Első "komolyabb" buildem


#3

X470-hez nem kell BIOS update, hogy működjön a CPU, de azért ajánlott feltenni a későbbiek során a legújabbat. (Azért nem árt lecsekkolni redditen vagy a gyártó honlapján a forumon, hogy nem okoz-e galibát valamiben mielőtt felteszed a legújabbat). Maga a build szép és minden stimmel, mindkét ház minőségi darab de a CM-ből a P-s az zárt elöl és megfojtja a ventiket, abból a mesh változatot vedd ha teheted, ami az M végződésű úgy emlékszem de ennek nézz utána mert nem vagyok biztos benne.


#4

H500M két front panellel jön, zárt és mesh, H500P-ből van sima és H500P Mesh.


#5

Köszönöm a tanácsokat! Akkor annyit változtatok hogy a b terv a:
Cooler Master MasterCase H500P Mesh lesz
https://www.aqua.hu/cooler-master-mastercase-h500p-mesh-tap-nelkuli-ablakos-haz-szurke-mcm-h500p-mgnn-s10-618070.html
(nem is vettem észre hogy a mesh elejét egy ilyen rácsos “panel” fedi nem pedig műanyag, köszönöm hogy erre felhívtátok a figyelmemet :slight_smile: )
Mondjuk ennek ellenére a be quiet felé húz a szivem de ezt majd magamban lejátszom hogy milyen ház legyen.
Hálásvagyok a segítségért! :smile:


#6

Ugyanazt tudom írni mint a többiek :slight_smile:
A terv hibátlan.


#7

Egy dolgot elfelejtettem, ha már új gép meg minden szeretnék egy eredeti windows 10-et rakni rá. Tudnátok mondani olyan oldalt ahol lehet szerezni viszonylag olcsón? Valamint ami még elég zavaros hogy a windows OEM verziókat addig tudom újra rakni amig nem cserélek alaplapot igaz ? Szóval a videókártya csere után is működni fog a win10?


#8

Elméletben igen, alaplaphoz rendeli. Új alaplap = új kulcs.
Cserébe nagyon olcsó a kulcs. (13 Euro)
Linkelem:
https://psngames.org/software/windows/microsoft-windows-10-professional

Én is innen vettem. Semmi gondom nem volt, a kulcsot azonnal megkaptam.


#9

Jól értelmezem hogy annyi az egész hogy a micrososft oldalárol leszedek egy programot amivel csinálok egy bootolható pendriveot majd egy ingyenes windowsot felrakok és azt aktiválom a vásárolt kulcsal?
Amúgy nagyon hálás vagyok a linkért. Öszintén nem gondoltam volna hogy valaki pár perc alatt már linkel is egy helyet ahol Potompénzért lehet windowst venni. :slight_smile:
Már meg is vettem a retailt :slight_smile: (nekem a support ad egy kis + biztonság érzetet, tudom hülye vagyok)


#10

Igen, leszeded microsoft-tól a Media Creation Tool-t, pendrive-ra rárakja majd (nekem elég sokáig tartott)
(töröl mindent a pendrive-ról)
Bedugod a gépbe a pendrive-ot, elindítod, belépsz a BIOS-ba, és boot-olsz a pendrive-ról.
Onnan már egyszerű :grinning:
Arra figyelj a pendrive-ra rakáskor, hogy windows 10 pro-t válaszd mert olyan kulcsot veszel.
Van amúgy ehhez topic:


#11

@Weheron
Ide majd kérek egy-két képet a kész buildről :smiley:


#12

Ja hogy ráadásul még pro is :smile:
Hát nagyon hálásvagyok a segítségért :slight_smile:


#13

Ígérem amint működőképes lesz a build, teljes pompájában készítem is a képet :slight_smile:


#14

Abban kérném a segítségeteke még hogy ez a ház szerintetek airflow szempontjából meg úgy amúgy is megfelelne-e ennek a buildnek? Cooler Master MasterCase Pro 6
Sajnos a hely ahonnan rendeltem az alkatrészeket kifogyott a h500p meshből és be quiet! házakat egyáltalán nem árul és az eladó ezt ajánlotta. (és tudtommal nem is tudnak már beszerezni de nekem fontos hogy innen legyenek az alkatrészek)
A többi alkatrész már mind megvan szóval már csak a ház szab gátat.


#15

Mastercase Pro 6 házról váltottam NZXT H500 házra ( ~2 fok külömbség van ). Jó az a mastercase de bitang nagy és nehéz ( egyéni preferencia ). Ahhoz hogy rendes airflowod legyen sok sok venti kell ( 3x140 elől , 2x140 felül , 1x140 hátul ) ebből 2x140 jár előre és 1x140 hatra. A dark rock 4 (163mm magas ) így elfér a a H500 házban. Nem mellesleg ha full fekete Buildet szeretnél , akkor a fekete házat válaszd . Minimalista , üveg előlap ( clear view ), és jó cable management hála annak a takaró bizbasznak, míg a mastercaseben csak úgy vannak , illetve olyan üresnek hat a ház eleje a videokartya és a első ventik között . Szintúgy az Aqua-ban vásároltam és már úgy vártak alapból , hogy megjottem a kutyaházért :smiley: . Összegezve jó az a ház , de annyit nem ér, akkor vagy nzxt h500 vagy cooler master de a sima H500, semmi M , semmi P, csak H500.


#16

Köszi a tanácsot! Szép ház azt meg kell hagyni, tetszik is. Nekem a dizájn annyira nemfontos (csak ahogy mondtad fekete legyen vagy minimum gunmetal) . Nekem az elsődleges dolog az hogy ne melegedjen túl a ház (már a boltban is azzal szívták a vérem hogy ki ne gyulladjon az AMD miatt a gép -.- ) és rengetek helyen olvastam hogy az airflow a legfontosabb egy házban, csak nem nagyon tudom összehasonlítani a különböző házak airflowját (így buta gépipítőként csak ugy tudok hozzá állni hogy nagyobb ház+ több venti= jobb airflow.


#17

Optimalizálni kell a ventillatorokat. A több nem mindig jobb ebben az esetben. A nagyobb házban elvész a “flow” míg egy kisebben hamarabb átmegy rajta. Kevesebb utat tesz megy ugyanakkora sebességgel, vagyis hamarabb cserélődik , magyarul jobb a hűtési hatékonysági görbe. Jelenleg 2 kamrás házakról beszélgetünk . Nem elfelejthető tényező a hang sem. 2x120 vs 2x140 hangban sanszos , hogy a nagyobbik nyer hisz kevesebb fordulatszámon tudja ugyanazt a levegő mennyiséget produkálni mint a kisebbik társa ( noctuákat ne vegyül bele ) .


#18

Értem. Köszönöm az okítást! Ezzel is okosabb lettem :slight_smile:


#19

Házból én inkább ezt venném:

https://www.aqua.hu/fractal-design-meshify-c-white-tg-tap-nelkuli-ablakos-haz-feher-fd-ca-mesh-c-wt-tgc-612960.html

De ha fekete kell, ott a Define széria. (Meshifyból is van fekete, csak lehet náluk épp nincs raktáron)

Előre még egy venti bele és elég is.

Proci hűtőnek pedig nem tudom miért akarsz egy bitang nagy Dark Rock Pro 4-et, hacsak nem tuning a cél (még a 1070-hez is felesleges), a gyári tökéletesen megfelel, ráadásul az RGB is. Perszelehet maradni a Dark Rock Pro 4-nél, nem rossz az, csak nincs rá feltétlenül szükség.


#20

Köszi a tippet!
Hát én azt olvastam hogy elvileg sokkal halkabb mint a stock cpu cooler és hogy jobban is hűt. Nekem aztmondták ez azért fontos mert ez a gyári boost mód csak akkor működik ha a cooler kellőképpen lehűti a CPU-t. Amúgy nem tervezek overclockolni mert félek hogy nagyon elcsesznék valami.
Viszont ha a stock cooler is elegendő a boosthoz akkor lehet visszaküldöm és az árát inkább átforgatom a vidikariba. Még egyszer köszönöm az észrevételeidet és várom ezzel kapcsolatban a véleményedet! :smiley:


#21

Halkalbbnak halkabb, de a gyári sem hangos. A stock is elég a boosthoz, sőt még némi tuningot is elbír ha mégis arra adnád a fejed :slight_smile:

A gyári AMD hűtőket a Cooler Master tervezi és gyártja szóval nem is lehet hasonlítani őket az Intel megoldásaihoz amik sokkal gyengébbek és zajosabbak.


#22

Oké! Meggyőztél :smiley: