Egyetemre laptop

Sziasztok olyan kérdéssel fordulnék a fórumon lévő csapathoz, hogy jövőre mennék egyetemre azon belül is mérnökinformatikus szakra, majd szakosodni hálózat biztonsági és üzemeltetés, és nem tudom milyen laptopot lenne érdemes beszerezni? Akinek van ebben tapasztalat annak a segítségét/véleményét nagyon várom! Erre a kettőre gondoltam, de ha van ez alatti olcsóbb is azokat is várom! Nem a játszás lenne a fontos! Előre is köszönöm a segítségeteket :heart:

A 17 col-t elfelejteném. Fölöslegesen nagy.

Ha macet szeretnél és m2-est akkor az 512-est vegyed mert a 256-osba egy hulladék ssd van.

Hát olyan 10-12 éve még c# meg Visual studio meg windows asztali alkalmazások volt mérnök infón. Hálózat biztonság meg építés pedig masszív Linux.

Mint fejlesztő én macet ajánlanék, akár M1-es macbook pro-t is ha még találsz jó áron. Annyival nem jobb az m2 mint amennyivel drágább.

2 kedvelés

Mondjuk egy ilyen?

Ez se rossz.

Én akkor már rámennék az egyel nagyobbra:

Igazából mindegy hogy a két gép közül melyiket választod bőven megleszel vele az egyetemi éveid alatt meg még utánna is.

2 kedvelés

Nem feltétlen kell átesni a ló túloldalára, több barátom csinálta végig a programtervezőt olcsó (200-250k alatti) gépekkel.
Jellemzően órára nem is feltétlen kell, nyilván viheted ha akarod, de minden gyakorlaton kell biztosítani gépet, amin tudod csinálni a gyakorlati feladatokat. Én pl lusta voltam mindig hurcolni a laptopot meg figyelni mindig hogy fel legyen töltve és inkább azt csináltam egy idő után, hogy remote desktop-pal bejelentkeztem az egyetemi gépről.

GPU-ból jobb ha nVidia van, ha esetleg lesz olyan órád, ahol van szó CUDA-ról, akkor ki is tudod próbálni. RAM legyen meg egy közepes CPU. Ha nem akarsz dual boot-tal küszködni, akkor a virtuális gép/ek miatt legalább 16 GB RAM kell, 32-vel meg nyilván kényelmesebb minden.

Szóval, ha CSAK erre kell, akkor nem kell szerintem olyan nagyon overkill gép, pl egy i5 / ryzen 5 + 3050 Legion valahol 3-400k között. Persze ha másra is akarod használni, vagy hosszabb távra akkor már más a helyzet.

Akár azt is csinálhatod, hogy ha elkezdődik a félév, akkor csoporttársaktól, felsőbbévesektől megkérdezed, hogy kb ki-milyen konfiggal van felszerelve, felsőbbéveseknek milyen tapasztalata van az órákkal, kellhet-e erősebb vas stb. Az első 1-2 hétben úgy se nagyon van semmi érdekes az órákon :smiley: