Érdekes jelenség

Kiváncsi vagyok a véleményetekre
Bemásolok egy cikket és képeket, videót egy jelenségről.
Amire van már hivatalos magyarázat, de kiváncsi vagyok, ti mit gondoltok róla.

A kelet-kínai kikötővárosban, Zhoushanban a szombat esti szokatlanul bíbor égbolt egy halászhajó fényeitől származott – jelentette vasárnap a helyi média.

A Zhejiang tartomány kikötővárosának sok lakója észrevette, hogy az ég hirtelen olyan lett, mint egy égő fáklya.

A hatóságok azonban megerősítették, hogy nem volt tűz. Nem sokkal később az égbolt visszatért a normális kerékvágásba.

A világítás egy halászhajóról érkezett, amely a csendes-óceáni szaulát szüretelte.

A kínai Aquatic Products Zhoushan Marine Fisheries Co, amely a hajó tulajdonosa, megerősítette ezt a helyi médiának.

A helyi meteorológusok azt feltételezték, hogy a bíbor égbolt a hajó vörös fényének alacsony felhőkben való megtörése miatt alakulhatott ki.

Zhoushan meglehetősen felhős volt szombat este, szitáló esővel, ami kedvező időjárási körülményeket eredményezett a vörös lámpa szokatlanul széles fénytöréséhez - magyarázták a szakértők.


Forrás: https://www.shine.cn/news/nation/2205085347/

2 Likes

Érdekes. Anno, mikor felénk nagyon borús volt az ég és párás, ködös a levegő, akkor a régi hagyományos nátriumlámpás közvilágítás okozott narancsos/sárgás égboltot a város széléről nézve. De messze nem így, ilyen formában, mint a képeken, főleg, hogy ott sok egyéb fényforrás is van, nem “igazi” sötétség. Bár az első képen jól ki lehet venni, hogy hol a vörös fényforrás és hogy terül el az égen. Az mondjuk kérdés, hogy minek világít felfelé, az égre egy hajó? Vagy milyen teljesítményű lámpát használnak azon a hajón?

Jó erős fénye volt. Az látszik, hogy alulról érkezik a fény, és az is lehet hogy egy hajóról, de hogy mit csináltak az más kérdés. Nem hiszem, hogy ez egy szokványos halászati eljárással járó fény, mert az nem lenne egy halász település lakóinak szokatlan. De nem értek a halászathoz, úgyhogy passzolok.

Valamivel magyarázni kell, hogy a földönkívüli űrhajó bekapcsolva hagyta a tolatólámpát.
Igazából még ez is lehet.
Bármi is ez kizárt, hogy a gyenge lábakon álló hivatalos magyarázatban bármi is igaz.
Ehhez magnéziummal kellett volna felgyújtani a hajót és valahogy pirosra festeni a vakító fehér fényt.

4 Likes

Én sem tudom elhinni a hivatalos magyarázatot, hacsak a halászhajó matróza véletlenül nem egy 4 millió lumen-es világító testre cserélte ki a kiégett 100wattos égőt.

Én inkább valamilyen új fegyver tesztelésére gondolok inkább.

1 Like

Ez is érdekes tény.

1 Like

Legalább nem halványkék volt a fény. :rofl:

Van pár újabb kép is, de még mindig nem értem, hogy miért kell a makrélacsukák halászatához fotonágyút használni. :smiley:
(mert világítani kell természetesen, a vörös fény használata éjszaka is érthető, csak az ereje nem)

3 Likes
2 Likes

Lehet hogy az időjárás valóban felerősítette ezt a fényt. Az fura hogy a lakosok még sosem láttak ilyet, mikor feltételezhetően többször is halásznak így.

Ez akármennyire is kivilágított, közel sem ad annyi fényt, amennyi be tudna világítani egy egész városnyi égboltot.
(ha valaki nem nézett utána, a fenti videó példa. nem a konkrét eset)

Arról lenne jó egy közeli, hogy ott konkrétan mi történt.
Ez méretarányosan olyan messziről olyan lenne, mint a piros lézerpötty a szoba túlfelén :confused:

De nagyon köszi a videót. érdekes ilyen halászati módszert látni :+1:

1 Like

Ááá, szóval maga a hajó világít! Gondolom vonzza a halakat. Így már világos. (höhö) Ebben az esetben viszont simán hiteles a ködös, párás levegő és a borús égbolt vörösessége. Mint említettem már magam is tapasztaltam hasonló fényszennyezett égboltot, csak az narancssárgás volt. (meg jóval kevésbé erős)

A meglepődött falusiakat viszont én sem értem. (bár nem sűrű jelenség az ilyen)

1 Like

Egy nagyon párás esős atmoszférát simán bevilágíthat egy ilyen hajó olyannyira is, főleg ha ahhoz hozzásegít a víz fényvisszaverő képessége. Nem kicsi ez a hajó, azok a panelek egyenként kb egy emelet magasak. Persze ez csak példa hajó, de ha hasonló volt, eltudom képzelni bizonyos időjárási körülmények közt azt a fényterjedést, ami a fotókon lévő jelenséget okozza.

Ezzel nem állítom azt hogy egy ilyen hajó volt ott, hisz fogalmam sincs, de nem zárom ki az eshetőségét, illetve nem kiálltok egyből UFO-t (ezt nem rád értem, csak vannak olyan emberek is), mert annak sincs semmi értelme.

2 Likes

Egyébként az is lehet a kikötőben bekapcsolták a fényeket tesztelés végett, egyébként többnyire csak kint a tengeren kapcsolják be. Ez megmagyarázná miért nem volt szokásos a helyiek számára, hogy pont ilyen időben tesztelték a fényeket. De ez csak elmélet.

1 Like

Erre az egészre tudod mi a válasz: “- Biztos a kínaiak voltak!” :rofl:

1 Like

Lehetséges :slight_smile: