Elveszett adatok


#1

Sziasztok, ma már másodjára írok ide a fórumra, az előző posztomat valamiért figyelmen kívül hagyta mindenki.
Egy különös problémával nézek szembe amit egyszerűen nem értek. Ma egy egy lemezes nas szerverből akartam átköltöztetni az egy szem egy tb-os merevlemezt egy pc be, hogy mostantól azon fusson a plex média szerverem. Szakszerűen leállítottam a nast, kiszereltem a merevlemezt majd átraktam a gépbe amin Windows 7 futott. Bedugtam, bekapcsoltam, és az csak az egyik dolog, hogy az Istennek nem tudom rávenni hogy megjelenjen a merevlemez a filekezelőben, a lemezkezelő felületén azt írja hogy teljesen üres a merevlemez, tehát ezzel az átrakással minden elveszett róla. De kérdem én ez hogyan lehetséges? Azóta egyébként felraktam a win 10-et a gépre gondolván hogy a win 7 szar, és nem… Itt win 10 alatt sem látja a filekezelő a merevlemezt a merevlemez kezelőben azt jelzi, hogy teljesen üres, és nem tudok neki meghajtóbetűt sem adni, nem engedi. Illetve két másik merevlemezzel is kipróbáltam a dolgot, az egyik egy ősrégi 80gb os vacak ami itthon van nekem 10 éve, azzal működik látja a Windows. De az új 2 tb-os merevlemezt amit a tárhely bővítése miatt vettem, hogy több filmet tudjak tárolni (ezért váltottam nas ról pc re)azt nem látja a Windows, még a lemezkezelőben sem jelenik meg. Kérlek titeket valaki segítsen ebben nekem, nagyon nagyon fontos lenne.

Köszönöm.


#2

Nem hagyta figyelmen kívül senki, légyszives ne spammeld a fórumot! Van már rá topic, senki nem tölt itt napi 24 órát, aki tud, vagy van tippje, fog rá írni.

@lengyelb


#3

Nem spammelek. Csak nem értem, hogy valaki kirak valamit egy teljesen átlagos support témában, és 30 perc múlva 15 válasz. Én kora délután raktam ki, és azóta sem történt semmi. De nem is ez a lényeg. Akkor egyedül keresem tovább a megoldást, nyugodtan szedd le a postomat kedves admin, de előtte a fent említett topicot ebben a témában kérném szépen átolvasására mert én nem találom. Köszi.


#4

Nem megsértődni kell, hanem VÁRNI. Ez egy főrum, nem chat! Lehet 10 perc alatt kapsz választ, lehet 2 nap. Ha olyan témában kérdezel amihez kevesen értenek, nyilván lassabban kapsz választ.


#5

Gondolom a NAS-ban a winyó valamilyen “spéci” file rendszerrel volt formázva, esetleg RAID is volt, erről ha írnál bővebben (milyen NAS, hány winyó, stb) akkor okosabbak lennénk. De csak úgy kivenni és átdugni egy winyót Windows alá nem sanszos, hogy működni fog.


#6
  1. 3 percen belül jött az első válasz.
  2. Ajánlva lett már jó pár alternatíva, például a Linuxozás, amiről azóta se látok semmit.
  3. Remélem rosszul gondolom, de ha az a “több 100 film” nem lett mind kifizetve, akkor az egész témát ereszthetnénk a fórum szabályai által.

#7

Ez egy Synology ds115j szerver, egy darab winyó, tehát nem volt raid.


#8

Hihetetlen, de ki volt fizetve. Ezért is olyan fontos ez nekem.


#9

Egyébként a Linuxról még mindig nuku szót ejtettél.


#10

Őszintén szólva ehhez a Linux dologhoz nem értek. Ezzel nem találkoztam még soha, azért nem említettem.


#11

Akkor kezdésnek írogathatnál ide:

https://www.synology.com/hu-hu/company/contact_us


#12

Mindenesetre köszönöm, hogy linkelted ezt az adatmentés lehetőséget, ha máshogy nem majd ott visszanyerik nekem a dolgokat.


#13

A NAS adatlapja szerint EXT4 azaz sima Linux file rendszer van rajta. Windows nem fogja tudni olvasni, kell valami program, pl ez: https://www.diskinternals.com/linux-reader/ ami tud ilyet. A lényeg, hogy a diskre semmit ne írj, mert abból csak bajok lesznek és összevissza se kattingass, ha fontos az adat rajta. Synology support remek ötlet, Kürtöt csak akkor javaslom, ha van egy dagadt malacperselyed :smiley:


#14

Hol tartasz most? Mindent visszaraktál az eredeti helyére? PC-t sikerült már elindítani azóta? NAS-ba visszatéve a merevlemezt látszanak az adatok?

Linuxozás példa: Én Ubuntuval ismerem régebbről. Valószínű más linux verziókban is megtalálható ilyen opció. Csinálsz egy bootolható telepítő USB-t. Elindítod és telepítésnél van olyan lehetőséged, hogy kipróbálás. Link Ez azt jelenti, hogy USB-ről elindítja az oprendszert, nem nyúl a merevlemezeken lévő adatokhoz.

Amúgy ha bizonytalan vagy akkor inkább keresnék egy hozzáértő ismerőst vagy egy PC boltot / szervizt. Nem rohannék a linkelt adatmentő céghez, ha nem formáztad véletlen és NAS-ba visszatéve látszanak az adataid, akkor azt te is le tudod róla menteni… (csak legyen a gépeden annyi szabad hely) Ja és ha Windows elindult a PC-n akkor meg tudod nézni mice0007 által linkelt programot is.

Spoiler

Amúgy miért jó egy szerverből kiszedni a lemezt és egy pc-ből szervert csinálni? Synology-n nincs plex? Én pont, hogy egy NAS beszerzésén gondolkodom.


#15

Szia.
Köszönöm szépen a segítségeteket de megoldottam. Vissza raktam a nas ba a merevlemezt es ott voltak az adatok, ezek szerint a feljebb szóló úriembernek volt igaza, a Windows nem kezeli csak úgy. Azert nem akartam vissza rakni eredetileg, mert valahol máshol olvastam, hogy ha egy nas bol kiveszem es vissza teszem a lemezt, akkor formázza. De ezek szerint ez nem így van. Szóval vissza tettem a lemezt a nas ba, és hálózaton átmásoltam a pc re az adatokat, egy két óra alatt átment. Aztán formáztam a lemezt ami nem működött a gépben és azóta jó minden.

Azért váltottam pc re mert a nasom csak egy lemezes volt. És én egyrészt bővíteni akartam a tárhelyet, másrészt nagyobb teljesítményt akartam, hogy jobban lejátsza a filmeket, legyen transcode stb. És hát az a nas amibe mondjuk lehet 5 lemezt rakni és erősebb mint a mostani az több száz ezer ft. Úgy hogy úgy döntöttem, hogy veszek egy régi gépet, és megcsinálom azon, mert az csak 30 ezer volt. Mert abba sok lemezt tudok tenni, és van benne egy i5-3470 proci amivel ég és föld a különbség gyorsaságban, és van transcode is.

Szóval neked is azt javaslom, ha nincs rá akkora kereted vegyél egy használt gépet, minimum egy ilyen procival, dobjál rá egy win 10 et vagy ha van benne 8gb ram akkor egy freeNAS-t es fasza lesz minden.

Ádám


#16

@lengyelb Kérnék szépen zárást.


Lezárva ekkor: #17