TheVR Fórum

Egyetemi bejutás

A tervek szerint a GAMF-ra szeretnék menni mérnök informatikára ahova átlagban 280 pont a határ. Számolgattam hogy nagyjából 320 pontom lesz érettségin ha azt nézem hogy milyen tanuló vagyok. Szerintetek ezzel a pontszámmal mennyire esélyes a bejutás? Mennyi szokott lenni az átlag pontszám?

az átlagot nem érdemes nézni, hiszen a érettségi átlag pontjához igazítják, így minden évben más.

Minden évben 280, ez nem az ELTE :smiley:
Én is ide járok

akkor nem szóltam :smiley:

Teljesen mindegy a pontszám, mivel bizonyos szakokra bizonyos egyetemekre nagyon alacsony, így úgy is felvesznek. 280-at azért nem túl nehéz elérni. A bent maradás a kérdés, és a necces is. Persze láttam már 400+ ponttal felvett embereket is kiesni a rendszerből. Szóval az a felvételre jók az esélyek, de benn is kell maradni. Hajrá!

1 Like

Igazából amúgy a jelentkezők száma és az ő pontjaik befolyásolják.
Meg valahol (BME asszem) meg van szabva minimim 300-as határ.

@fjord_23 Nem rúgnak ki a végtelenségig lehet próbálkozni.

Nem lett valami max. fél év implementálva az országos rendszerbe? Nálam ez nem merült fel, szóval nem tudom :smiley:
Nálunk csak olyan volt, hogy 3. félévre az összes első féléveset meg kellet csinálni, meg talán 4. v. 5. félévre kellett x kredit. Ami, ha szarul toltad, akkor nem lett meg. Szab.váll-al sem.

Ha jól emlékszem akkor úgy megy, hogy van x hely és akkor elkezdik feltölteni és az utolsó bejutó pontja lesz a ponthatár.

10 éve még úgy ment, hogy min 30kredit/év különben átraktak fizetősre.

Igen, legutóbbi infóm nekem is ez. Plusz figyelembe veszik, ha van helyileg, az egyetemen meghatározott min. pontszám.

Szóval akkor nem lehetetlen bejutni. A bent maradással talán nem lesz gondom mert nagyon érdekel a dolog és tudom hogy nem lesz egyszerű. Köszi a válaszokat :grin:

1 Like

A hazai informatika képzésekről, azok összehasonlításáról, a bennmaradás nehézségeiről itt találsz részletese adatokat, információkat: https://www.felvi.hu/felsooktatasimuhely/folyoirataink/fej/fej_2020_1/

Ha pedig a korábban végzettek egyetemi utáni munkaerőpiaci adatai érdekelnek, akkor itt tudsz körbenézni: https://www.diplomantul.hu/dpr-aae-palyaorientaciot-tamogato-modul
Képzési területen szűrj az informatikára, majd válaszd ki a neked tetsző szakot és intézményt.

1 Like

Ezek az oldalak és adatok óriási szar képet adnak, aki ezek alapján alapján határozza meg a bérigényét, vagy, hogy milyen irányba, milyen intézményben akar tanulni, vagy bármit, az annyira ostoba, hogy már sajnálni se fogom tudni.

Őszintén kíváncsi lennék, hogy szerinted miért nem használhatók ezek az adatok? Te milyen adatokra támaszkodva döntenél?

2x-sét keresem az itt feltűntetett béradatnak, pedig még a végzettség sincs meg.

Mérnökinformatikus diplomával bruttó 450, hát elég vicces is lenne. Persze attól függ hol, milyen munkakör, és még 600 dolog befolyásolja, nem lehet benyögni 1 átlagot.

Ezek átlag adatok, tehát benne vannak azok, akik mondjuk egy általános iskolában kis rendszergazdák ló@asz pénzért.

Még valami. Fel van tüntetve hány % dolgozik, tanul, tanul és dolgozik, mintha ezek esélyek lennének. Közben meg kizárólag a te döntéseden múlik, hogy mit csinálsz.
Irreleváls, semmit mondó adatok.

A magyarországi béradatok szórása óriási, és itt sajnos hiányzik ez az adat. Kezdő mérnökként/informatikusként a br. 450 közelebb van a valósághoz, mint a duplája. Seniorként már közelebb van utóbbihoz, 4-5 év szakmai tapasztalattal, valamilyen multinál, első sorban Bp-n. Függ attól is, hogy milyen munkát végzel, kódolóként hosszú távon sem fogsz túl sokat keresni az átlaghoz képest, míg fejlesztőként már vannak eléggé szép bérek. Persze szélsőséges eset mindig van, de általánosságban ez a helyzet.

Egyébként ez az MSc is becsapós, mert csak azért nem lesz több a béred, mert ezt végezted (itt + ~ 200 br.). Persze bizonyos területeken kapsz rá pótlékot, de egy multi csak azért, mert mestert végeztél, nem fog többet adni. Itt valszeg. a már több éves tapasztalattal rendelkezők végeztek el utólag valamilyen mestert, és így adódhatott ez a nagy különbség.

Szóval kiindulásnak lehet egy szempont a sok közül, de remélem a pályaválasztás előtt állók nem pusztán bér alapján választanak :smiley:

1 Like

Én mondjuk speciel felsőoktatási szakképzésre mondtam, illetve az egyetemre is rászűrtem, bruttó 270 jött ki :smiley:
Ezzel szemben ugyananannál az egyetemnél diplomás szak majdnem 2x annyi. Itt sem fognak annyival többet adni.

Felsőoktatás hozzáadott bértöbblet 200%-ok is nevetségesek, informatikában legalábbis.

Egyetemek közötti bérkülönbség is értelmetlen és félrevezető adat. Nem ér kevesebbet egy vidéki diploma, egyszerűen csak azok az emberek ott fognak elhelyezkedni vidéken, ahol pedig kevesebb. Tehát megyékre kéne szét bontani nem egyetemekre :slight_smile:
Elhelyezkedési időd nem tudom honnan szülték, vagy honnan tudnák egyáltalán, az emberek többsége nem regisztrálja magát hivatalosan álláskeresőként, pályakezdőként biztos nem. Meg hát 1 hónapos átlag elhelyezkedés, az nem semmi :smiley:

Az adatok másik fele pedig egyszerűen teljes mértékben irreleváns.
Mindenen túl, 2017 a legfrissebb adat, az se most volt már.

1 Like

Én Pesten kezdtem az Óbudai E.-n Bánki karon, most a GAMF-on vagyok Mechatronikán.
Ez a, ha ide jártál vagy oda akkor ennyit vagy annyit keresel meg stb… egy nagy bullshit.
Jobb egyetem? mitől jobb? mert nehezebb?? mitől nehezebb? Többet kérnek számon vagy csak tré a tanár és megy a szívatás?
A Bánki messze nagyobbnak gondolták magukat és a sulit a tanárok mint a BME… csak mert számonkértek olyan dolgokat is amit le se adtak, vagy mert nem úgy ábrázoltál valamit jelleghelyesen ahogy ő éppen akarta, ha meg megmutattad neki a könyvet vagy az előadás anyagot akkor azt mondta hogy akkor se jó ha abban úgy van… és akkor ugye abban mérünk egy egyetemet hogy milyen nehéz elvégezni? :smiley:
Tudok én olyat aki 5-ös BMS-s diplomával keres minimálbért a szakterületén, meg olyat is aki nettó 400 körül egy GAMF-os 2-es diplomával.
Szóval nem az számít hol tanultál, hanem azt hogy a tényleges hasznos tudásod megvan-e, ahhoz meg az kell hogy pluszban beletegyél.
Egyébként a GAMF-al nem jársz rosszul, ugyan infó területről nem ismerem az összes tanárt, átfedésben azért tanítanak sokan mást is, szerintem 90% ban mind korrekt, vannak szigorúbbak meg kukacoskodók, egy két ilyen atyavilág ez minek tanít is akad, bár ebből hála égnek egyre kevesebb.
Pesten szinte minden órán közölték hogy a fele úgyis megbukik, ha kérdeztél akkor hülye voltál…
Itt én ilyet egyáltalán nem tapasztaltam.
Persze azóta a Bánkin is volt változás a jó irányba, még ha annak a kárán is hogy sokan otthagyták vagy csak belebuktak.
Én azt mondanám a kinézett egyetemeken keress ismerőst és kérdezd meg milyen az adott szak ott milyenek a tanárok, lehetőleg több embert keress, mert ha kifogsz egy olyat aki csak ellébecol az nem feltétlen ad releváns infót.

1 Like

@Anttarax Abban teljesen igazat adok, hogy az átlagbér adatok magát a sávot és a szórást nem mutatják meg. Az adatok 2019 évre vonatkozó béradatok, és a mérnökinformatika esetében 521e a havi bruttó, azok esetében akik 2017/18-ban végeztek, azaz kb 1,5-2 éves munkatapasztalattal bírnak. Ha neked végzettség nélkül összejött 900 bruttó másfél-két évvel a munkaerőpiacra lépés után, az csak az mutatja, hogy szakmailag jól képzett és értékes munkaerő vagy.

Az elhelyezkedési idő a képzésen való végzés és az első munkabér között eltelt idő, ehhez nem kell semmilyen munkanélküli regisztráció. Bér mellett azért van számos adat, pl. intézményenként is látható a területi megoszlás megyénként, hogy ne csak a bér befolyásoljon. A vidéki diploma értéke nem kisebb, mint a budapesti. Pl. ha megnézed 2017/18-ban pl. OE végzettek esetében 540e bruttó, döntően budapesti vagy Pest megyei tartózkodással, míg pl. NJE végzettek esetében 456e bruttó, maradva döntően Bács-Kiskun megyében. Megélhetési költség nem lesz azonos.

Az előbbiekben kifejtettem, hogy nem az 521-es mérnökinformatikára gondoltam. Elhelyezkedési idő és első munkabér között 1 hónapos átlag. Na ne már, hagyjuk már. Lehet én voltam nagyon béna, de 1 hónap akkor is durva nekem. Egyébként Magyarországon átlag 9 hónap az elhelyezkedési idő. Nekem is 6 hónap volt, szóval 1 hónapos átlag nekem nagyon sánta, de mondom biztos én voltam nagyon béna :smiley: