eGPU - külső videókártya

Üdv mindenkinek!
A kérdésem a külső kártyákkal kapcsolatban lenne. PC és Macbook van használatban jelenleg, és olyan megoldást keresek ami mindkettőhöz használható. Az AORUS GTX 1070 Gaming Box-ot néztem, viszont adott egy sima GTX 1050es kártya most a PC-ben, így nem biztos h ekkora befektetést megérne.
Kérdés: létezik gyárilag ilyen “rack” amibe bármilyen VGA betehető, és a vezérlés, tápellátás meg van oldva benne ?
Köszönöm a válaszokat!

Létezik.

Viszont arra készülj hogy USB-C a legtöbb (van ami Thunderbolt), és mivel ennek a sávszélessége jóval kevesebb mint a normál PCIe csatlakozónak, így nem kapod meg teljesen azt a teljesítményt, mintha a kártya a gépben lenne. Ez különösen akkor “rossz” ha nem a külső kártyára van monitor kötve, hanem az USB-n keresztül még vissza is kell küldenie az adatot a laptop kijelzőjére.

3 Likes

Azon gondolkodom, hogy egy macbook-nál(ami úgye az apple marha drága netezős gépe) milyen felhasználás indokolja a 1070-et?

1 Like

A 1070et semmi, a dedikált GPUt viszont igen, ezért is kérdeztem, hogy hogy tudom kevesebből összehozni a meglévő kártyámmal úgy, hogy valamennyire mobil is legyen.

Mivel nincs benne más, csak az igpu, bármi, aminek kell a teljesítmény.

Videovágás, játék, modellezés. Nem véletlen hogy a Mac az ilyen külső gpu-k legnagyobb piaca, mivel itt nincs más elérhető alternatíva, valamint akinek van pénze macet venni, általában kevésbé zavarja hogy ki kell adnia még pár száz dollárt. Ilyen árak mellett az már nem tétel.

1 Like

Olyanokat nem csak macbook pro-kal szoktak? Bocsi de nehezen tudom elképzelni, hogy valaki sima macbook-al próbálja ezeket csinálni.

Válaszolva a kérdésedre… Vannak, de gondolkodj el azon, hogy mekkora az árkülönbség, és mennyit ér az asztali PCd. Mert lehet hogy jobban játsz ha eladod az asztalit, és azt beforgatod abba a 1070es verzióba. Hiszen ha a 1050et beteszed a rackba akkor marad egy hiányos géped :smiley:

De hogy én is kérdezzek… Nagyon sokan ellene vannak ennek az egpu dolognak, mert hogy a kártya veszít kb 20%ot a teljesítményéből a thunderbolt 3 “gyengesége” miatt. Ezen felül van még valami negatívuma? Hisz meteoric logikáján elindulva aki megenged magának egy ultrabookot meg egy egpu-t annak valszleg az sem lesz nagy tétel, hogy egy kategóriával nagyobb kártyát kell vennie.
Szóval ha nekem a 1060 teljesítménye kell, és beruházok egy 1070es eGPUra, akkor az elvesztett power ellenére meglesz a kívánt teljesítmény, jól gondolom?

Illetve amiről sehol nem esik szó, a GPUn kívül a többi rákötött komponensnek milyen a sebessége és a latencyje? Oculus rift, szenzorok, USB pendriveok, monitorok. Ezeket ugye mind az eGPU rackba fogom bekötni, ennek lesz valami negatív vonzata?

1 Like

Sima macen is sokan vágnak. A pro értelmetlenül drága. nekem is csak azért van mert céges, egyébként ennyit nem adnék érte. de egy kisebb modell, itthon monitorral használva, esetleg külső gpu-val (akinek kell) már normálisabb alternatíva.

Megoldás létezik rá bár nem annnyira hordozható(persze jobban hordozható mint egy asztali gép).
Illetve nem sok alaplap van ami támogatja a thunderbolt 3-at, nem tudom, hogy neked van-e ilyen.
Thunderbol 3-on mindegyik kártya veszít kb 20%-ot a teljesítményéből. Ha a laptop kijelzőjével használod, akkor még kb 5-10% bukó.
Amúgy macbook-hoz inkább amd kártyában gondolkodnék. Gondolom nem játszani szeretnél a macbook-on és az applikációk inkább arra vannak optimalizálva.

1 Like


bvvitya

1 perce

Sziasztok
Segítségetekre lenne szükségem!
Hogyan tudok egy Nvidia Tesla K20X GPU PCIe x16 / 6GB GDDR5 videókártyát egy Acer Nitro 5 pontostípus AN515-31-51D3.

Videó szerkesztéshez szeretnék egy kis erőforráshoz jutni.

Mivel nincs rajta Thunderbolt csatlakozó, így ez felejtős, anélkül nem tudod rádugni a gépre az eGPU-t, úgy hogy normálisan működjön.

A külső videókártyás megoldások méregdrágák.
Sokkal jobban jársz egy használt gamer laptoppal.