Első PC Építés Itthon


#1

Sziasztok!
Azon gondolkozok, hogy megpróbálom itthon összeszerelni az első PC-m. Youtube-on rengeteg gépépítős videó van, és nem tűnik olyan nehéznek :slight_smile:
Annyi kérésem lenne, hogy azért valaki összefoglalná nekem dióhéjban, hogy mik a fő lépései a gépépítésnek? Mire kell nagyon figyelni/vigyázni? Illetve, bármilyen tippet/tanácsot/trükköt szívesen fogadok.
Köszönöm :slight_smile:


#2

Legnagyobb kókler trükk, hogy porszűrőnek használod a régi/rossz női harisnyákat.

Egyébként ezt a sorozatot nagyon tudom ajánlani, nagyon jól elmond mindent:


#3

Legegyszerűbb színre szín :smiley: kb minden feliratozva van, hogy mit hova kéne kötni a ram dual chanel meg benne van az alaplap kis könyvébe.


#4

Én 10 év laptopozozás és zéró gépépítős tapasztalattal (komponenseket cseréltem előtte… Ram, cpu hűtő, vga) fogtam neki. Olyan mint egy felnőtt lego… Biztos lehetne szebben kábelt rendezni, gyorsabban összerakni, de nem volt nagy kunszt, nagyon élveztem. :slight_smile:


#5

Miután összeraktam, a BIOS-t kell frissítenem? Ha igen, miként? :slight_smile:
3200 MHz-es RAM-okat vettem, azt tudom, hogy BIOS-ban valahogy be kell állítanom, hogy 3200 MHz-en működjenek.
Elnézést kérek, ha butaságokat kérdezek :blush:


#6

Én Amd buildet raktam. Itt lehet olyan kombó amikor szükséges. Ha első genes, b350 vagy x370 alaplaba raksz 2. Generációs ryzent, akkor kell. De amúgy nem.

Az első indítás után (eltarthat ehy darabig, nem kell beszarni) a ramok 2400mhzen indultak alapból, ezt ram profiloknál lehet váltani. Egy mai Bios kb olyan mint egy komplexebb játék beállítása.


#7

Intel Core i7-8700k és Gigabyte Z390 Gaming X alaplapról van szó


#8

Akkor más fogja megmondani… :slight_smile:


#9

Nem kell BIOS-t frissíteni, és majd az XMP profilt kell beállítanod amire szeretnéd és stabil


#10

A HDD bekötéséhez külön kellet volna SATA kábelt vásárolnom, vagy megtalálom valamelyik alkatrésznél?


#11

Az alaplaphoz adnak sata3 -at, a táp dobozába meg a sata táp kábeleket.


#12

A tanács annyi csak hogy légy megfontolt és alapos, akkor nem lehet gond. Tervezd meg mi után mi következzen pl. Alaplap kivesz proci és ramok belerak, majd procihütő feltesz; jöhet a ház ha van i/o shild bepattint alpaplap mérethez illő csavarok becsavarása alaplap behelyezés hdd, ssd berakás majd a táp és kábelezés (ház és táp kábelek). Utolsó lèpésben teheted a videókartyát ha igényli a plusz tápkebellel. Bekapcs és megy ;). Természetesen csinálhatod másképp is semmi nincs köbe vésve lényeg hogy ne legyen utban semmi a következő lépésnél :wink:


#14

Sikerült összeszerelni a gépet, és beindítottam, látszólag minden rendben van :slight_smile:
Annyi kérdésem lenne, hogy még nem állítottam a BIOS-ban semmit, de a memóriánál már alapból azt írja, hogy 3200 MHz-en megy, a processzor pedig 4300 MHz-en. Akkor most magától OC-ta a dolgokat?
Konfigom:

  • Gigabyte Z390 Gaming X
  • Intel Core i7-8700k
  • 2x8 GB 3200 MHz HyperX Fury

#15

Úgy tűnik, hogy néha 4,5 GHz felett is megy a processzor.
BIOS-ban nem állítottam át semmit, a RAM-nak sem kapcsoltam be az XMP-t mégis automatikusan 3200 MHz-en megy. Valaki tudja mitől van ez pontosan, illetve kéne valamit állítanom a BIOS-ban? :slight_smile:


#16

A proci maximum 1 magos turbo boostja 4,7 Ghz.


#17

Ha alapból megy 3200-őn nem feltétlen kell az xmp, max ha még feljebb akarod húzni, de annak részedről nem sok értelme és könnyen lehet stabilitás vesztés.
A procit meg alapból automatán turbozza, esetleg ha vannak benne profilok (normal, gaming stb…) próbáld meg állítnai, akkor lehet kihajtja max-ig. Ha ennél feljebb akarsz menni, akkor manualisan állítsd az OC-t.


#18

Amúgy ha csak így megy 4 Ghz fölött, hogy gyakorlatilag nem csinálsz semmit, akkor a processzor energiagazdálkodásával van valami, azt be kell állítani, mert így full fölösleges, hogy ilyen gyorsan menjen. Csak pazarolod a sok áramot.


#19

Nem ment mindig 4GHz felé, 799 MHz volt a minimum és 4694 MHz a maximum.


#20

Akkor ha jól értem, 4,7 GHz a turbo boost, ami azt jelenti, hogy ha a gép szükségét érzi, akkor bekapcsolja, ha meg nem akkor nem, és ez így rendben van, nem kell vele csinálnom semmit? :slight_smile:


#21

Amíg a hőmérséklet és az alaplapi tápellátás engedi, addig boost órajelen fog menni. Nem kell babrálni vele.

1-2 magos boost 4.7, aztán ahogy több magon van terhelés lemegy 4.3-ra. Illetve vannak alaplap gyártóknál MCE meg Core Performance Boost névre hallgató megoldások, amiken all-core boost órajelen hajtja a procit a deszka.

XMP-t azért tessék megnézni be van-e kapcsolva, mert az időzítések miatt nem mindegy a memóriának. De ha most 3200-on megy a RAM, akkor szinte biztos hogy alapból belőtte az alaplap.