TheVR Fórum

Digitális rajztábla

Sziasztok!
Nem is tudom hogy ezt hova lenne érdemes ki raknom de meg probálom :smiley:
Ahogy néztem vannak itt köztetek ügyes kezü rajzosok akik jobban otthon vannak a témába kérésem tudnátok-e ajánlani rajztáblákat :slight_smile: lehetöleg kicsit bövebben mondjátok el nekem hogy melyik mért jó és miért érdemes azt választani. :slight_smile: elöre is köszönöm a válszotokat :slight_smile:

Ha jól tudom a wacom rajztáblák elég jók. Nekem egy régebbi fajta trust van, ami nem rendelkezik saját kijelzővel, csak simán “touch padként” működik. Nem vagyok pro ebben a témában, sőt évek óta porosodik, de az a véleményem, hogy érdemes egy belépő szintű táblát venni, nem javaslok nagyon drágát, főleg ha arra a sorsra jut, mint nekem :smiley: A rajz felülete legyen olyan felületű, mint a monitorod (16:9 stb) és lehetőleg kényelmesen nagy. Érdemes még programozható gombokkal/felülettel bírnia, ahová be lehet állítani “hotkeyeket”. Vannak még extrák, hogy érzékeli a toll döntési szögét, de ilyen dolgok elsőre feleslegesek. Nem úgy működik, mint a papìr, rajzolsz azt kész, a programot is jól kell ismerni, hogy szépen tudj rajzolni. Igazából, mintha phitoshoppolnál, csak tollal. Nem mindegy milyen ecsetet használsz a programban, azokat is testre kell szabni, erősödés, halványulás, mit csináljon különböző nyomáserősségre (vastagodjon, vagy erősödjön). Én azt mondom nem egyszerű, ezzel ujra kell tanulni minden technikát. Közben tükrözni, forgatni a rajzfelületet, mert ugye itt nincs papírod amit simán elforgatsz, hogy kézre álljon a mozdulat. Szóval ha királyul rajzolsz papíron, jóformán ujra meg kell tanulni, mert a programot is vágni kell.

@szakinorbert1988 elég sok dolgot elmondott a táblákról, kiegészíteném a saját tapasztalatommal.
Kb. másfél-két éve vettem egy Wacom Intuos Art S táblát, anno 35.000 Ft körül volt az ára, nagyjából most is ennyiért lehet kapni az ismertebb cégeknél, az akciókat nem számítva (jelenleg az edigitalon 27k).
Én kevésbé rajzolok/festek vele, inkább retusáláshoz, szabadkézi vektoros illusztrációkhoz, és egyéb grafikai munkákhoz használom. Teljes mértékben meg vagyok vele elégedve.

A képaránya 16:10-es, de én 16:9-es monitorhoz vettem anno, nem volt vele gond. Jelenleg egy 21:9-es monitort használok, az sem okoz neki problémát. Minden technikai adatot megtalálsz róla a Wacom oldalán:

Ami nekem nagyon tetszik az a 4 programozható gomb a táblán, plusz 2 szintén programozható a tollon. A gombok működése nem a legszimpatikusabb, elég gyatra minőségűek, de a tábla rajzolófelülete és érzékenysége szerintem rendben van. Maga a toll nem rendelkezik saját energiaforrással, így nem kell tartani a lemerülésétől, súlya szinte nincs is, így könnyű megszokni normál ceruza után. Tartalék hegyeket is adnak hozzá, ezeket a tábla aljában találod.
Régebben járt hozzá a Corel rajzolószoftvere: Corel Painter. Ha regisztrálod a terméket a Wacomnál, akkor kapsz egy eredeti szoftverkulcsot hozzá.
Kezdő, de minőségi táblának szerintem több, mint tökéletes, ha a tábla és a toll érzékenysége és pontossága a legfontosabb szempont.

Értem köszönöm az infot :slight_smile:

Nem szándékom nagyon drága tábla :slight_smile: pont azért mert mondhatni a rajz ezen terére most szeretnék be lépni :slight_smile: köszönöm a tanácsot és az infot :slight_smile:

Szívesen!

Megvettem a XP-Pen Star G640 digitális rajztábla . Dolgozni tökéletes, lehet maszkolni, illustrator is jól kezeli, művészkedni meg úgyis papíron szoktam ecsettel.

https://www.xp-pen.com/goods/show/id/324.html

https://www.storexppen.com/buy/59.html

Nekem Wacom Cintiq van nagyon szeretem, kezdetben vala Genius volt kezdetnek az is kiváló, de mivel kézzel rajzoltam sokáig és annak az érzését szerettem volna digitális munkáknál érezni, így a Cintiq-re gyűjtöttem! A kisméretűek jobbak, mint a nagyok mert nem fárasztóak 13-16 col ajánlott!