Elektromos fűtés, kis helyen

Sziasztok👋
Olyan ügyben kellet a véleményetek, hogy építek egy kis műhelyt, kb 14 m2, 30 cm tégla fal, körben 5cm hőszigetelés, padlás is szigetelve.
Nah most, a háztól vezetem ki az áramot, elektromos fütést szeretnék csinálni, de nincs tapasztalatom ilyen panelekkel. Ha valaki használ hasonlót, le tudná írni milyen típusú , mik a tapasztalatok fogyasztásban, hatékonyságban?
Továbbá, házon 16 amperes kismegszakító van, nah, most arra én rákötok egy ilyen fűtést, plusz a műhelyt,( nem nagy gépeket), az nem e terheli le nagyon a hálózatot a házban? Hogyan tudom ezt kiszámolni?

Infrapanel lehet jó megoldás az esetedben. Normál hálózatról működik, persze megjelenik a fogyasztáson, de elég hatékonyak vannak már. Jelentősen agyobb fodrászat fűtését oldottuk meg 3 darabbal, neked elég lehet 2.

A gépketől függ és a lakáson belüli terheléstől, hogy elég-e a 16 amper, de ha nem nagyok elméletileg működnie kell.

1 Like

Mint minden fűtésnél számít a környezet. Szigetelt falak, szigetelt tető és ablakok mellett szerintem elég jó áron ki lehet hozni az elektromos fűtést.
Több lehetőséged van, érdemes mindnek utána olvasni. Fontos a bekerülési költsége és utána az üzemeltetési is. Aminek mindenképp járj utána: infrapanel, klíma, fűtőpanel.

De, hogy a kérdésedre is válaszoljak nálunk ~80m2 egy légterű műhely (tégla, új nyílászárók, tető szigetelt, falak nagyrészt szigeteltek) 3db 2000w-os nobo elektromos fűtőpanellel szereltük.Nincs folyamatos fűtés, de átlagosan tavaly egy hónapban 15 napot fűtőttünk velük. Kicsit túl van méretezve azért, hogy ha nem volt fűtve, és használni kell a műhelyt akkor 1 óra alatt kellemes 20 fokot produkálnak a panelek.
Általában 2 panel ment folyamatosan éjjel 15, nappal 18-20 fok között tartva a hőmérsékletet. Az elején nagyjából napi 1200 - 1500 Ft közé lehetett számolni vele. Mi azt számoltuk, hogyha folyamatosan van fűtve 18-20 fokra, akkor átlagosan 6-8 órát megy egy fűtőpanel.

Ezt a költséget lehet csökkenteni: Van az úgynevezett H tarifa. Bár ehhez külön villanyórát kell szereltetni (nem tudom mennyibe kerül), de ha erre az órára van kötve a fűtésed, akkor kb a fele a rendes áramhoz képest az ára.
Mi trükköztünk és rákötöttük a vezérelt áramra (éjszakai), így le tudtuk faragni a költséget olyan napi 800 Ft köré. Igazából erre a vízmelegítőket szokták kötni, de minden áramszolgáltató máshogy kezeli / szabályozza mit lehet rákötni és mit nem. A H tarifa a legbiztosabb, mert azt erre találták ki.

A 16 amper kicsit karcsú, de mondjuk attól függ, hogy milyen eszközök mennek egy időben. Ha egy 1kw-os fűtőpanelt teszel fel, akkor az kb 4-5 ampert vehet fel. A maradék 11 elég lehet tv-nek, hűtőnek, világításoknak, talán még egy mikrónak, de mosni, hajat szárítani, vagy egy Elek Zoli féle sencor főzőlapot én már nem erőltetnék :smiley:

2 Likes

Első kérdés 1 fázis vagy 3 fázis tartozik a házhoz?
Magyar villamosenergia törvényben benne van hogy minden állampolgárnak joga van 1x32 A-hez :smiley: 16Ax230V=3680 watt szóval az nem túl izmos, felszerelsz 1000 W-os panelt akkor máris 2680 W marad. @z3rox kolléga megmondta megoldást H tarifa a nyerő de ahhoz tényleg külön villanyóra kell legalábbis ELMŰ-nél .
Ha felsorolod, a gépeket teljesítményük szerint akkor hamar kijön az eredmény :slight_smile:

1 Like

A fent említett energetikai szakdolgokba nem megyek bele, én csak egy személyes tapasztalatot tudok mondani. Ez lesz a harmadik telünk, hogy az egész házban elektromos fűtésre cseréltük a vízkeringetéses radiátorainkat. Mi a norvég Nobø márka mellett döntöttünk anno, tökéletesen bevált. 200+ négyzetmétert fűtünk vele, így mi elég sok ampert vettünk az alapból nem kevéshez. (sok mást magas fogyasztónk is van) kérdezték is anno, hogy fűrészüzem van a kertben vagy hasonlo? :smiley:

Lényeg a lényeg, ezt a márkát ajánlom, menj be egy üzletükbe az országban bárhol, informálódj!

U.i: Sokan ezt hozzák fel mindig, ha mesélek nekik az elektromos fűtésről, a válasz pedig: nem, nem drágább árammal fűteni, kb 15% -kal olcsóbb a mi esetünkben.

1 Like

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat utána számolok a dolgoknak, megnézem a márkákat is. Örülük hogy csak pozitívan nyilatkoztatok róla.
köszi mégegyszer