TheVR Fórum

Gamer laptop vagy PC?

Sziasztok! Még friss vagyok itt a fórumon, nem tudom, van-e külön ilyen kategória már valahol, de szerettem volna feltenni itt ezt a kérdést, mert teljesen tanácstalan vagyok döntés terén.

Közel öt éve használok egy MacBook Air 13"-es 2015-ös modellt, amit egyetemi dolgozatíráshoz, kisebb kreatív munkák elkészítéséhez, általános munkavégzésre használtam eddig. Már egy ideje nagyon érik bennem az elhatározás, hogy mivel pl. játszani nem tudok ezen a gépen, vennék egy erősebbet.

Ami fontos a saját igényeim kapcsán: olyan masinát vennék, amin tudnék játszani is, de nem vennék valószínűleg új, atomerőművet igénylő játékokat rá, nem vagyok akkora gamer. Viszont van egy-két játék az elmúlt 6 évből amikről lemaradtam, mert nem volt min játszanom velük. Ezen kívül fontos lenne, hogy a videóvágást és egy-két Adobe szoftver stabil működését jól bírja a gép, ne omoljon össze a fájlexportáláskor stb. Cipelni biztos nem cipelném a gamer laptopomat, emiatt igazából nem tudom, nem lenne-e értelmesebb egy asztali gép, amit tudok fejleszteni is adott esetben.

A PC mellé biztosan vennék még egy jobb monitort és persze egy billenytűzetet is. Az egész pereputtyra max. 300k Ft-ot tudnék szánni, ebből is következik, hogy nem a legeslegdrágább cuccokat szeretném megvenni hozzá. Ha megoldható nagyobb ráfizetés nélkül, kész PC-t vennék inkább gépépítés helyett, de megpróbálhattok meggyőzni az ellenkezőjéről is.

Általános és specifikusabb ajánlásokat is szívesen várok bárkitől! Minek látjátok több értelmét, melyikkel járok jobban anyagilag?
Köszönöm szépen a kommenteket!

Asztali gépben nem érdemes az előre összerakott konfigokban gondolkodni, mivel megteheted, hogy az alkatrészek vásárlási helyén összeállítást is kérsz pár ezres ráfizetéssel és így erősebb géped lesz.

Mindennel együtt a 300k keretet kevésnek tartom ezekre az igényekre, de nézd a build ajánló opcióit.

2 Likes

Köszi! Sajnos nincs rá nagyobb keret, szóval kompromisszumokat kell majd kötnöm, de ezzel nincs bajom. Megnézem a build ajánlót, utána már efy kicsit talán okosabb leszek. :slight_smile:

300k ból elég jó laptopot tudnál venni magadnak a fenti igényekhez, s akkor nem kell költs perifériákra (marad pénzed performánsabb laptopra). A laptop hely szempontjából jobb. Azt írtad nem akarod hordozni, de soha nem lehet tudni, lehet összeülnétek a haverokkal egy game-partyra, s akkor jól tud jönni.
De ha mégis pc-t akarsz akkor ja, ott a buildajánló.
Képernyőt megpróbálhatsz egy régebbi típust szerezni valahonnan, ami nem drága. Esetleg neked nem hányódik egy régi, de működőképes valahol?
Érdemes jobb pc-t összerakni (azt a 300k-t csak arra szánni esetleg), s a képernyőre gyűjtesz még 1-2 hónapot, az nem a világ. Ki lehet bírni. :slight_smile:

1 Like

Ezt neked kell tudni, hogy mire van szükséged. Ha hordozni kell akkor notebook, ha nem akkor asztali.

Anyagilag mindenképpen az asztali éri meg jobban.
És kész PC-t nem veszünk, ott az ajánló összeválogatod a cuccokat és 5k-ért összerakják a boltban, ismerős akár ingyen, de egyedül se nagy varázslat megcsinálni kismillió videó van a neten. Nem kell hozzá diploma, olyan mint a lego kb.

300k-ért csak olyan laptopot kapsz amivel rengeteg kompromisszumot kell kötni, és 1-2 évig tudod normálisan használni, utána folyamatosan teljesítmény problémáid lesznek.
A napokban volt legalább 3 notis topik, olvasd el őket.

Összeszórod a mainstream AMD-t gyári hűtővel a 280. Meg 20k-ért már lehet találni 27" 1080p ips monitorokat(hardverapró, jófogás, stb).

Notinál ráadásul előrébbre kellene helyezni a minőséget a specnél, legfőképp a hűtés miatt. Ha az bajos, zajos az egész gép egy kín tud lenni. Másrészt az alkatrészek lapos verziói általában elmaradnak az asztalitól.

Vagy a fentebb említett mainstream, valami kósza monitorral, vagy a budget plus egy viszonylag jobb monitorral és később egy VGA upgrade-el.

1 Like

Sziasztok! (az előző hozzászólásra is itt reagálnék)

Köszönöm az inputokat! Nagyon nem vagyok járatos ilyen “összerakós” vásárlásban, de biztosan inkább így vennék akkor gépet, nem készen, valóban nincs értelme. Laptopot semmiképp nem vinnék magammal el otthonról normál esetben, de mondjuk egy RS6 partyt nagyon el tudnék képzelni. :slight_smile:
Gondolkodom rajta, hogy elkezdek valamilyen webfejlesztés vagy UI tanfolyamot is, ahhoz mondjuk még lehet jól jön a laptop, de nem hiszem, hogy ott sajátot kellene használnom.

Ezek alapján mondjuk meggyőzőbb a PC, és talán árban is sokkal jobban kijövök. Van egy monitorom most is, de elég alap kateg., recseg a váza, nem állítható, állandóan csíkos a megjelenítés stb. Tulajdonképpen használható, de kellene már egy jobb. Szóval igen, ebben kompromisszumot kell majd kötnöm.

Amég nem veszel új monitor addig a tv-re is rákötheted.

Szia! Tévém sajnos nincs. Egyébként nagy dilemma az is, hogy ne vegyek-e konzolt, az megint egy másik történet és más setup. A mostani setupból csak a billenytűzet hibádzik a konzolon kívül (és persze a kontroller, ami eleve lehet egy hiánypótló dolog, és akkor meg is vagyok). A probléma azzal van, hogy a mostani gépemnek már az akksija egyszer meghalt, és nagyon sokba fájna, ha megint valami elromlana benne, szóval ettől tartva mindenképp érdemesebb lenne új gépre költenem és nem konzolra, hiszen az semmi mást nem tud, hiába a gaming az érvem…nem lenne okos döntés.