Egységes telefon töltők


1 Like

Hol a poén?
Ez a politikusok részéről inkább szánalmas mint vicces.
Törvényi megnevezése: A szabad piac külső befolyásolása.

1 Like

Mondjuk a környezetnek elviekben nem tenne rosszat…

1 Like

szerintem se lenne rossz ha minden telefont ugyanolyan töltővel lehetne tölteni, nem lenne gond, ha valaki egy nyaraláson otthon hagyja vagy a munkahelyen, hogy “van töltöd? áh az nekem sajnos nem jó”

5 Likes

Én teljesen egyet értek vele. Először is még vannak gyártók, akik az olcsóbb modellekbe a teljesen elavult micro USB-t teszik. Másrészről az Apple is egy ideje az USB C felé tendál. Véleményem szerint a 11 Proból is azért hagyták ki, hogy a dizájnváltáskor a 12 Proval behozhassák.

Szabad piac befolyásolása ide vagy oda, van, amikor igenis szükség van rá. Már eleve ezt a helyzetet is EU-s szabályozásnak köszönhetjük. A szabványoknak pont az a lényege, hogy ne legyen undorító katyvasz a kismillió gyártó miatt a világon. Bele se merek gondolni mi lenne pl. az ISO nélkül.

1 Like

Szerintem jól van ez így ahogy van, régebb sokkal kegyetlenebb volt a helyzet. De azért át sem kell esni a ló túl oldalára, mint ahogy ez a cikk írja.
A micro usb még mindig ott van a régebbi telefonokon, de legalább az univerzális és telefonon kívül sok máson is ott van, mint mondjuk hangszórókon, BT adaptereken, és más kisebb kütyükön, bár tény ott is inkább a C felé tendálunk, de jó is az így.
Az Apple lightning -ról meg annyit, hogy semmi értelme, egy elavult szabvány, mind adatsebesseg, mind áramerősség, és feszültség tartás szempontjából, hasonlóan, ha nem jobban mint a micro usb. Arról nem beszélve, hogy a világon senki, de senki nem használja és semmi értelme. Dehát ugye apple; nehogy már nehogy már a plebs Samsung meg xiaomi töltővel lehessen tölteni az IPHONET?? Áh, hát akkor értelmét veszíti az egész telefon…
Szóval értitek.
@medvemacko ahogy mondja, a szabványok azért vannak, hogy ne legyen ilyen brutális kavalkád mint régen volt. De én szerény véleményem szerint, ez már túlzás, amit a cikk ír, azért ennyire nem durva a helyzet. És amíg az átlagember 1-2 évente váltogatja a telefonját, nem hinném, hogy a töltő okozta környezeti terhelés lenne az az óriási probléma. (És ezzel csak egyetlen ellenpéldat mondtam, de lehetne számtalant.)

@johnny04 Mondjuk az Apple üzleti modelljét felesleges is ép ész érvek elé vetíteni , ahogy említetted is azért alma mert nem körte mint a többiek. Töltsék úgy az almások az almát ahogy szeretnék engem nem érint úgy se az egész. Annak már viszont nagyon örülnénk ha nem úgy gyártanák le az egyes céges a füleseket a hangszórókat és egyéb eszközöket mint az autógyárak hogy megveszik előre az adott kapcsolót, alkatrészt aztán 20 év múlva is azt építik mert " tesó amikor vettem 3 milliárd darabot belőle akkor 2 fillérre jött ki" az már elvárható lenne :smiley: Egységes csatlakozót a népnek :smiley: Még a villany borotvám is lehetne type-c csatis azt se bánnám :smiley:

4 Likes

Linus elég jól kifejti mi a gond az egésszel:

Röviden:
Hiába a fizikailag egyforma csatlakozó, egy rakás variáció van belőle, és nem feltétlenül tesz jót ezek vegyítése. Van amit simán ki is nyírhat egy “Type-C” töltő, hiába azonos maga a csatlakozó.

Ezen kívül a Type-C jóval drágább is mint a normál USB, ezért is spórolják le a mai napig rengeteg PC gépházról is.

Én egyébként örülnék neki, az egyetlen ok amiért nem iPhone-t vettem, hogy nem Type-C a töltője.

Ez nem egészen így működik, kivéve ha nem szabvány vezérlés vagy huzalozást használ az egyik végén és olyan feszültség kerül valamiért bizonyos pinekre amik egyébként oda nem valóak. De akkor már igazából egy eleve zárlatos vagy hibás készüléket dugsz össze vagy olyan helyen van egy Type C csatlakozó ahol annak semmi keresnivalója.

Mikor bedugsz egy telefont egy normális töltőbe teszem azt, ott is van egy “kézfogás” a töltő és a telefon belső töltő elektronikája között. Tehát ha telefon nem tud teszem azt QuickCharge X.0-át, akkor fallbackkel a töltő elektronika addig amit a töltőfej tud. A kábel minőséget már nem is említem, mert ott is lehetnek szűk keresztmetszetek ha új fajta gyorstöltésről van szó.

2 Likes

A maid drágább töltőfejek adaptív töltést használnak, így elvileg nem lehet velük eszközt megsütni.
Az 1-2 ezer forintos töltők viszont zsákbamacskának számítanak.

1 Like

What? A töltést a készülék szabályozza, az monitorozza az akkut, nem a töltő.

2 Likes

Igazad van. Utána olvastam és tényleg szabályozza a töltést a telefon.

Mégis csak jól emlékeztem, hogy az adaptiv töltők is vezérlik a töltést.

gyorstöltés