Első gamer pc-m, ~100 000 Ft

hát igen, az a set úgy van összebarmolva sajnos. egyébként a 6600k nem rossz proci, a 1050Ti is jobb mint a vega, de hogy értelmes összeállítás legyen belőle, kellene hozzá új táp, +8GB ram, és dobni kellene az alaplapot is (legalábbis ha az illető kiakarja használni a K-s processzor erejét), szóval vehetsz közel új gépet, és azért 100.000 ft mégiscsak 100.000 ft ahhoz, hogy kidobd olyan gépre amire még utána bőven költeni kellene. @suchmat3 érdemes hosszasabban keresni, időt szánni rá, mert lehet találni egyébként jó összeállításokat is, ahol inkább gépkecsere vagy kihasználatlanság miatt válnak meg tőle, nem pedig konkrét pénzkeresési szándékkal ollóznak össze mindenféle limlomot.

3 Likes

egyébként kereshetsz olyan gépeket is, melyeket olcsón megkapod mert kivették a videókártyát belőle külön, eladásra. sokan csinálták ezt idén, és külön nézhetsz hozzá régebbi videókarit, pl 780ti-t, ha esetleg megfogsz egyet jó áron. teljesítményben simán hozza a 1050ti-t, és lehetséges hogy olcsóbban találsz egyet.

nézd meg a videót:

3 Likes

Köszönöm a segítségeket, igen, ezzel még várni fogok, és figyelek, hogy esetleg valami jó gépet közzétesznek-e. No, meg még gyűjtök is.

Még egy kérdés, ezt a h-s, k-s, b-s, meg z-s alaplapot, procit még nem igazán értem. Hogy működik ez pontosan?

Az " Asus Prime H310M-R"-ben az első betűt kell nézni? Ez minden alaplapnál van?

6600k, 8100t – itt a k-t, meg a t-t kell nézni, azt látom, de ez mit jelent? Láttam olyan procit is, amin ilyen betű nincs.

Itt van egy rövid magyarázat az Intel procik suffix-betűjelöléseiről: Az Intel processzorok és jelöléseik, avagy mi mit jelent - Tech2.hu
Tehát a 8100T egy kisebb fogyasztású, egyúttal kisebb teljesítményű variánsa a 8100-nak. A 6600K-nál a K pedig azt jelenti, hogy a gyári alapértékeknél magasabb teljesítményre is képes, ha engedélyezve van az overclock/túlhajtás rá (UEFI/BIOS-ban).

Intel alaplapoknál amennyire emlékszem, H-s a legalapabb felhasználásra való, pl. irodai, a B-sek átlag otthoni/multimédiára, a Z-s alaplapok pedig “performance” alaplapok, csak ezeknél lehet a K-s jelű prociknál engedélyezni a túlhajtást (a H és a B-jelű alaplapoknál nem vagyok biztos).

1 Like

Hmmm…

Tehát

a tápegységnél csak jó márkát szabad szerezni,
A proci, ami min. egy i5-ös, és az alaplap kompatibilitását nézni kell,
az alaplap k-s legyen,
előnyösebb az 8gb+ Ram,
Ssd az kötelező,
Grafikus kártyából nem szabad 2gb-st, ha találok anélküli gépet az is jó, mert akkor meg én igény szerint vehetek bele, kártyát. T-s kártya az gyengébb.

Na, megérte ide eljönni :slight_smile:
Köszönöm!

Ha találok majd valami konkrétat a hetek során, mindenképpen idekérdezek!

“az alaplap k-s legyen” - ezt félreértetted :slight_smile: Nem a lap lehet K-s hanem az intel proci, ami a "zár nélküli"séget takarja, vagyis húzható. Neked nem feltétlenűl kell ilyent nézned nem gondolom, hogy foglalkoznál vele.

“Grafikus kártyából nem szabad 2gb-st, ha találok anélküli gépet az is jó, mert akkor meg én igény szerint vehetek bele, kártyát. T-s kártya az gyengébb.” - ez is érdekes mondat, nincs sok értelme :slight_smile:

Keresési felételek:

  • Alaplap B vagy Z chipset

  • Proci: ryzen 5-ből vagy i5 - í7-ből valamilyen megoldást.

  • GPU is lehet benne ha a keretedbe belefér amit találsz. (intel procikban általábban van integrált kivéve az F betüjeleseket; Ryzen-nél csak a G betüjelesekben van.)

  • Ram legalább 8 de ha több van benne még jobb.

  • Táp nagyon fontos része a csomagban, a Build ajánlóban találsz ajánlott márkákat és tipusokat.

Amit linkeltél használható opció lehet és tehetsz egy próbát az eladóval, hogy táp ssd és hdd nálkül enged-e az árból :slight_smile: Ezekből ugyis érdemes újra beruháznod.

2 Likes

ja, volt néhány félreértés. a processzorból van T-s, ami a gyengébb energiafelvételt jelenti, de nem azt hogy gyengébb a processzor, mert az attól függ mihez viszonyítod. a K-s témát leírta a Zolee felettem, ahogy a Z-s alaplapot is. ha K-s procid van célszerű hozzá Z-s alaplap, egyébként felesleges a K-s proci, de amúgy sem feltétlen szükséges. a videókariban jó ha több memória van mint ha kevesebb (pl 2GB+), de nem az határozza meg hogy mennyire erős vagy jó egy videókari. ott több paraméter van, teszteket érdemes nézni neten, youtube-on.

1 Like

amit még hozzátennék hogy az intel beépített gpu-ra egyelőre ne adj, gaming terén sokkal gyengébb mint a ryzen G-s processzorokba épített. bár most már kezd felzárkozni az intel is, de az csak a legújabb prociknál érezhető. ha integrált gpu-ra pályáznál, akár csak ideiglenesen, akkor mindenképpen ryzen G szériás processzort válassz. nagyjából 1030assal megegyező teljesítménnyel rendelkeznek a vega-k, de azért az elmarad egy 1050Ti teljesítményétől is.

1 Like

Csak hogy ne maradjak ki.

Így van, a gép “alapja”, hogy megfelelő és konstans delejt kapjon minden alkatrész, ezen nem szabad spórólni. (érdemes kérdezni is, pl. tőlünk, mert pl. a Gigabyte nem rég adott ki egy tápszériát ami elfüstöl, figyelni kell, hogy megfelelő csatlakozók legyenek rajta, jó legyen a hatásfoka és még sorolhatnám…)

Felettem leírták a fontos dolgokat, egyet kell szem előtt tartani: AMD vagy Intel. (ugye ez alapján a lap is teljesen más, ahogy írtad Te is)
Példa egy Intel procira:

Intel i5 9600KF

Mi micsoda? Közérthetően, egyszerűen. Első a márka ugye. Az i5 nagyjából a kategóriáját jelzi, esetünkben a “második, komolyabb lépcső”. (i3/i5/i7/i9) 9600KF Itt az első szám (9) a proci generációját jelzi, azaz, hogy mennyire új, a “600” “nagyjából” a teljesítmény szintet, a “K”, hogy tuningolható-e vagy fix órajeles (esetünkben ott a K, tehát “jobb”/“értékesebb” - hogy kell-e az más tészta), az “F” pedig, hogy integrált grafikát képes-e “adni” vagy nem. (azaz, hogy rendelkezik-e a CPU onboard GPU támogatással / van-e integrált videó támogatás a prociban) Esetünkben ott az "F" tehát videokártya nélkül NEM használható a PC. (nem lösz’ kép)

Az AMD megjelölését meghagyom most másnak, picit másabb.

@farkas_zolee @thottee87 IS leírta. B vagy Z. :slight_smile:

Fontos megjegyezni, hogy mindkét esetben, AMD/Intel, nem mindegy, hogy 1x8GB, vagy 2x4GB mondjuk a RAM kiszerelése, mivel csak utóbbi esetben van lehetőségünk dual channel módban működtetni őket, ami jelentős sebességet ad a gépnek. Nem mennék bele mélyen, de a lényeg, hogy jobb, ha olyat keresel ahol “kétszer akármennyi” van.

Ma már igen, viszont itt is kérd ki hozzáértő véleményét. (ha “Kingston A400 240GB” -ot látsz, fuss :smiley: )

Őőő, nagyjából igen, 2GB-osat nem veszünk, fölösleges. Itt két opció van jelenleg: Nvidia és AMD Radeon. A “T” nem szerepel náluk típus megjelölésben, csak " TI " ami az Nvidia kártyáknál látható és az erősebb verziót jelzi.

Nagyon(!!) röviden így foglalnám össze.

(ez csak gyors konyhanyelvi leírás, a pontatlanságot tessenek mellőzi a kollegák :smiley: )

5 Likes

ezt a mondatot javítom, lehet csak elírás, a lényeg hogy ne rosszul ismerje meg aki nem ismeri:
az F a processzorba integrált videóchip hiányát jelöli, az az nem rendelkezik beépített “videókártyával”, így a számítógépbe mindenképpen kell külön videókártyát is tenni/venni.

3 Likes

Tényleg, igazad van, mindig összekeverem, javítom! Köszi! :slight_smile:

Éééééretm :grin:, jó, rendben.
Ezt az oldalt elmentettem a könyvjelzők közé, ide szerintem még sokszor vissza fogok jönni, hogy ezeket átolvassam.

Köszi!

7 Likes

Ha időközben egy moderátor lezárná a témát, de felmerül újabb kérdésed, írj rájuk nyugodtan és újra megnyitják neked.

3 Likes

Szia!

Én csak most regisztráltam a fórumon, szóval nem olvastam el a fentebb lévő kommenteket.
Elmondom a saját tapasztalataimat és véleményemet a dologgal kapcsolatosan. Én 1 éve vásároltam az alábbi konfigot (használtan, persze):
CPU: AMD FX-8320 3.5Ghz (8 mag, 8 szál)
RAM: 16GB DDR3 (4×4) (órajelet most nem tudok mondani, talán 1600MHz)
GPU: AsRock 970 Pro 3
VGA: MSI Radeon RX 580 8GB Gaming-X
SSD: 240GB SSD
HDD: 500 GB
Tápegység azt hiszem 650 vagy 700w volt benne.

Én ezt 140.000Ft-ért vásároltam. Most majdnem 2 hónapja már, tönkrement az alaplapom, kisült, szénné égett gyakorlatilag, és vitte magával a processzort is. Procit vettem ugyan olyat, alaplapból pedig egy “konszernnek” mondható Gigabyte-t.

Tápegységet is vettem, mert azt hittem először, hogy az ment ki. Mindegy, Abból jött egy Element 700w-os táp. Legalább új. :smiley:

Viszont, mint ahogy látható, ez még az AM3+ és a 970-es platform. Tehát “nem mai darabok” már. De a célnak megfelel. Tökéletesen üzemel a gép, gyors, és a játékokat is viszonylag hamar behozza, bár azok HDD-n vannak, sajnos. Írási, olvasási sebessége egyébként jó, gyors, megbízható. Munkára, videót vágni, videózni, dolgozni is megfelel még mai szemmel is, de játékra is ideális lehet.

Szóval amit én javaslok Neked, hogy legalább egy 150.000Ft-od legyen, amit rá tudsz szánni PC vásárlására. És természetesen ebben nincsen benne a monitor, és a külső adatbeviteli eszközök sem, mint az egér és a billentyűzet.

Azt tudni kell, hogy az ilyen gépekre garancia mint olyan nem jár, hiszen nem kapsz hivatalos papírt sehonnan sem. (Esetleg szervíztől, kereskedőtől, aki kimondottan ezzel foglalkozik.) Magánszemélytől semmi esetben sem. Hiszen ezekre az alkatrészekre már nincsen gyári garancia, hiszen alsó hangon is legalább 5+ éves alkatrészekről beszélünk. Sőt, több. Hiszen az AMD FX processzorai is szerintem már 10 évesek lassan. Szóval nem mai darabok, de még mind a mai napig helyt állnak, és alkalmazhatóak munkára, játékra egyaránt.

Én még a régi CPU-val (nem volt húzva, legalábbis nálam, egyébként jól működött) és az AsRock alaplappal próbáltam ki néhány játékot. Ilyenek voltak a:

1: Assassin’s Creed Odyssey
2: Assassin’s Creed Origins
3: Hitman 2
4: Far Cry 4
5: Far Cry New Dawn
6: GTA 5
7: Outlast 2
8: Battlefield 4
9: CS:GO

Na már most valami iszonyat rondán vitte a listán található első kettő AC játékot. Teljesen elborzadtam, és szomorú voltam, hogy most valami roppant sz** gépet sikerült vennem, hulladék alkatrészekkel, vagy nem tudom, de csodálkoztam, hogy azért egy viszonylag még ma is helyt álló setup nem bírja el vinni legalább Medium beállításokkal 1080p-ben a játékot 60 FPS-el.

Első játék amit kipróbáltam rajta, az a CS:GO volt. Szerintem sokat mondok ha azt mondom, hogy 60 FPS-em volt a játékban. Nagyon elkeserített. Mondjuk igaz, azóta nem próbáltam, de erről később.

És ez után jött a kettő Assassin’s Creed játék. Ezek sem mentek túl jól. Low-on sem volt élvezhető.

Utána jött a BF 4, és meglepetésemre ezt elég jól vitte. Ki is játszottam nagyon hamar, én élveztem a játékot.

Ez után jött a Hitman 2. Szuper játék, de gépen nem ment túl jól. AMD Radeon Software-ében a VGA alapján megvolt a 40-60 FPS közötti érték, de a gyakorlatban ez kevesebb volt. Volt amikor szépen futott úgy ahogy, de a legtöbbször örültem a 30 FPS-nek.

Jött az Outlast 2. Ez szépen futott rajta. Most ki próbáltam valamelyik nap. Még jobban fut.

A Far Cry New Dawn jobban futott rajta, mint a 4.-ik rész. Csodálkoztam, mert a New Dawn 2 évvel frissebb game mint a 4, és sokkal másabbak benne a színek, és a grafikai mechanizmus. Az engine része ugyanaz, de van benne változtatás.

Ezzel kezdtem mikor múltkor össze raktuk a gépet, és egész szépen viszi mind a 2 game-t. Kb 60-100 FPS között, max beállítások mellett.

Ezzel csak azt szerettem volna írni neked, hogyha te a mai játékokra tervezel, és a pár éves játékokra, esetleg aminek jó a grafikája, mert ezt így szokás mondani, akkor gondolj bele, hogy a Far Cry 3 egy 2012-es játék. Nem szuper csúcs minőség, de 2012-ben szerintem nagyon menőnek számított. És csak hogy mondjak még egy Ubisoft gamet, ott vannak a korabali AC játékok is. Tehát ha legalább 10 évre visszamenőleg szeretnél játszani játékokkal, amik elvileg éményt nyújtanak, bár nem csak az FPS játékok nyújtanak élményt, na mindegy, akkor legalább az alábbi paramétererkkel vegyél gépet:

1: Legalább egy 6 magos, 3.0Ghz-es órajellel rendelkező CPU-t válassz!
2: Memória legalább DDR3 és 8GB (Inkább 12 vagy 16 lehetőség szerint. Legyen meg a 4 RAM slot!)
3: Alaplap természetesen ez a szíve lelke az egésznek, hiszen ebbe megy a CPU, RAM, GPU, amik a lényegi részét rakják ki egy gépnek, főleg ha játékokról beszélünk. Legalább egy 970-es platform legyen. Először lapot válassz, és nézd meg utána a támogatást, hogy milyen cpu-t és ram-ot támogat. Ebből indulj ki! Ha persze saját magad veszel gépet. Ha kompletten, akkor majdnem mindegy.
4: Videókártyából pedig amilyen márka jól esik, én NVidia párti vagyok, de mindenképp a GTX széria felől válassz kártyát. Az a baj a sima GT szériákkal, hogy már régiek. Ettől függetlenül nem rosszak, attól függ milyen játékra kell. Ez is legyen a fő téma. Ha tudod hogy csak bizonyos játékokra kell, akkor ez alapján válassz kártyát vagy úgy egyáltalán gépet.
5: CSAK SSD-t használj! Külön egy 120GB-os a rendszernek (bőven elég, és a programoknak is), és legalább egy 500GB-os, de lehetőség szerint 1TB-os SSD-t válassz külön a játékoknak, a gyorsabb betöltés érdekében.

Tudom nem mostani poszt, de ha téged vagy valaki érdekel, akkor nagyon szívesen küldök videót a gép működéséről, illetve arról, hogy tényleg az alábbi setuppal rendelkezem. Videót esetleg pedig privát YouTube link formájában tudok küldeni, feltöltés után.

Szia!

Új, de bármikor szétsülhet az “új” lapod is ezzel a csodával. Ajtótámasznak való.

Nem a magok száma a lényeg, hanem hogy hány szálon tud dolgozni. Egy 4 magos 8 szálas proci megeszi a 6 magos 6 szálast. Tehát ez nem feltétlen jó tipp.

Ne. Lassan a DDR5-ösök jönnek, a DDR4 legyen az alap. 12GB semmiképp ne legyen, mivel akkor dobtad a dual-channelt, ami jelentős teljesítmény eldobás. (…)

Őőő, ez sem a legjobb tanács. Nem mindegy, hogy Intel vagy AMD-e. A chipset-et egy kevésbé hozzáértőnek hiába tanácsolod. A 9xx-es VIA chipset már nagyon régi, nem is éri meg foglalkozni vele, mivel sehova sem tudod már fejleszteni. A Piledriver és Bulldozer AMD procik-ból a legerősebb is csak fogyaszt és fűt, de ereje már nincs. (hiába 8 mag, ha csak 8 szál) Lehet 32GB DDR3-as RAM benne és tehetsz bele egy RTX 2080-at is, a bottleneck a lap lesz a procival.
(volt ilyen gépem, pontosabban ma is munkában áll, de csak amolyan “házi mindenes”-ként, játszani nem lehet rajta, csak max. régi játékokat, amik pont szembemennek a mai CS:GO/COD:MW-nek és társainak, amit a mai fiatalok szeretnek)

Videokártya, SSD kimarad, de igazából ott nem sok mindent tennék hozzá, max. azt, hogyha külön
SSD-t veszel a rendszernek, akkor az legyen M.2-es. A játékoknak jó a SATA-s.

No, de ezekkel semmi bántót nem akarok mondani, kedves tőled, hogy leírtad a tapasztalatod és tanácsod, csak van amit régi motorosként már megjártam és nem szeretném, ha más is megszívná. (vagy kidobná a pénzt rá) :wink:

6 Likes

Hello!
Újra itt vagyok!
Azóta már egy kis víz lefolyt a dunán, mutatom, hogy hol állok:
140e-ért vettem használtan:

– Processzor: I5-3570K
– Videókártya: MSi RADEON R9 290X 4GB
– Tápegység: COOLER MASTER ELITE V3 500W
– Alaplap: ASUS P8H77-M
– Memória: 24GB DDR3
– HDD: 500GB

Ezt korábban egy srác rakta össze, játszásra használta.
SSD-t majd rakok bele, és arra rakom a windows-t, de az részlet kérdés.

Mit gondoltok… kell-e… valamit vele csinálni?

Error… kérlek… azt ne mond, hogy ajtótámasz…
XD

1 Like

Szia!

Itt a RAM-okat add el, mert gondolom 1x16GB és 1x8GB és vegyél akár használtan is egy 2x8 vagy 2x16-os szettet(!).

1 Like

Ezzel az alaplappal a DDR4-es az kompatibilis?
Miért jó, ha 2x8=16 gb-m van? az 1x16 + 1x8 az = 24 gb.
A több a jobb nem?
(vagy itt nem a 24 a baj, hanem, hogy az a 24 nem arányosan van szétosztva?)

Az az 500W kevés lesz annak az R9-nek.

1 Like