Előre telepített laptop újratelepítése

Sziasztok!
Van egy laptopom, amit még januárban vásároltam. Egy Dell Inspiron 5402-ről van szó.
A laptopon Windows 11-el érkezett. Elsőnek húztam a számít, mert tudtam, hogy valami katasztrófa még a win11, de valahogy megbékéltem vele, viszont mostanság egyszerűen csak nem indulnak el a programok, hibás útvonalakat ír stb. Van a laptopon egy beépített Dell Recovery program amivel ad lehetőséget a laptop úrjatelepítésére, ahol tudok választani Win11 és Win10 között, ami nagy örömre adna okot, de hiába választom a Win10-et, egy ilyen hibrid keverék települ (Win10 tálca, de minden más 11-es, tehát háttér, lekerekített ablakok stb). Tehát kezdem megunni és azon gondolkodtam, hogy teszek rá egy win10-et én a saját telepítő pendrive-ommal… Ezzel kapcsolatban több kérdés is felvetült bennem.
Mivel már próbáltam és nem engedte, ezért tudom, hogy egy ilyen megoldással meg kell varázsolni a telepítőt, hogy lássa a Windows telepítő a meghajtókat: [Notebook] Troubleshooting - How to fix the problem that cannot find drives when installing Windows 11/10 | Official Support | ASUS Global
Ezzel még nem is lesz gond. Viszont nem tudom, hogy jár-e ez nekem bármilyen kockázattal, tehát garancia elvesztést, billentyűzet háttérvilágítás megbolondulhat vagy bármi? Azt gondolom, hogy az aktiválást nekem kell majd megoldani, de azt meg tudom oldani, az nem gond. Még a Dell-es programokat is vissza tudom elvileg telepíteni a weboldalukról elvileg (My Dell, Dell Update), mert ezek tényleg hasznosak, hogy tudom állítani a cpu hűtő sebességét meg energiafogyasztást stb. Gondolom a Dell Recovery el fog veszni amivel vissza tudom állítani gyárira a gépet (bár őszintén nem fog hiányozni ez a win11 :D)
Ezenkívül pedig ha bármi jó tanácsotok vagy figyelmeztetésetek lenne, akkor azt szívesen várom, hiszen ezért is írtam ide :).
Köszönöm ismét a segítségeteket!!

Helló! Bár nem Dell hanem Asus laptopom van én is nem rég telepítettem újra a gépet. Sok windows telepítésen túl vagyok már mióta az eszemet tudom, de laptop-ot most előszőr csináltam. Igen a telepítő először a tárhelyeket sem látja. A windows ilyen lesz amíg nem varázsolsz rá internetet, Nem fog semmit felismerni…(igen a laptopban lévő hálózati kártyát sem fogja magától felismerni). Ezért ajánlom telepítés előtt minden, de legalább a háló kártyának az illesztőprogramját szedd le a megfelelő helyről és tedd fel a peddrive-ra. Ha az fent van és már kap netet a gép onnantól szépen össze szedi magának majd az illesztőprogramokat a windows. Aktiválni nem kell a windows-t gondolom mondanom se kell hogy nem tört windows-t telepíts rá hanem eredeti microsoftos telepítő kulcsot használj. Az oem kulcs ott van az alaplapban automatice aktiválva lesz a rendszer.

A Garancia miatt nem kell aggódni, bár ebben nem tudok biztosat állítani de szerintem garancia terén sz*rnak ők rá milyen OP rendszert használsz. Az egyéb dolgok mint ahogy írtad a billentyűzet háttérvilágítása, ezek meg gép függőek, az enyém pld ugyan úgy ment mint ahogy újra telepítés előtt még be lett állítva. De ha el is száll a beállított config akkor is ha végeztél az újra telepítéssel és újra fent van a progi amivel be kell állítani akkor már meg is lesz oldva a probléma. :slight_smile:

Az a program amivel vissza tudom telepíteni a Windows 11-et az a Dell Recovery. De ha rakok rá egy saját telepítésű windowst akkor gondolom ez veszik el vele együtt és nem tudom vissza csinálni vagy csak letölteni a programot mert ez rajta van az ssd-n mint gyári visszaállítás. Ha formázom akkor veszik el vele ez is, szóval ezaz. Nincs visszaút. Illetve nincs rajta ethernet port csak wifi.

nem, valószínű hogy az a program bukta. Ha a jövőben mégis vissza akarod rakni a 11-et azt a windows-al is meg teheted majd, főleg hogy úgy tukmálja az emberre mintha muszáj volna.

Szerk: A wifi-hez is kell illesztőprogram.

Jó tanács: minden előre telepített Windows a sok hulladék gyári programmal egy dologra jó: hogy azonnal legyaluld egy tiszta telepítéssel. A drivereket felteszi a Wondows magától, minden normálisan fog működni. Én nem szívatnám magam semmilyen Dell programmal, de ha mazohista vagy, akkor ahogy jól esik. Viszont mire kéne a Dell recovery? Ne akard vissza a gyári hulladék oprendszert, ez már Stockholm-szindróma.

Kevés laptopnál kell mókolni, hogy lássa a telepítő a háttértárakat, ez nem törvényszerű. Ha mégis, látom megtaláltad a megoldást. Telepítőt a Media Creation Toollal készíts. Telepítsenél töröld a meglévő köteteket és formázd őket. Hozz létre újat, amivel automatikusan létrejön még a Windowsnak szükséges többi kötetet is. Ha szükséged van több particióra, akkor aszerint csináld.

Garanciát ezzel nem veszítesz.

4 kedvelés

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.