Digital Arts

Sziasztok!

Egyszerű kérdésem, hogy mi a véleményetek a digitális művészetekről, elsősorban rajzokról? Szerintem elképesztő, hogy milyen digitális rajzok készülnek és milyen változatos stílusban. Olyan igényességet, profizmust és persze szépséget látni néhány alkotásban, hogy az én szememben simán felér a régi festők tehetségével. Szerintetek van rá esély, hogy valaha komoly művészeti teljesítményként értékeljék az ilyen munkákat? Sajnos úgy tűnik kulturálisan nem tart ott a világ, hogy ezek a remekművek megkapják a megérdemelt elismerést. Meddig lesz még vajon lenézve ez az irány, amiatt, hogy sokan azt hiszik a számítógép használata csalás, ha művészetről van szó?

Üdv,
DuGoten/Duran!

Szia!
Szerintem is nagyon szép, művészi alkotások készülnek számítógéppel is. Ez egy teljesen más műfaj. Az embereknek ezt kell először elfogadni, megérteni szerintem. Itt mások az eszközök, mint például a festészetnél, és más síkon is dolgoznak ha azt vesszük. Úgy ahogyan a szobrászatot sem lehet egy lapra tenni a festészettel, úgy ezt sem. Jómagam olajfestékkel és vászonnal dolgozok, az az én szerelmem, de amikor meglátok egy digitális művet, elámulok és azt gondolom, én ezt biztosan nem tudnám megcsinálni :smiley: Másfajta ügyességet igényel ez, mint az. Meg merném kockáztatni még azt is, hogy nehezebb számítógépen megalkotni egy tájképet például, mint festékkel vagy ceruzával.
Az pedig, hogy mikor válik ez mindenki számára elfogadottabbá, a társadalom fejlődésén múlik, hogy mikor válik nyitottabbá az ilyen dolgok felé. Szerintem azért elindult már némiképp ez a folyamat. :slight_smile:

Szerintem a fő “hátránya” az a fizikai megjelenési vagy meg nem jelenési forma. Ha van egy szobrod (nem fröccsöntött), festményed, grfikád otthon, pontosan olyanja senki másnak nincs. Egy digitális pedig annyiszor és olyan könnyen sokszorosítható, hogy elveszti az “egyediségét”. Ha kinyomtatod mondjuk plakátnak, az valamennyit ebből kompenzál. Szerintem művészeti érték szempontjából abszolút egy súlycsoport a kettő. Ami talán kicsit a klasszikus felé billenti még a mérleget, hogy ott alkotás közben nehezebben javíthatóak a hibák.

1 Like