosult erre, biztos kapnál kedvezményt.
Legalább itt van mutatóban az érdeklődőknek, így néz ki: (Ez az 1. szemeszter)

Egyébként igen, azokat a szempontokat érdemes nézni, mint amit @meteoric87 írt, mondjuk diákként nem nagyon van olyan, amit a közeljövőben használni fog az ember.

Szakmai érettségibe amiről én tudok oda nem kell olyan erős pt tudás, nincs normális router konfigolás, routing protokollok illetve static routing sincs tudtommal. Háló 2 meg leginkább ezekről szól, nálunk háló 3 is van szakirányos tárgyként.

Kedvezményeket lehet kapni persze, illetve általában a munkáltató is kifizet egy próbálkozást, de csak a viszga is 100 ezerbe kerül.
Lényeg a lényeg, ha érdekel valakit a téma érdemes megcsinálni mert beugró egy csomó munkahelyre. Amíg meg nincs munkáltató, addig nehezen fizetik ki neked a vizsgát… Saját zsebből meg nem olyan jó móka.
Ja és persze 800k-s állásokkal nem fognak keresni egy ccna miatt, de egy alap és lehet menni ccnp-re. Viszont azt kicsit erősnek tartom, hogy csak még egy sor az önéletrajzodba… Álláshirdetések nagy részében szerepel, hogy ccna szintű tudás elvárás de min előny. Akkor már miért ne menjen el az ember certet szerezni, ha a tudás úgyis kell?

Diákként miért ne tudnád használni amúgy? Elmész gyakornoknak dolgozni egy céghez hálózatos munkakörbe és ennyi.

1 Like

Középiskolában még az sem biztos az embereknél, hogy ezt a szakmát akarják választani, nálunk a fele lazán elment tök másnak. Valaki autószerelőnek, valaki jogásznak, mindenfelé. Egyetemen szintén lazán előfordul, hogy valaki megutálja a szakot, vagy meggondolja magát, bármi. Azt meg aztán végképp nem lehet tudni, hogy miután elvégeztél mindent hol kötsz ki, milyen lehetőségek lesznek, persze részben döntés kérdése, de pl simán előfordul, hogy nem vesznek fel olyan helyre gyakornoknak.