Fényképezőgép vs telefon

Sziasztok!
Mostanában elkezdett érdekelni az urbex téma, ebből kifolyólag bajban vagyok fotózás téren. Jelenleg egy Redmi Note 9 telefonom van. Az sokszor okoz kellemetlenséget, amikor enyhén sötét helyeken szeretnék képeket csinálni. Nem akarok egy böhömnagy gépet venni, konkrétan kompakt méretben gondolkodom. Amit kinéztem, az a Sony DSC-RX100 VII. Van valakinek erről a gépről tapasztalata? A videós része annyira nem érdekel, csak a fotó. Őszintén szólva iPhone-ba is gondolkodtam, mert sokan azt mondják, hogy kamera téren patent. Szóval segítsetek: Sony vagy iPhone?

Auto-n kattingatsz vagy állítgatod is a gépet?

Állítgatom, de legtöbbször zajos a kép.

Hát egy telefon sose fog olyan képet lőni mint egy jó gép, de mivel egyelőre ez egy kezdödő hobbi én azt mondanám hogy iPhone. Letöltöd rá a Pro Cam8 appot és onnantól mindent is tudsz állítani.

Ezen kattogok én is. A mostani iPhone 13-al tuti szebb képeket csinálok, mint a mostani telefonommal. Egy fényképezőgép meg bonyolultabb mint a telefon kamerája.

Ha komolyabb képminőséget szeretnél, akkor tükörreflexes gépet célszerű vásárolni, de ezt meg kell tanulni használni és az adott célra szükséges objektíveket beszerezni. Mivel minden objektív torzít, ezért némi utómunka számítógépen nem hátrányos. Vannak olyan szoftverek, amiknél betöltöd a képet (RAW formátum, veszteségmentes és nagy méretű) és kiválasztod milyen objektívvel csináltad és az objektív torzításait “javítja”.
A kompakt gépeken ezt-azt tudsz állítani, de nem tükörreflexes képminőség.
Az újabb mobiltelefonok már nem rossz minőségű képeket csinálnak, de az sem tükörreflexes minőség.
A legnagyobb különbség táj fotózásnál észrevehető. A mobilok és a kompakt gépek képein a táj “kisimul”, “elnyúlik”. Nincs meg a magasság és a mélység rendesen. Mintha egy nejlon szatyrot kinyújtanál oldal irányba. A tükörreflexes gépeknél ha jól beállítod, akkor olyan, mintha a saját szemeddel látnád.
Nikon és Canon a legelterjetebb. Vannak más márkák is: Pentax, Sony, stb. Ízlés dolga, hogy ki melyikre teszi a voksát. Nekem a Nikon vált be Nikon objektívvel.
Csak hobbiból érdekel a fotózás, nem vagyok profi fotós. :slight_smile:

Szia. Időközben vettem egy gépet, Canon EOS M50 Mark II. Olcsóbb volt mint egy csúcstelefon, és más világ. Persze gyakorolnom kell, mert vannak dolgok amihez tök hülye vagyok. Szoftverben pedig a Lightroom-ot használom. Mindkettő esetben egy volt osztálytársam ajánlotta, hogy mi lesz a jó nekem. Neki egy Sony tükörreflexes gépe van, mutatta hogy mire képes, hát az tényleg olyan amit írtál. Köszönöm szépen a segítséget, de szerencsére megoldódott a dilemma. :slight_smile:

Szívesen! :wink:
Ajánlanék néhány könyvet, amiket hasznosnak fogsz találni:

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Tajfotozas_es_epuletfenykepezes_2021&type=22&id=322719

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Enczi_Zoltan_Richard_Keating_Digitalis&type=22&id=322977

Több könyv is van a témában ebből a sorozatból. Hasznos és jó könyvek.

3 kedvelés

Köszi! Igyekszem tanulmányozni őket! :slightly_smiling_face:

1 kedvelés

Urbexes tartalomgyártás terén javaslom, hogy írj rá Bozó zsolt (instagram: bozo.zsolt) vagy Hajner Gyula (instagram: urbexgyulahajner) kollégákra akik szintén fotóznak / videóznak a témában. Az instagramjukon meg tudod nézni a képeiket is és megkérdezheted ők miket használnak. :slight_smile:

Szívesen!
Ezeket a könyveket azért ajánlom és a sorozat minden részét, mert olyan jól használhatóak, mint a régi szakkönyvek: érthetően magyaráznak és sok hasznos dolgot leírnak.

1 kedvelés