TheVR Fórum

Egyetem, Fősuli, Diákmunka, és hasonló

Sziasztok!
Mivel nem rég zárult le a felsőoktatási jelentkezés, és biztos vagyok benne , hogy sokan a VR családból most jelentkeztek, vagy csak idekeveredik valaki, aki nem jártas a témában és választ keresne, örülnék , ha leírnátok , hogy hova jártok, milyen szakra, mi a véleményetek az adott szakról, adott suliról, milyen lehetőségetek van a diákmunkára (mint levelező, vagy mint nappalis hallgatóként), mennyire nehéz az adott dolog, mi a tervetek a suli elvégzése után, érdemes e a felsőfokú szakképzés, vagy inkább főiskola, és ehhez hasonló általános dolgokról személyes véleményeket, tapasztalatokat légyszíves osszátok meg. Köszi.
Legyen szép napotok!
banquist

3 Likes

Szia!
Én a BGE-KKK Nemzetközi gazdálkodás FOSZK képzésére járok, pár dolog, amit kérdeztél:
FOSZK képzés: akkor a legjobb, ha nem sikerül az érettségid és kevés pontod van, hiszen ezekhez nem kell sok pont, de én nem ezért jelentkeztem erre a fajta képzésre. Én már jártam ezelőtt a BME-KJK logisztikai mérnöki alapképzésre, (ami borzasztó volt, azóta változott ott a tanterv, de nem tudom, hogy jobb lett e), ami teljesen kiábrándított a felsőoktatásból, és inkább elmentem egy FOSZK képzésre, mert az csak 4 félévig tart. Ha azt elvégzed akkor kapsz egy oklevelet, ami szintügyileg a diploma és az OKJ képzés között van, és elmehetsz dolgozni, vagy becsatlakozhatsz az adott szak alapképzésébe, ahol beszámítják az addig elvégzett tárgyaidat és egy rövidített tanterv szerint megszerezheted a diplomát.
Én azt mondanám innen a Külkerről, hogy nem kell beledögleni a tanulásba, de nagyon sokat kell. Ugyanúgy Zh-kat kell írni, vizsgázni kell, mint alapképzésen. Sok előadásokon előfordul, hogy egybe vagyunk vonva, mert ugyanaz a tananyag és a követelmények is.
Másik előnye a FOSZK-nak az, hogy ha nem kerülnél be államilag támogatott képzésre, akkor inkább menj el egy ilyenre, mert itt nagyon alacsony ponttal be lehet kerülni, és úgymond 4 félévet megcsinálsz ingyen, majd becsatlakozol az alapképzésbe és nem 7 félévet fogsz fizetni, hanem csak a rövidített tanterv szerint mondjuk hármat.
Suliról: nagy a fejetlenség, senki nem tud semmit, csak szájról szájra terjednek az információk, sok az anomália, de ezekért kárpótolnak a szerintem kiváló tanárok. Rengetek gyakorlati példát hoznak előadásra, nagyon sokszor hívnak nagy cégektől vendégelőadókat. Használható tudást próbálnak átadni minden órán. Szeptembertől modernizálni fogják a tantervet, ami mindenképpen jó. A cégek nagyon szeretik az itt végzett hallgatókat. Az iskolának nagyon jó nemzetközi kapcsolatai vannak, főleg Kínával, Japánnal. Rengetegen nyelvet lehet tanulni.
Diákmunka: órarend függő. Én az első félévben egyáltalán nem ajánlom, mert azt az időt, ha tudod, próbáld meg arra szánni, hogy megszokd a felsőoktatást. Az első félévben mindenhol szórnak, ilyenkor sokan megbuknak. (30% nálunk)
Terveimről: FOSZK után szeretném megcsinálni a diplomát gazdaságdiplomácia specializáción, majd szeretnék valamelyik nemzetközi szervezetnél elhelyezkedni.
Ha érdekel még valami szívesen segítek!

4 Likes

Nagyon szépen köszönöm, ez egy igen csak kimerítő válasz volt, én is gazdasági szakra jelentkeztem, csak én levelezőre, (és önköltségesre) , igazából azért erre, mert nem jó a magyar és a törim és össze vissza mennek az infók hogy akkor ki mit is számol valójában, és volt olyan hogy elvileg a törit… Szóval talán önköltségesen több az esélyem. Bár most már hitelesítve van a jelentkezésem szóval már bármit is gondolok meg késő. (Ja ha valami nagyon hülyeségnek tűnő dolgot írtam azért bocsi, de én csak most fogok bekerülni majd a felsőoktatásba, szóval egyenlőre csak a neten elkapkodott és a továbbtanulási kiállításon begyűjtött infókból tudtam tájékozódni)
De amúgy jó elképzelés a jövőre nézve, szóval sok sikert kívánok, remélem összejön minden amit terveztél, és még egyszer köszi a választ :slight_smile:

Én jelenleg Motor és Versenymotor szerelői szakra járok és után tenni szeretnék egy gépészmérnöki vagy egy járműmérnökit a Győri vagy a BP egyetemen :grin: Aztán szerintem egy versenymérnökit is külföldön

PTE ETK mentőtiszt szakos hallgató vagyok…és kemény fába vágtam a fejszémet :smiley:

Akkor én is megpróbálok sorban haladni amennyire lehet:
Aki rajong az ilyesmiért annak egy kiváló választás, főként azért is, mert nem kell 6 év orvosira járni plusz a szakosodás (ami minimum még 2 év), és egy nagyon jó oktatási rendszerben eltudod sajátítani 4 év alatt a megfelelő tudást ELMÉLETBEN…kiemelendő, méghozzá azért, mert elég kevés a gyakorlat amit az iskola biztosít.
Baromi nehéz, aki erre a szakra akar járni jobb ha felköti a gatyáját mert nem lesz fenékig tejfel a dolog. Rengeteg tanulnivaló, mindent flottul kell tudni, van olyan tantárgy ahol 100%-kal lehet átmenni a vizsgán is (én mondjuk nem akadtam ki, mert ennél a szakmánál ez érthető, a hibalehetőség majdnem teljes mértékig kizárva, hisz aki ezt befejezi ember életeket fog a kezében tartani).
Diákmunka: Személy szerint én nem vállaltam MÉG, mert elég sok óra van és az majdnem hétfőtől péntekig, de nem lehetetlen egyébként. 2 véglet van szerintem: 1. diákmunka, munka a suli rovására megy és csúszol. 2. diákmunka nem megy a suli rovására, de kb életed nem lesz, semmi pihenés semmi. Ez inkább a nappali tagozatra vonatkozik. Levelező mentőtisztit tudtommal el sem lehet kezdeni munka nélkül, szóval ez alap. Ha jól tudom havonta van 1 héten át óra tömbösítve, a hónap többi 3 hetében pedig ugye marad a munka. Mivel hivatalosan megy az egész, így a mentőállomásnál szabadon lehet váltani úgy, hogy abban az 1 hétben ne kelljen bemenni dolgozni, szóval rugalmas a dolog.
Személy szerint jövő félévtől szeretnék majd dolgozni (bizonyos okok miatt ebben a félévben nem birok, sőt nem is állt szándékomban elmenni).
Épp nemrég kaptuk a jó hírt, hogy már direkt mentőtiszteknek is van Msc képzés, szóval ha befejezem ezt, akkor megcsinálnám azt is (plusz 2 év), plusz lehet még PhD-t is bevállalok, de az nagyon a jövő kérdése.
Msc-t talán érdemes elvégezni (azért is, mert már majdnem egy orvosi kompetenciával lesz egyenlő így a képzés).
Egyébként ha bárki érdeklődne a szak iránt, vagy bármi kérdés szívesen válaszolok :slight_smile: bocsi ha hosszú voltam és elgépeltem valamit :smiley:

7 Likes

PE-GTK pénzügy és számvitel BSc (alapszak), immáron már sokadik féléve. Véleményt nem nagyon írnék róla, szeretem a szakmát, de ebben a 6+1 félévben SOK a töltelék tárgy, amik nagyon kimerítőek is (unalmas). Melózni simán tudsz, de csak a 2. félévtől (nappalin), addigra belerázódsz simán az egészbe. Levelezőn nyilván hétfőtől péntekig dolgozol, szombaton meg reggeltől estig suliban vagy. Suli elvégzése után (nem is oly sokára :blush:) az első pár évem egy kisebb vállalkozásnál szeretném eltölteni, majd bizonyos szakmai ismeretek elsajátítása után (a diploma mellé mérlegképes könyvelői szakképesítés is jár) könyvvizsgálóként tevékenykedni. Ha ez nem jönne össze, mindenképp multihoz, jó pénzért. :confused:

2 Likes

Én a BME-GPK-ra jártam BSc-re és MSc.-re is. Magáról a suliról annyit, hogy a többi magyarországi egyetemhez képest hihetetlenül jól szervezett. Minden precíz, szabályszerű (sokszor túlságosan is), még a legrosszabban szervezett szakok is (VIK-esek általában) jobbak mint a legtöbb helyen a legjobbak. A jegyzetek részletesek, jó minőségűek és frissek (egy-két VIK-es tanszéket kivéve). Nehéz, de csak azt kérik amit leadtak és megkérdeztek, de azt pontosan és részletesen. Általában magolnak a diákok, mert rendszeresek és jól követhetőek a számonkérések, de én nem ajánlom, értsd meg amit tanulsz, mert nagyon jó alapok és a munkád majd meghálálja.

Alapszakra Ipari termék- és formatervező BSc.-re jártam. Sokrétű ismereteket tanítanak, de nagy gond vele, hogy nem ad egy egész, koherens képzettséget, inkább ilyen hasznos dolgok halmaza. Ha MSc.-n, MA.-n tanulsz hozzá valami más képzést nagyon hasznos, de magában kevéssé használható, és a piacon is kevesen ismerik, mint szakmát. Van benne műszaki, művészi, marketing és ergonómiai képzés. A marketinget kivéve mind hasznos (ott addig tanították, amíg megtanulod a 3-4 betűs betűszavakat), de az ergonómián kívül az összes csak betekintés. Ha végzel utána egy formatervező művész, gépészmérnök, mechatronikus, vagy más műszaki mesterszakot akkor jól járhatsz vele.

Mesterszakra Gépészmérnök MSc. géptervező szakirányára jártam (vagyis járok, mert egy tárgyam van még valamikor hátra, most passzívon vagyok munka miatt). Mivel más képzésről jöttem elég nehéz volt az elején, de sikeresen megtanultam a szükséges dolgokat az első évben, utána elég jól ment már. Nagyon jó képzés, igazán mély ismereteket tanítanak, jól elmagyarázzák a dolgokat, egy-két tantárgy kivételével mind hasznos. Viszont ha már van gépészmérnök alapképzésed, csak akkor ajánlom, ha másik szakirányról jöttél, mert sok az ismétlés, ha dolgozol két évet helyette akkor többet kapsz.

Úgy összességében azt tudom mondani, hogy nagyon jó a suli, de mindenféle képen dolgozz mellette a szakmában az első, második év után, mert akkor érted meg azt amit tanultál és később könnyebben is tudsz majd elhelyezkedni. A nyelvi kurzusokat nagyon ajánlom, mert ingyenesek és idegen nyelv nélkül (főleg angol) sehova nem fognak felvenni, sőt, ha érdekel vannak exkluzívabb nyelvek is (pl. japán). Ma a legtöbb műszaki szak nagyon keresett és annak ellenére, hogy sokan elvégzik szinte biztos, hogy kapsz munkát, ha értelmes igényeid vannak és tudsz idegen nyelven kommunikálni. Az alacsony ponthatárok ne tévesszenek meg, legalább olyan nehéz mint a max. pontos iskolák, a pont az alul-jelentkezés miatt alacsony. Általában olyan 50-70% ki is hullik emiatt az első évben, de, ha kitartó vagy bentmaradsz.

Amit még javasolni tudok, hogy ne vegyetek fel haszontalan töltelék szabválokat kreditért, mert vannak nagyon érdekes, gyakorlatias és hasznos tárgyak (pl. egyiken turbinát szereltem, egy másikon 3dsMax-ot tanultam, egy harmadikon elektronikai eszközöket csináltam stb.)

5 Likes

Srácok köszi a válaszokat, nagyon jó és hasznos dolgokat írtatok (számomra legalábbis) , és remélem , hogy azért sikerült ezzel segíteni másoknak is, és sokan már el tudják képzelni, hogy mi lesz, hogy lesz, és lehet hogy épp most adtatok valaki(knek) elképzelést, hogy mit csináljanak középsuli után, és hogy hogy tervezzék a dolgokat!
Köszi szépen, királyok vagytok :smiley:

1 Like

Hellóka! Jelenleg 17 éves vagyok, nyelvi tagozaton egy gimnáziumban. Most szeptemberben leszek 11.-es! Érdeklődnék,hogy a mentőtisztire nehezen kerültél-e be, illetve nehéz-e nagyon ez az egész? Rólam még annyit,hogy én fakultációválasztásnál az informatikát és a biológiát szerettem volna választani,de az iskola nem biztosította egyszerre a kettőt arra hivatkozva ,hogy egy időben történne mindkettő fakultációnak a “taníttatása”. Kitűnő lettem mindkét tantárgyból, de ezek érdekelnek is. Végül emelt informatikára “raktak át”, így a biológia emelt kilőve. Igazság szerint ezért írtam,hogy mennyire nehéz a mentőtiszti(elején potyognak azt tudom), illetve lenne-e esélyem? További szép napot!

Szia @feneboy! :slight_smile:

Ahogy látom elolvastad azt, amit irkáltam itt fórumon, így azért szerintem a kérdésedre a válaszod is már tudod félig, de ettől függetlenül természetesen megválaszolom :slight_smile: Haladok sorban talán úgy a legkönnyebb.

Én 2015-ben jelentkeztem, azóta kicsit változtak a dolgok, és még fognak is. Én könnyen bekerültem, ugyanis minden tantárgyból amit figyelembe vettek a pontszámításhoz színötös voltam, plusz az érettségim is mind 5 volt (jó tudni…mentőtisztire elég a középszintű érettségi is, ez nálam a biosz és a magyar volt…nézd meg felvin, hogy milyen tantárgyakat fogadnak még el ezeken kívül, mert van jópár), ezeken felül, nekem még volt emeltszintű nyelvvizsgám is, így még volt plusz 40 pontom. Szóval nem volt nehéz bekerülnöm. Az átlag ponthatár, ha jól tudom 340-350 körül mozog, nem olyan vészes, de azért érdemes a tanulásra odafigyelni.

Nehéz-e? Hááát…erre nagyon komplex a válasz. Ha csinálod, tanulsz, odafigyelsz, igyekszel akkor annyira nem. Persze mindig vannak könnyebb és nehezebb vizsgák is. Ahogy már magad is írtad, sokan kihullanak és általában gyorsan is. Először azért, mert rögtön első félévben csúszik egy tantárggyal és feladja, vagy nem tetszik neki a szak, vagy valami más okból fogva. Most fejeztem a III. évet, kb 55-en kezdtünk, és most akik vagyunk csúszás nélkül az kb. 20 ember (pontos számot nem tudok mondani). Nem feltétlenül azért nehéz, mert maga az anyag sok és húzós, hanem gyakran azért, mert sokszor, sok ember annak állítja be. Ha az én véleményemre vagy kíváncsi erre röviden ennyi a válaszom: Nem könnyű, de nem is annyira nehéz, mint amennyire sokan mondják.

Mint írtam előzőleg, mentőtisztire nincs szükség emelt szintű bioszra, így az nem olyan nehéz. Bár…ettől függetlenül azért jó a biosz fakt, mert sokat segít. Persze e nélkül sem lehetetlen megcsinálni.

Az utolsó kérdésre pedig csak annyit mondanék: Bárkinek van esélye, aki eléggé akarja, és szeretné csinálni. Így egyértelműen azt mondanám, hogy van esélyed (főleg azok alapján amiket itt leírtál).

Remélem tudtam egy kicsit segíteni, és ha bármilyen kérdésed, vagy megjegyzésed akad, nyugodtan írhatsz itt fórumon privátban is, nagyon szívesen válaszolok a további felmerülő gondolatokra is! :slight_smile: Szép estét! :slight_smile:

1 Like

@noname20202020 Köszönöm szépen a gyors választ! :wink:

A nyelvvizsga már nekem nem számít. Igaz van, de pont én vagyok az a tanév amikortól már nem számít a nyelvvizsga. Sőt alap követelmény.

Van lehetőség privátban beszélni? Nem találtam még meg. :thinking::joy:

UI.: Szívesen érdeklődök a szak iránt, illetve neked a tapasztalataidat meghallgatni egy élmény, amiből egy képet kapok és úgy a döntéseimet könnyebben tudom meghozni, ha sok információt kapok és azokat figyelembe veszem. ( Nem más karrierjét szeretném lemásolni, csak érdeklődök a világban. Ezt azért írtam, mielőtt valaki belémkötne.)

További Szép Napot Kívánok! :grinning:

1 Like

Szia! Sikerült elhelyezkedni a Foszk után? Mennyire szeretik a munkáltatói az ott szerzett oklevelet?