Első PC buildről vélemény- és segítségkérés

Sziasztok!

Elérkezett az idő, hogy a régi öreg laptopomat PC-re cseréljem, ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni, illetve a véleményezéseket megköszönöm. Természetesen átböngésztem a Build ajánlót, onnan szedtem ki mindent, tulajdonképpen a Budget Plus - Intelt választottam, egy-két változtatással.

CPU: Intel Core i5-9400F
Memória: 16 GB ( 2x8 kit) DDR4 - 3200 Patriot Viper Black C16
Alaplap: MSI B360-A PRO
Videókártya: XFX RX 580 GTS XXX 8GB
SSD: 250 GB Kingston A2000 NVMe M.2
HDD: 1 TB Toshiba P300 7200rpm 64MB cache
Ház: Cooler Master Masterbox MB500
Tápegység: CoolerMaster MWE 550 Gold

Ahogy láthatjátok, a Mainstream verziókból emeltem át a nagyobb SSD-t, és a házat, előbbit azért, mert nagyobb és olvastam valamelyik topicban, hogy az A2000 jó választás, utóbbit pedig mert jobban tetszik.
Nem vagyok egy nagy gamer,vannak fix játékok amikkel játszom/játszanék, illetve ha kijön vagy találok egy-egy olyan játékot akkor azzal nyomom, tulajdonképpen ez a gép arra kellene, hogy néhány évig kitartson, és a jövőbeni esetleges fejlesztéseket úgy tudjam majd eszközölni, hogy ne kelljen mindenből újat venni.
Ebből kifolyólag választottam a Budget Plus videókártyát, reményeim szerint ha az elavulttá válik, nem okoz majd nehézséget a jobb példányra váltás.
A kérdésem tulajdonképpen az volna, hogy kompatibilitás szempontjából rendben lesz e ez így, illetve, hogy jól gondolom e, hogy ez a build kitarthat egy 5-6 évig nagyobb változtatás nélkül.

Még egy kérdésem lenne a végére, a pénz már megvan rá, keretet tudok növelni ha nagyon ajánlott, mi a véleményetek érdemes lenne várni a Black Friday-ig a vásárlással, vagy annyit nem lehet nyerni egy-egy elcsípett akción? Türelmes típus vagyok, pár tízezer forint megtakarításért hajlandó vagyok várni még egy hónapot :slight_smile:

Válaszaitokat, meglátásaitokat előre is köszönöm!

Működni fog a gép, ha ez lenne a kérdésed :wink:

A fejleszthetőség nehézkesebb és főleg drágább intel oldalon, javaslom ebben az árkategíriában az AMD budget plus buildet 1660-as videókártyával. Átgondoltabb befektetés 4-5 éves tervezés mellet és upgradenél proci, Gpu és esetleg ha szükséges tápcserével meguszod a dolgot.

Az hogy black fridayra érdemese várni jó kérdés: ha vársz kezd el monitorozni az alkatrészek árait már most az ismertebb boltoknál. Szokás néhány webshopnál elötte pár nappal felvinni az árakat és azokat vissszaakciózni a korábbiakra.

2 kedvelés

Illetve az Alza már listázza a 1660 Supereket, most lehetséges hogy érdemes várni egy kicsit míg leöntik a polcokra. Pont jókor jönnek, még előfordulhat hogy akcióban is elérhető lesz egy két példány.

Köszi a válaszokat!
Esetleg monitorra valami javaslatot még kérhetnék?
Előre is köszi!

Egyetértek a többiekkel, és pláne, hogy sokkal inkább Ryzen.
Mennyi pénz áll rendelkezésre monitorra? Egyébként a build ajánlóban találsz monitort is, részletesen, kategóriánként.

Ez az egyik, a másik meg hogy érkeznek lassan majd az RX 5500-ak is ebbe a kategóriába.

Néztem a monitorokat is, de őszintén szólva fogalmam sincs mi alapján érdemes választani :smile:
Monitorra egy olyan 20-30 körüli összeget szánnék.

Az elég szűkös lesz egy értelmes monitorhoz.

Valóban, jobban, utánanézve nem is tudom mit gondoltam. 50 ezer még belefér. Mit érdemes nézni monitornál

Képfrissítés, latency, input lag, panel típus, színek, betekintési szög, Freesync legyen rajta, legyen DP port rajta. Felbontás annyiból mindegy hogy ennyiért 1080p van és kész kb.

Köszi a segítségeket monitor témában is, utánanéztem, és ismét véleményt és segítséget szeretnék kérni.
Utánanéztem egy picit a monitoroknak( már amennyit megértettem a magyarázatokból), és azt olvastam, hogy pl. játékokhoz IPS kijelzőt ajánlanak, VA-t nem.
A build ajánló monitoros részénél ennek ellenére a két első ACER termék VA kijelzős.
Valóban ekkora hátrány a VA kijelző?
Én két terméket is találtam melyek elnyerték a tetszésemet, ahogy a jellemzőket néztem az említett szempontok szerint jónak tűnnek, azonban mindkettő VA kijelzős:
Samsung C27H580FDU ívelt LED monitor, 27", FHD, 4ms, VGA (D-Sub), HDMI, DP
Philips 278E9QJAB/00 ívelt LED Monitor, 27", VA, Full HD, Display Port

Azért nem a build ajánlóból válogattam, mert a kb. 50ezres kerethez mérten igyekeztem 27’’ átmérőjűt választani, valamint az ívelt monitorok iránt érdeklődtem jobban.

Ha esetleg e kettő közül egyik sem valami nyerő, illetve ha a saját szempontok (árkategória, hajlított kijelző) alapján nem kapok megfelelő javaslatot, megvan a B tervem egyenes kijelzősből ezen az áron a build ajánlóból (LG 27MP59G).
Előre is köszönöm válaszaitokat, vélményeteket, és türelmeteket.

Ezt nem tudom hol olvastad, de hülyeség.

Minden panel alkalmas játékokhoz, ha jó. Van jó TN is, csak viszonylag kevés. Ahogy van vacak IPS. Nem lehet a panel típusa alapján dönteni. Mindegyiknek vannak alapvető előnyei/hátrányai, de végső soron mégis az dönt, hogy az adott gyártó milyen minőségű panelt alkotott.

Én az általad említettek közül az LG-t vagy a Philipset venném.