TheVR Fórum

Donate után kell adózmi?

Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulnél hozzátok, hogyha a Streamlabs weboldalán beállítom a bankkártyás Donate lehetőséget, kell-e adót fizetni, vagy valamilyen egyéb költséget? Valahol azt hallottam, hogy ez borravaló, szabad jövedelem,
máshol pedig azt, hogy igen is, kell adózni.
Tudnátok ebben segíteni? @gige

Egyébként 380 követőm van, kezdőbb Streamer vagyok. !summon @azmo36

1 Like

Köszönöm, viszont az “Affillate” Programot ismerem, el is értem már. Szeretnék a magyarul így hangzó: “Borravaló” (Donate)-ról beszélni :slight_smile:

Esetleg ez még segíthet:

Legegyszerűbb, ha beszélsz egy könyvelővel. De véleményem szerint minimum szja-t fizetned kell.

1 Like

Sajnos ez csak előfizetők számára érhető el :frowning:

Hogy ne kéne. Kissebb összegek a kutyát nem érdeklik, de ha már mondjuk abból van a lakásod… Akkor nem sokáig lesz lakásod :joy:

Tehát ha havi 10-20 ezrek jönnek össze, akkor nem kell?

Nem fog kopogtatni NAV bácsi, hogy honnan az a 10-es…

Ez 100%-os?

Hogy lenne 100%-os, egy random user vagyok egy random fu@ing fórumon…
Érdeklődj a NAV nál

1 Like

Tehát ez se biztos… Erősítsen valaki!

Magánszemélytől magánszemélynek történő donate esetén nem kell adót fizetni, mert ellenszolgáltatás nélküli adományozásnak minősül és bejelentési kötelezettség sincs rá.

4 Likes

Ha azt nézzük van ellenszolgáltatás, az emote, meg minden.
És még csak nem is magánszemélynek küldöd, hanem a twitch, streamlabs stb-nek, ami le vonja a felét és abból kap jutalékot a streamer.

1 Like

Alap esetben egyéb jövedelemként tudod bevallani (ami után van valami %-os adó, pontosan nem tudom mennyi ez mostanság), ha mondjuk van valahol főállásod. Ehhez nyilván ha nem értesz valami könyvelőt kellene felkérned. Másrészt ő valószínű meg tudja mondani, hogy valóban adóköteles e, de gyanítom az. Az ilyen dolgok nem szoktak adókötelesek lenni (esetenként valami összeghatárig), mint ingóság/ingatlan eladásából származó jövedelem, pénznyeremény, az olyan támogatások mint gyes, családi pótlék stb (de valszeg nem a donate :smiley:).
Másik lehetőség ilyen irányú vállalkozás kiváltása, nyilván ez már bizonyos várható bevétel felett éri meg, de itt is nyilván könyvelő segítségére lesz szükséged. Azt nem tudom a streamereknek milyen tevékenység van megjelölve, ebben hátha segít valamelyik.

2 Likes

Ajándéknak minősül, 150.000 Ft-ig/donate adómentes. Én így tudom, de fel kell hívni a 1819-et és ott megmondják.
Valószínűleg ha durván akarod tolni, mint a srácok, akkor céges keretet kell neki adni, de egyébként nem kell se bevallani, se leadózni.

1 Like