TheVR Fórum

Egyedi GMMK PRO billentyűzet

Sziasztok!

Nem tudom, hogy kit mennyire érdekel a téma, de ha esetleg valaki éppen hasonló billentyűzeten törné a fejét, akkor segítség lehet neki ez a bejegyzés.

Már régóta nagy billentyűzetfanatikus vagyok, volt már Ducky-m, Varmilo-m, de most jutottam el arra a szintre, hogy összerakjam a saját egyedi darabomat.
Ez eddig azért sem történt meg, mert alig lehetett szerezni alkatrészt (mondjuk Magyarországon ez a téma még mindig eléggé off, de külföldről sem egyszerű beszerezni a dolgokat), másrészt nem olcsó mulatság.

Kb. 2 hónapja még az volt a terv, hogy a Varmilomból kiforrasztom a switcheket, aztán kenve lesznek Krytox-szal, de rájöttem, hogy az nem lenne olyan nagy változás, és mivel pont bemutatták a Glorious GMMK PRO-nak az ISO változatát, egyből elő is rendeltem.

Több, mint egy hónap volt, mire megérkezett, de talán még ezt volt a legegyszerűbb beszerezni, mert ezt egy magyar bolttól rendeltem. Az összes többi alkatrész külföldről jött, gondolok itt a lube-ra, a keycap szettre, a stabilizátorokra, a switchekre, és a switch filmekre.

Nagyjából az összes cuccra két hónapot vártam, bár ez köszönhető a DHL-nek is, ugyanis a lube-ot véletlenül Romániába küldték, aztán ott meg is akadt a csomag pár hétre, de valami csoda folytán ideért, még úgy is, hogy pont oda került először…

Az összeépítés pár nap volt, leginkább azért, mert a switcheket kenni elég macera, ráadásul most csináltam először ilyet, és nem akartam összecsapni, főleg, hogy a lényeg az, hogy lehetőleg az összesbe ugyanannyi zsír kerüljön, különben eltérő hangjuk lesz. Nagyjából úgy 7-8 órába telt, mire mind a 84 darabot megcsináltam, de közben zenét/podcastet hallgatva egész jó volt.

Milky Yellow lineáris switchek kerültek bele, Krytox 205g0 kenőanyagot használtam a switchek alsó részén, valamint a stem-en, a rugókat pedig a lusta módszerrel, bag lubing technikával csináltam, ott viszont 205 és 105 mixet használtam.
A switchek kaptak még KBDFans filmet is, ami azért jó, mert így nincs szinte semmi mozgás a switch alja és teteje között, ezért gépelésnél megszűnik az a minimális “zörgés” is.

A gyári stabilizátorok nagyon rosszak, ezért ezeket lecseréltem Durock V2-re, de természetesen ez sem ment simán, mert a gyári alu plate-be nem illik bele más gyártótól származó stabilizátor, ezért csiszolni kellett elég sokat, hogy belepasszoljon.
Miután ez sikerült, holee mod került rá, szintén Krytox 205, valamint a PCB-re még band-aid mod, hogy ne kopogjon a stabilizátor alja.

Gasket mounted billentyűzetről van szó, ami annyit jelent, hogy az alaplap a switchekkel kis szivacsokon “ül” a tokban, ezért rugalmasabb rajta gépelni, mint mondjuk egy sima billentyűzeten. Nehéz ezt így leírni, a lényeg, hogy kényelmesebb. :slight_smile: Gyárilag nem sok mozgása van, ezért még tettem bele szivacsot, valamint a csavarokat nem húztam meg nagyon szorosra, ezzel is biztosítva a helyet a mozgásnak.

Még egy mod került bele: tempest tape mod. Lényegében annyi, hogy maszkoló szalagot ragasztunk a PCB aljára, én ezt két rétegben tettem rá. Nagyon sokat dobott a hangján, ezt minden mechanikus billentyűzetbe ajánlom.

Itt már majdnem kész is volt az egész, egyedül a keycap szettre (GeekArk BoW Base PBT) kellett várni, de szerencsére pár napon belül hívott a postafutár, gondolhatjátok, hogy milyen boldogan vettem át a kis csomagomat (amit egyébként Belgiumban adtak fel). El is kezdtem felrakni szépen a billentyűsapkákat, aztán észrevettem, hogy az enter el van törve… :slight_smile: 28 ezer forint volt csak ez a szett rá, nem örültem. A MyKeyboard jófej volt, és egyből feladott nekem egy másikat.

Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet írok, de szó szerint szerelmes vagyok ebbe a billentyűzetbe. Amikor éjjel felébredsz és kimászol az ágyadból csak azért, hogy kicsit megnyomkodd a space-t, nem biztos, hogy normális dolog, de ez van. :smiley:

Most hirtelen csak ezt az egy képet tudom felrakni, de később majd csinálok többet is, szétszerelve is, hogy lássátok mégis miről írtam itt ennyit.

Biztos sokan gondoljátok most, hogy hogy lehet ennyit költeni egy billentyűzetre, de mindenkinek kell valami hobbi. Nekem ez minden fillért megért. :slight_smile:

Ha bármi kérdésed van ezzel kapcsolatban, vagy segítség kell, nyugodtan írj, szívesen válaszolok.
Köszi, hogy elolvastad!