Gép bootolása

Az lenne a probléma, hogy ha elindítom a gépet alapból a HDD-n indul el.Csak az a baj, hogy az SSD-n van a windows…Ezért minden bekapcsolásnál F11-et kell spamelni és ott kiválasztani.Próbáltam beállítani default-ként, de nem bírtam kiválasztani nem volt ott a listán…Mit csináljak? :confused: Köszi a segítséget.

Nekem az oldotta meg a problémát, hogy kiszedtem a HDD-t. Utána újra flashaltem a BIOS-t és visszaraktam a HDD-t.

Szerintem egy próbát nálad is megér.

Szerintem itt a bios menüben lehet valami keveredés, fura hogy nem engedi kiválasztani, ha egyébként felismeri a meghajtót. Tudsz esetleg csinálni egy képet arról az oldalról? Vagy nincs egy olyan lap ahol csak a sorrendjüket lehet változtatni ( ha jól rémlik a ± szokta fel le tologatni a listában a kijelölt meghajtót)?

Dugd át az alaplapi chipset részét képező vezérlő SATA portjára. Ahova most be van dugva valószínüleg egy külön chip látja el és azt csak BIOS POST után éleszti a gép, így a BIOS-ból nem láthatóak / elérhetőek az arra kötött eszközök.

Milyen alaplapod van? Pontos típus kéne.

1 kedvelés

Asrock B85M PRO4

Két megoldása lehet. Az első hogy bootolásnál nem indítja el az SSD meghajtódat, ezt a biosban lehet bekapcsolni hogy az összes Sata csatlakozót indítsa el. A második, hogy megcseréled a HDD és az SSD csatlakozóját, valószínűleg a HDD van az elsődleges alaplapi portba dugva.

1 kedvelés

Köszönöm mindenkinek a segítséget! :smiley: Megpróbálok mindent amit mondtatok.

Ez 100%, hogy így van? Ugy tudom és addig ezt is tapasztaltam, hogy nincs a satánál már olyan, hogy elsődleges vagy sem. Csak száma van és kész. Ahogy előttem irták, van külső chipsetes meg belső, az ok. Ha rosszul tudom, akkor valaki homályosítson fel legyen olyan kedves. Itt konkrétan a chipset 4-et tud de a lapon 6db van.

Jogos amit írsz. Elfelejtettem oda írni, hogy ezek a tapasztalataim nem mai alaplapokról van. Nekem két éve lett beszerelve a gépembe egy akkor közepesnek számító alaplap. Ha nincs már ilyen sorrend az adott lapon akkor érdemes utána nézni neten hogy az adott bios-ban új tároló esetén kell-e engedélyezni plusz dolgot a bios beállításaiban. Leggyakrabban ezt ott találod meg ahol a hátsó alaplapi USB csatlakozók is vannak. Ha a két kábel kicserélése esetén sem látod a biosban az SSD-t akkor nem kap áramot bootolás alatt.
Plusz talán ez függhet a bios frissességétől is. Ha túl régi a firmware akkor frissíteni kell hogy lássa a második tárolót is.

Szerkesztve:
Most találtam egy olyat is, hogy a következőt kell bekapcsolni, hogy lássa az SSD-t
Enter bios>>sata config>>enable AHCI>>save/apply
(Mondjuk ezt akkor ajánlották mikor csak a CD olvasót látta a bios)

1 kedvelés

Ok! Nekem az extra sata csatlakozokkal nincs tapasztalatom, sosem használtam még 3-nál többet, hülyeségeket pedig nem szeretnék terjeszteni. :slight_smile: Az ahci a standard manapság, a miértekről dunsztom sincs.

A legalsó szürke SATA csatlakozóba dugd be az SSD-t és a HDD-t, ezek a SATA_0 és SATA_1 az alaplapon.

Elvileg az alsó két 2 x 2db-os szürke csatlakozó amik SATA3-asok, a felső fekete színű csak SATA2 és valószínüleg teljesen külön kezeli őket a rendszer.

SSD-t rakd át arra a kábelre amin a hdd van.

1 kedvelés