TheVR Fórum

Egyetemi kutatás/kérdőÍv

Sziasztok!
Egy egyetemi kutatást szolgáló kérdőívet szeretnék veletek megosztani, illetve megkérni, hogy töltsétek ki.
A kutatás célja a videojátékos közösségben megjelenő társas előítéletek és értékek feltérképezése.
A kutatás egy anonim online kérdőívből áll. Illetve a megadott személyes adat(ok) (e-mail cím) teljesen diszkréten vannak kezelve.
Kitöltési feltétel: 18+ vagy, illetve szoktál játszani.
Ha valaki telefonról tölti ki, javaslom, hogy forgassa el a telefonját, mivel úgy látszik csak az egész kérdőív.


Plusz információ: Nem én csináltam a tesztet, én nem veszek részt a kutatásban, a félreértések elkerülése végett.
Köszönöm előre is mindenkinek aki kitölti! :slight_smile:

1 Like

Ekkora emeletes baromságok vannak ebbe… elkezdtem kitölteni de inkább hagytam a picsába…

1 Like

Nem csináltam még ilyet, de én is félbehagytam. Nem feltétlenül azért, mert szándékosan szélsőségesek a meghatározások, hanem mert mindegyik általánosít. Ismerek mindenféle nőt és férfit is. Egy-egy konkrét személyre ki tudom tölteni, de egyik meghatározás sem igaz általánosan mindenkire, akit ismerek. Ha meg átlagolom a tulajdonságaikat, akkor minden kérdésre semleges választ adnék. Nem igazán értem mire akarsz jutni ezzel a kérdőívvel. Pl. hogy az idősebb, többet játszó férfiak gyűlölik a nőket?

1 Like

Egy 5-ös skálán jelölheted a saját véleményedet, ha szerinted az állítás fatális baromság, akkor nem egyértelmű mit kell bejelölni? (Segítek, 0=Egyáltalán nem értek egyet)

1 Like

Hasonló választ tudok adni erre is, lásd feljebb.

Akkor félrevezető. Számomra az “egyáltalán nem értek egyet” azt jelenti, hogy az állítás tartalmával nem értek egyet: pl. “minden férfi mellé kell egy nő, akit imádhat” -> “egy férfinek sincs szüksége nőre, akit imádhat”. Holott, az általánosítással nem értek egyet, vagyis, véleményem szerint, van ilyen férfi is és olyan is. De nem adhatok a 0-tól eltérő választ, mert nem azt gondolom, hogy minden férfinek kicsit kell is, meg nem is.

Ezek alapján hogy különböztetsz meg két véleményt? Kitölti a világ legpíszíbb embere, aki szerint nem létezik egyik állításban sem szereplő személy. Kitöltöm én is, aki szerint az állítás “fatális baromság”. Te pedig kapsz két teljesen megegyező eredményt.

1 Like

És egyáltalán mit kell ebbe az egészbe belekeverni a feminizmust? Vannak olyan kérdések amik egyszerűen “WTF?”

2 Likes

Én csinálom a kutatást. A feminizmushoz nem kéne köze lennie, mert a társas előítéleteket vizsgálja a kérdőív. Az, hogy ki mire asszociál és, hogy sok esetben a feminizmushoz kötik az emberek ezt az más kérdés. Leírnád nekem, hogy melyik kérdés volt zavaró bármilyen okból? Mert másoknak is voltak és kíváncsi vagyok melyik teszt részből. Általában a kérdéseket nem hasraütés szerűen szoktuk oda írni, hanem vannak kész, ellenőrzött, szakmailag elfogadott tesztek, az itt szereplőből 2 kb 25 éves.Sokszor provokatívak, nyakatekertek, hogy az adott dologra rá tudjanak kérdezni, de ez nem a kitöltők ellen irányul.

1 Like

Kitöltöttem.
De volt pár kérdés amikre nem tudtam pontos választ adni, így azokat “középre” pontoztam.
Persze van amit amúgy is így tettem volna…:wink:

1 Like

Én is elkezdtem kitölteni de ez a kérdőív botrány így félbe is hagytam.

2 Likes

Na szóval kezdjük… Először is a kérdőív így kezdődik:

“A kutatás célja a videojátékos közösségben megjelenő társas előítéletek és értékek feltérképezése.”

Evvel nincs… Csak későbbi visszautalás céljából illesztem be ide… De nézzük is tovább.

1

Ennek a referenciamodellnek semmi értelme…túl átfedő az 1-2 és a 3 év között szinte semmi távlati érzés… inkább egy 1-5 vagy 5-10 és TÖBB mint 10 év lenne értelmes…

Megint egy lista amiről kimaradt az EGYETLEN olyan stílus aminek a leg meghatározóbb társadalmi szerepet nyilvánítottak a játékok világában… AZ MMO. Ugyebár régebben (de még most is) nem egyszer lehetett hallani emberekről akik egy MMO-n keresztül ismerkedtek meg és később házasság lett belőlle. DE persze nem mintha az eredeti fentebb említett kijelentés szerint épp a " videojátékos közösségben megjelenő társas előítéletek és értékek feltérképezése" lenne a cél.

Nah és most lássuk ami teljesen bullshit és amivel a tényleges baj van:

 1. Nem számít mennyire kiváló egy férfi, nem lehet teljes ember egy nő szerelme nélkül.” - EZ MÉGIS HOGY A F**ZBA JÖN IDE?

 2. “Sok nő a nemi egyenlőség jegyében olyan előjogokat szeretne, amelyek előnyben részesítik őket a férfiakkal szemben.” - ENNEK MI A KÖZE MEGINT A VIDEÓJÁTÉKOKHOZ? Ha valahol akkor ebben soha egyszer nem éreztem megkülönböztetést nemek között… minek ráeröltetni még erre is? Meg amúgy is WTF man?

 3. “Katasztrófa esetén a nőket nem feltétlenül kell a férfiak előtt menteni.” - Most komolyan MI AZ ISTEN BAJOD VAN?

 4. “Az életben gyakran anélkül vagyunk igazán boldogok, hogy romantikus kapcsolatban lennénk a másik nem egyik tagjával.” - Ez meg NAGGYON nem PC…mivan szegény homikkal? Ők nem kíváncsiak a másik nemre… (Sőt őszintén inkább énis mindíg a másik IGENT kerestem…HAHA)

 5. “A feministák nem arra törekszenek, hogy a nők nagyobb hatalommal rendelkezenek, mint a férfiak.” - Mi a csillagvirágos kik*rt jószagu száncsengőnek kell a feministákat belerángatni ebbe?

 6. Sok nő tisztább lelkületű, mint néhány férfi.” - Wut? I mean értem a kérdes…csak WUT???

 7. “A nők arra törekednek, hogy hatalmat szerezzenek a férfiak feletti ellenőrzés megszerzésével.” - ŐŐŐŐŐŐ … ŐŐŐŐŐŐ … “videojátékos közösségben megjelenő társas előítéletek és értékek feltérképezése” … ŐŐŐ … ŐŐŐ …

 8. “Minden férfinak kell egy nő, akit imádhat.” - Nemszeretem magam ismételni de: ŐŐŐŐŐŐ … ŐŐŐŐŐŐ … “videojátékos közösségben megjelenő társas előítéletek és értékek feltérképezése” … ŐŐŐ … ŐŐŐ …

 9. “A férfiak nők nélkül is ki tudnak teljesedni.” - Megint ez most…WTF?

 10. “A nők eltúlozzák a munkahelyi problémákat.” - Ahogy a férfiak is…de most miért kell ezért szegény nőket külön kiemelni?

 11. “Ha egy nő egyszer rávesz egy férfit, hogy elkötelezze magát mellette, a nő megpróbálja őt rövid pórázon tartani.” - Ez inkább jótanács…NAH AZ ILYEN PICSÁKAT DOBJÁTOK AZONNAL!

 12. “Egy rendes nőt a férfi bálványoz.” - Mi a fz? Úgyértem MI A FZ? Normális aki egyáltalán leír egy ilyen kérdést?

 13. “A nők a férfiakhoz képest általában magasabb erkölcsi érzékenységgel rendelkeznek.” - Ebbe nincs is mit belekötni. Nézd csak meg a csomó tini srácot aki félmesztelenül Streamelget a nézők bevonzása végett…undorító… Még a csomó félmesztelen Instagram pasit… (jah…hoppá…) DEH amúgy ezis odavissza működik. Viszont egy ilyen kérdés…pffffff…

 14. “A férfiaknak hajlandóknak kell lenni, hogy feláldozzák saját jólétüket annak érdekében, hogy anyagilag támogassák a nőket az életükben.” - Ecsém te nemvagy teljesen 100 az már fix. Egy ilyen kérdést feltenni is szégyen tökmindegy, hogy kutatás vagy nem kutatás. Aki ezzel egyetért az meg egyenesen elmeroggyant.

 15. “A feministák teljesen ésszerű követelményeket támasztanak a férfiakkal szemben.” - Pont ahogyan a Nácik is teljesen ésszerű követelményeket támasztottak a zsidókkal szemben.

 16. “A nőknek a férfiakhoz képest kifinomultabb kultúrájuk van és ízlésük.” - Ezen hú de sok langyi divattervező és belsőépítész felhúzná magát… De megintcsak oda térünk vissza, hogy miért is kell különbségeket állítani egy ilyen témában? Ez inkább taníttatás és érdeklődési kör fűggő mint bármilyen biológiai eltérés függő. Inkább eröltetett mint logikus.

Nah szóval összegzésként EZT CSAK SZEMEZGETTEM de nagy problémák vannak ott fejben ahol ezek a kérdések ilyen formában megszületnek…

17 Likes

@Xeno hasonló reakcióim voltak nekem is ezért kedves édesanyámnak felolvastam ezeket a kérdéseket aki hasonló módon reagált. Ebből azt tudtam leszűrni hogy valószínűleg nem én vagyok a hülye :smiley:

3 Likes

De attól még te vagy a hülye. :smiley: (Bocs magaslabda)

@Xeno -nak plusz pont, így kommentelve legalább viccesa kérdőív ha már az első “ Nem számít mennyire kiváló egy férfi, nem lehet teljes ember egy nő szerelme nélkül. ” kérdés után még a böngéssző cache-t is töröltem. :rofl:

5 Likes

hülye az aki nem normális :smiley:
ez a

kérdés utána még a google chrome kezéből is kiesett a pörkölt és vissza adta mind a 8 giga ramomat amit megzabált xddd

5 Likes

Olyat lehet, hogy @Xeno kommentjét 10-szer szívezem?:rofl: Nem? Mér’ nem? Lehessen!

5 Likes

@Xeno elsőnek köszi, h ilyen részletesen kifejtetted, másodiknak jól írsz. :slight_smile: Az alap adatoknál a ki hány éve játszik, az tényleg rosszul van megfogalmazva,az adatoknál már egyből láttam, hogy nagyobb időtartam kellett volna. A kérdéseknél látom, hogy sokszor felmerült, hogy ez mégis, hogy jön ide a témához. :smiley: Most már van annyi kitöltőm, hogy elmondhatom a kérdőív 3 tesztből állt. Az első, amiből szemezgettél az egy jó és rosszindulatú szexizmust mérő skála sor. Ez bárkivel kitölthető, nincs köze a videojátékokhoz, de a kutatás témájához igen. A második az egy saját teszt, ami próbált kicsit a multiplayer játékokra rámenni és megszűrni, hogy akárki ne tudja kitölteni. Ezért érdekelt, hogy melyik kérdéssel voltak problémák, mert szakmai szempontból az a gyenge láncszem, amit én csináltam. A harmadik pedig egy empátiát mérő tesztsor. Az első és utolsó teszt ezek alapján kötött, én abba a kis alapszakos tudásommal semmit nem változtathatok, így az általad összes kiemeltet sem változtathatom. A 4. kérdésnél nekem is előjött, h nem pc a melegekkel szemben, de nem pc-séget mér ez a teszt (ahogyan a nemednél is csak férfi és női válasz lehetett), ráadásul 1994-es a teszt, akkor még máshogy álltak a melegekhez. Hogy miért nincs újabb teszt? Ez még viszonylag újnak számít azok közül, amik már vannak olyan stabilak mérési szempontból, hogy tananyagok legyenek. Igen, ez a teszt az összes általad kiemelt kérdésével együtt tananyag Európa számos országában. A másik, hogy hogy jönnek akkor ez az egész a videojátékhoz és a játékosokhoz? Úgy, hogy ez a kutatás más külfödi, pontosabban francia kutatás kicsinyített változata csak nem 17 000 francia tinire, hanem 100-150 magyarnál kitöltetve. Ugye azért, mert én csak kis hal vagyok a vízben és ez csak egy alapszakos műhelymunka. Számos külföldi kutatás foglalkozott ezzel a témával én csak hazai kitöltőkkel felvettem. Ezeket a teszteket már több 10 000-ren kitöltötték, stabilan kimutatható, hogy mit mérnek és, hogy a kérdőívem első és utolsó tesztjének eredményei milyen módon függnek össze. A válaszoknál nem meg kell feleni egy sémának, hanem azt kell bejelölni, ami a véleményünk. Nekem mindegy, hogy mi a vélemény, az egyéni és az összeredmények is mindegy, hogy milyen irányba mutatnak. Az adatnál az a lényeg, hogy ne találomra töltögesse ki valaki, mert azt a satiksztikai program úgyis kiszűri és azt ki kell venni. Bármi lesz a kitöltött kérdőívek eredménye azt szépen kielemzem a tanultak alapján a statisztikai programmal és azt írom bele a dolgozatomba.

1 Like

Viszont a legtöbb ember birka és a válaszaik sokkal inkább az adott társadalmi normákat mutatják mintsem egyéni jellemzőket…evvel minden statisztikus egyetért világszerte…szóval eleve kamu az összes ilyen munka.

Ez a kérdőív ebben a formában meg akkoris botrány és szégyeltem volna kiadni a kezemből ilyen kérdésekkel legyen az akár a végleges diplomaanyagom kárára is…egyszerűen van amit az ember nem tesz… EZ NAGYON GÁZ… NAGYON…

A nemekre vonatkozó részel meg egyáltalán nincs gond mivel 2 (kettő) biológiai nem van és aki mást állít az kösse fel magát lehetőleg minnél hamarabb.

3 Likes

Ilyet sem csináltam még, de a felénél abbahagytam a kitöltést. Ez a kérdőív szánalom.

1 Like

@Xeno Na látod, megfogtad a lényeget. Ezek mind a te véleményeid a te érzéseiddel, tudásoddal, tapasztalatoddal stb. A pszichológia pont erre kiváncsi csak valamilyen rendezett formában. Lehet botrányos egy hétköznapi embernek, de azért én nem merném ilyen szinten vitatni egy számomra tök idegen szakma képzett szakembereit és annak szakmai munkáit (itt azokról a professzorokról beszélek, akik a teszteket csinálták). Ezek az emerek éveket töltöttek, hogy megválogassák a különféle faktorokat, a kérdéseket és azon belül a szavakat is. Hatalmas jelentősége van 1 kérdés hozzá írásának és akár kihúzásának is egy ilyen teszt mérési eredményénél. Sőt a fordítás is el tud húzódni 1 évre is, hogy megtalálják magyarul azokat a szavakat, amik ugyan azt mérik, mint angolul. A célom az volt, hogy leírjam (mert mások is látják ezt) nem a kérdések szakmaiatlanok, rosszak, hanem az emberek egy része olyan helyzeteket élt meg, hogy még egy ilyen ártalmatlan hatáskorű teszten is vérig sértődik és magára veszi, fenyegetve érzi magát (most nem rád gondolok itt). És pont ez az, amit egy pszichológiai kérdőívben sem szeretnénk, hogy valaki rosszul érezze magát. Ezért sem kötelező senkinek se a kitöltés, mert bár ez érzelmileg egy felfokozottabb kérdőív vannak ettől sokkal inkább embert próbálóak, amik még inkább elindítanak egy bizonyos önreflexiót, amikre esetleg az adott személynek nem, hogy nem volt szüksége, de még nem is készült fel annak feltárására.
Ui.:A kitöltőknél mindig számításba vesszük, hogy főként fehér, középosztálybeli, magyar kitöltőbázisról van szó pont a társadalmi normák miatt és ezért szokták ugyanazokat a teszeket más kontinensen, népcsoportnál, korosztályban megcsinálni, hogy ezek a különbségek kibukjanak.

2 Likes