Gamerek Vs. Informatikai tudás

Na egy újabb témával kedveskedek nektek.

Sok helyen láttam, tapasztaltam, hogy nagy gamerek olykor informatikailag együgyűek. Nagyra verik a mellüket, hogy csúcs PC-jük, de nem ismerik annyira a gépüket.
Egyszer láttam egy videósnál, hogy kirakott egy Facebook Live-ot, mert a videokártyájának a hűtése" meghibásodott", már teljesen kétségbe volt eve és egyből elküldte volna garanciáztatni, de a hiba nem volt más mint, hogy csak a kártya “silent” módban volt. Oké láttam olyat, aki nem szórakozott és vitte a szervizbe.
Az a baj, hogy a gamerek, ha összetudnak állítani egy gépet és feltelepíteni az op. rendszert már azt hiszik hogy ezzel felsőfokú diplomájuk van informatikából. de amikor valami hiba lép fel, ami szoftveresen orvosolható, nem megkeresik egyesek a hibát, hanem format C: és op. telepítéssel le tudva, majd jajgatnak, hogy mindenük oda veszett vagy nem működik rendesen a gépük.
Én személy szerint a “nagy gamareknek” javasolnám a közép szintű informatika érretségi letételét, hogy egy kicsit felvilágosodjanak.

Nektek mi a gondolatotok erről? Ti hogy orvosoljátok a hardveresen vagy szoftveresen fellépő hibákat?

#WeAreTheVR @TheVR_Jani @thereal_thevr_pisti

(Immáron ez a harmadik témám, szeretném megköszönni az eddigi témáim kibeszélését Janinak és Pistinek. Sajnos mindig csak utólag tudom vissza nézni.)

13 Likes

Jó téma, nekem a gép építős live alatt volt kérdésem, hogy a nagy streamerek 20k+ nézettség miért a 1.5-2x drágább pc builderektől veszik a gépet, és ott mondták h azért mert egyszerűen hülyék hozzá.
Szívesen meghallgatnám ezt kicsit hosszabban is.

3 Likes

Szerintem nincs azzal gond, ha nem értenek hozzá. Illetva az, hogy arra verik mennyire high end gépük van kb ugyanaz mint a PS fanatikusok arra verik, hogy 4K-t tud a PS 4 Pro.
Szerintem nagyobb gond, hogy sok informatikus sem ért hozzá.
Btw milyen suliba jártál? Ahol én végeztem sosem tanultunk hardverről. Csak word meg excel :frowning:

1 Like

Én is amikor informatikát tanultunk nem sokat foglalkoztunk a hardverrel. De szerintem azért ha a neten jó helyen olvasgat az ember akkor autodidakta módon is megvilágosodhat. Sőtt a hibát is fel lehet tárni ha az ember bele ássa magát az internet mély bugyraiba. Én például nem tudtam miért lassúlt be a routerem és neten találtam rá meg a megoldást és még jó pár infót mint például milyen összetevőket tartalmazó routert nem éri meg megvenni vagy használni.

2 Likes

autóval jobb a hasonlat, a legtöbb sofőr nem ért a kocsiszereléshez, még a legprofibbak sem pl egy forma 1es pilóta sem autószerelő
de nem is az a dolguk
de igazolásnak is jó, mert viszont annyira érteni kell hozzá, h a gumi rossz vagy a futómű v. a kormány.
és szerintem egy igazi gémernek értenie kell legalább annyira a hardverhez mint Janinak vagy Pistinek.

3 Likes

Az iskola nem segít ezen a problémán. Akkor fog az ember érteni az informatikához, ha időt szán rá és utánajár. Anno a haveroktól, meg a pc-s újságokból informálódtunk, manapság a fórumokból és tesztekből. A gamerek többsége nem szán időt erre, ezért nem értenek hozzá. Amivel nincs baj addig, amíg nem verik magukat, hogy de ők értenek hozzá :slight_smile: Szerintem lehet valaki a világ legjobb játékosa egy játékban úgy, hogy nem tud windows-t se telepíteni, de expert az adott játékban. Az informatikai boltoknak is meg kell tudni élniük :smiley: Egyébként én mindenkit elküldenék egy jó tanfolyamra, de olyan nem létezik jelenleg.

3 Likes

+1 Microsoft office only, nomeg windows legalapabb ismerete. A magyar infóoktatás csak irodistának készít fel többnyire.

2 Likes

igazad van középsuliban tényleg ennyit tanítanak informatikából.
de vannak Okj-s tanfolyamok pl .rendszergazda képző.ott speciel én elég sokat tanultam.gépet azelőtt nem tudtam összedobni azt se tudtam mi micsoda.azt se mondom hogy full tudásom van a hardweres dolgokhoz de na.azért jót tesz az ilyen.okosabb lehet tőle az ember

2 Likes

Persze, bár nem feltétlen szükséges egy képzés hozzá, én a tudásom kb magam kapartam össze, igaz, a prohardver fórum nélkül sehol se lennék ilyen téren. És ez a tudás amit összeszedtem bármire elég, amit meg akarok valósítani akár hárdveres, akár szoftveres tekintetben, ha pedig valamit nem tudok, akkor ott az internet. :smiley:

Egyik kedvenc idézetem (az én a robotból): “A válaszok már megvannak, csak jól kell kérdezni őket.” Ez lehetne a google jelmondata is… :smile:

2 Likes

Ehez csak ennyit fuznek hozza en is, mint amit Louis Rossmann is mondott az egyik videojaban…:slight_smile: Minden szava igaz sajnos :stuck_out_tongue:

En sosem jartam info szakra…vagy tanultam programozast…de erdeklodes es onszorgalom miatt, lassan megtanultam amire szuksegem volt…vagy ami epp kellett, hogy megoldjak egy adott problemat.

Aki az internet koraban azt ki meri jelenteni egy problemaval szembesulve, hogy o nem ert ahoz a valamihez, es meg csak meg sem probal ezen valtoztatni, az LUSTA ES OSTOBA.

6 Likes

Megnéztem, érdekes vid és tényleg igaz. Valamilyen szinten én is belelátok ebbe és tele van idiótákkal, pont tegnap hallottam egy hasonlóan facepalm esetet…

Számomra ez fura, mert én mindig kíváncsi voltam, a számítástechnika mellett nőttem fel és engem az jellemez, hogy először kipróbálom, hogy az adott eszköz mit tud és csak akkor olvasom el a használati útmutatót, ha valamire nem tudok rájönni, ez csak egy példa, de átvitt értelemben mindenhez hasonlóan állok hozzá. És akkor ilyet hallok, hogy valaki annak ellenére képtelen elvégezni egy feladatot, hogy el lett neki mondva, hogy mit csináljon, csak azért, mert nincs rá kiképezve? Na nemár! Hogy tud életben maradni az ilyen? Vannak dolgok, amiket el tud nézni az ember, de hogy egy informatikus ne tudjon bedugni egy monitort az azért nekem sok.

1 Like

Zseinális ez a videó.
Sajnos felsőoktatásban is találkozni ilyen “szakemberekkel” akik egy asztalon lévő kábelt nem tudtak rádugni a laptopjukra, hogy ki tuják vetíteni a tananyagot.
Én többször is próbáltam elvégezni egy infó szakot, de nem ment. Ami miatt otthogytam az egészet, az-az volt, hogy leginkább olyan tárgyi tudást akarnak átadni, ami már akkor elavult volt mikor bekerült a tananyagba.

5 Likes

Dettó… iszonyat csalódott voltam a felső oktatásban emiatt, már rég Window alól, Delphiben programoztam, amikor a Turbo Pascalt nyomták, meg időre kellett .BAT file-t írni… másfél év után le is léptem és inkább, nem bánom.

1 Like

En meg mint irtam, aosem jartam infora, de vegul megis ugy esett, hogy 12 evet dolgoztam szakszervizben, es amellett, hogy szamitogepeket raktunk ossze, javitottunk es debug-oltunk, szerverekkel is elkezdtunk foglalkozni es lassan komplex megoldasokat kineltunk kis es kozepes meretu cegeknek…

Ha valamit meg kellett csinalni, megcsinaltuk…ha nem tudtuk, hogyan kell akkor itannaolvastunk, forumokat bujtunk…de elobb utobb meglett…

En ezert vagyok rosszul attol ahogy a modern oktatasi rendszer folyik rengeteg orszagban meg kost is igy a 21edik szazadban…

Mindent bekell magolni…lassan fejbol kell tudni az MSDos binaris kodjat, de hands on, igazi tapasztalaltot sehol nem nyujtanak…azt vagy onszorgalombol osszeszeded mert TEGED erdekel; vagy kikerulsz, tudsz egy tonna elmeletet…de a valosagban hulye vagy mindenhez ha ottvan elotted…

Ez olyan mintha egy szakacsot csak konyekbol papiron tenitananak fozni, mikor meg a szuperkepzetseg utan a fantasztijus nagytudasu iskolajanak a kepesitesevel felvennek egy vilaghiru etterembe…de azt sem tudja, hogy kell a tuzhelyet bekapcsolni…mert olvasott rolla elmeletben…de meg sosem latott pont olya tuzhelyet.

1 Like

Az informatikai oktatás külön topicot érdemelne. Dícséretes hogy emlékezünk a múltra, de már nem az elektroncsöves számítógépek korát éljük, viszont úgy tűnik az oktatás ezen a szinten nem tud vagy nem akar tovább haladni. Ha valaki 20 évvel ezelőtt kezdő programnyelvnek Turbo Pascalt tanított az teljesen rendben volt, de a mai világban ez már rohadtul kevés. Igenis merjék felvállalni a C-t, a PHP-t és a ma piacképes programnyelvek tanítását, az ember nem azért jár iskolába, hogy utána otthon autodidakta módon kelljen mindent megtanulnia. Aki meg úgy érzi hogy az említett programnyelvek erősek neki az ne menjen programozónak.

Az egyetlen jó informatika tanárom még általános iskola alsó tagozatában volt, aki gyakorlatilag az első órán azzal kezdte hogy szétbontott nekünk egy gépet (286-os volt), és elmagyarázta mi mire szolgál benne. Annyira meghozta a kedvem ezekkel a dolgokkal, hogy még délutáni szakkörre is jelentkeztem nála ahol bevezetett minket a QBasic rejtelmeibe :stuck_out_tongue:

4 Likes

Én informatika szakon végeztem a középsulit, heti 8 info órank volt, 2 elmélet és 6 gyakorlat. De a 4 év alatt nem bontottunk szét egy gépet se. Első 2 évben az irodai szoftverek voltak, utána meg programozás Pascal-ban és Delphi-ben.

Engem is ezekkel csesztettek, főleg az előbbivel még, 2000-ben kezdtem a fősulit, aztán abba is hagytam másfél év múlva. Vicces volt a Pascal, amikor már rég Windows alatt fejlesztettem (akkor még hobbi szinten), Delphiben

1 Like

Pontosan igyvan, nagy a szájuk mert anyunak apunak kikonyorogte de erteni nem ert hozza, vmelyik hardver meghibásodik kb új gépet vesznek mert rossz :smiley: én már annyi gépet szétszedtem összeraktam hogy szinte bármilyen problémát meg tudok oldani és ezt mind magamtól tanultam nem az iskolában az excel tanulása közben.

Mert manapság a sulikban is ez megy és kb mindenki tudja hogy lófaszra se fogja használni az excelt meg a tobbi kakit. ha meg mégis, akkor nemhiszem hogy ~120 óra kell a megtanulásához, azt inkább programozással kéne tolteni, mert ha valakinek lesz cége vagy ilyesmi, akkor nem kell keresgélni szakembert hogy megcsináljon egy weboldalt.

Azért az Excel-t ne szóljuk le, igen komoly dolgokat lehet benne csinálni, az egy másik kérdés, hogy az iskolában nem azokat tanítják…

Bár ahogy visszaemlékszem amikor nekünk volt info és excel-eztünk hiába tanultunk volna hasznos dolgokat, akkor se lett volna más a hozzáállás. Még mindig elég kevesen akarnak nálunk infót tanulni és érdekli őket a téma… pedig ha tudnák 5-10 múlva nekik is szükségük lehet egy két dologra akkor lehet figyeltek annak idején, vagy legalább érdeklődést mutattak volna. (utóbbi fontosabb, mert a tudásom az informatikában (ami valszeg nem valami sok és az egyetem remélem csak bővülni fog) nem az órákon szereztem meg :stuck_out_tongue: )

De amúgy a témához kicsit, a legfontosabb dolog, hogy google a barátod, ha valami problémád adódik és tudod hol keresd rá a választ (pl itt :smiley: viccet félre téve én rengeteget tanultam már most szerintem ennek a fórumnak köszönhetően :slight_smile: ) akkor meg fogod találni, ma nagyon fontos a sok adat között, hogy az ember tudja hol keressen. A legtöbb esetben nem kell feltalálni a spanyol viaszt csak bátorság kell + egy kis hozzáértés, ezekkel az ALAPVETŐ hardveres és szoftveres problémák sztm megoldhatóak.