TheVR Fórum

Gaming PC (Rugalmas költségkeret, AMD, Régi-új alkatrészekkel)

Sziasztok!

A konfiguráció:

Kiinduló, később lehetségesen cserélendő alkatrészek:

A korábbi konfigurációból áthozott alkatrészek:

Frissítés:
A konfiguráció összeállt, hamarosan összerakom, amint minden alkatrész megérkezett.
Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget! :slight_smile:

Most akkor tulajdonképpen mi is a kérdés? :smiley:
Gépházból mindenképp a TG -t venném.
Alaplapból ezek közül B550 aorus pro -t venném, de Gigabyte -ból a B450 -eket el kell kerülni, B450 esetében az MSI Tomahawk Max a best buy.
Memóriából 3600 MHz -est néznék, de bármi, ami 3200, vagy a feletti jó igazából.

Tápból pedig a build ajánlóban találsz ajánlottakat.

"Seasonic Focus GX széria jelenleg ár-érték bajnok.

Ha esetleg nincs, akkor 80+ Gold / Platinumból alternatív megoldások:

 • Be Quiet! Pure Power 11 (sima, félmoduláris)
 • Be Quiet! Straight Power 11 (teljesen moduláris)
 • Bitfenix Formula (fix kábeles)
 • Bitfenix Whisper M (teljesen moduláris)
 • Cooler Master MWE Gold
 • Corsair HXi, RMi, RMx széria (teljesen moduláris)
 • EVGA SuperNova GQ (félmoduláris)
 • EVGA SuperNova G3 (Leadex II beles, teljesen moduláris))
 • EVGA SuperNova G5
 • Fractal Design ION+ (teljesen moduláris)
 • FSP Hydro GE, Hydro G (teljesen moduláris)
 • SuperFlower Leadex II, Leadex III (teljesen moduláris)
  (itt tessék figyelni, mert van ahol csak a OEM/bulk verziót árulják (zacsis) és csak 2 év garral."
1 Like

Azóta kipofoztam egy kicsit a bejegyzést.

Tehát, főleg az alaplap volt a kérdés - itt akkor leszűkítettem a kört a legutóbbira (B550). Habár nem feltétlenül használná ki még a képességeit teljes mértékben, de idővel változnának benne az alkatrészek - a jelenlegi konfiguráció csak a kiindulópont, ahogy írtam is.

Tápegységnél mennyire megbízhatóak a gyártók (ldpl. Seasonic) oldalán található kalkulátorok? Mekkora teljesítményű tápegységgel lenne érdemes szerinted ehhez a konfigurációhoz számolni?

Nem igazán kell ezeket a kalkulátorokat használni.
Nekem a jelenlegi gépemre, (ami zabál össz vissz 200-220 wattot) OC -val dobott ki egy 700 wattos tápot, több oldalon is. Gondolom mondanom sem kell, hogy full fölösleges.
550 Watt mindenre elég, csak az minőségi legyen. 650 még a legbrutálisabb 10900K konfigoknak is elég, de szerintem utóbbi számunkra nem lényeges.

Röviden: 550 mindenre elég csak az jó legyen, én ezeket a kalkulátorokat meg annyira nem ajánlom, de támpontnak nem rosszak. De nem szentírás :smiley:

Azért hozzátenbém a táp dlloghoz, hogy a legtöbb táp 50% - 60% -százalék körül teljesít a leg optimálisabban… tehát ha 500W a fogyasztás és van egy 1000W-os platinum tápod mint nekem is akkor ott adja le a legkevesebb elpazarolt hőenergiát… így ha pl. a pénz nem téma akkor megérik a nagy tápok :slight_smile:

2 Likes

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. :slight_smile:

Arany középútként egy Seasonic Core GM-650 akkor megfelelő lenne? Igazából már az 500 Watt-ostól is csak 5000 Ft-tal drágább ez a típus, és mégiscsak a tápegységről van szó :smiley: - 550 Watt-os pedig bár termékadatlap szerint van, idehaza nem kapható. Az említett Focus GX szériával nagyjából egy áron van, viszont rengeteg mintakonfighoz is már ez van inkább írva a build ajánlóban. Meg igazából már a fél-moduláris megvalósítással is megelégednék egyelőre kezdőként.

Alaplap: A GIGABYTE B550 AORUS PRO GAMING mellett számításba vettem a B550 AORUS ELITE-t, és meglehet, hogy nekem ez utóbbi is bőven elegendő lenne, mert igazából nem sokat vesztenék előbbihez képest - és jóval olcsóbb is:

 • -1x M.2-es hűtőborda - Amit ha szükséges, utólag rá tudok alkalmazni, de jelenleg csak egy M.2-es SSD-t működtetnék, így megfelelne kezdésnek.
 • -2x SATA III csatlakozás - Jelenleg 2 HDD-t használok, és se nem én nem igénylek - valószínűleg a későbbiekben sem - ennél többet, ahogy a ház is alapvetően ennyinek képes otthont adni.
 • -1x USB Type-C, USB-csatlakozások száma - Type-C-s eszközöm nincs - és ha lesz is, a következő konfigurációig 5+ év múlva kibírom átalakítókkal.
 • -Wi-Fi - Nem nagy érvágás, mivel UTP-vel csatlakozom, így csak vészhelyzeti megoldásnak lenne szükséges - korábban külső megoldásokhoz folyamodtam, tehát meg lehetne mivel megoldani.

Ezek alapján szerintetek tehetem nyugodt szívvel a választásom e modellre?

Memóriának simán mehetne akkor az ajánlóból gondolom egy Patriot Viper 4 Blackout Series (DDR4 3600MHz, CL17, 16GB KIT). Vagy lehetne Kingston memóriát pakolni, vagy már nagyon részlet- és preferenciakérdés ez, vagy mindenképp jobb előbbinek a kompatibilitása AMD-vel? Elnézést a hülye kérdéseimért. :slight_smile:

Én csak ehez szólnék hozzá.
Nekem egy b450 elite van a gépben. A bordát, amit adnak hozzá, akár ki is dobhatod :smiley: Csak akkor pakold rá, ha takarni akarod az ssd-t.

1 Like

Értem. Ez esetben főleg elég egy - ami akkor valójában egy sem, ha ennyire használhatatlan. :smiley:

Még annyinak olvastam utána jobban azóta, hogy kellenek majd ventillátor elosztók a 3+2 ventillátorhoz (Elől+Felül) - legalábbis az A-értékek alapján bőven megférnek majd egy fejen ketten, illetve a másikon hárman. Hátul lévő az egymaga van ugyebár, az pedig vígan ellesz a harmadik SYS_FAN-on.

Frissítés:
A konfiguráció összeállt, hamarosan összerakom, amint minden alkatrész megérkezett.
Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget! :slight_smile: